Windows Vista (има ли почва у нас)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пет 22 дек 2006 20:34

Bojo написа:За вас не знам, ама никога няма да си дам машинката на тая ламя..

Е каква ламя колега? Преди 12 години точно компютъра ми беше "гъзарски" и беше със 32МБ оперативна памет и 2.5 ГБ харддиск. Ако тогава някой ми беше казал че XP ще иска 512МБ за да върви нормално, щях да го обявя за луд. Само че, чичко Бил знае какви ще са компютрите след година-две и мисли за тях.
В момента повечето нови компютри се продават с 1ГБ РАМ и 200-250ГБ харддискове, така че има достатъчно за Виста и сега, а след 2 годинки дисковете стандартно ще са поне 500ГБ и РАМ по-малко от 2ГБ ще се смята за недоимък :wink: , а тогавашните сто-доларови видеокарти ще са поне два пъти по-бързи от сегашните на такава цена :wink:

Не отричам Линукс и подобните ОС, обаче те са по-скоро с професионално и профилирано приложение. Не може на едно 5 годишно дете да му пуснеш Линукс и да очакваш, че ще се оправи. В момента всички имат компютри, това не означава, че всички трябва да са IT специалисти. Примерно факта, че имам телевизор, не означава, че аз съм много в час с това как точно работи той, за мен е важно като щракна нужното копче, той да прави точно това, което очаквам. Същото е и при комповете - ще стават все повече битов уред и все по-малко ще се замисляме (а и по-малко възможност ще имаме) как работи и какво точно има вътре ...

Последна промяна от musura на Пет 22 дек 2006 20:37, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Scarchu
Автомобил: Black
Двигател: with internal combustion
Контакти:

Мнениеот Scarchu » Пет 22 дек 2006 20:37

musura написа:
Преди 12 години точно компютъра ми беше "гъзарски" и беше със 32МБ оперативна памет и 2.5 ГБ харддиск. Ако тогава някой ми беше казал че XP ще иска 512МБ за да върви нормално, щях да го обявя за луд. Само че, чичко Бил знае какви ще са компютрите след година-две и мисли за тях.
:wink:

Ехххх.... Добрите стари 486(в най-добрия случай DX).... носталгия... ;)

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Пет 22 дек 2006 23:51

5 годишно дете да му пуснеш Линукс и да очакваш, че ще се оправи.

Ами мисля , че не си съвсем прав колега..... трябва да отчиташ факта, че от 150 те дистра има поне 3-4 които са толкова "юзер френдли" колкото и всяка боз...windows... даже и за дистрото което аз най много уважавам - slackware ако му сложиш една графична среда с подходящи настройки ще се оправи всяко дете .... а за стабилност и сигурност - просто няма смисъл да си хабим пръстите :) Е за игрите не е много добре ама то все трябваше да има някаква сметка за плащане :)
п.с като махнеш смотаните антивирове , вградената "огнена стена " ( в кернела) и си получаваш обратно 30 % от системата , дето иначе Чичо ДеБил Гей ти ги е взел за разни "сервизи" и то за сериозна сума от твоя страна.... Офф прозвуча като гневна тирада срещу Вина - не е това , всеки да си олзва каквото му се ще, аз не съм против...... :D

Потребителски аватар
Scarchu
Контакти:

Мнениеот Scarchu » Съб 23 дек 2006 0:15

juve написа:п.с като махнеш смотаните антивирове , вградената "огнена стена " ( в кернела) и си получаваш обратно 30 % от системата , дето иначе Чичо ДеБил Гей ти ги е взел за разни "сервизи" и то за сериозна сума от твоя страна....

А и да не назоваваме 10% "скрити" майкрософт бекдори... особено слабото място "139 порт", който впрочем е на същото развитие и във Вистата по първоначални наблюдения.

