информация за ИСО 9001:2000

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Пон 31 дек 2007 15:31

Никак не е странно, че когато свършат аргументите, започват нападки - я лични, я професионални, я... Случва се често, но не се сърдя - човещинка е. Laughing

Аз лично не те нападам ..Ако така изглежда - приеми моите най - искрени извинения :!: Радвам се , че ИМА някой , който е използвал тази система за подобряване на нещо - така всички усилия и средства , хвърлени в тази ....хм... система ми се виждат , че не са 100 % напразни , може да са 99 % ( от моя гледна точка ) ама не са 100 .... Понеже подозирам , че аз започнах със въпросите за консултанти и свързаност с сертификационни комисии , нека обясня - познаването на теорията и бързия отговор с цитати ме наведоха на тази мисъл :wink: защото аз , като враг на бумащината не мога да си представя , че някой може да се интересува от тази материя и да изхаби даже и малко умствена енергия , освен ако не му се налага ( както е моят случай ) Проблема може да се корени , както винаги , в нашата реалност .... ако за някой ( на запад ) това е вътрешно мотивирана нуждата от тази система и той я приложи напълно ...тогава вероятно тя е необходима , ама на този етап , както се вижда , в България е необходима хартията , зада се отвориш на вън , да се рекламираш като напредничав и др. такива , но не и да носи нещо повече от хартия и допълнителен труд за всички ....и на фона на и без това големите ни заплати :wink: всяко ново и незаплатено задължение се посреща с овации :wink: Но ...няма справедливост на тоя свят :!:
.Ще се постарая,ако се напъна за сертифициране,при мен с това да се занимават отделно назначени хора,а не тези които не им е такава работата.

ааа не може така , така опорочаваш стандарта .... трябва да е от все сърце на трудещите се , другото е купуване на сертификата :wink:
Относно това , колега stil , че не се изразявам правилно - така е приятелю , не съм вникнал в това огромно златно съкровище , каквото е този стандарт ама вярвай ми - бумагите ми са изрядни :lol: но ги създавам с отвращение ...а това не мисля , че е добре за каквото и да е ..... става тежест и гавра в един момент , а не просто задължение .... Тъжно , но е така....

Последна промяна от juve на Пон 31 дек 2007 15:39, променено общо 1 път.

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Пон 31 дек 2007 15:35

juve написа:Понеже подозирам , че аз започнах със въпросите за консултанти и свързаност с сертификационни комисии , нека обясня - познаването на теорията и бързия отговор с цитати ме наведоха на тази мисъл :wink:

Бързи са отговорите, защото тази песен вече съм я пял... многократно, а ти не си първата ми публика. :lol:

Не се притеснявай, не ги приемам лично нещата. :wink:

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 31 дек 2007 15:42

Не се притеснявай, не ги приемам лично нещата. Wink

Надявам се да е така :lol: Даже би приканил колегите , които имат склонност да развалят хубавия бой със скандал :wink: да се въздържат ..всеки има право на мнение , а ние не сме се събрали нищо да делим :wink:

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Пон 31 дек 2007 16:03

:lock: Явно е, че не можем да се убедим в някои очевидни неща.

stil

Мнениеот stil » Пон 31 дек 2007 16:15

Абе за можене, сигурно можем - винаги се намират скрити резерви. :)
Виж, ако не искаме - това вече е друго! И така с катанеца напред е най-лесно.

Отивам да слагам глазурата на новогодишната торта.
До година, до амина!

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 31 дек 2007 16:34

stil написа:Абе за можене, сигурно можем - винаги се намират скрити резерви. :)
Виж, ако не искаме - това вече е друго! И така с катанеца напред е най-лесно.

Отивам да слагам глазурата на новогодишната торта.
До година, до амина!

stil, нямам представа защо реши, че имам лични нападки към теб... :shock
Погрешно си разтълкувал поста ми. Както и да е... Нямам желание да се карам с теб. Ти оставаш със своята позиция, а аз с моята :)
Весело изкарване.

stil

Мнениеот stil » Пон 31 дек 2007 17:54

Тъй, глазурата е готова. Нека сега изясним позициите!

Колеги, никъде не съм твърдял, че ме нападате лично! Защо не четете внимателно? Казах, че по принцип, когато аргументите в една дискусия се изчерпат, започват нападките - на лична, професионална, морална, политическа, сексуална,... и кой знае още каква друга основа. Справка – каквото stil е написал.

В случая ставаше въпрос за ПРОФЕСИОНАЛНИ нападки:
groznika заподозря, че зад участник с ник stil се крие хищен и безскрупулен консултант,
groznika написа:stil извинявай, но след всичко изписано от теб оставам с впечатлението, че самият ти с консултант. С това ли се занимаваш?

а juve заподозря в мен педантичен и високомерен одитор от сертифицираща организация.
juve написа:Ама догодина ще те питам [...] имаш ли нещо общо към сертифицирането ...после ще се разправяме.

