Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Re: Соц. спомени

Мнениеот НарКол » Съб 23 май 2015 16:39

forski написа:За онова време и за казармата мисля по-един и същи начин, имам хубави спомени но никога не бих повторил!

Не бързай толкова, щото се очертава да ги повториш. За социализма не е толкова сигурно, но за казармата е почти сигурно, ако ме разбираш какво искам да ти кажа. :Yoda

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 23 май 2015 20:29

какво ревете с крокодилски сълзи за една измислена утопия ? Ще се построи социализъм комунизъм да бе.
След 9 .9 коминистите приватизираха всичко, обраха парите насредната и едра класа, изтребаха цвета на нацията в лагерите. С окрадените пари започнаха живот широко около врата.
Хубаво било - да бе - да те карат да се постригваш късо, да не можепш да нсоиш дълга коса, широки панталони /тип чарлстон - такава беше модата/. Да се редиш на оромна опашка за лимони, банани, кафе, портокали . Като отидеш вСофия да зареждаш луканки ,филета и др, защото в провинцията няма, да направиш вноска за автомобил и да чакаш поне ч0 г и парите ти да не се олихвяват за 1 скапан Москвич или Жигула,Трбант <варбург или Шкода- все подобия на автомобил. Да имаш режим на тока и на водата. да те вкарат в казармата въпреки,че не изгаряш от желание. Да не те записват за следващ семестър защото не си ходил на комсомолска бригада , а си работил. да се редиш на опащка за някаква помия -уж бира, защото няма друга.
Да те изкарат на манифестация, да те вали дъжда, да хрупкаш зелени салати и т.н. , а в същото време ръководните кадри да са на вносни продукти незаразени от Чернобил. и още много ..

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 23 май 2015 20:37

:gruebel къде го чукаш, къде се пука
темата започна от едно просто мляко, което независимо от политаката беше вкусно

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 23 май 2015 20:58

За една щафета Камчия човек убивам. Толкова много ги обичах онези пържени колеленца.
В крайна сметка клиентът диктува качеството. Аз български салам не ям изобщо. Ако имаше повечко такива придирчиви като мен по магазините отново ще се появят годни за ядене продукти.
ПП Качествено краве масло и сега може да се намери, за моя изненада масло Президент има същия вкус като едновремешното българско масло. И студено не ще да се маже на филията. А покрай филията се сетих и за хляба, за истинския хляб, без подобрители и набухватели........

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 23 май 2015 21:00

Хубава тема,но от къде почнахме...
Аз лично си спомням вкуса на кренвиршите,простата варена наденица.
Вземаш комат хляб и парче наденица и айде обратно след топката.
Коментирам само качествата и вкуса на храната,а не времената в които съм ги хапвал.
И чавдарче съм бил,и на пионерски лагер в Ястребино бях,то сега там като гледам от пътя,почти са паднали сградите.

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Съб 23 май 2015 22:42

Че имаше ли нещо по вкусно от купешка лютеница Хорцето...варена наденица и четвърт хляб топъл....плюс обикновена бира във тъмна бутилка. :th_up

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Съб 23 май 2015 23:12

Абе много работи имаше, ама малко хора ги знаеха :smile

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Нед 24 май 2015 5:47

Помня валутната аптека на Слънчев бряг. Трябваше да си купя лекаство за 5 дойче марки. С левове не може. Заговорих една германка, исках да направя чейндж. Тя явно ме съжали и ми даде 5 марки и не искаше да вземе левовете. Надявам се хората да се замислят за чудовищните престъпления на комунизма от които страдаме и сега.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 24 май 2015 8:20

Сегашните престъпления по-малко чудовищни ли са?
Примера ти е крайно неудачен. Изобщо не може да става сравнение със здравното обслужване тогава и сега.
Темата е хубава, дайте да се ограничим с приказки за тогавашните и сегашните банички, щото някой лош мод ще и цапне катинарче.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Нед 24 май 2015 8:26

ktamen написа:Темата е хубава, дайте да се ограничим с приказки за тогавашните и сегашните банички, щото някой лош мод ще и цапне катинарче.

Ами то самото заглавие е доста по-общо и предполага обсъждане на широк кръг от спомени, не само плодовите млека. :smile

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 24 май 2015 18:18

А,спомените...по принцип почнеш ли редовно да влизаш ли във филма " ...абе едно време какви бяяме и какви неща имаше..." значи си прехвърлил баира и си почнал да пускаш нанадолнището на живота накъм пенсия. Личен опит :mhihi :mhihi . При нормалните хора е защитен механизъм на мозъка да запаметява избирателно и даже да поразкрасява положителните спомени и свързаните с тях емоции. На бас, че сега ако имате възможност да опитате някой от едновременшните хранителни продукти едва ли ще ви направят някакво особено впечатление.

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Нед 24 май 2015 18:29

Там в Германия баира къде се намира?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 24 май 2015 19:07

Ми кдето навсякъде, около четиридесетака. Предвид това, че повечето немци при навършване на 18 години мама и тате ги изритват от вкъщи с пожелание за успешен старт в живота, може би даже малко по-рано.

P.S. Сега като се замисля,за да има човек осъзнати спомени от късния соц трябва също да е на поне 40 лазарника. А и късният соц все пак беше черешката на тортата, тогава бяхме малко като гърците от последните години, точно преди да им представят сметката за веселбата :rolleyes

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Нед 24 май 2015 19:23

Мисълта ми беше, че темата е "соц. спомени" и става въпрос за България все пак, и все пак не вярвам твоите родители да са те изритали на 18, и все пак не вярвам и ти твоите деца да си изритал на 18, и все пак ако поядеш за малко днешните боклуци а на бас, че ще направиш някаква разлика с някогашните храни

А иначе с всичките предимства и недостатъци , мисля, че сега е по-добре от преди

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Нед 24 май 2015 19:53

Ka пъ ги помните след 30 години кое на какво имаше вкус, и кое колко вкусно е било след като така или инъче нямаше с какво друго да го сравним тогава? :gruebel
Тя и Ладата беше много убава, ама след 90-та някой хора като започнаха да се качват по-други возила се оказа че не е баш тъй :smile

Върни се в “ОФФ-Топик - други”