Ново 20 с първа инвестиционна банка

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 авг 2007 0:20

Stoi написа:Сега звънях на няколко банки и всичките пътвърдиха че в най-скоро време ще минаван, като ПИБ на електронни подписи за On-line банкирането. :twisted:

добро утро..
да не мислиш, че го правят, щото имат пари за харчене..
прават го за твоя сигурност...
хайде да не навлизаме по-навътре..
вярвай ми специално с банкирането е за твое добро..

ГLГLГL

Мнениеот ГLГLГL » Вто 21 авг 2007 11:41

wili98 написа:
Stoi написа:Сега звънях на няколко банки и всичките пътвърдиха че в най-скоро време ще минаван, като ПИБ на електронни подписи за On-line банкирането. :twisted:

добро утро..
да не мислиш, че го правят, щото имат пари за харчене..
прават го за твоя сигурност...
хайде да не навлизаме по-навътре..
вярвай ми специално с банкирането е за твое добро..

Хайде сега, не се заблуждавай и ти. "прават го за твоя сигурност" друг път. За наша сигурност могат просто да издават сертификати за IE, които са без пари. Но те искат електронни подписи, които се плащат и имат правна стойност. Правят го за да си измият ръцете - ако някой открадне пари и има електронен подпис, това все едно си ти. Ако не си си опазил подписа - проблема си е твой. Но тях не ги бърка ще плащаш ли за подпис или не - важното е да нямат никакви грижи.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 авг 2007 11:43

ГLГLГL написа:Хайде сега, не се заблуждавай и ти. "прават го за твоя сигурност" друг път. За наша сигурност могат просто да издават сертификати за IE, които са без пари. Но те искат електронни подписи, които се плащат и имат правна стойност. Правят го за да си измият ръцете - ако някой открадне пари и има електронен подпис, това все едно си ти. Ако не си си опазил подписа - проблема си е твой. Но тях не ги бърка ще плащаш ли за подпис или не - важното е да нямат никакви грижи.

съвсем случайно се занимавам с интернет банкиране.. и мисля, че знам защо го правят..
щом ти пиша вярвяй ми вярвай ми.

проблема ако не си си опазил подписа не само твой!

а съвсем случайно да подозираш как се краде подпис от карта?
а съвсем случайно да подозираш как се защитава нещо в регистрите на виндоза, и нещо на карта, която си дръпваш и си тръгваш?

Щото можеш да тургаш аларма за 100 лв на колата за 2000 лв,
ама не може да инвестираш великата сума от 30-40 лв, за да защитиш сметката си в банка, в която може да има доста повечко от 2000 лв..

я помисли малко, и пак ела да псуваш...

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Вто 21 авг 2007 12:08

Цялата боза идва от това ,че вместо да улеснява това банкиране се получава обратния ефект. Сега за да си работя от вкъщи или другия офис трябва да мъкна разни четци и кабяляци ! Малко са ми другите !

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 авг 2007 12:15

Stoi написа:Цялата боза идва от това ,че вместо да улеснява това банкиране се получава обратния ефект. Сега за да си работя от вкъщи или другия офис трябва да мъкна разни четци и кабяляци ! Малко са ми другите !

щот си блял когато си избирал.. зарад това..
щото имаме навика, да виждаме как сме се прецакали ама пак да ручим по другите...

те ти.. даже и драйвери не се налага на XP SP2.. ;)
Изображение

а за да си мъкнеш сертификата, и дискетка става нали ;)
даже и по пощата можеш си го пратиш.. или направи да си гу турнеш за по-лесно нейде из нета...
и то без парола, туко виж да не я забравиш...

мисля, че на финала ще проговорим еднин и същ език ;)

ГLГLГL

Мнениеот ГLГLГL » Вто 21 авг 2007 14:19

wili98 написа:
съвсем случайно се занимавам с интернет банкиране.. и мисля, че знам защо го правят..

Щото можеш да тургаш аларма за 100 лв на колата за 2000 лв,
ама не може да инвестираш великата сума от 30-40 лв, за да защитиш сметката си в банка, в която може да има доста повечко от 2000 лв..

я помисли малко, и пак ела да псуваш...

Аз мисля, че не знаеш защо го правят.

Ако смяташ че "инвестиция" от 30-40 лв. НА ГОДИНА, за да опазиш 4000-5000 е разумно, явно не можеш да смяташ.

А за псуването - цитирай по-точно че аз не помня да съм псувал - ако ти си го приел така е друга работа.

PS: Уточни все пак, ако вместо електронен подпис се ползва обикновен сертификат каква ще е загубата на банката и с какво се понижава сигурността?

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Вто 21 авг 2007 14:27

wili98 написа:
Stoi написа:Цялата боза идва от това ,че вместо да улеснява това банкиране се получава обратния ефект. Сега за да си работя от вкъщи или другия офис трябва да мъкна разни четци и кабяляци ! Малко са ми другите !

