един м2 излиза не повече от 450-500 евро при качествено строителство
това с труда, материалите и т.н
от много сигурни източници го знам
няма как да е 700-800 евро, щото това което се продава на зелено, трябва да е без печалба, вие вервате ли си
Съвет за инвестиция
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- zaro
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
pakumba написа:
може би да си прав, сигурно си по-навътре от мен в областта. но аз гледам няколко факта- работя във фирма, където 90% от персонала, който си е купил жилища те са на кредит. дори тези 10% ги допускам от вежливост:), не познавам такъв дето не е купил с кредит, а среданта заплата като за бг не е съвсем зле- да кажем 2 000 лв. може и малко отгоре. а това, че 1 апартамент може да ти излиза 1100 евра квадрата, много трудно може някой да ме убеди, освен ако имота не струва 800 евра/квадрата. знам как се движат цените на стр. мат-ли и за 600-700 евро на квадрат може да влагаш златни нишки в стените. а всеки може да си сметне, че в момента в сф излиза по-евтино да си направиш къща отколкото да си купиш апартамент/е, зависи от квартала ест./- дружба, което не е особенно прекрасен квартал за мен, 50 кв м за 50 000 евро, кво е тва?
zaro написа:ОООООО,
я хвани си направи една къща да те видиме до каде ще стигнеш със 1000 евро на квадрат.
Освен ако нямаш някое наследено местенце, със уреден ток, вода и газ и виза за проектиране:)
па ако искаш не златни нишки ами китайски иероглифи и влагай
аз мога да дам следният пример: мястото, регулацията и другите разходи ги оставям на страна, цената само на стройтелството на къща с изолация, врати и дограма е 350-400 евро/кв.м застроена площ. Но това ако си строиш сам. Ако купуваш апартамент за инвестиция, сравни сегашната цена спрямо бъдещите очаквания, а това колко излиза на стройтеля няма значение за теб.
Тази година имотите в България поведоха световната класация за поскъпване в рамките на една година + 30%. В Европа средните цени са около 3-5 % нагоре, като има страни където жилищата даже са поевтинели (Германия май беше така). Какво ще е догодина, не се знае, но схема кредит+лични пари= апартамен под наем, с който погасяваш вноските е реално работеща. И все пак инвестицията в ценни книжа според мен следващата година ще е по-доходна, но всичко е Божа работа

аз в моя пост говоря за цена на строителството без имота, защото там няма никакъв шанс за предвиждане на разходите- зависи от мястото, докато къщата си е къща и ако не говорим за басейни и сауни и такива неща 350 евро/кв.м се минава спокойно. пак казвам, в тези 350 не влиза цената на парцела. освен това се чува за ограничение в жилищното кредитиране от банките, доколко е вярно, че се иска намаляване на кредитите аз не знам. но ако стане така пазара чувствително ще се промени. иначе схемата с ап-мент под наем наистина си е работеща
в момента също търся къде да инвестирам решил съм това да е имот,
магазин, гараж, ателие, мансарда,офис, апартамент,земя.Като последното го изключвам щото земя под наем не се търси
а за къща трябват повечко пари и тя е инвестиция с повечко възможности. Кое ме кара да мисля че това е най добрата инвестиция? цената на новото стройтелство колкото и скъпо да ни се вижда няма да има срив,при добре подбран имот винаги ще има кой да ти плаща наеми,и когато някой ден дай боже секиму човек намери златната кокошка и му притрябват пари за да започне нещо по мащабно всяка банка срещу ипотека ще ти отпусне пари
магазин, гараж, ателие, мансарда,офис, апартамент,земя.Като последното го изключвам щото земя под наем не се търси

- dude
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
добрее, нека да се съгласим, че имотите няма да повторят ръстта от тази година, демек няма да е към 30%
нека е 25 процента макс, махаш към 7 ипотеката, остават 18 макс на година
за един фонд с нормално управление, 20ина процента са реално постижими, да не говорим, че може и отгоре
освен това печалбата от тях не се облага, доколкото съм наясно
някой знае ли, дали може да инвестирам във фонд, който да не се управлява от българин
в смисъл чуждестранен?
нека е 25 процента макс, махаш към 7 ипотеката, остават 18 макс на година
за един фонд с нормално управление, 20ина процента са реално постижими, да не говорим, че може и отгоре
освен това печалбата от тях не се облага, доколкото съм наясно
някой знае ли, дали може да инвестирам във фонд, който да не се управлява от българин
в смисъл чуждестранен?
фондове и акции колкото искаш на пазара въпроса е кой ще те насочи. Евро Инс АД имаше ръст миналата година след купуването на румънска застрахователна комания сега нещата не са същите
всичко е на приливи и отливи. едвам прохождаме в тая насока сякаш
сещам се за "кат са знам къв съм инженер как да ида на доктор"
всичко е на приливи и отливи. едвам прохождаме в тая насока сякаш
сещам се за "кат са знам къв съм инженер как да ида на доктор"
- connor cane
- Автомобил:
- Двигател:
[quote="Pichaga"]България, над Била
4 блока ще се построят върху 7 дка
под 350 евра е разчета, като се платиха 300 000 за разрешениеза строеж само
аре стига щуротии, на първа плоча е[/quote
под 350 евро на кв м рзп е постижимо, но не луксозно изпълнение, и на шпаловка и замазка - като говорим само за смр-та, разрешения и т.н - цената на земята не влиза в това число.
специално в софия цените никога няма да паднат - може да намалее темпа на растеж, но срив - никога. а по места като банско, влас и тн вече спуканият балон е налице - но за там се знаеше отдавна.

4 блока ще се построят върху 7 дка
под 350 евра е разчета, като се платиха 300 000 за разрешениеза строеж само
аре стига щуротии, на първа плоча е[/quote
под 350 евро на кв м рзп е постижимо, но не луксозно изпълнение, и на шпаловка и замазка - като говорим само за смр-та, разрешения и т.н - цената на земята не влиза в това число.
специално в софия цените никога няма да паднат - може да намалее темпа на растеж, но срив - никога. а по места като банско, влас и тн вече спуканият балон е налице - но за там се знаеше отдавна.

така
понеже гледам темата за таова къде човека да си инвестира парите отиде по дяво;ите и започнаха вариации по темата колко струва на инвеститора да построи нова кооперация, ще споделя следното :
мои познати и контрагенти на фирмата са едни от най големите в тоз бранш - име няма да споменавам
значи за луксозно изпълнение на сграда над 4 етажа по всички нови изисквания цената е под 400 лева на кв.м. !!!! лева !!!!!!
наистина говорим за фирма която е от 15 години в бизнеса и цените по които работи са доста по различни от на повечето други ама като му струва 400 лв, а продава квадрата по 1200 - 1500 евро за какви печалби иде реч ????
ама това е положението да сме станали всички строителни предприемачи !
понеже гледам темата за таова къде човека да си инвестира парите отиде по дяво;ите и започнаха вариации по темата колко струва на инвеститора да построи нова кооперация, ще споделя следното :
мои познати и контрагенти на фирмата са едни от най големите в тоз бранш - име няма да споменавам
значи за луксозно изпълнение на сграда над 4 етажа по всички нови изисквания цената е под 400 лева на кв.м. !!!! лева !!!!!!
наистина говорим за фирма която е от 15 години в бизнеса и цените по които работи са доста по различни от на повечето други ама като му струва 400 лв, а продава квадрата по 1200 - 1500 евро за какви печалби иде реч ????
ама това е положението да сме станали всички строителни предприемачи !
Върни се в “ОФФ-Топик - други”