НБУ...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Evtoo
Автомобил: Passat B7
Двигател: Passat Variant B7140Hp BlueMotion
Контакти:

Мнениеот Evtoo » Съб 21 апр 2007 14:46

Абе хора стига вече с тия глупави клишета относно какви певици и мутри учели в НБУ - мога да кажа със сигурност, че там преподават едни от най - добрите преподаватели, които се избират по специален начин а не по обява във вестника. Мисля, ча на есички трябва да им е ясно, че само НБУ е по евпопейски стандарт и рано или касно всички университети ще го последват. Един човек трябва да е с ясна представа за какво влиза в университет - да учи или само да си поживее още няколко годинки и за тапията. И тук точно е въпроса, че ако си влязал, за да научиш нещо то в НБУ ще го направиш по най добрия възможен начин, защотот ти си плашташ - съответно отношението към теб е различно и не на последно място разполагаш с може би най - добрата материална база.
Поздрави!

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Съб 21 апр 2007 15:24

Evtoo написа:Абе хора стига вече с тия глупави клишета относно какви певици и мутри учели в НБУ - мога да кажа със сигурност, че там преподават едни от най - добрите преподаватели, които се избират по специален начин а не по обява във вестника. Мисля, ча на есички трябва да им е ясно, че само НБУ е по евпопейски стандарт и рано или касно всички университети ще го последват. Един човек трябва да е с ясна представа за какво влиза в университет - да учи или само да си поживее още няколко годинки и за тапията. И тук точно е въпроса, че ако си влязал, за да научиш нещо то в НБУ ще го направиш по най добрия възможен начин, защотот ти си плашташ - съответно отношението към теб е различно и не на последно място разполагаш с може би най - добрата материална база.
Поздрави!

:да:

Потребителски аватар
Sara_Bold
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sara_Bold » Съб 21 апр 2007 15:42

nigga написа:влизал съм в СУ с сестрами която учитам и се едно влязох в лош епизод на Хари Потърррррр.

Колега,би ли обяснил какво точно имаш предвид под "лош епизод на Хари Потърррррр"?
Ние от СУ прелитаме с метлите ли?Кво ли?По твойте думи,ние сме пълни некадърници,които си купуват изпитите и незнаят за какво са там изобщо,но защо ли бала на повечето специалности в СУ е на-висок?Защо ли,когато кандидатстваш за работа гледат дипломата да е от СУ,УНСС,ТУ?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 21 апр 2007 16:07

ако в училище се учи заради вашите, заради оценките или защото "просто" трябва и няма какво друго да правиш, в университета се учи заради теб самия. В четирите цитирани университета качеството е едно и също, преподавателите също. По най-скъпите западни университети все едно не учат дечицата на мега богаташите, имаш-даваш-влизаш, който няма - кандидатства за стипендия.
Не съм студент в НБУ, донякъде съжалявам че не записах там, защото щях да си спестя много от похабените нерви по ТУ и УНСС в безумни събирания на подписи, загуба на време, проблеми в работата и висене на опашки. Но по мое време имаше също много големи предразсъдъци относно качеството в НБУ.

Пак казвам то си е до човека. Не съм ничии адвокат, ако не разполагаш със свободно време, НБУ е единствения, който предлага програма на обучение съобразена с твоята. Ако си свободен и нямаш други ангажименти, тогава избери реномирания ВУЗ отговарящ на интересите ти.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Съб 21 апр 2007 16:38

Сега за "качеството" на висшето ни образование в България: спада с всяка изминала година!
Аз уча в СУ. И тук, както във всички ВУЗ има изпити и "изпити" :lol:
За НБУ мога да кажа няколко неща (преки впечатления):
1.Много добра база - наличието на голям финансов ресурс се усеща
2.Много добри преподаватели - може би не най-добрите, но достатъчно добри, за да дадат знания (на тези, които искат да ги получат :wink: )
3.Голямо разнообразие от специалности - за разлика от СУ, УНСС и тн. мислят в крак с тенденцийте на пазара
Има и много негативи, но все пак да не превръщаме темата в спор.
Искам само да добавя, че един мой бивш съученик в Английската гимназия записа "Ветеринарна медицина" в Лесотехническия университет. Не му понесе :? Учеше се твърде много и постоянно и се махна. Кандидатства в НБУ, приеха го, сега изобщо не ходи на лекции, ходи на работа (пълен работен ден) и си взима всички изпити и на двете специалности, които записа още от първата година...

