Дело с Топлофикация - въпроси и дискусия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: Дело с Топлофикация - въпроси и дискусия

Мнениеот maxpayne » Пон 21 юли 2014 23:39

BeFree - не можеш да си махнеш тръбите, щото кръговете са предимно вертикални, а не хоризонтални. Наследство от комунизма, кво да правиш. Съответно тези тръби отдават топлина при теб. Отделно ако ти не се отопляваш официално, то част от топлината, която съседа ти потребява отива при теб - физика, кво да правиш. Това разбира се не оправдава топлофикациите да са едни нагли крадци и да лъжат или неспазават договорите си по много други начини. Също така не е работа на потребителя да се занимава да следи кой от съседите му краде. Обаче топлофикация и топлинните счетоводители (едни абсолютно ненужни паразити, но това е отделна тема) не се интересуват дали за тази абонатна станция 20 абоната ще платят по 50 лв или двама по 500, съответно няма стимул да издирва "крадците".

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 22 юли 2014 11:30

Абсобютно точно. Освен обаче, че не могат да се махнат тръбите, поне за сега, те не са собственост на Топлофикация, а са обща сградна инсталация, която е собственост на сградата. Дори да не минават тръби през твоя апартамент дори, те минават през други общи части и пак топлоотдават. Както каза колегата - физика. И тази разлика между общия топломер и индивидуалните някой трябва да я плати. Затова проблемът с кражбите е на цялата етажна собственост или по-скоро на редовно плащащите. И единственият, поне според мен, начин да се предотвратят кражбите са именно топломерите, пломбите и регулярните проверки. Или топломер и пломба на фитингите на радиатора, или демонтирани радиатори и затапени тръби.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 22 юли 2014 12:11

maxpayne написа:Отделно ако ти не се отопляваш официално, то част от топлината, която съседа ти потребява отива при теб - физика, кво да правиш.

Официално какво означава? Щом се топля на климатик - неофициално ли е? :mhihi :mhihi :mhihi Освен това аз като се отоплявам на климатик, а бабата над мен като не си пуска парното - дали от моя климатик топлината не отива и при нея? А отдолу като никой не живее дали пък не идва студ?

Системата с топломерите в този й вид е абсолютна смешка. няма нищо точно в нея и не се отчита реалното потребление, а някакво субективно и относително.

У нас радиаторите са демонтирани и тръбите са отрязани до щранга и затапени. Отделно вертикалните щрангове са облечени в гипскартон. Имаме и хубава изолация и дограма, което също пести доста енергия. Отопляваме се с климатик. За сравнение апартаментът под мен е празен, не се отоплява, с дървена дограма на 30 години и без изолация. Колко топлина се отделя там от щранга и колко топлина се отделя в моя апартамент? Това някой отчита ли го? Пак е физика.

Топлата вода също ни е на бойлер. Не ползваме никое от благата на Топлофикация. :Mr Green Fun При нас сметката за ток е около 70 лв зимата и 40 лв лятото, което означава, че климатикът харчи към 30 лв месечно през зимните месеци. Въпреки това Топлофикация продължава да ми начислява около 25 лв месечно, за нещо, което реално не ползваме. Тази сума е съпоставима с разходите за ток за отопление и за мен е безумна, защото със сигурност в моя апартамент няма такива загуби и не ползвам толкова енергия от Топлофикация. Т.е. плащам за нещо, което не ползвам, а ме задължават :thumb_down

Всички са прецакани - тези, които се отопляват на парно, плащат и част от сметките, на тези, които крадат. Тези, които са си махнали радиаторите, също трябва да плащат, независимо, че не ползват.

Доста шибано са измислени законите. Печелят само тези, които се отопляват без да плащат (т.е. с кражби) и тези, които си въртят големите далавери в Топлофикация и смучат държавни пари. Никой не го е грижа за хората, а законът защитава монополиста.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 22 юли 2014 16:08

Това, че ти си изолирал постъпващата топлина от тръбите, които минават през твоя апартамент, е твое решение. Топлината отново се отдава в твоя имот, просто не постъпва в помещението в целия й обем, а остава в кутията на гипсокартона.
Неправилно се приема като загуби само топлината, която се отдава в твоя апартамент. Има още общи тръби, които са намират в общите части, от които също има загуба. А общите части са на всички, независимо дори от това дали имат тръби в апартамента или не. Затова и има такива начисления.
Че в този закон има пропуски е повече от ясно. Но докато не бъдат попълнени ще трябва да се съобразяваме с тях.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 22 юли 2014 16:30

Никой не отчита дали при теб се отдава повече от щранговете или в съседа ти. Просто "загубите" се разпределят на всички, само не съм сигурен дали на база отчетена топлоенергия или отопляема квадратура. И както казах никой няма стимул да го отчита това, за тях е важно накрая да получат една сума и толкоз. А 25лв на месец за общи части е доста малка сума, все пак зависи и от апартамента де, както и от съседите. Колкото повече се краде толкова повече останалите плащат. Затова изобщо не трябваше да се разрешава отказване от парно както и да няма топломери на радиатори във вертикалните кръгове. Ама нали всеки е тарикат "на мен ми е топло, аз ще си го спра парното" и си мисли, че щастливия случаен факт, че притежава среден апартамент му дава правото да живее на гърба на съседите си. Съответно доста хора потриваха ръце като въведоха топломерите как няма да плащат нищо.

