Дарение за дома в Белоградчик (посещение на 17.06.2007г.)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Кога да посетим децата?

Януари
14
11%
Февруари
7
6%
Март
48
38%
По-късно
58
46%

Общо гласове: 127
Потребителски аватар
GTIteam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTIteam » Вто 12 дек 2006 12:52

Аз съм в БГ до 10 Януари и после се пребирам само за по 1 уикенд в месеца, така че моля като решите дата да я споделите официално за да си наглася нещата да дойда и да помогна малко и аз - имам доста хубави дрехи които просто не нося и също и някой лев ще добавя.

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Вто 26 дек 2006 22:02

Днес се връщам от Белоградчик - прекарах празниците там. Отбих се в дома за деца и юноши без родителска грижа гр. Белоградчик. Положението е много лошо (с малки изключения). Та, да ви разкажа как преминаха 3-те ми посещения там.

24.11.2006 г. - Обадих се на г-жа Емилия Григорова - директор на дома. Уговорихме се да се видим в 16:00 часа в нейния кабинет. Речено-сторено. Жената беше много радостна от посещението ми. Започна с това, че много малко хора се сещали за тях, или ако изобщо се сетят е по празниците - да донесат на децата шоколадче и някое бананче.. А повярвайте ми - децата имат НАЙ-МАЛКО нужда от това. По-надолу ще напиша какво имам предвид. Така... жената е директор от година, година и половина. Предният директор е обзавеждал собствения си дом с дарените пари и естествено е бил изгонен. До момента жената е ремонтирала тоалетните (мъжката и женската). Намерила е спонсор който да даде по 6000лв. за всяка. Също така е направен и ремонт на фасадата на сградата. На въпроса: "От какво имате нужда?" жената се засмя.. и не ми отговори - направо пожела да ме разведе. Ето, направил съм снимки за да можете и вие да придобиете представа за дома:

http://store1.data.bg/didoriginal/Pictu ... ogradchik/

Както сами можете да видите условията в които дечицата живеят са ужасни. Миризмата която лъха от стаите няма да ви я описвам - не е за разправяне. Възглавниците на които спят децата са черни, буквално черни и са пред разпадане. Повечето стаи имат само легла и никакво друго обзавеждане. Таваните на някои стаи са протекли - има дупки в тях. Някои легла са изкъртени, липсват пръчки от тях. Парно в сградата се пуска по 2-3 часа дневно - парното харчи 80л. нафта на час! :shock Бях потресен, буквално. Колегата Краси (cheren_golf) може да потвърди. След като излязох от дома му се обадих. Така... минахме и през стаята с компютрите - имаше 2 работещи компютъра (PII на 450MHz, 128MB RAM, 8MB Video, 6.4GB HDD), както и 2 НЕработещи. Децата играеха на Dangerous Dave (за незапознатите ще уточня, че това е игра на най-малко 15 години, 2D, подобна на Mario). Машините бяха с Windows 98. Дотук добре... мен обаче ми луд акъла и хванах 4-те машини и ааайде в Passat-а. Та целия Коледен ден (от 10 сутринта до 19:00 вечерта) прекарах в оправяне на машините. Ей, станах разноглед. Имам една стара машинка на Белоградчик - PII на 350MHz - от нея демонтирах захраването за да мога да направя 3-тата машина работеща. Инсталирах Windows XP на всички машини, на едната от тях сложих звуковата карта от моята машина (от старите е, с вграден усилвател) и изкопах едно 2W говорителче - стана супер музичката. Качих им видеоклипчета (Dexter и Tom & Jerry), Fifa 2001, NFS2 и още куп 3D игри... закарах им машинките вечерта на 25-ти - няма да ви казвам каква радост беше (на последните снимки се виждат насядалите деца :) ). 2 момчета ме бяха помолили да им запиша диска от колата (на идване бях набичил Hip-Hop-че) - та и те доволни. Викат ми: "Ти си добър батко".... направо ми се стопли сърцето от тея думи.

Та, като казах, че сме от VWClub България директорката грейна. Разбрах, че и от BGMamma са ги посещавали. Дома си има дарено бусче VW транспортер (и него го има на снимките) дето е в окаяно състояние. Жената каза, че двигателя му е перфектен, но няма гуми, предното стъкло е спукано доста и няма седалки отзад - ползван е за товарен бус.

