Работа в Германия?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Работа в Германия?

Мнениеот icoico » Вто 24 яну 2012 12:40

apchih написа:...

Само едно да вметна...ако си получил предложение от рускоговорящ собственик на куриерска фирма шансът да се забъркаш в неприятности е доста голям :idea: За всичко останало можеш да получиш сравнително достоверна информация в линка ,който съм постнал по-горе.

Потребителски аватар
apchih
Автомобил: Ford Mondeo MK4 TDCi
Двигател:

Мнениеот apchih » Вто 24 яну 2012 12:46

Чудомир написа:
apchih написа:ще се плаща около 150-200е на месец

Тука май си изпуснал една нула, или?

Ако сме 4ма, в един апартамент с кухня, се падат по 150-200е на човек.

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Вто 24 яну 2012 12:47

icoico написа:
apchih написа:...

Само едно да вметна...ако си получил предложение от рускоговорящ собственик на куриерска фирма шансът да се забъркаш в неприятности е доста голям :idea: За всичко останало можеш да получиш сравнително достоверна информация в линка ,който съм постнал по-горе.

Още разучавам коя е фирмата.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Вто 24 яну 2012 13:05

Не бях видял, че темата вече е на 3та страница...

Може да погледнеш и това видео, ако има кой да ти преведе ...цък...

Сега схванах....Ще плащате 150-200 за квартира? Аз разбрах, че ще ви плащат за работата тези пари....Да, ако са за квартира, е що годе ок.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 24 яну 2012 16:22

Чудомир написа:...Може да погледнеш и това видео, ако има кой да ти преведе ...цък...

Баси змиътъ :horror: :horror: ...60-70 цента на пакет... :horror:
apchih написа:...Ако всичко е наред от към заплащане и данъци в края на годината (ако не ми отрежат главата) е възможно да остана и за по дълго. Притеснява ме факта с намирането на счетоводител за водене на сметките и колко ще се наложи да се изръся за тази услуга. Да не стане така, че в края на годината като сметна всички разходи и приходи да съм на + за който не си заслужава да започвам тази работа.

Теоретически с цел икономия можеш да си водиш сметките сам ,като задължително ще ти трябва steuerberater за годишното приключване ,колко е осъществимо на практика... :dontknow:. Следващия линк пускам с уговорката ,че е случайно намерен в нета и нямам представа може ли да ти свърши работа тази фирма:
http://www.ruskov-law.eu/%D0%93%D0%B5%D ... D1%8F.html

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 24 яну 2012 16:27

По принцип съм съгласен с това, което казваш, но...
...горещо препоръчвам ползването на Steuerberater не само за годишно приключване, ами и по време на годината. Особено на хора, незнаещи немски или незаети на постоянен трудов договор като служители (сиреч разните му Gewerbe-та, GbR-и и Selbstständige)

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Вто 24 яну 2012 18:48

Благодаря ви. Ще се консултирам с фирмата от линка и да видим те какво ще ми кажат.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 24 яну 2012 20:56

Значи явно не си погледнал видеото, което пуснах....а го пуснах не случайно...Да ти кажа с 2 приказки:

Ако возиш пакети на Хермес (това е една от немските фирми подобни на Еконт) ще получаваш 60 цента на доставен пакет. Ако не го доставиш от 1ви път проблемът си е твой и до 3 пъти си длъжен на различни дни да опиташ да доставиш. Дори и от 3ти път да го доставиш са 60 цента за теб, не повече.

Основният проблем в твоя случай е липсата на немски и незнания на улиците, които ще извозваш. А пък с навигация само работата няма да стане.

Колко мислиш, че ще взимаш на месец, така приблизително, ако не е тайна? Ако искаш и на лично, за да ти направя една калкулация като пример.

Не те отказвам, а ти показвам къде ще имаш проблем. Отделно помисли като караш собствен автомобил как ще поддържаш данък и застраховка, ремонт, амортизация, гориво и т.н. Ще кажеш, ама аз съм с БГ регистрация, то ще ми е тънкана. Да, ама БГ регистрация имаш право само 6 месеца, а ти няма да се водиш сезоннен работник...

