Нелегално сваляне от интернет
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Re: Нелегално сваляне от интернет
Искаш да построиш фиктивен сценарий, в който си нарушител или в който не си такъв? Във втория случай: Как полицията разбра, че гледаш точно Ивановото ДВД, измежду всичките ти останали дискове?
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Построих възможен сценарий, който, така изпълнен, нарушава въпросния член или поне така го тълкувам аз. Реално така описаното от мен е нещо, което се случва всекидневно.
Как е разбрала полицията няма нищо общо в случая. Въпросът е дали според тълкуванието на закона така описаните обстоятелства ме правят престъпник в очите на държавата?
Как е разбрала полицията няма нищо общо в случая. Въпросът е дали според тълкуванието на закона така описаните обстоятелства ме правят престъпник в очите на държавата?
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не, не те правят престъпник. След закупуването на филма от Иван, той има пълното право да прави с него каквото иска, с изключение на това да го излъчва публично, т.е. да прави масова прожекция с прибиране на вход.
Ако се събере да го гледа с приятели, ако го даде на заем на приятел, е съвсем в реда на нещата. Виж ако започне да го презаписва и да го разпространява сред приятели или в нета, дори и безплатно, това вече е нарушение на закона.
Ако се събере да го гледа с приятели, ако го даде на заем на приятел, е съвсем в реда на нещата. Виж ако започне да го презаписва и да го разпространява сред приятели или в нета, дори и безплатно, това вече е нарушение на закона.
- Чудомир
Според мен (но IANAL) примерът ти не е приложим:
1. Няма кой да докаже, че тва двд не е твое (говорим за оригинално). За такава дреболия никой няма да ти търси касова бележка или подобни. Освен ако в кашон до телевизора няма случайно още няколко стотин копия на същия диск
2. В цитирания параграф пише "без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право". Доколкото си спомням на корицата на двд-то пишеше нещо относно "публична прожекция", "комерсиална цел" и подобни. В твоя пример това не е налице.
3. Малко по-надолу пише и
За мен това означава макс. глоба при нарушаване на закона, размер неизвестен. Нарушение в посочения пример не виждам.
Това е моята интерпретация, не е задължително да е вярна.
П.С. Писали сме с Добрин едновременно
1. Няма кой да докаже, че тва двд не е твое (говорим за оригинално). За такава дреболия никой няма да ти търси касова бележка или подобни. Освен ако в кашон до телевизора няма случайно още няколко стотин копия на същия диск
2. В цитирания параграф пише "без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право". Доколкото си спомням на корицата на двд-то пишеше нещо относно "публична прожекция", "комерсиална цел" и подобни. В твоя пример това не е налице.
3. Малко по-надолу пише и
За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право
и сродните му права.
За мен това означава макс. глоба при нарушаване на закона, размер неизвестен. Нарушение в посочения пример не виждам.
Това е моята интерпретация, не е задължително да е вярна.
П.С. Писали сме с Добрин едновременно
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
ок, съгласих се. Не знам как е уреден въпросът с библиотеките - те разпространяват срещу облага обекти на авторското право. Тълкуваха го ако не греша, че на теб ти трябват физически копия, които са ограничени (ако имаш 5 можеш да ги дадеш само на 5 човека едновременно, не на 20 000).
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
maxpayne написа:Не знам как е уреден въпросът с библиотеките - те разпространяват срещу облага обекти на авторското право.
Вероятно плащат отчисления подобно на дискотеките, които плащат за публично излъчваната там музика.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
fox_vt написа:icoico забелязваш ли че в цитатите от теб само в точка 8 има нещо което касае теб и мен и всички тук освен ако нямат торент сайт.Даже и в на добрин законите пак всичко е за тези които разпространяват а не за тия дето са изтеглили нещо.Това е като да купиш крадена кола,идват и ти вземат веща,да дойдат и да вземат филма а не целия гараж със колата както е с компютъра.
Да се уточним... това не са мои цитати или закони на Добрин, а Закон за авторското право и Наказателен Кодекс. Оставам с впечатлението, че на много хора убягва значението на думата ЗАКОН и/или имат проблеми с осмислянето на прочетен текст. Останалото го е обяснил по-горе професионалистът.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Много добре разбират ама така им е удобно
Българина не дава пара за нещо което не може да изяде и ------