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Съб 21 апр 2007 17:45

Искам само да добавя, че в НБУ никой не те кара на сила да учиш. И да не учиш пак ще минаваш, ще "буташ" докато завършиш, то си е за тебе. Ако този вариант те устройва, ок, ако ли пък не пак от тебе си зависи дали ще научиш нещо или не.
И още нещо, повече от половината преподаватели са от СУ и ТУ, но те си личат. Когато видиш някой изкукуригал дядка с разбирания от 70-те години, той 100% иде от някой от най-реномираните вузове в София, защото всички знаем, че такива преподаватели работят там докато вече немогат да ходят...
Лично аз в момента имам една преподавателка от СУ и с ръка на сърцето мога да кажа, че е много зле, не знам как преподава в СУ, но е много зле горката. :wink:

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Съб 21 апр 2007 17:54

emohrisstov написа:...

Аз нарочно изпуснах момента с негативите на НБУ, защото колегата Jerom има желание да учи там :wink:
Колега emohrisstov, подобни изказвания показват доколко си запознат със Софийския университет. И не ти прави чест да се изказваш по този начин...
Преподавателите от СУ отиват в НБУ само заради финансовите параметри! Престиж те трупат другаде...

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Съб 21 апр 2007 18:10

Не твърдя, че съм запознат със СУ и принципно нямам нищо против университета. Просто казвам, че в момента имам една преподавателка от СУ и мога да кажа, че е пълна овца, която не ни учи на нищо. За другите преподаватели не съм казал нищо, нямам впечатления.
А що се отнася до положителни и отрицателни страни, всяко едно нещо ги има било то университет или нещо друго и мисля, че отрицателните страни не трябва да се спестяват, за да може човек да си направи реална сметка за нещата :) .

Потребителски аватар
alex synchro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex synchro » Нед 22 апр 2007 17:18

tr0ll написа:Лични мнение.но НБУ е за такива дето не могат ги прие в нормален вуз /по-голямата част от студентите там/. Повечето преподаватели са от меи, софийски и други вузове/при това не най-добрите/. ако ти трябва само диплома или ей така да се водиш студент - пробвай в библиотекарския. Ако искаш да получш някаква по-сериозна подготовка - унсс,ту,су.

пример /документиран/: студент 3 /трета/ година телекомуникации и нещо си /не си спомням името на специалността/ не знае каква е разликата между суич и хъб.

Ти си бил голям разбирач бре!?

Потребителски аватар
Jerom
Автомобил: Golf II
Двигател: RF
Контакти:

Мнениеот Jerom » Нед 22 апр 2007 18:32

Jerom написа:А реалните тестове на изпита различават ли се по трудност от тези които са дадени като примерни?И горе-долу материала от кои класове е включен?(9,10,11?)

:arrow: :idea:

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Нед 22 апр 2007 18:50

Брех изчетох целия спор!
Никъде на видях някои да споменава за акредитация ?

НБУ Акредетиран ли е в Европата?

За това колко е лесно или тръдно няма да коментирам аз съм студент в ТУ. Лично мнение не се оплаквайте от гърч ако не сте минали през ТУ :).

Като искаш да ти лесно и имаш пари бегай в НБУ.

Аз може и да съм се набутал в ТУ у френскуто факултет. Ама поне след 5 години гърч мога си фана дипломата и да ида У Европара, че и у Канада и ще ми я признаят.

Един много важен съвет. Много ама много добре го премисли и реши точно какво искаш да учиш и на къде си тръгнал и чак тогава решавай къде ще записваш.