Исканията са:

1) Ако е възможно да се пооправи бусчето за да могат да се возят децата по мероприятия.
2) Да направим ремонт на една стая - това е всичко, което искат. Пълно обзавеждане за една стая + ако може ремонт.

Сладки, бонбони и тем подобни НЕ са им от първа необходимост. Вие сами ще се убедите, че стаите са в ужасно състояние, ужасно!

Ааа, да, забравих.. ако може и едно принтерче за да може да сложим в стаята на директорката едно от старите PC-та, че жената пише на карирани листа все още...

Съжалявам за дългите писания, но и те не са достатъчни за да изразят впечатленията ми....

Весели празници на всички!

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Вто 26 дек 2006 22:38

колко мили дечица.. и никое не заслужава такава съдба и такова безхаберие.. и колко такива домове има само!
didoriginal, много благородно от твоя страна и много човешко да отделиш от времето си за това, което си направил там. и снимките наистина говорят много, и всичко е тъжно дори очите на усмихнатите деца :cry: .
май ще ни трябва строителна фирма спонсор :? . как да се веселят децата като живеят в такава мизерия?! готова съм да помагам с парични средства да се закупят неща като възглавници, завеси.... дори бих могла ако съм тогава в България да боядисвам стените или да лепя тапети заедно с по-големите, ще е по-различен ден.
ще има още разговори с ръководството на дома, а и ще ни трябват насоки за инициативата. покрив? стаи? оборудване за стаите? бусът? и какво ли още не..

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Вто 26 дек 2006 22:53

Значи главните искания на жената бяха за оправянето на една стая изцяло + бусчето. Иначе в момента там има строителна фирма - оправят Балкантурист - orgasmatron и от тази фирма. :)

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 26 дек 2006 23:36

Тва за буса, че го измагерим..
Милион и един клубни майстори, всеки има по някоя част...ще го оправим.. требе само да се знае какво има да му правим, и да го вземем някак да го прикараме до някой по-голям град.. па и до СФ ако стигне.. да го почваме..

За стаята... поправката да не тече.. не знам как точно ще стане... освен целият покрив да се види..
ма за това трябва да се наеме фирма...
ремонта предполагам също трябва да се наеме някаква фирма за целта...трудно ми е да си представя, как ще веем маламашки там.. ;)

Мисля март месец е най-читаво, че да можем да се подготвим по-добре..
в това число, събиране на пари, мислене на идеи, и евентуално да привлечем за каузата и някоя и друга фирма.. или организация..

Споменаваш БГМама са ходили..
дали да не потърсим някакво обединяване с някой друг форум/клуб, за да направим нещо по-голямо?

Като визираме една стая.. какво да и се прави?
замазка, шпакловка, под, паркет, таван, кабели, контакти, осветление..изолация..врати, дограма...

каква е стаята, приблизително какви размери, и за какво се ползва..?

Въобще все неща от този характер...

В Белоградчик все ще намерим фирма да се занимава с ремонти или нещо от сорта.. можем да ги спазарим, в името на каузата, да намалят цените на труда, на себестойността им... ние да поемем материали..

да влезнем в подробности,
Буса какво има да му се прави?
двигател.. явно гуми трябват, седалки трябва да се оборудва... ръжда да се маха...винетки, ГО.. прочее....

лека-полека .. списъче да заформяме...
Цял форум, ако не можем един бус при това VW да оправим.. не ми се вярва... ;)

стаята ще я изджиткаме в свободното време ;)

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Вто 26 дек 2006 23:46

Не сме стигали до точно определяне на стая, но това беше главното намерение. Аз предлагам първо да намерим фирмите, след това вече да се обадим и да поискаме всичката информация за избраната от тях стая.

Колкото до бусчето - правен е ремонт на двигателя - той си е читав. Трябват гуми, предно стъкло, седалки и т.н. Жената каза, че не е проблем да го докарат до София. :roll:

Потребителски аватар
GTIteam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTIteam » Сря 27 дек 2006 0:08

какъв размер гуми трябват успя ли да запомниш да видя дали мога да направя нещо по въпроса?