щот си блял когато си избирал.. зарад това..
щото имаме навика, да виждаме как сме се прецакали ама пак да ручим по другите...

те ти.. даже и драйвери не се налага на XP SP2.. ;)
Изображение

а за да си мъкнеш сертификата, и дискетка става нали ;)
даже и по пощата можеш си го пратиш.. или направи да си гу турнеш за по-лесно нейде из нета...
и то без парола, туко виж да не я забравиш...

мисля, че на финала ще проговорим еднин и същ език ;)

Блял съм трънки :lol: Фирмата в която ходих за цифров подпис за такова нещо не са и чували. Предлагат само едни грозни четци. Сега заради тъпата банка да обикалям и всички фирми за пидписи. После пък и да му бера дерта на това да не го загубя. Аз на месец комплект крючове, че и телефони губя, сега и това. Вече намерих банка с друга система за on-line банкиране. Скоро подробности :D

Потребителски аватар
mileff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mileff » Вто 21 авг 2007 14:42

Аз нещо не разбирам - Някоя банка да Ви принуждава на сила да изпозлвате интернет банкирането, или пък други електронни платежни средства?

Всичко това е въпрос на избор в крайна сметка.

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Вто 21 авг 2007 14:47

https://ibank.teximbank.bg/menus/main/info.asp

Да се прочете най-отдолу

Сигурност:

Вход в системата за „Интернет банкиране” се допуска за всички потребители, желаещи да се регистрират. Всеки вход в системата изисква въвеждане на потребителско име и парола. „Интернет банкиране” осигурява максимална защита на данните на три нива:

Защита на връзката. Достъпът до сървърите на Банката се осъществява по криптиран https протокол, който защитава канала от подслушване;

Потребителски код и парола. Всеки потребител притежава личен потребителски код и парола, които са известни само на него. Потребителското име и паролата осигуряват достъп до „Интернет банкиране”, но не позволяват изпращане на платежни нареждания към Банката;

ТАН. ТАН (транзакционен авторизационен номер) представлява уникален еднократно използваем шестцифров код, който се използва от потребителите за подписване на нарежданията към Банката. Списък с ТАН получава всеки потребител на ЧПБ „ТЕКСИМ” АД, който е упълномощен да оперира със сметките на клиента.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 21 авг 2007 16:13

листче с ТАН-ове или донгъл с цифров подпис, винаги може да се извърши кражбата им. Въпросът е този риск да се минимизира. Колкото по-трудно става за кражба, толкова по сложен и бавен е и достъпа до средствата. Всеки човек сам трябва да си прецени какво и до каква степен е склонен да рискува, дали да крие всичко под дюшека или в трезора на банката.

Аз съм оставал без пукната пара в чужбина заради същите защитни мехнизми (засякоха картата, че се ползва на два различни континента в рамките на няколко часа). Беше ми неприятно докато изчакам да ми издадат новата (защото старата се гълта от АТМ-а при проблем), но навсякъде така се работи, и аз предпочитам да е така.

Потребителски аватар
luciuz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот luciuz » Сря 22 авг 2007 7:33

Stoi написа: ...... „Интернет банкиране” осигурява максимална защита на данните на три нива:

Защита на връзката. Достъпът до сървърите на Банката се осъществява по криптиран https протокол, който защитава канала от подслушване;

добре де, ти бягаш от една банка, която иска да имаш подпис от легитимен Certificate Authority в държавата и отиваш в банка, която е спестила 200 лв за да си купи истински ssl сертификат и ползва self signed???

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Сря 22 авг 2007 7:55

luciuz написа:
Stoi написа: ...... „Интернет банкиране” осигурява максимална защита на данните на три нива:

добре де, ти бягаш от една банка, която иска да имаш подпис от легитимен Certificate Authority в държавата и отиваш в банка, която е спестила 200 лв за да си купи истински ssl сертификат и ползва self signed???

Общо казано , ДА :lol:

ГLГLГL

Мнениеот ГLГLГL » Сря 22 авг 2007 8:46

Това с ТАН-ове е някакво решение, макар и чепато. Но името на самата банка нещо не ми вдъхва доверие.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Сря 22 авг 2007 8:59

ГLГLГL написа:Това с ТАН-ове е някакво решение, макар и чепато. Но името на самата банка нещо не ми вдъхва доверие.

С тановете е решение да се опазиш от случайна атака.
Но ако твой служител реши да те избомби.. кво праим?
Едно оченце на тан ли стата.. и си в джаза...
Я ме светни, кво ще стане, ако ти шибна един фишинг с тази горната банка, и ти източа 10 тан кода?

Или пък някой добронамерен провайдер ти направи мен ин дъ мидъл?

как ще те опази банката..или ти как ще се опазиш, че не ми е много ясно?

още повече доколкото колегите казват е със self sign сертификат..
демек фишинга е вече абсолютно легален и клиента дори няма да разбере кво става...;)

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Сря 22 авг 2007 9:03

Май само аз разбирам за какво говори wili98... :roll:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”