разрешително за оръжие

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: разрешително за оръжие

Мнениеот Iezekil » Нед 28 фев 2016 19:13

Ми не е лично,фирмено е оръжието и го носиш като си на работа,не след и преди това.
m135 написа:Колега да бяхте я подарили на някой роднина или приятел ловец, или пък можехте да я обезопасите и да я имате за спомен, а така държавата я прибира даром !

Малко ми е сложно да се мъкна по други окръзи,пък и точно приятели ловджии нямам.А за обезопасяване не съм се сетил/то щото не съм и чувал/.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Нед 28 фев 2016 22:43

ако фирмата ти е регистрирана на адреса ти по местоживеен, проблем със съхранението май няма.

при повече от 1 наследник, кой отнася глобата от 1000лв? разпределя се пропорционално между всички или всеки един поотделно?

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Нед 28 фев 2016 23:30

Колега VWGT , като ти чета въпросите, по добре първо мини през местния КОС за да те откажат, преди да си потрошил една камара пари и пак да те отрежат.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 29 фев 2016 12:08

Аз също съм наследник на боен пистолет от баща ми,но стана вече повече от две години е в КОС,ако не е продаден и честно казано след като разпитах близки и познати ,които са в час с тия работи вкл. и сестра ми която е адвокат и направо се отказах да си го търся.Единствения най-голям шанс за мен беше да намеря някой много близък познат полицай или военен,който да го купи фиктивно и да го съхранява под определен режим,да му се води на отчет и т.н.Дори тогавашния шеф на полицията,с когото сме приятели от деца най-тактично ми намекна че надали някой би си сложил такъв таралеж в гащите....
Дори да докажеш че имаш фирма и ти се налага транспортиране на суми и ценности пак ще те убеждават че си има инкасо фирми,застраховки,а и доколкото си спомням ако не се лъжа досега кешовите разплащания м/у фирми бяха до 15к лева,а имаше наскоро предложение от "кабинета" този таван да бъде ограничен на 5к.лв.Така че ако не си полицай,военен или ловджия -мисията е почти невъзможна .Иначе може да опиташ законовите варианти,но има такси,които никой не ти ги възстановява при отрицателен за теб резултат.

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пон 29 фев 2016 14:22

Работата с оръжието е параграф 22 - за да имаш оръжие, искат курс. А за да изкараш курс, искат обективна необходимост. Навремето носих/ползвах служебно оръжие - цели 10 години. После се отървах от него с кеф - просто няма такъв ангажимент като носенето и съхранението.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пон 29 фев 2016 15:47

gergeto написа:Дори да докажеш че имаш фирма и ти се налага транспортиране на суми и ценности пак ще те убеждават че си има инкасо фирми,застраховки,а и доколкото си спомням ако не се лъжа досега кешовите разплащания м/у фирми бяха до 15к лева,а имаше наскоро предложение от "кабинета" този таван да бъде ограничен на 5к.лв.

Искаш да кажеш, че за 3000-4000лв няма никаква опасност да те нападнат? Не бъди идеалист. Освен това инкасаторските фирми и т.н. са идиотски довод да ти отказват - все едно искаш да си купиш бус за каране на стока и почват да те убеждават да ползваш куриер, че било по-изгодно и удобно.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 29 фев 2016 16:48

777 написа:...Искаш да кажеш, че за 3000-4000лв няма никаква опасност да те нападнат? Не бъди идеалист. Освен това инкасаторските фирми и т.н. са идиотски довод да ти отказват - все едно искаш да си купиш бус за каране на стока и почват да те убеждават да ползваш куриер, че било по-изгодно и удобно.

Те други искат

http://www.admcourt-bs.org/CMS_ADM/imag ... _2012R.htm

...Притежаването на оръжие трябва да сочи на необходимост от носене и употреба на оръжие. Първоначалното позоваване на мотива, че оръжието му е необходимо за самозащита при пътуванията му в страната, които се осъществяват в тъмните часове на денонощието с луксозен автомобил и притежанието на големи парични суми, а след това в жалбата пояснявайки, че притежанието на тези суми е свързано с извършваната от него търговска дейност, не са от естество да породят желаните правни последици, изразяващи се в право да полза оръжие за самозащита. Още повече, че пренасянето на големи парични суми не е основание за притежание на огнестрелно оръжие при наличните възможности за преводи по банков път, още повече че действа и закона за ограничаване на плащанията в брой - обн., ДВ, бр. 16 от 22.02.2011 г.
Освен това не са ангажирани доказателства и не се установява по делото преки рискове за личната безопасност на жалбоподателя, свързани с дейността му, а мотивировката на искането сочи на извода за хипотетична и поради това за несигурна нужда от защита.
Ето защо, съдът намира, че твърденията на жалбоподателя не се подкрепят от ангажираните по административната преписка и събрани пред настоящата инстанция доказателства. Нуждата от самозащита не е установена, а основателната причина по смисъла на чл.58, ал.1, т.10 ЗОБВВПИ не е обоснована по несъмнен начин...

