Пада ли цената на апартамент с годините

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Пада ли цената на апартамент с годините

Мнениеот stefan4o » Чет 17 ное 2011 12:26

Примери много. Майка ми купи офис (т.нар. ателие) в новопостроена кооперация на центъра на града ни. В цената влиза и подземен гараж с ролетна врата с дистанционно управление. Покупката стана докато кооперацията още беше в строеж. Имам спомен, че цената й беше къмто 25к еуро. В момента тоя имот с вложените в него минимални инвестиции като - паркет, гипсокартон, климатик, бойлер и т.н. мисля, че цената му гравитира къмто 50 000 евро, майка ми вика "това е единственото нещо, което съм си купила в тоя живот, от което мога да имам някакъв кяр" :Mr Green Fun Годината на покупка беше някъде около 2003-та мисля, но не съм сигурен.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Чет 17 ное 2011 12:36

forski написа:Пример,преди две години купих имот на село,къща с дворно място декър и половина от които половината са в регулация (с право на строеж).Имота е купен за 30 хил.лева,вложенията са за още толкова че и повече,ако реша ра го продавам като си сложа и печалба трябва да му искам най малко 70 хил.лева.
Средната цена на имотите на моята улица е около 15-20 хил.лева,та моята цена реална ли е в случея или съм луд да искам толкова пари за имота си?

Само за протокола. С. Сенник община Севлиево? За там ли става въпрос?

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Чет 17 ное 2011 12:46

Зададеният въпрос няма еднозначен отговор. Много зависи от вида на имота и къде точно се намира. При скъпи имоти, състоянието на имота почти не оказва влияние, защото цената на основен ремонт е несъизмеримо ниска спрямо цената на имота. Като пример ще дам някои кооперации в София, около Докторски паметник, строени в началото на миналия век. Входовете им са като на катедрали, с прекрасни орнаменти, стълбищата са просторни, с много светлина, обем и дори стъклописи. На такива сгради в аристократичен стил цената само се покачва, имат стратегическа локация и е смешно да се говори за амортизация. В Европа има доста по-стари, няколковековни сгради, които са гордост за всеки град и никой не мисли да ги бута, защото са амортизирани.
От друга страна, новото строителство е доста мизерно, всичко се прави набързо, входовете са тесни и неугледни, често и без прозорци и дневна светлина, за да може максимална площ да бъде включена към жилищата и строителят да спечели максимално. Често такива имоти имат и странно разпределение на жилищната площ. На този тип имоти цената ще пада и то бързо. :да:

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 17 ное 2011 13:17

nurv написа:
forski написа:Пример,преди две години купих имот на село,къща с дворно място декър и половина от които половината са в регулация (с право на строеж).Имота е купен за 30 хил.лева,вложенията са за още толкова че и повече,ако реша ра го продавам като си сложа и печалба трябва да му искам най малко 70 хил.лева.
Средната цена на имотите на моята улица е около 15-20 хил.лева,та моята цена реална ли е в случея или съм луд да искам толкова пари за имота си?

Само за протокола. С. Сенник община Севлиево? За там ли става въпрос?

Да колега,точно за там става въпрос :)

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 17 ное 2011 13:46

Пада естествено Може да се вдига само ако е на топ място Дай нещо по конкретно като кординати за може да ти се отговори по конкретно

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 17 ное 2011 14:42

Ljubon написа:Зададеният въпрос няма еднозначен отговор. Много зависи от вида на имота и къде точно се намира. При скъпи имоти, състоянието на имота почти не оказва влияние, защото цената на основен ремонт е несъизмеримо ниска спрямо цената на имота. Като пример ще дам някои кооперации в София, около Докторски паметник, строени в началото на миналия век. Входовете им са като на катедрали, с прекрасни орнаменти, стълбищата са просторни, с много светлина, обем и дори стъклописи. На такива сгради в аристократичен стил цената само се покачва, имат стратегическа локация и е смешно да се говори за амортизация. В Европа има доста по-стари, няколковековни сгради, които са гордост за всеки град и никой не мисли да ги бута, защото са амортизирани.
От друга страна, новото строителство е доста мизерно, всичко се прави набързо, входовете са тесни и неугледни, често и без прозорци и дневна светлина, за да може максимална площ да бъде включена към жилищата и строителят да спечели максимално. Често такива имоти имат и странно разпределение на жилищната площ. На този тип имоти цената ще пада и то бързо. :да:

Къде си видял стълбище без прозорци?
Говориш абсолютни небивалици, кой пожарникар ще подпише акт 16 ако стълбището няма отваряеми прозорци.
Говоря за блок 7-8 етажа :oops:

Последна промяна от hooligans на Чет 17 ное 2011 14:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 17 ное 2011 14:48

Жоре, има такива стълбища, с горно осветление, даже мога да ти покажа такъв проект, одобрен и с издадено разрешение за строеж. И не е врътка, има го заложено като възможност, но е до определена етажност.

Както написах и по-горе, всичко е строго индивидуално.

Давам пример - 2003 година купихме старото ни жилище за 11500 долара. Правихме през годините два ремонта - единия при закупуването за около 2000 долара и един през 2008г. за около 6 000 лева. При пика на цените можехме да го продадем за минимум 40 000 евро, сега цената е надолу, но пак е доста по-висока от това, което сме дали за него.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Чет 17 ное 2011 15:03

Стана ми интересно, автора на темата иска да инвестира в апартамент или просто ей така е пуснал темата.
:beer

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 17 ное 2011 15:06

Чуди се дали да го продава по скоро :hmmmm

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Чет 17 ное 2011 16:33

hooligans написа:Стана ми интересно, автора на темата иска да инвестира в апартамент или просто ей така е пуснал темата.

Имам мераци да купувам, пари имам малко и се чудя каква гимнастика да правя :)

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Чет 17 ное 2011 16:37

nurv написа:
hooligans написа:Стана ми интересно, автора на темата иска да инвестира в апартамент или просто ей така е пуснал темата.

Имам мераци да купувам, пари имам малко и се чудя каква гимнастика да правя :)

Аз бих направил друго :)
mhihi
Земя е по-добра инвестиция

Потребителски аватар
nurv

Мнениеот nurv » Чет 17 ное 2011 16:45

Това също го мислих, но трябва да понапредна с годините. Засега ми се стои в града :) А земята в кварталите, която гледах ме отказа.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Чет 17 ное 2011 16:49

е ти ако гледаш по сайтовете нормално...
пък и може да се комбинирате :)

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Чет 17 ное 2011 17:09

hooligans написа:Къде си видял стълбище без прозорци?
Говориш абсолютни небивалици, кой пожарникар ще подпише акт 16 ако стълбището няма отваряеми прозорци.
Говоря за блок 7-8 етажа :oops:

Има доста такива, и за да не бъда голословен, ще ти кажа два, с акт 16 от няколко години:
ул. Панайот Волов №11
ул. Мила родина №20-22
Провери тези, после ще дам още примери. :deal
Няма и горно осветление, както казва dobrin, няма начин за проветрение, влизаш във входа и опипваш стените да напипаш евентуално ключ на лампа. :banghead:
Ама май минахме встрани от темата.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Чет 17 ное 2011 17:50

Колега и аз знам за два чисто нови на по 8-9 етажа без прозорци по стълбите mhihi
Но на всеки етаж има по 2 ПК с маркучи,повечето маркучи вече липсав де,крадлив народ mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”