Потребителски аватар
Bojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bojo » Съб 23 дек 2006 1:09

musura написа:

Да ама преди 12 години най яката машина беше 486 DX40 :) Аз бях тогава със 386 ДХ 40 8мБ рам и 130 мБ Хард... Ама тогава виндовса беше 3.11 :) a 95 беше няква дива екзотика :)

Линукса изобщо не е профилиран Поне не и повечето дистрибуции. Профилиран означава специализиран и ограничен. А точно ограничаването е в разрез със философията на Линукс. По мои наблюдения 90 процента ако не и повече от софта за Виндовс, си има еквивалент и под Лнукс и поне 80% от тези аналози са свободни.
Ся.. не се хващам за думите, ама 5 годишно дете на каквото и да го пуснеш ше са обърка:) btw. дъщеря ми е на 10 и се оправя в линукса. Разбира се не може да инсталира програми и да прави настройки, ама може да си браузва в нета. Никви проблеми. Както каза колегата има наистина доста юзърфрендли дистрибуции. Слака <с него сум сега> е малко по-озъбен :) ама пък е резачка относно сигурност и бързина:) Дет са вика GTI-то на Лнуксите
Въпреки всичко което се каза и ще се каже по темата :) това каква операцонна система използваме е въпрос на избор.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Съб 23 дек 2006 1:09

Scarchu написа:А и да не назоваваме 10% "скрити" майкрософт бекдори... особено слабото място "139 порт", който впрочем е на същото развитие и във Вистата по първоначални наблюдения.

А знаеш ли колко милиарден бзинес е IT security-то?

:bowdown :bowdown :bowdown Слава на БИЛ, че ни дава хлЕб, че ако не се чупеха софтуера и хардуера, щяхме да сме измрели от глад отдавна :bowdown :bowdown :bowdown СЛАВА!!!

Потребителски аватар
Bojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bojo » Съб 23 дек 2006 12:16

Даа-а-а, тва е тема която май няма да има край :) Освен това май бая офтопик направихме:). И както винаги "истината е някъде там" :).
Да има :beer:, и да си седим пред :019: с кеф :) Весели празници на всички :)

Потребителски аватар
Scarchu
Контакти:

Мнениеот Scarchu » Съб 23 дек 2006 16:16

Bojo написа:Даа-а-а, тва е тема която май няма да има край :) Освен това май бая офтопик направихме:). И както винаги "истината е някъде там" :).
Да има :beer:, и да си седим пред :019: с кеф :) Весели празници на всички :)

:beer :beer :beer :yeaha:

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Съб 23 дек 2006 18:14

Тъкмо щях да кажа и аз...нека линуксарите да се "олеин....олеим...олинуксим" а бозаджиите да пият боза - важното е на всеки да му е кеф... :BBQ

Слака <с него сум сега> е малко по-озъбен Smile ама пък е резачка относно сигурност и бързинаSmile Дет са вика GTI-то на Лнуксите

добре че в форума няма явно някой "дебианец" или bsd маниак, че тогава ще видите оффтопик 200 страници :) :D

Потребителски аватар
lz1kka
Автомобил: Audi S7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Съб 23 дек 2006 22:05

Чесно казано много съм любопитен какво представлява но само малко ме притеснява това дали ще тръгнат всички приложения като кодеци, програмки, плеърчета, игрички и така нататак...... Не съм геймър но доста от новите игри които излизат са оптимизирани и направени точно за Виста и на нея вървят в пъти по-добре отколкото на XP. Това истина ли е, че финалната версия няма да иска толкова много ресурси? Аз в момента съм с 64 битов процесор и видео карта Galaxy 6800XT така, че не мисля, че ще имам проблеми но все пак...

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 24 дек 2006 0:37

lz1kka написа:но доста от новите игри които излизат са оптимизирани и направени точно за Виста и на нея вървят в пъти по-добре отколкото на XP.

Не съм забелязал подобен ефект. Определено игрите вървят по-зле на Виста, поне в момента. Може би, когато пренапишат малко драйвъри, ще се оправят нещата, но засега има около 20-30% по-слаба производителност при игрите специално. Иначе за нормална работа, при наличието на достатъчно РАМ и читава видеокарта, си върви доста прилично.

