Изваряване на ракия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3344
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот gergeto » Чет 22 окт 2015 21:40


penko_pulev написа:Имаше материал и сме заредили близо един тон джибра само за ракия но без анасон. Чакам си реда на 15-ти следващия месец. Дано стане хубава :)

Стискам палци, че при туй количество... :th_up




Потребителски аватар
forski
Мнения: 4160
Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Местоположение: Сенник/Севлиево
Контакти:

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот forski » Пет 23 окт 2015 8:02


gergeto написа:Исконно българско,ритуал с подобаващо внимание и традиция: Дръвцата ,огъня, чаша винце със сеирджиите,които чакат резултата,скаричката на жар направена от парчета винкел и малко умения с електрожен от казанджията...Въобще неповторимо,идилия,класика. :beer


Дръвцата и огъня ги спрях тотално, тази година изварявах на газ, и удобството е голямо както и контрола над самия процес!
За пет 90 литрови казана, отидоха две бутилки газ и 35лв. в пари, но като тръгне да тече намалям огъня и я правя на конец през целия процес от първака до патокито :smile
С какво овкусявате и омекотявате готовата продукция, кажете някой чалъм, кой как я прави?


Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Мнения: 13547
Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот kris11 » Пет 23 окт 2015 9:30


значи според описанието на penko_pulev - аз правя прекъсната дестилация :screwy
През 07 месец сложих :
•жълт кантарион (цвят) - 50 гр
•червен кантарион (цвят) - 50 гр
•риган (стръкове) - 50 гр
•мащерка (стръкове) - 30 гр
•мента (листа) - 30 гр
•карамфил (зърна) - 30 гр
Получи се приятен аромат.


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот mely » Пет 23 окт 2015 9:41


kris11 написа:значи според описанието на penko_pulev - аз правя прекъсната дестилация :screwy
През 07 месец сложих :
•жълт кантарион (цвят) - 50 гр
•червен кантарион (цвят) - 50 гр
•риган (стръкове) - 50 гр
•мащерка (стръкове) - 30 гр
•мента (листа) - 30 гр
•карамфил (зърна) - 30 гр
Получи се приятен аромат.

Брее прати малко за илач . То този билков елексир и за кашлица става/мащерка/ и за корем/жълт кантарион/за успокоение на нервата....и т.н


Потребителски аватар
forski
Мнения: 4160
Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Местоположение: Сенник/Севлиево
Контакти:

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот forski » Пет 23 окт 2015 10:56


Аз пък се мъча да избягам от традиционния вкус на ракия, и да я закарам повече към вкуса на коняка с разни чипсове различно печени, стафиди и т.н.


Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3344
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот gergeto » Пет 23 окт 2015 15:31


forski написа:С какво овкусявате и омекотявате готовата продукция, кажете някой чалъм, кой как я прави?

Лично за мен е ''грехота '' да разваляш вкуса на гроздовата с билки,ядки и т.н.освен,ако не е за лекарство разбира се.
Най-добрия начин за оцветяване на гроздова е да си полежи малко в дъбово буренце(ако нямаш може и дъбов чипс),а за да се омекоти,лично аз слагам около грам на литър глицерин от аптеката.Това е ,според мен друго не ти трябва, специално за гроздова ракия говоря.


Потребителски аватар
forski
Мнения: 4160
Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Местоположение: Сенник/Севлиево
Контакти:

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот forski » Пет 23 окт 2015 15:58


И аз слагам глицерин, но честно казано не намирам никаква разлика от преди и след!


Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Мнения: 13547
Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот kris11 » Пет 23 окт 2015 16:20


mely написа:Брее прати малко за илач . То този билков елексир и за кашлица става/мащерка/ и за корем/жълт кантарион/за успокоение на нервата....и т.н

Събота/ неделя крачим по походчета, до края на 09м на плаж с преход по пресечена местност в забранени гори военни. Нося си 200 гр шишенце надеджно охладено в чанта с 0,5л шешнца с лед. Я успея да вкуся глътка , я не .Уж вземат да опитват , не се спират :screwy
Складирам съм 30л за пролетна преварка. Чакам да преври хинап /1 бидонче/ , а сега залагам смокини /полуизкълвани ,круши и малко мушмули.Тази година пълна скръб от страна на сливи, ябълки, круши.Мушмулите вали гърми все имат


Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3344
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот gergeto » Пет 23 окт 2015 19:28


kris11 написа:Събота/ неделя крачим по походчета, до края на 09м на плаж с преход по пресечена местност в забранени гори военни. Нося си 200 гр шишенце надеджно охладено в чанта с 0,5л шешнца с лед. Я успея да вкуся глътка , я не .Уж вземат да опитват , не се спират


Внимавай ,наблизо съм ти,служил съм в ''Тихината'',ще те намеря ако трябва щото с тия сладки описания на елексира ти си струва ходенето до Варна. :th_up :th_up :th_up


Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3344
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот gergeto » Пет 23 окт 2015 19:32


forski написа:И аз слагам глицерин, но честно казано не намирам никаква разлика от преди и след!

Изчакай малко да поотлежи,хубавите работи бавно стават... :th_up


penko_pulev
Мнения: 520
Регистриран на: Пет 20 авг 2010 11:31
Автомобил: Passat
Двигател: AFN
Местоположение: Пловдив

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот penko_pulev » Вто 27 окт 2015 9:11


kris11 написа:значи според описанието на penko_pulev - аз правя прекъсната дестилация :screwy

kriss11 не знам дали това което съм описал е правилно. Тук малко е като развален телефон, защото се опитах да кажа това което ми обясняваха. Вече колко съм разбрал, и колко от това съм преразказал правилно не знам. Може и пълни глупости да съм писал :c020 :mhihi Важното е материал да има и да става хубава.
Имам още един материал за четене ама не мога да го кача, че е много голям и с картинки.
Прикачени файлове
Metod na Martel.doc
(130.5 KиБ) Свален 97 пъти


Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Мнения: 13547
Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот kris11 » Вто 27 окт 2015 10:16


penko_pulev - не се притеснявай. Само уточних, че събирам от ябълки, круши , мушмули - отделни варки /казани/ и напролет всичко в казана и преварка.


Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3344
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот gergeto » Съб 31 окт 2015 21:41


Колеги ,като автор на темата срам не срам трябва да си призня-докато опитваме с приятели въпросната джанковица ,докато дам на тоя или оня ''за илач'' към днешна дата имам около 12-13лтр. от въпросната ракия,от около 53 лтр.през август.
Здраве да е ,доволен съм че които е пил я е харесал(поне така казват) и никой не се е оплакал от главобол на другия ден.
Главното е че научих безценни съвети от всички ви като пуснах тази тема .Благодаря ви. :th_up


Потребителски аватар
НарКол
Мнения: 888
Регистриран на: Чет 31 мар 2011 8:00
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT
Местоположение: София

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот НарКол » Пет 06 ное 2015 11:15




Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3344
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Изваряване на ракия

Мнениеот gergeto » Пет 06 ное 2015 13:04


Абе те навремето и Европа ни натисна да се откажем от шкембе-чорбата по заведенията,за да ни приемат в Евросъюза,ама бързо си подвиха опашките.
Господа -не пипайте традициите,щото да не си вкарате ''автогол''... :twisted



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: paagrio, S.Stefanov и 47 госта