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Сря 27 дек 2006 0:13

GTIteam написа:какъв размер гуми трябват успя ли да запомниш да видя дали мога да направя нещо по въпроса?

Не, не запомних... :oops: Но бусчето скоро ще е в София - чакат само наш сигнал! :)

EDIT: Успял съм да ги щракна -> http://store1.data.bg/didoriginal/Pictu ... 200033.JPG

Но честно да ви кажа гумите и джантите изглеждат НЕсъразмерно малки... 14-ки на тоя бус? :roll:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Сря 27 дек 2006 0:14

хаха 185х65х14.. ама требе са за бус ;)

Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот °niksi° » Сря 27 дек 2006 0:37

Карайте го буса че го нагласим.
Става дума за работата, защото части за такова нямам никакви.

Потребителски аватар
GTIteam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTIteam » Сря 27 дек 2006 15:43

Ще видя ако мога да изкопая 185/65/14 за бус тея дни от 1 гумаджийница на прители

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Пет 29 дек 2006 12:14

вчера говорих с г-жа Григорова от дома в Белоградчик.
относно буса - ДВГ е отремонтиранр както сте прочели по-горе от фирма 'кнауф', които са дали доста пари за ремонта му във Видин. но се спира до там. с буса е премъкван пясък и разни строителни материали и вътре освен седалка за шофера няма други. предносто стъкло е за смяна и капакът на буса отзад не се затваря.
относно сградния фонд - най-добре ще е наистина да намерим фирма за ремонта. защото да се прави нещо по стаите при течащ покрив е двойна работа. това може би ще е най-трудната задача. който има познати да пита или направо ще въртим телефони на строителни фирми.
след това - за стаите като попитах според директорката тапети са подходящи, но трябва да и разреши пожарната (ще говори с тях и ще се чуем пак с нея). на 2ет. подът е паркет, но е захабен. на 3ет. са дъски. около парното, където се сушат дрехите на децата, подът е изгнил и се е надигнал. добре ще е да се подмени с ламиниран паркет според мен.
повечето легла в стаите са с дюшеци, но има и с голи дунапрени. децата се завиват с по 2 одеала зимата, но пълнежът на възглавниците им е за смяна. предполагам, че не е много скъп.
относно столовата - има 10 маси за 40 деца. масите са дървени с найлонови покривки. в кухнята има само една печка за готвене - от старите ауталия с 3 секции. не съм се ровила по каталози да гледам оборудване за такива заведения и не знам какво може да се направи.
засега е това. настоящата директорка е започнала ремонт от санитарните възли. но разчита главно на дарители..
нали няма да се откажем, хора :!: директорката каза, че каквото и да направим, ще им е от полза и децата ще се радват. и на нея не и е лесно сигурно да отговаря на нашите въпроси.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 29 дек 2006 12:39

да де ... ама покрива надали ще можем да го свъшим със собствени средства събрани от форумци.. не мисля, че е много евтино там...

Потребителски аватар
joser
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот joser » Пет 29 дек 2006 13:54

за покрива си мисля за фирма-дарител. ако намерим строителна организация, която да се навие да оправи сградата.. (май трябва спецове да я огледат, защото не е само покрива), ще потърсим и дарители за необходимата сума, ако самата фирма не ги покрие. това е вариант.

Потребителски аватар
cheren_golf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот cheren_golf » Пет 29 дек 2006 19:26

Ясно е, че покривът и стаите няма да можем да ги оправим със собствени сили и средства.Трябва строителна фирма и то не само една за ремонтите.Помолих Дидо да попита директорката дали издават сертификат за дарение.Отговорила му е, че издават.Предполагам при тези обстоятелства ще се навие някоя фирма да направи ремонт като дарение, което после ще и бъде приспаднато от данъците.Съпругата ми обеща да разговаря с двама сторителни предприемача тук във Видин.Ако някой има такива познати нека говори с тях.Ще разговаряме и с ротарианците от "Ротъри Клуб", и те могат да окажат безценна помощ, но биха се навили може би при обещание, че ще има медийна изява.За местните ТВ ще се постарая, но за националните, не мога да им обещая.Предлагам непосредствено след празниците да се захванем здраво за организацията иначе надали ще успеем за два месеца.В същност още не сме решили окончателно кога да бъде мероприятието.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”