70лв за ток за отопление и вода през зимата също е изключително малко, не знам колко хора сте и каква е квадратурата.

А че системата с топломерите е смешка съм напълно съгласен, те мерят някакво делта t и на тази база си измислят потребена топлоенергия. Но има толкова много неизвестни с размера на радиатора, мястото на поставяне на топломера и т.н., че никога не могат да ти кажат колко реално ти си потребил.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 22 юли 2014 17:42

Апартаментът е малък и зимата отопляваме едно помещение около 24 квадрата. Двама човека сме, по цял ден сме на работа, вечер пускаме климатика като се приберем и го спираме преди да си легнем (5-6 часа на денонощие), защото ни пречи да спим. Добрата изолация и дограма поддържат топло до сутринта. Входната врата на апартамента също е двойна и добре изолирана. Вкъщи винаги сме по къси ръкави и седим на 22-23 градуса.

Който не иска да отоплява съседите - има най-различни изолационни материали, които могат да се използват и да се намалят загубите до минимум. Може и от вътрешната страна да се монтира изолация - по стените, на пода, а и на тавана.

Ето например моите родители в Дианабад си направиха от всички страни хубава изолация, подмениха дограмите, сложиха и външни ролетни щори и температурата се вдигна поне с 10 градуса, сравнено с голия панел и дървената панелна дограма. Зимата пускат парното супер рядко, само в най-големите студове при -20. Свикнали са си на по-хладно 16-18 градуса когато е в стаята им е добре. Даже докато спят зимата си отварят едно малко прозорче да се проветрява.

Всеки сам да си решава колко и как ще се топли. Не случайно новите кооперации са с хоризонтални щрангове и топломерът е на входа на апартамента. Там загубите в общата инсталация са много по-малки, а отчетената енергия за отопление е много по-адекватна.

Потребителски аватар
BeFree
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BeFree » Вто 22 юли 2014 22:37

maxpayne написа:BeFree - не можеш да си махнеш тръбите, щото кръговете са предимно вертикални, а не хоризонтални. Наследство от комунизма, кво да правиш. Съответно тези тръби отдават топлина при теб. Отделно ако ти не се отопляваш официално, то част от топлината, която съседа ти потребява отива при теб - физика, кво да правиш. Това разбира се не оправдава топлофикациите да са едни нагли крадци и да лъжат или неспазават договорите си по много други начини. Също така не е работа на потребителя да се занимава да следи кой от съседите му краде. Обаче топлофикация и топлинните счетоводители (едни абсолютно ненужни паразити, но това е отделна тема) не се интересуват дали за тази абонатна станция 20 абоната ще платят по 50 лв или двама по 500, съответно няма стимул да издирва "крадците".

Хубаво, де. Ако сградната инсталация е наследство от комунизма, законът не е. Редно е да е съобразен с това наследство. Ама нейсе, законите не ги пишем ние тук, уви :)

Обаче не разбирам едно. Ужким имало топлина от тези тръби и вдигала температирата с еди колко си градуса. Ами защо тогава няма топломери на тях? Аз на честната им дума ли да вярвам, че плащам колкото са откраднали комшиите? Щото може и повече да плащам. Живяла съм в панелен блок, ама общ топломер през живота си не съм виждала. Кой има достъп до него, че да следи показанията? Ако е домоуправителят, то не е ли редно да представя данните на всички живущи? Щото това никога не ми се е случвало /може би поради факта, че живея под наем от сума време, ама все съм ходила по събранията/.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 23 юли 2014 11:22

dobrin написа:... Или топломер и пломба на фитингите на радиатора, или демонтирани радиатори и затапени тръби.

Тези джиджавки, които топлинните айдуци монтират по радиаторите едно, че изобщо не са топломери и друго, че има 99/лесни/ начина да се излъжат.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 23 юли 2014 15:53

icoico написа:едно, че изобщо не са топломери и друго, че има 99/лесни/ начина да се излъжат.

Така е, по-скоро са сложни термометри.
А излъгването им (доколо е просто не съм твърде убеден) води да плащане на сметката от съседите. В един идеален свят всички ще лъжат тези термометри и накрая всички ще имат сметка потребена енергия 0лв и общи части 125лв на месец примерно:-)

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 23 юли 2014 16:06

icoico написа:
dobrin написа:... Или топломер и пломба на фитингите на радиатора, или демонтирани радиатори и затапени тръби.

Тези джиджавки, които топлинните айдуци монтират по радиаторите едно, че изобщо не са топломери и друго, че има 99/лесни/ начина да се излъжат.