А още не сме зачекнали темата данъци и осигуровки, които ти като подизпълнител си ги поемаш на собствен гръб...

Много писах, нищо не казах... :wink: Помисли над тези неща, преди да звъниш на кантори. Те парите за подкрепа при регистрацията няма да ти ги откажат.

Всичко горенаписано е ако караш по белия път, всичко официално и т.н. Естествено балканския манталитет винаги може да скрои преки пътеки за всичко, но аз там не мога да ти дам съвет...Преценявай си от собствената камбанария...и успех!

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Вто 24 яну 2012 21:15

Чудомир написа:Значи явно не си погледнал видеото, което пуснах....а го пуснах не случайно...Да ти кажа с 2 приказки:

Ако возиш пакети на Хермес (това е една от немските фирми подобни на Еконт) ще получаваш 60 цента на доставен пакет. Ако не го доставиш от 1ви път проблемът си е твой и до 3 пъти си длъжен на различни дни да опиташ да доставиш. Дори и от 3ти път да го доставиш са 60 цента за теб, не повече.

Основният проблем в твоя случай е липсата на немски и незнания на улиците, които ще извозваш. А пък с навигация само работата няма да стане.

Колко мислиш, че ще взимаш на месец, така приблизително, ако не е тайна? Ако искаш и на лично, за да ти направя една калкулация като пример.

Не те отказвам, а ти показвам къде ще имаш проблем. Отделно помисли като караш собствен автомобил как ще поддържаш данък и застраховка, ремонт, амортизация, гориво и т.н. Ще кажеш, ама аз съм с БГ регистрация, то ще ми е тънкана. Да, ама БГ регистрация имаш право само 6 месеца, а ти няма да се водиш сезоннен работник...

А още не сме зачекнали темата данъци и осигуровки, които ти като подизпълнител си ги поемаш на собствен гръб...

Много писах, нищо не казах... :wink: Помисли над тези неща, преди да звъниш на кантори. Те парите за подкрепа при регистрацията няма да ти ги откажат.

Всичко горенаписано е ако караш по белия път, всичко официално и т.н. Естествено балканския манталитет винаги може да скрои преки пътеки за всичко, но аз там не мога да ти дам съвет...Преценявай си от собствената камбанария...и успех!

Изгледах цялото клипче. Фирмата към която евентуално ще започна работа, дава по 1.05е на пратка. Ще се обслужва един определен район който мисля, че ще го науча целия за 1 месец. Имам и GPS и мисля, че ще ми е от помощ. Много добре се ориентирам, имам добра памет, улиците няма да са ми проблем. Според данни от сегашните шофьори които работят там, на ден може да се правят по 100 - 120 пратки. Да речем, че са 100 х 26 дена (мисля да работя колкото се може повече) което прави средно 2600е на месец. От тези пари си плащам горивото (400е), квартира (200е), храна (200е), застраховка и др разходи (200е) = 1000е т.е. ще ми остават около 1500е ... то това всичко са груби сметки. Ако се развали колата, фирмата предлага коли под наем. Докато оправя мойта кола, може да ползвам тяхна (400е на месец). Ако имам късмет с колата, може да не се наложи да и правя нищо, освен смяна на масла и филтри.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 24 яну 2012 21:33

mhihi mhihi mhihi
При 2600 евро оборот (а не доход, все пак ти ще си фирма) директно минаваш в границата над 17500 евро оборот на година, която е границата за начисляване на ДДС (за гъргъл, ако ти се търси: Kleinunternehmerregelung).

Има 2 варианта:
- Получаваш 1,05 и ДДСто го начисляваш отделно (изгодния за теб вариант)
- 1,05 е вече с ДДС. Ефективно взимаш 19% по-малко, защото 19% отиват директно към данъчните на края на месеца

Или друг вариант: Оборота ти е под 17 500, тогава си "малко ЕТ" и не си длъжен да начисляваш ДДС

От горния оборот, след като си дръпнеш разходите по колата и евентуални други фирмени разходи, ще имаш облагане на остатъчната сума, коeто ме мързи да търся колко е точно, но се настрой на 30% +/- 5 %

От остатъка ще си поемеш квартира, храна и други нефирмени разноски. Сумата, която ти остане след това, са спестените пари.