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Нед 22 апр 2007 23:24

Jerom написа:
Jerom написа:А реалните тестове на изпита различават ли се по трудност от тези които са дадени като примерни?И горе-долу материала от кои класове е включен?(9,10,11?)

:arrow: :idea:

Принципно доколкто си спомням не се различаваха много, даже съм срещал и въпроси, които ги е имало в примерните тестове. Мисля, че ги дават с една идея по-трудни, но ако си знаеш нещата не мисля, че ще имаш проблем.

Lizard написа:Никъде на видях някои да споменава за акредитация ? НБУ Акредетиран ли е в Европата?

Мисля, че се акредитира, защото имам познати завършили НБУ и отишли е Европата на работа или за магистратура, но не съм напълно запознат, затова немога да кажа повече. :wink:

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Пон 23 апр 2007 13:49

принципно НБУ е един от трите български университета дето са в топ 3000 в света ...заедно с Софийския и Американският в Благоевград :)
акредитира се дипломата навсякъде ..още повече че има един куп съместни програми ,Ерасмус например за семестър в чужбина ...като си плащаш таксата все едно си в НБУ .... университета ми харесва максимално няма защо да се лъжем защото не дават много зор ..а и повечето даскали не искат присъствие .... кредитната система е абсолютно еднаква като в щатите... и т.н.... абе кефи ме че не дават зор ..е то аз и си ги знам нещата де :)

и понеже сега ще ме налазят ....

Имаме само 3 ВУЗ на световно ниво
Американци водят класацията, след нас са Кипър и Атина

В България има само три университета на световно ниво. Това са СУ "Св. Климент Охридски", Американският и Нов български университет. Тревожните данни са от класация на Испанския съвет за висше образование. Тя бе обявена вчера от социолога Димитър Денков на образователен форум с учени и политици.
Висшите ни училища се нареждат съответно на 1291-во, 2570-о и
2928-о място сред 3000 световни университета. Първи в списъка са Калифорнийският университет, Масачузетският технологичен институт, Харвардският и Станфордският университет, следвани от още 17 американски ВУЗ-а. На 22-ро място е Университетът на Торонто, след него е Кеймбридж, Оксфорд е 31-ви.
След Софийския пък се класират Арканзаският технически университет, Университетът на Кипър, Щутгартският университет за медийни приложни науки, Атинският икономически университет и др. Всяка година за САЩ заминават по 3-4 хиляди наши студенти, за Германия - над 11 хиляди, а чужденци в нашите ВУЗ почти няма, твърди Денков. Същото е и с програмите за обмен на студенти - много малко младежи идват на курс у нас. Това според социолога доказва ниското качество на висшето ни образование.
Просветният министър Даниел Вълчев подкрепи идеята повече пари да се дават на по-добрите ВУЗ, а бизнесът също да участва в управлението им. Имаме 99 места за издаване на дипломи, а не всички са качествени, каза той. Според депутатите Татяна Калканова и Лютви Местан пък е нужен нов Закон за висшето образование.

то принципно нито в НБУ нито в Техническия могат да те научат на нещо ако човек си няма желание .... ;)

Потребителски аватар
CRX Racing
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CRX Racing » Пон 23 апр 2007 16:22

Ако за едно работно място кандидатсват 2-ма души, едния завършил НБУ другия СУ или УНСС или ТУ... Втория винаги е с голямо предимство. Просто в НБУ на всички е ясно, че щом плащаш ще завършиш, независимо от знанията :wink:
Не искам да обидя никой.

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Пон 23 апр 2007 16:52

CRX Racing написа:Ако за едно работно място кандидатсват 2-ма души, едния завършил НБУ другия СУ или УНСС или ТУ... Втория винаги е с голямо предимство. Просто в НБУ на всички е ясно, че щом плащаш ще завършиш, независимо от знанията :wink:
Не искам да обидя никой.

Да тези градски легенди сме ги слушали много пъти :) . Дори и така да е, да са живи и здрави. Колегата питаше за НБУ, а темата се обърна в безкраен спор, кой университет какъв бил и т.н. Мисля, че е глупаво да се влиза в такива спорове :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”