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 29 фев 2016 16:50

Те могат да те нападнат и за едната пенсия или още по лошо за жълти стотинки. Ако не се лъжа и банките въведоха по нисък лимит за изнасяне на пари в брой без охрана. Мисля че до 5 хиляди лева може без охрана, за по голяма сума охрана.

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Пон 29 фев 2016 17:32

Моя скромен съвет е - запиши се на курс по самозащита.......Ще имаш много по голяма полза .Оръжието в нашите условия на живот - само пречи . Законите са написани в защита на пострадалия от оръжието на стрелеца......няма значение , че пострадалия е престъпник . Всичките ми колеги се бяха ''въоръжили'' с лично оръжие , и когато се пенсионирах много се чудех дали и аз да не си купя - за служителите в МВР и МО няма никакви ограничения и спънки , но разума ми надделя. Притежанието на оръжие е огромен проблем - човек разсъждава по друг начин когато е въоръжен . Силата е с него и морето е до колене. Няма да ти казвам за 27г. служба .........колко смъртни случая знам на колеги чиито деца се изпозастреляха. Затова не си слагай таралеж в гащите. Не те съветвам да си купуваш и газово оръжие.........проблемите са същите - дори риска да бъдеш застрелян от някой който е с боен пищов при евентуален скандал е огромен . Може би няма да ти допаднат съветите ми , но те са в резултат на 27г. служба в МВР. Харесват ми повечето коментари на колегите писали коментари по горе - разумни хора.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 29 фев 2016 18:12

Хех, децата ми са на 15 и на 16 години, октомври месец на изборите се прибрах в 3 нощта и не си оставих пистолета в службата. Сутринта децата ме питаха това истински пистолет ли е или ги бъзикам.
Септември месец ми подаряваше един бивш служител от МВР едно М52 само за да не остане в КОС, така и не ходих да си извадя разрешително, не ми трябва това желязо в нас :thumb_down

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 29 фев 2016 20:11

дърт милиционер написа:Моя скромен съвет е - запиши се на курс по самозащита....

Твоят скромен опит нищо не прави, когато срещу теб изскочат двама човека - единият с тръба, а другият с моторна резачка за дърва. Потресаващото е, че в България сюжетът от Texas chainsaw massacre се е играл на живо.
Или като сте бил 27 години в МВР, случайно ни препоръчвате да Ви чакаме вас, след като звъннем на 112? Кога, когато задник, крайник или глава не ни останат? Колко случаи имаше на цигани, които разбиват врати и ограбват?
Силно негодувам срещу това, че докато дочакаш помощ, може да ти трябва не полиция, ами поп. Крайно време е да се либерализират законите и да можеш да стреляш всеки неканен в имота ти, особено па през нощта, особено че те краде. Стига да нямаш досие и да го използваш за защита на имуществото си. Ще видите как всичките цигани с присъди, които крадат - ще останат без оръжие, а само хората ще имат. Я са влезли, я са отишли в моргата. Друга спирачка срещу набези няма. И колкото и моралисти да ми излизат, ако видя някой да ме краде, ще го утрепя с лопатата. Защото полиция знам, че няма и ще се пише след това "неизвестен извършител", въпреки че повечето пъти се знае кой е той!
"Курс за самозащита" нищо не прави, ако при хипотетична ситуация се изправя срещу теб. Но въоръжен с 1/2 цола тръба от водопровод или резачка(действително имам щилка). Смяташ ли, че тия, които ги правят тия набези не са достигнали до върха на безочливостта и нахалството и ще спрат като им кажеш, че си голям файтър и мнооо карате знаеш?
Знаеш ли що ги пиша тия работи? Защото преди години един циганин беше изкъртил решетката на прозореца на семейният имот и беше влязъл вътре. Ето за това. Избяга твърде бързо. :twisted

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 29 фев 2016 20:21

777 написа:Искаш да кажеш, че за 3000-4000лв няма никаква опасност да те нападнат? Не бъди идеалист. Освен това инкасаторските фирми и т.н. са идиотски довод да ти отказват - все едно искаш да си купиш бус за каране на стока и почват да те убеждават да ползваш куриер, че било по-изгодно и удобно.

