Говорим си за отопление

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
KING-T
Автомобил: VW Bora TDI 90кс
Двигател: AGR 2000г

Re: Говорим си за отопление

Мнениеот KING-T » Нед 25 мар 2012 15:48

Аз съм доволен от мойте 2 инверторни климатика Panasonic.Много са икономични и през тази много студена зима се справиха без проблеми.

Потребителски аватар
dubstep_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dubstep_ » Нед 25 мар 2012 15:52

Аз съм на парно ,котела ми е в мазето и в всяка стая има радиатор (живея в къща) и се отоплявам на нафта, доста евтино излиза , и не е нужно да слизам през 20-30 минути и да слагам въглища и да чистя котела :banana ,то е нещо като на горелка ,на гас не ме устройваше защото харчи повече ай нафтата я взимам на 1:30лева от тая червената малко е мръсна ама съм със филтър от пасат TD :Mr Green Fun . :beer

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 25 мар 2012 21:47

Volkov написа:3 етажа по около 70-80 квадрата - къща
1200лв.(20 кубика дърва) за 2 години!

Ти изби рибата с батерия от четири волта и половина,честно :)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Нед 25 мар 2012 23:57

Stivi написа:
Volkov написа:3 етажа по около 70-80 квадрата - къща
1200лв.(20 кубика дърва) за 2 години!

Ти изби рибата с батерия от четири волта и половина,честно :)

Защо я е избил? :oops:

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 26 мар 2012 4:33

И аз не разбрах защо я е избил (рибата)... Жив свидетел съм на това което казва Volkov и мога на 100% да го потвърдя.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 26 мар 2012 9:16

groznika написа:И аз не разбрах защо я е избил (рибата)... Жив свидетел съм на това което казва Volkov и мога на 100% да го потвърдя.

Моя грешка беше да коментирам кой с колко отоплява къщата си ! В теми като тази и такива от рода на "Колко ми гори колата!" се бях зарекъл да не пиша понеже там се открива перпетум мобиле ! Имам достатъчно приятели с локално парно включително и моето и знам каква квадратура с колко гориво се отоплява,дай боже всекиму да успява с толкова колкото пише колегата ! И на мен един етаж от къща се води 100кв ама реално с рулетката "живата" полощ е 70кв ама мога да напиша че топля 100 нали и други такива "разминавания" и закръглявания :idea:

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 26 мар 2012 10:28

Ами не знам колега... Това с отоплението е твърде персонално. Голямо значение имат редица фактори като отопляем обем, топлоизолация, видове радиатори, инсталация, котле, кога се обитава къщата (вечер след работа или целодневно) и тн.
За случая на Volkov мога да ти гарантирам, че лично присъствах на разтоварването на 20 кубика дърва. Идеята беше да се закупят дърва за два сезона, но предвид лютата зима може би с малко няма да му стигнат за следващата. Иначе от край време кара на сезон с приблизително 10 кубика. :)

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Пон 26 мар 2012 12:35

Подово отопление, 2 по 800 вата, с термо леле.

Потребителски аватар
Volkov
Автомобил: Golf 3 20 Jahre
Двигател: 2.0 16V ABF

Мнениеот Volkov » Пон 26 мар 2012 15:35

groznika написа:Ами не знам колега... Това с отоплението е твърде персонално. Голямо значение имат редица фактори като отопляем обем, топлоизолация, видове радиатори, инсталация, котле, кога се обитава къщата (вечер след работа или целодневно) и тн.
За случая на Volkov мога да ти гарантирам, че лично присъствах на разтоварването на 20 кубика дърва. Идеята беше да се закупят дърва за два сезона, но предвид лютата зима може би с малко няма да му стигнат за следващата. Иначе от край време кара на сезон с приблизително 10 кубика. :)

За съжаление е така , тази година ще трябва да взема 5 - 10 кубика, от 20те кубика в момента съм на малко повече от 1/3, но парното не се спираше с дни :idea:

За да бъда още по-точен ще замеря:
2 етажа с големина на стаите 4,20/5 м , 2ра стая 3,20/4 м , и една малка 2/3м (това са 3 стаи на 2та горни етажа), приземния етаж са 1 стая 6,5/3,2 м и още една 4/5м + баня 2/1м, стълбището е огромно то определено яде по цяла една стая като размери но в него също има радиатори!

на 2рия етаж тавана ми е на 2,60, на 3тия тавана ми е на 2,20... Стълбището грубо ми е 2,80 на 4, коридори и тн почти няма, като височината му е от приземния етаж съответно до самия покрив, незнам дали го обясних много добре, но който иска да смята приблизителна квадратура...

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пет 30 мар 2012 9:00

~110 Квадрата, панелка. Отопление - ТЕЦ. Сметки ~ 200-250лв. Много доволен. /За съжаление, повечето съседи иска да се отопляват с климатици и едва ли ще имам през следващите 1-2 години/

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Съб 31 мар 2012 20:14

chefito написа:~110 Квадрата, панелка. Отопление - ТЕЦ. Сметки ~ 200-250лв. Много доволен. /За съжаление, повечето съседи иска да се отопляват с климатици и едва ли ще имам през следващите 1-2 години/

Преди да мина на климатици имах такива сметки(по близки до 250 лв) за близо 90 квадрата, но това заради което си сложих климатиците беше че на парно трудно бих вдигнал 25 градуса, а аз съм топлолюбив и по-ниски температури не са ми по вкуса. Тази зима най високата ми сметка е била 200 лв. за ток, като нормално без климатици като консуматор сметката ми е около 70 лв, 130 лв. за отопление. Не че сега не ми идват сметки за топла вода и общи части 100 лв. Силно недоволен, но това е друга тема.

Потребителски аватар
lozan67
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lozan67 » Сря 13 юни 2012 19:20

На парно съм и въпреки големите сметки все си виках, че по-евтино и чисто няма как. Но загложди ме една мисъл, колко ми излиза топлата вода от ТЕЦ. Айде зимата тоя слагал радиатори без топломер, други сваляли топломерите не мога да ги хвана. Но само топлата вода всичко си пише долу. Слизам в абонатната взимам листчето с отчети на самата топлофикация и за месец май пише 41 кубика вода, 10,71 Мегавата. И водомера и топломера са си на топлофикация не са манипулирани от зли комшии, както се мъчат да ни убедят. Какво излиза 261киловата за затопляне на един кубик вода. Викам си добре. За един бойлер 100литра ми трябват максимум 8 киловата по 10, кажи го 100 киловата и то до 70гр. Това в пари излиза 26лв. за кубик от абонатна и 16 на ток. Повече от 55гр. вода не е текла от чешмата. И май евтиното не е толкова евтино.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”