И пак се връщаме на културата и възпитанието на населението.
1. Дали са айдуци или не е един съвсем друг въпрос.
2. Дали са топломери или термометри е съвсем друго, но са еднакви за всички.
3. Ако много хора започнат да лъжат в една етажна собственост в крайна сметка става така, че се взема решение за отказ и накрая всички пак ще плащат това, което са потребили по електромер. Тарикатлъка рано или късно се "възнаграждава".

Това, което Владо е написал за енергийно ефективните жилища е основният път към изгодното отопление. Всичко друго е ...

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Чет 24 юли 2014 12:58

В момента топллофикация си прибира парите чрез сметките за топла вода. В нас(София.Младост2) подгряването на кубик вода е 10лв,за сравнение миналата година е било 8 и 50. Някой е решил че тази година разпределението между отопление и подряване на вода в проценти е 55-45, а миналата година е било 65-35. В повечето(ако не и всичките) абонатни станции няма два уреда за измерване на количеството потребена енергия(отопление-вода), как точно се измерва кое е за отипление и кое за подгряване на вода - не се измерва ичислява се с химикалката.

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Вто 12 авг 2014 13:07

Позанемарих малко темата, ама какво да се прави??? - градушка, после малко почивка...

По повод за пробутваното мнение на монополистите, че съседите крадяли ще разкажа пак мой опит.
Преди няколко години (не помня точкно кога беше) се сменяше цената на топлинната енергия от Нова Година. Топлофикация препоръча извънреден отчет, който да се направи от домсъвета защото нямали хора. С нашата касиерка решихме внезапно, без никой да знае да направим такъв отчет. За целта от Техем ни изпратиха таблица с имената на собствениците по апартаменти и серийните номера на "уредите за дялово разпределение" и водомерите за топла вода. Минахме през вчички апартаменти и номерата на всички уреди отговаряха и си бяха по местата.
Преди това и ние се съмнявахме в три апартамента, че сменят радиаторите с такива, без "уреди за... много е дълго" , а се оказа, че никой не ги сменя.
Какъв е извода - топлофикация нарочно разпространява такива лъжи за да си върши кражбите по-лесно! От друга страна по никакаъв начин не отговаря за тази лъжа. Използва се факта, че почти навсякъде има скарани съседи и те взаимно ще се обвиняват в кражби.

bobidi написа:В момента топллофикация си прибира парите чрез сметките за топла вода. В нас(София.Младост2) подгряването на кубик вода е 10лв,за сравнение миналата година е било 8 и 50. Някой е решил че тази година разпределението между отопление и подряване на вода в проценти е 55-45, а миналата година е било 65-35. В повечето(ако не и всичките) абонатни станции няма два уреда за измерване на количеството потребена енергия(отопление-вода), как точно се измерва кое е за отипление и кое за подгряване на вода - не се измерва ичислява се с химикалката.

В нашия блок топлата вода от години е 14 - 15 лв. за 1 куб.м.

До колежката BeFree
Сега обърнах внимание на това:
BeFree написа:Интересно ми стана, че очакваш КЗП да предизвика законодателни промени и бих искала да попитам юристите дали това е възможно.

На тебе нормално ли ти се струва да живееш в държава, в която законът допуска и поощрява кражбата от страна на монополиста?

Последна промяна от ila на Вто 12 авг 2014 13:12, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 12 авг 2014 13:50

ila, обединих трите ти поредни мнения в едно. Като искаш да отговориш на повече от един човек, копираш си отговора и после без да го публикуваш си го добавяш в предишното мнение, чрез бутона промени.

Потребителски аватар
BeFree
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BeFree » Чет 14 авг 2014 17:05

ila написа:До колежката BeFree
Сега обърнах внимание на това:
BeFree написа:Интересно ми стана, че очакваш КЗП да предизвика законодателни промени и бих искала да попитам юристите дали това е възможно.

На тебе нормално ли ти се струва да живееш в държава, в която законът допуска и поощрява кражбата от страна на монополиста?

Не разбрах какво общо има понятието ми за нормално с въпроса ми към практикуващите право :)

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Пет 15 авг 2014 10:02

Виж сега BeFree
В писаното по-горе казвам, че КЗП като събере достатъчно фактологична информация за злоупотреба на монополиста над потребителя може да излезне с предложение пред НС да промени съответните закони така, че да не може монополиста да издевателства над потребителя и пред съда да е винаги прав, а другия винаги виновен. Кое не ти е ясно тук и защо искаш да ти го кажат юристи?
В първата си част на поста словореда, който използваш внушава мнение от типа "какви законодателни промени бе, ти луд ли си, за мен така си е добре..." , а във края на изречението някак си неуместно вмъкваш юристи да кажели.
Все пак връзка има. Когато има вратички за злоупотреби юристите се оказват материално заинтересовани.
Ти какво си учила и какво работиш?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”