Потребителски аватар
Bojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bojo » Нед 24 дек 2006 2:22

lz1kka написа:Чесно казано много съм любопитен какво представлява но само малко ме притеснява това дали ще тръгнат всички приложения като кодеци, програмки, плеърчета, игрички и така нататак...... Не съм геймър но доста от новите игри които излизат са оптимизирани и направени точно за Виста и на нея вървят в пъти по-добре отколкото на XP. Това истина ли е, че финалната версия няма да иска толкова много ресурси? Аз в момента съм с 64 битов процесор и видео карта Galaxy 6800XT така, че не мисля, че ще имам проблеми но все пак...

Опитай с някакво Live CD. има много по нет-а.
За кодеците и плейърите - никакви проблеми. Ама наистина никакви... С игрите има леки затруднения... winex-a уж се оправя... И хората дето сме с АТИ :) сме леко попрецакани:) Как не написаха един як драйвер тия хора бе? :)

И както каза musura - то още няма свястни драйвери, даже се носеше приказка чя видеокартите си вървяли криво-ляво, аудиото обаче било пепел... Никаква подръжка

А, колега juve, вече съм от отбора на Хубунту/Дебиан :oops, готов съм за оффтопик. Щото ще трябва да си избера моята дистрибуция... Пък... Аз като един дългогодишен виндовс потребител... Както и да е.. след 15-20 инсталации на различни дистро-та - засега Xubuntu е на мода на моя хард :)

btw има човек фен на дебиан и бсд :) Темата за анивирусите :)

Linux rulz :bowdown

Потребителски аватар
lz1kka
Автомобил: Audi S7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lz1kka » Нед 24 дек 2006 11:01

musura написа:
lz1kka написа:но доста от новите игри които излизат са оптимизирани и направени точно за Виста и на нея вървят в пъти по-добре отколкото на XP.

Не съм забелязал подобен ефект. Определено игрите вървят по-зле на Виста, поне в момента. Може би, когато пренапишат малко драйвъри, ще се оправят нещата, но засега има около 20-30% по-слаба производителност при игрите специално. Иначе за нормална работа, при наличието на достатъчно РАМ и читава видеокарта, си върви доста прилично.

Гарантирам ти, че вече има игри оптимизирани за Виста които вървят по-добре на нея... Не говоря за всички разбира се. Мога да ти дам пример с Microsoft Flight Simulator X който си е правен изцяло за Виста и на XP върви много зле ;)

За какво Live CD ми говорите? :roll: Тоя термин не ми е познат...

Кога ще излиза финалната версия на този уиндоус и кога живот и здраве ще можем да я дърпаме от нета с всичките му серийни номера и кракове :)

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Вто 26 дек 2006 10:26

juve написа:Тъкмо щях да кажа и аз...нека линуксарите да се "олеин....олеим...олинуксим" а бозаджиите да пият боза - важното е на всеки да му е кеф... :BBQ
Слака <с него сум сега> е малко по-озъбен Smile ама пък е резачка относно сигурност и бързинаSmile Дет са вика GTI-то на Лнуксите

добре че в форума няма явно някой "дебианец" или bsd маниак, че тогава ще видите оффтопик 200 страници :) :D

За твое сведение сайта ни (vwclub.bg) и форума са на FreeBSD платформа...

Потребителски аватар
Bojo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bojo » Сря 27 дек 2006 10:11

lz1kka написа:За какво Live CD ми говорите? :roll: Тоя термин не ми е познат...

Live CD- цд със инсталиран и компилиран софтуер. Слагаш го в ЦД-то и палиш копма. Ако ти е настроен биоса да зарежда от цд-то, зарежда и това е.:) В зависимост от вида на дистрото ще видиш или нещо като ДОС или нещо дето прилича малко на Виндовс или нещо дето пак е графично, ама не прилича много, много на виндовс...:) Разгледай и пробвай ако имаш интерес. Ще помагаме до колкото можем разбира се.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”