Съвет за инвестиция

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Чет 10 яну 2008 13:31

един м2 излиза не повече от 450-500 евро при качествено строителство
това с труда, материалите и т.н
от много сигурни източници го знам
няма как да е 700-800 евро, щото това което се продава на зелено, трябва да е без печалба, вие вервате ли си

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 10 яну 2008 13:31

ОООООО,
я хвани си направи една къща да те видиме до каде ще стигнеш със 1000 евро на квадрат.
Освен ако нямаш някое наследено местенце, със уреден ток, вода и газ и виза за проектиране:)
па ако искаш не златни нишки ами китайски иероглифи и влагай

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Чет 10 яну 2008 13:39

къщата не е критерий, само ти отнасяш всички сериозни разходи
а при 60 апартамента?
говорим за шпакловка и замазка, не за обзаведен!

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 10 яну 2008 13:42

pakumba написа:
може би да си прав, сигурно си по-навътре от мен в областта. но аз гледам няколко факта- работя във фирма, където 90% от персонала, който си е купил жилища те са на кредит. дори тези 10% ги допускам от вежливост:), не познавам такъв дето не е купил с кредит, а среданта заплата като за бг не е съвсем зле- да кажем 2 000 лв. може и малко отгоре. а това, че 1 апартамент може да ти излиза 1100 евра квадрата, много трудно може някой да ме убеди, освен ако имота не струва 800 евра/квадрата. знам как се движат цените на стр. мат-ли и за 600-700 евро на квадрат може да влагаш златни нишки в стените. а всеки може да си сметне, че в момента в сф излиза по-евтино да си направиш къща отколкото да си купиш апартамент/е, зависи от квартала ест./- дружба, което не е особенно прекрасен квартал за мен, 50 кв м за 50 000 евро, кво е тва?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 10 яну 2008 13:46

zaro написа:ОООООО,
я хвани си направи една къща да те видиме до каде ще стигнеш със 1000 евро на квадрат.
Освен ако нямаш някое наследено местенце, със уреден ток, вода и газ и виза за проектиране:)
па ако искаш не златни нишки ами китайски иероглифи и влагай

аз мога да дам следният пример: мястото, регулацията и другите разходи ги оставям на страна, цената само на стройтелството на къща с изолация, врати и дограма е 350-400 евро/кв.м застроена площ. Но това ако си строиш сам. Ако купуваш апартамент за инвестиция, сравни сегашната цена спрямо бъдещите очаквания, а това колко излиза на стройтеля няма значение за теб.
Тази година имотите в България поведоха световната класация за поскъпване в рамките на една година + 30%. В Европа средните цени са около 3-5 % нагоре, като има страни където жилищата даже са поевтинели (Германия май беше така). Какво ще е догодина, не се знае, но схема кредит+лични пари= апартамен под наем, с който погасяваш вноските е реално работеща. И все пак инвестицията в ценни книжа според мен следващата година ще е по-доходна, но всичко е Божа работа :)

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 10 яну 2008 13:49

VWGT написа::)

Свърши тая със да си строиш сам. Трябва ти надзор, технически и така нататъка. Забрави да строиш сам и да ти излезне по евтино от колкото ако ти построи фирма, освен ако не говориме за селско строителство дето верно сам си зидаш и мажеш и правиш кофраж от дъски:)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 10 яну 2008 13:51

[quote="zaro"][/quote]
а за фирма говоря :)
тя си организира материали, майстори и тн, верно познати са, ама ... :)

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 10 яну 2008 13:56

хаиде някои да позачисти че темата беше доста интересна а се напълни с нецеленасочени коментари. ИнАЧЕ ДАНО СЕ ДОРАЗВИЕ(темата)

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Чет 10 яну 2008 14:26

аз в моя пост говоря за цена на строителството без имота, защото там няма никакъв шанс за предвиждане на разходите- зависи от мястото, докато къщата си е къща и ако не говорим за басейни и сауни и такива неща 350 евро/кв.м се минава спокойно. пак казвам, в тези 350 не влиза цената на парцела. освен това се чува за ограничение в жилищното кредитиране от банките, доколко е вярно, че се иска намаляване на кредитите аз не знам. но ако стане така пазара чувствително ще се промени. иначе схемата с ап-мент под наем наистина си е работеща

Потребителски аватар
momo 1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот momo 1 » Чет 10 яну 2008 14:59

в момента също търся къде да инвестирам решил съм това да е имот,
магазин, гараж, ателие, мансарда,офис, апартамент,земя.Като последното го изключвам щото земя под наем не се търси :lol: а за къща трябват повечко пари и тя е инвестиция с повечко възможности. Кое ме кара да мисля че това е най добрата инвестиция? цената на новото стройтелство колкото и скъпо да ни се вижда няма да има срив,при добре подбран имот винаги ще има кой да ти плаща наеми,и когато някой ден дай боже секиму човек намери златната кокошка и му притрябват пари за да започне нещо по мащабно всяка банка срещу ипотека ще ти отпусне пари

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Чет 10 яну 2008 16:05

добрее, нека да се съгласим, че имотите няма да повторят ръстта от тази година, демек няма да е към 30%
нека е 25 процента макс, махаш към 7 ипотеката, остават 18 макс на година
за един фонд с нормално управление, 20ина процента са реално постижими, да не говорим, че може и отгоре
освен това печалбата от тях не се облага, доколкото съм наясно

някой знае ли, дали може да инвестирам във фонд, който да не се управлява от българин
в смисъл чуждестранен?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 10 яну 2008 16:26

България, над Била
4 блока ще се построят върху 7 дка
под 350 евра е разчета, като се платиха 300 000 за разрешениеза строеж само
аре стига щуротии, на първа плоча е

Потребителски аватар
momo 1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот momo 1 » Чет 10 яну 2008 16:44

фондове и акции колкото искаш на пазара въпроса е кой ще те насочи. Евро Инс АД имаше ръст миналата година след купуването на румънска застрахователна комания сега нещата не са същите
всичко е на приливи и отливи. едвам прохождаме в тая насока сякаш

сещам се за "кат са знам къв съм инженер как да ида на доктор"

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Чет 10 яну 2008 16:45

[quote="Pichaga"]България, над Била
4 блока ще се построят върху 7 дка
под 350 евра е разчета, като се платиха 300 000 за разрешениеза строеж само
аре стига щуротии, на първа плоча е[/quote

под 350 евро на кв м рзп е постижимо, но не луксозно изпълнение, и на шпаловка и замазка - като говорим само за смр-та, разрешения и т.н - цената на земята не влиза в това число.
специално в софия цените никога няма да паднат - може да намалее темпа на растеж, но срив - никога. а по места като банско, влас и тн вече спуканият балон е налице - но за там се знаеше отдавна. :wink: :lol:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 10 яну 2008 16:49

така
понеже гледам темата за таова къде човека да си инвестира парите отиде по дяво;ите и започнаха вариации по темата колко струва на инвеститора да построи нова кооперация, ще споделя следното :

мои познати и контрагенти на фирмата са едни от най големите в тоз бранш - име няма да споменавам
значи за луксозно изпълнение на сграда над 4 етажа по всички нови изисквания цената е под 400 лева на кв.м. !!!! лева !!!!!!
наистина говорим за фирма която е от 15 години в бизнеса и цените по които работи са доста по различни от на повечето други ама като му струва 400 лв, а продава квадрата по 1200 - 1500 евро за какви печалби иде реч ????
ама това е положението да сме станали всички строителни предприемачи !

Върни се в “ОФФ-Топик - други”