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Чудомир написа:глоба при нарушаване на закона, размер неизвестен.
Известен, известен:
чл. 97 ЗАПСП написа:...глоба ... в размер от две хиляди до двадесет хиляди лева ...
- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
Аз казах цитати не твойте цитати
.Вие нали разбирате че крайния потребител демек аз е най малкото зло.Или да се арестува наркомана а не дилъра айде замисляйте се малко.И аз съм виновен че ползвам торенти ама във бг е практика не от сега да се окошарват дребните риби а големите които са в началото на нещата се оставят.Тъй че не ми ги цитирайте тия смешни закони които се пишат и тълкуват който как му изнася.Замунда била извън бг
ми той и гугъл е извън бг ама ти показва всичко което търсиш.И да и на кино съм ходил и програми съм купувал и уиндоуса ми е пиратски.Колко от вас тука праведници са с легален вин 

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз съм с легален Уиндоус, и на трите ми машини. Нещо друго?
Дребни риби, едри риби, малко зло, голямо зло. Докато хората не разберат, че няма оправдание за закононарушенията, няма как да се оправят нещата. И вместо да гледат все в канчето на другия, да се стараят те да са изрядни.
Дребни риби, едри риби, малко зло, голямо зло. Докато хората не разберат, че няма оправдание за закононарушенията, няма как да се оправят нещата. И вместо да гледат все в канчето на другия, да се стараят те да са изрядни.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
fox_vt написа:...Вие нали разбирате че крайния потребител демек аз е най малкото зло.Или да се арестува наркомана а не дилъра айде замисляйте се малко...
И като се арестува дилъра наркоманите спират да друсат, така ли?

- Чудомир
fox_vt написа:...
Проблемът е в съотношението доход-цена. Или едното нагоре, или другото надолу. Има достатъчно легални решения и в двата случая. Потърси за Msdnaa или Hup програмите на Майкрософт. Ясно, че не всеки може да ги използва, но варианти за легален софт има достатъчно.
когато сваляш и шерваш торент, ти всъщност сглобяваш запис от много други файлове, а не презаписваш директно, т.е. не правиш директно копие на нито един носител или нещо подобно. Същото е и при споделянето, много хора взимат по малко от теб. Не знам как това кореспондира с нашите закони.
още повече, че самите разпространители, почват да се хвалят, как техните филми са най-сваляните по торентите и най-гледани и тн. Примерно за миналата година четох, че най-сваляният филм бил Хобит (от което продуцентите били мноого доволни), а при сериалите май беше Game of Thrones чиито продуценти даже били радостни от този факт. Така че най-накрая май се случва това, което трябваше още преди време, бизнеса почва да гледа на торентите по правилният начин, от което ще отслабне и натиска върху тракерите.
Майкрософт също гонят само корпоративните клиенти. Борбата с енд юзерите е безсмислена, но рано или късно тези хора ще седнат в офис и ще искат да работят с МS, щото това знаят от в къщи.
Така че нещата се променят, остава и законите да го направят.
още повече, че самите разпространители, почват да се хвалят, как техните филми са най-сваляните по торентите и най-гледани и тн. Примерно за миналата година четох, че най-сваляният филм бил Хобит (от което продуцентите били мноого доволни), а при сериалите май беше Game of Thrones чиито продуценти даже били радостни от този факт. Така че най-накрая май се случва това, което трябваше още преди време, бизнеса почва да гледа на торентите по правилният начин, от което ще отслабне и натиска върху тракерите.
Майкрософт също гонят само корпоративните клиенти. Борбата с енд юзерите е безсмислена, но рано или късно тези хора ще седнат в офис и ще искат да работят с МS, щото това знаят от в къщи.
Така че нещата се променят, остава и законите да го направят.
- DrugiaBliznak
- Автомобил: Ford Mustang V8 GT CS
- Двигател: 450bhp
Затвориха demonoid-a преди години.Сега гледам ,че пише на сайт-а че скоро ще е отворен отново с пълна сила.
Същевременно pirate bay и един брат-близнак на demonoid са си отворени с пълна сила.
Zamunda си е отворена.А ето какво излиза като отвориш IsoHunt
:
Същевременно pirate bay и един брат-близнак на demonoid са си отворени с пълна сила.
Zamunda си е отворена.А ето какво излиза като отвориш IsoHunt

Върни се в “ОФФ-Топик - други”