Няма срамни професии, но нещата малко загрубяха, защото подозрението малко се разшири върху наличието на нездрав икономически интерес от страна на stil.

Което няма нищо общо с действителността. Това е, друго няма.
:lol:
Весели празници!

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Пон 31 дек 2007 18:36

За мен тия сертифицирания са нещо като тест - фирмата достатъчно сериозна ли е за да хвърли 4-5 хил лв за нещо, дето реално с нищо не й помага. Ако е съвсем дребна и нестабилна не може да си позволи такива разходи. На Запад сигурно има други цели, но в БГ се получава точно това - сертификаторите отбиват номера с присъствие и си прибират парите срещу 1 хартийка. Дори да работиш по някакъв тотално крив начин, щом си платиш ще си получиш ИСО-то. Доста подобно на платеното образование в БГ - върви ли таксата и изпитите минават.

Потребителски аватар
pike
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pike » Пон 31 дек 2007 19:44

Божков написа:За мен тия сертифицирания са нещо като тест - фирмата достатъчно сериозна ли е за да хвърли 4-5 хил лв за нещо, дето реално с нищо не й помага. Ако е съвсем дребна и нестабилна не може да си позволи такива разходи. На Запад сигурно има други цели, но в БГ се получава точно това - сертификаторите отбиват номера с присъствие и си прибират парите срещу 1 хартийка. Дори да работиш по някакъв тотално крив начин, щом си платиш ще си получиш ИСО-то. Доста подобно на платеното образование в БГ - върви ли таксата и изпитите минават.

А замисли ли се дали този тест не е проба за това дали една българска фирма примерно отговаря на някакъв стандарт,при това международен.Дори само за пробата?Ако за теб 4-5хил.лева определят "сериозността" на една фирма,какво да кажем за един файансаджия,дето лятото ги изкарва за 1 месец-той тогава какъв е.....господ ли?Дали всички които могат да "хвърлят" пари са глупави и ги дават за нещо,което не им е потребно-едва ли.Глупави хора вече няма-всеки върши нещо с цел,а дали за всички целта е ясна е друга тема.Примера ти с платеното образование е меко казано несериозен-някои хора писаха по-горе/наред с мъките си/,че след сертификация фирмите им са подръпнали/а аз също познавам няколко такива/, а с купена диплома можеш само да се забършеш/или да станеш фолк звезда/
Единствено съм съгласен за сертификаторите,но всеки има право на избор кой ще го сертифицира.Понеже вече благодарих на всички за мненията, що ли и аз не отида да празнувам-явно всичко в тази държава ни е криво,а най-много канчето на другия...

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Пон 31 дек 2007 20:16

pike написа:А замисли ли се дали този тест не е проба за това дали една българска фирма примерно отговаря на някакъв стандарт,при това международен.Дори само за пробата?Ако за теб 4-5хил.лева определят "сериозността" на една фирма,какво да кажем за един файансаджия,дето лятото ги изкарва за 1 месец-той тогава какъв е.....господ ли?Дали всички които могат да "хвърлят" пари са глупави и ги дават за нещо,което не им е потребно-едва ли.Глупави хора вече няма-всеки върши нещо с цел,а дали за всички целта е ясна е друга тема.Примера ти с платеното образование е меко казано несериозен-някои хора писаха по-горе/наред с мъките си/,че след сертификация фирмите им са подръпнали/а аз също познавам няколко такива/, а с купена диплома можеш само да се забършеш/или да станеш фолк звезда/
Единствено съм съгласен за сертификаторите,но всеки има право на избор кой ще го сертифицира.Понеже вече благодарих на всички за мненията, що ли и аз не отида да празнувам-явно всичко в тази държава ни е криво,а най-много канчето на другия...

Според теб фаянсаджията и който и да е друг дето изкарва 4 хил за 1 месец ще ги даде ли за 1 хартийка? "Теста" за сериозност, който казах е в това действително да пожертваш парите, а не дали ги имаш или не. Ти ако имаш заделени 10 хил лв означава ли, че без замисляне даваш 1500 за GSM? Нали уж са налични - да ама едно е да ги има парите, друго е да се дадат за нещо с неясен смисъл. (Това е като пояснение към написаното преди от мен, защото явно си го възприел по свой си начин.)

Аз не разсъждавам съвсем абстрактно, а имам преки впечатления от мой предишен работодател. Вдъхнови се и той по едно време да вземе ИСО, без да може да обясни защо точно - ами така "с перспектива". Дойде 1 консултант, постоя няколко месеца във фирмата. Всичките му препоръки бяха добавяне на едни букви и цифри към документите - без някаква друга промяна. Накрая 5000 лв сметка и една хартийка в рамка. Тъй като бяха на разсрочено плащане, част от сумата така и не си я получи - прибраха си хартийката и толкоз. Оборота на фирмата беше няколко порядъка по-голям от 5000/месец, така че явно не бяха проблем като на споменатия фаянсаджия. Точно затова казвам че са един "тест за сериозност". Ако някой бизнес партньор категорично иска ИСО иначе отказва сделка, може да се премисли трябва ли или не. Но ей така "да има" си е пари на вятъра в повечето случаи *в момента* в БГ.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 31 дек 2007 21:07

