Аз пък не се радвам толкова
Ама щот сте пичове, ще се опитам да се обясня. Май съм бил прекалено иносказателен и кратък.
Хубаво беше да прочетете първия ми пост преди да пишете. До края.
На мен не ми дреме за Хелоуин. Ама ич.
Въпроса е, че в 21 век, в една "европейска" държава изборна институция забранява детски празник. Мотивите не са посочени, но те вече всъщност са ви известни, ако прочетете темата - "то е като хероина", "после на гей-парад", "имаме си хубави български празници" "черни меси" и т.н. И тука всички сме съгласни. Защо - защото в случая е в наша полза. Няма да ни завземат американците, гадовете, да промият мозъците на нашите деца. Венсеремос и УРА!
Но утре, в една друга община, ще забранят празнуването на Коледа. Или Великден. Просто мнозинството от хората и кмета не го празнуват. Не искат да им промиват мозъците с разни християнски символи. Окей? Ние сме светска държава, няма кой да ги спре, освен ако не самите ние. Ами ако вашето дете е там, в тази общинска детска градина? Какво ще му обясните, когато сте боядисали яйцата и се приготвило за ядене на козунак? Забранено е, защото другите /мнозинството/ не харесват яйца/козунак/тиквен пай/маски/прескачане на огньове?
Не можеш да забраняваш на децата да празнуват по какъвто и да е повод, стига да са заедно. И аз ще се гордея, ако моите деца празнуват и се веселят с други деца по повод Ханука, Рамазан и т.н. Само да не прекаляват със сладкото, че лошо за зъбите.
Това, че преди да избухне демокрацията никой не е забранявал църковните и религиозните празници, няма дори да го коментирам. Буквалистиката в четенето не винаги води до верни тълкувания.
Празник в детската градина ще има разбира се, но ще се нарича тиквен карнавал и децата пак ще се веселят и ще се маскират. Сладкишите са поръчани, маските са готови, децата чакат от една седмица.
та исках да кажа - дайте да забраняваме лошите неща, не празниците на децата. Защото да почнеш да забраняваш на децата е най-лесно. Що не забрани общината кмета да събира зорлем дарения от фирмички срещу административни услуги? Що не забрани паркирането по зелените площи на мутри и мутреси? Що... и т.н. и тоя рефрен всички го знаете...
п.с. А и щях да забравя. Цялата работа няма нищо общо с демокрацията от втория ми пост, а със ЗАЕДНОСТТА - това да сме заедно. Е, или поне децата ни.

Хелоуин в детската градина
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- mirkata 4020
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
Re: Хелоуин в детската градина
DragoGT написа:Ей много смели хора ама на децата си не им казвате че дядо им коледа е измислен от кока-кола
Това е празник за малките!! Каква е тая омраза не знам...
Те не стават католици автоматично..
Пък и имам приятели католици, БЪЛГАРИ... Не са лоши хора
Дядо Коледа Драго,не е измислен от кока кола-знаеш го.Напълно те разбирам с този цитат,но има едно нещо и то е насаждането на чуждоезични празници,тук ги наричаме обичай,и е редно ако не ти е в кръвта да не го правиш защото не знаеш за какво го правиш.
Второ Омразата е точно против модернизма на този празник,и защо в щатите не се правят на кукери-та ни е сме със стотици години по стара държава от тях?
Трето разликата католик и християнин е почти никаква,камо ли католик Българин.
Разлика в тази насока може да се направи единствено между католик православен и протестант.
Едните-католици се кланят на Дева Мария,Другите-православните на Христос.
ПП.темата е ужасно подвеждаща и носи толкова много разнородни коментари,АЗ лично,не бих подкрепил желанието на детето ми да празнува Хелоуин,само защото другите го правят и второ защото ТОВА Е ЕЗИЧЕСКИ ОБИЧАЙ.
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Колега drmilendd,
напълно разбирам посочените от теб мотиви, но в един момент малко прекаляваш и изопачаваш нещата. Точно както аз направих с гей парада и останалите тъпотии ;)
Обясних ти, че няма как да смесиш всички култури на едно място. Най-малкото това няма да е образователна институция а мултикултурен празничен център, защото време за друго освен за празнуване просто няма да има.
В този ред на мисли се придържам към идеята, че обществената образователна система трябва да възпитава само и единствено в общоприетите и официални релийгии и обичаи на държавата в която функционира.
Нека не гледаме на тази "забрана" като на толкова тежък и агресивен акт. Да речем, че общината просто не е дала разрешение. Звучи по-различно макар и да е едно и също нали :)
Относно забраните и разрешенията... какво да ти кажа... И сам разбираш, че едно общество се нуждае от правила и норми. На всяка крачка в живота и ежедневието ни има забрани и ограничения. Така се създава някакъв ред. Без него бихме били просто диваци. Сигурен съм, че дори ти вкъщи възпитаваш детето си кое може и кое не.
Не гледай на нещата все едно лошите комунисти или депесари или герберасти в общината с кеф са забранили нещо за да страдаш ти, детето ти и цялото семейство.
Да, живеем уж в някаква демокрация и се радвам, че всеки е свободен сам да избира какво да харесва, слуша, празнува и тн. Ограничаването на паразитни и далечни на България културни влияния в училищата и градините е повече от задължително. Свободния избор идва в свободното време. Извън службата, извън училище, градина и тн.
Утре образно казано ще задължат детето ти да учи турски в училище. Тогава може би ще се сетиш за тази тема и либералните си възгледи, но ще е малко късничко...
Не ме разбирай погрешно. Не съм искал да се карам с теб. Просто ми се струва, че в стремежа си да дадеш цялото щастие на детето си, преекспонираш малко нещата и търсиш под вола теле.
напълно разбирам посочените от теб мотиви, но в един момент малко прекаляваш и изопачаваш нещата. Точно както аз направих с гей парада и останалите тъпотии ;)
Обясних ти, че няма как да смесиш всички култури на едно място. Най-малкото това няма да е образователна институция а мултикултурен празничен център, защото време за друго освен за празнуване просто няма да има.
В този ред на мисли се придържам към идеята, че обществената образователна система трябва да възпитава само и единствено в общоприетите и официални релийгии и обичаи на държавата в която функционира.
Нека не гледаме на тази "забрана" като на толкова тежък и агресивен акт. Да речем, че общината просто не е дала разрешение. Звучи по-различно макар и да е едно и също нали :)
Относно забраните и разрешенията... какво да ти кажа... И сам разбираш, че едно общество се нуждае от правила и норми. На всяка крачка в живота и ежедневието ни има забрани и ограничения. Така се създава някакъв ред. Без него бихме били просто диваци. Сигурен съм, че дори ти вкъщи възпитаваш детето си кое може и кое не.
Не гледай на нещата все едно лошите комунисти или депесари или герберасти в общината с кеф са забранили нещо за да страдаш ти, детето ти и цялото семейство.
Да, живеем уж в някаква демокрация и се радвам, че всеки е свободен сам да избира какво да харесва, слуша, празнува и тн. Ограничаването на паразитни и далечни на България културни влияния в училищата и градините е повече от задължително. Свободния избор идва в свободното време. Извън службата, извън училище, градина и тн.
Утре образно казано ще задължат детето ти да учи турски в училище. Тогава може би ще се сетиш за тази тема и либералните си възгледи, но ще е малко късничко...
Не ме разбирай погрешно. Не съм искал да се карам с теб. Просто ми се струва, че в стремежа си да дадеш цялото щастие на детето си, преекспонираш малко нещата и търсиш под вола теле.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Навсякъде се тръби за хелоУн, а къде е Деня на Народните Будители?

- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
hooligans написа:Навсякъде се тръби за хелоУн, а къде е Деня на Народните Будители?

напълно подкрепям хули!
- JaDaWiN
- Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
- Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]
За Деня на народните будители парти в Ялта няма.
Моите деца днес трябваше да са на този "празник". Слава Богу, децата ми са достатъчно големи да разбират и да знаят, че това не е никакъв весел празник, понеже няма нищо весело и радостно във някакви вещици и техните дела. И няма да ходят по собствените си убеждения, а не щото аз съм им забранил. Налагането на окултизма като невинно забавление и увлечение, започнало с филма за Хари Потър, ще пожъне трагични резултати за мнозина. По същия начин налагането на измислени празници като Коледа, Великден, Нова година, баба Марта, води мнозина в заблуда и тъмнина. Българите се показваме като изкл. глупаво и инфантилно племе, готово да приеме всякакво захаросано изделие, макар същността му е да пълна със отрова.
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
И к'во викаш Нова година не е празник...коледа...е тия празници не ги ли празнуват и в другите страни....аа чакай схванах смисъла на думите ти...не трябва да има никакви празници в БГ..даже рожденните дни трябва да се забранят със ЗАКОН...никакви Актове за раждане...даже лични карти и паспорти не трябва да имаме.... 

-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007

Кви хора сте да сравнявате Хелоуин с Коледа, Велик Ден и т.н.

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
А великия китайски народ потрива ръце и бълва ли бълва продукция за всякакви знайни и незнайни празници,после търговците и те потриват ръце....
А едни балъци тук спорят за глупости 

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Конституцията на РБ казва следното:
Нормално е институциите да пазят българската култура, традиции и религия и да забраняват на малките деца да бъдат обучавани в религиозни празници, които не са традиционни за нашите земи.
Който иска да си празнува каквото иска, но в детската градина няма как това да се случи, защото децата са заедно и ако едни са облечени в костюми, а други не, то се сещате какво ще се случи. Децата не трябва да бъдат насилствено обучавани в чужди обичаи и затова смятам това за правилно.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
Нормално е институциите да пазят българската култура, традиции и религия и да забраняват на малките деца да бъдат обучавани в религиозни празници, които не са традиционни за нашите земи.
Който иска да си празнува каквото иска, но в детската градина няма как това да се случи, защото децата са заедно и ако едни са облечени в костюми, а други не, то се сещате какво ще се случи. Децата не трябва да бъдат насилствено обучавани в чужди обичаи и затова смятам това за правилно.
-
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AHW 2000
И все пак се радвам,че са малцина тези,които не разбират за какво става въпрос!
- doaiena
- Автомобил: Audi A3
- Двигател:
- Контакти:
Евалата, ГРОЗНИКА, обясни им всичко както трябва!
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Ай поздрав на всички по случай Halloween

Върни се в “ОФФ-Топик - други”