Това е грубата схема, ако има нещо, питай.
Поздрави!

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Вто 24 яну 2012 22:08

Нямам информация каква ще е фирмата която ще ми направят. През времето в което ми се прави фирмата (2 месеца), ще получавам парите без ДДС, понеже нямам фирма, т.е. няма да получава 1.05е, а да речем 0.80е грубо (така ми обясниха).

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 24 яну 2012 22:49

Видът фирма е второстепенен. Видовете фирми са описани тук http://www.ruskov-law.eu/Германия/фирмена-регистрация.html

Според мен за теб става въпрос за обикновено Gewerbe, което е най- обикновена форма на юридическо лице. Може в частност да те вкарат в GbR, но това ще го говорим, ако действително стане така.

Фирмената регистрация, ако е такава, каквато написах по-горе, трае до 3 дни. А не 2 месеца. Обикновено си го взимаш при подаване на документите на място веднага.

Отделно ми намирисва този вариант за "първо без ДДС, после с ДДС". Такъв филм няма, или поне не се сещам за подобен сценарий. Единствено е възможен, ако имаш смяна на календарната година след първите 2 месеца. Примерно почваш през ноември 2012, караш 2 месеца, и после 2013 ти се променя "ДДС статута"

Дори и да има някакъв легален вариант на твоето
ще получавам парите без ДДС, понеже нямам фирма, т.е. няма да получава 1.05е, а да речем 0.80е грубо

който на мен да ми убягва в момента, единствената разлика е, че в първите 2 месеца взимаш сума без ДДС, а останалите взимаш сума с ДДС, но ДДСто директно на края на месеца го превеждаш на данъчните.
Сиреч и в двата случая ти ще взимаш 0,80 евро мръсно на пакет. Оттам почваш да дърпаш фирмени разходи, после имаш данъци, след това махаш разходи за съществуване (квартира, храна и т.н.) и чак тогава можем да говорим за спестени пари.

Сега стана ли по-ясно?

П.С. Това, дето ти написах за БГ регистрацията на колата и 6те месеца схвана ли го? То също е съществено...Каква кола имаш?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 24 яну 2012 23:04

Даммм...виждам,че данъците не си ги включил в сметката ама карай...

uzstuttgart_DW_Sons_736892a.jpg

Това е умвелтзоната на Щутгарт. От 1 януари тази година в нея можеш да се движиш само с автомобил със зелена плакета ,тоест стандарт Евро 4.Плакетата се издава от съответната община по местоживеене и с чужди номера става ...хм...,тегаво...

П.С. Да се самокоригирам...Евро 4 само за дизелови мотори :oops:

Последна промяна от icoico на Сря 25 яну 2012 10:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Вто 24 яну 2012 23:08

Кола нямам, ще проимам някое Кади ако реша да заминавам, т.е. ако преценя, че ще има печалба на година по - голяма от печалбата ми тук в БГ, което като гледам и смятам нещата които ми казваш, май няма да е никак голяма. А имаш ли идея защо трябва фирмата да е регистрирана в Германия, а не в България. Много чужденци си регистрират фирмите при нас и си работят по родните места, само и само да плащат по малко данъци .... защо и аз да не си регистрирам фирма тук и да си работя в Германия. Само ние ли сме прецаканите в цялата схема?

Потребителски аватар
apchih
Двигател:

Мнениеот apchih » Вто 24 яну 2012 23:10

icoico написа:Даммм...виждам,че данъците не си ги включил в сметката ама карай...

uzstuttgart_DW_Sons_736892a.jpg

Това е умвелтзоната на Щутгарт. От 1 януари тази година в нея можеш да се движиш само с автомобил със зелена плакета ,тоест стандарт Евро 4.Плакетата се издава от съответната община по местоживеене и с чужди номера става ...хм...,тегаво...

Значи остава варианта с тяхна кола под наем (400е на месец). Ако е тяхна колата, ще трябва ли да плащам нещо допълнително?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”