ама ние наистина не сме много наред ...на 31 ви да се разправяме за ИСО :lol: И понеже виждам , че мнението ми е сравнително неразбрано , да уточня : тази организация , тази мафиотска организация , тази Камора или пък Якудза на икономически формации :wink: е един подставен член на производителите на принтери и хартия :wink: но няма начин ....сърце не дава , но глава знае, че е по добре да си в мафията отколкото извън нея ... Така че .... необходимо зло е ...ама ако искаш да правиш далавера с западните хищници - ще си с тях :idea:

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 31 дек 2007 23:08

за вас не знам ама аз вече съм пиян и не ми пука за никви мафии и сертификати! :drunk

manarata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот manarata » Вто 08 яну 2008 11:56

И сега да съживим дискусията :) Не съм консултант, нито одитор, но съм напълно съгласен с мнението на stil. Проблемът просто е, че тук 90%, че и повече, се сертифицират, защото евентуално ще се отворят някакви врати. А смисълът на ISO 9001 изобщо не е това. И тъй като още в началото се тръгва с тази грешна концепция, в края на краищата идва въпросната консултантка, дава ти един тон документи, взети от друга фирма, залъгва те, че така трябва да е, внедрявате и после почва псуването - както е в случая с groznika. Тия процедури, дето те тормозят, съм сигурен че могат значително да се опростят и пак да можеш да докажеш съответствие със стандарта при изпълнението на дадени операции. Но това се случва, когато системата наистина работи. Когато е заради хартийката - не се случва. И тук грешките са на консултантката и даденото ПРК - защото не са обяснили същината на тая работа на хората, а просто са натрапили някакъв модел документи изневиделица. Съгласен съм, че има някои излишни бумащини, но да не забравяме, че никой не те задължава всичко да е на хартия - първо. Второ, познавам фирми, които имат вградена и несертифицарана система по качество ISO 9001 - и имат работа за целия китайски народ. Т.е, хората са си я направили, за да могат да следят и коригират процесите в предприятата си, а самото сертифициране за тях за момента е на заден план - излишни пари. И едната е така от 3 години бтв.
Тъй че всичко тръгва отгоре - ако и шефът смята, че цялата работа е просто за отбиване на номера и не вникне в идеята (или пък смята, че не може да се направи организацията по-добре отколкото самият той я е измислил) - и системата ще е такава, нищо няма да се промени, само ще се вдигнат разходите за хартия и нервите на хората.
Та примера на stil с VW е точен, а ИСО-то ни го налагат точно заради този начин на мислене. Доколкото знам в Германия има бая фирми, които това не ги интересува, защото те си работят по принципите на TQM и тая хартийка с нищо не променя нещата при тях.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Вто 08 яну 2008 19:36

Съгласен съм, че има някои излишни бумащини, но да не забравяме, че никой не те задължава всичко да е на хартия - първо. Второ, познавам фирми, които имат вградена и несертифицарана система по качество ISO 9001 - и имат работа за целия китайски народ. Т.е, хората са си я направили, за да могат да следят и коригират процесите в предприятата си, а самото сертифициране за тях за момента е на заден план - излишни пари.

Ами добре ...хубаво ... тази система казваш работи ....и според тебе колко от фирмите в БГ имат осъзната необходимост от цялата тази галимация ? Ти познаваш фирми ...хубаво , ама аз съм сигурен , че при 90 % от фирмите номера се състои да можеш да кажеш , че притежаваш сертификат и да синее знаменцето ... на бюрото на шефа де , ама никакво подобрение от самата система не се отбелязва ....както точно е отбелязано ръководителите щом не го осъзнават - кел файда ? И точно тогава се появява номера с гадорията - понеже на никой не му пука за системата , но все пак трябва да има одити и т.н ( без тях не може ) системата никак не се подобрява и си остава тромава в степен дотолкова , доколкото консултантът се е постарал може да е отвратителна , а може да се търпи , но във всички случаи се превръща в допълнително задължение и работа на личният състав ... и естествено има много доволни .... иначе работата на Ръководството се увеличава с някой и друг подпис , а за другите - бумащина колкото щеш .... Та ...медала има обратна страна и още как :!:

manarata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот manarata » Сря 09 яну 2008 11:26

Да, juve, това съм го виждал в действие и си е така, но в случая stil говори принципно как седят нещата, а не за побългарения вариант, и затова казах, че съм напълно съгласен с него.
Между другото, по оригиналното питане на темата - преди около 2 години сертифициране от LLoyd, TUV или BVQI струваше между 3200 - 3500 EUR, това за сертифицирането и последващите одити. Единствената тогава бг фирма Алфа Куолити сертифицираше на 3 пъти по-малка цена. Първите суми едва ли са се променили драстично, за бг фирмата не знам.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”