Нищо не искам да ти кажа,просто това са мнения на компетентни хора в неофициален разговор,за да ми кажат като на приятел какъв шанс имам за да си прибера пистолета от баща ми.
М/у другото за да докажеш неотложна нужда от притежание на оръжие дори за пренос на суми както казваш 3000-4000лв.,то би трябвало да докажеш че тия суми ги пренасяш поне 3-4 пъти седмично и няма друга алтернатива да се инкасира дневния оборот на фирмата ти например.Това на практика е меко казано смешно,а и сам си сметни при такъв дневен оборот(дай боже всекиму),какъв трябва да ти е месечния и годишния и тогава сам ще си зададеш въпроса -при такъв добре развит за БГ бизнес,кой ще ти повярва че по-евтино и по-сигурно за теб е да си пренасяш парите "на ръка",грубо казано.И пак въпроса се отнася към специализирани инкасо фирми,застрахователи и тем подобни "законно носещи оръжие професионалисти".
А между другото колегите които се включиха в темата и са притежавали огнестрелно оръжие са абсолютно прави че това си е тежко бреме и отговорност.Само 2 дни след като почина баща ми и трябваше по християнска традиция да се ходи всеки ден на гробища,не спирах да си мисля за този пистолет заключен в метална каса ,но в празна за момента къща,а в съсeдство е ромската махала...Добре че на 2-рия ден дойдоха полицаи от служба КОС,за да го вземат-дадох им го с най-голямо облекчение.

Liminat
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Liminat » Пон 29 фев 2016 21:01

777 написа:
gergeto написа:Дори да докажеш че имаш фирма и ти се налага транспортиране на суми и ценности пак ще те убеждават че си има инкасо фирми,застраховки,а и доколкото си спомням ако не се лъжа досега кешовите разплащания м/у фирми бяха до 15к лева,а имаше наскоро предложение от "кабинета" този таван да бъде ограничен на 5к.лв.

Искаш да кажеш, че за 3000-4000лв няма никаква опасност да те нападнат? Не бъди идеалист. Освен това инкасаторските фирми и т.н. са идиотски довод да ти отказват - все едно искаш да си купиш бус за каране на стока и почват да те убеждават да ползваш куриер, че било по-изгодно и удобно.

Май ясно казва по какви причини ще те отсвирят и е напълно прав. А и те чудесно знаят, че повечето перковци не са за оръжие и ги цибат за норматив. Ако е решил някой, че 3000 лв е добра цена, за която да извади оръжие и съответно да ги/го застреля/т, не е за оръжие.
А оживяването на такива теми все след побои по пътя подсеща, че ако има и оръжие, вмести 3 избити зъба ще има двама гръмнати, двама-трима ранени и нищо чудно в паниката и минувачи избити. Отделно битовите инциденти, като цяло ганьо пие и тогава и умните са опасни, а глупавите - целогодишно.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 29 фев 2016 21:08

Много праволинейно мисля се разсъждава.Първо,че се говори за кешови разплащания и т.н,но....!
Ако говорим за оборот?На голям хранителен магазин,бензиностанция,магазин за строителни материали,резачки,бяла техника,злато....спокойно може да е десетки хиляди левове..Вече не се признава като мотив за искане на лично оръжие,но правилно ли е?Верно ли е страшно някой да иска да има средство за самозащита?Нека да е в къщи/няма да го нося вън/,що да не му купя и каса,важното е да го имам.
Преди много години мой приятел кандидатства многократно за такова оръжие и му отказваха постоянно,а човека държеше магазини и бяха много оборотни,как не изгърмя той си знае.Ама кое е по добре,да лежи 8 или да го носят 8?
От къде на къде пенсиониран военен,полицай/може би и пожарникар/ще има право на лично оръжие,а аз не?С какво е по-по?Ама те въобще не пият май...Или пък бай Ганьо понеже е авджия уж ще има арсенал от гладко и нарезно оръжие,а аз видиш ли не ми се полага да искам някакъв пищов?Щото и авджиите хич не пият..

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Пон 29 фев 2016 22:23

Също съм на мнение че в нашата действителност човек трябва да разполага с огнева мощ в имота си. Просто крадците и наглите хора станаха прекалено много, а закона никой за нищо го няма. но не съм съгласен за винтовото оръжие, там нещата са сериозни и много опасни. Гладкоцевна ловна двуцевка върши добра работа за охрана , особено с по-ситните заряди . Там и нещата не са толкова сложни, има едно начално преодоляване на проблема с ловния билет и около 1000 лв.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”