Абе в ОББ-то трябва малко селски пазарлък да става! На мен също ми изплащат заплатата чрез тях и реших ,че ще имам някакви преференции ако взема кредит от тях. Е имам преференции ,ама и трябваше да се пазаря малко!
-Добър ден ,искам да изтегля кредит от 2000 лв за срок на погасяване 2 години. Работя в ЕСО (абе по народному : енергото) и ми превеждат заплатата чрез вашата банка на дебитна карта. Ще ползвам ли някакви преференции от това?
- Разбира се ще ползвате! Кой вид кредит ще предпочетете?
И започва да ми дрънка там някакви проценти,лихви за обслужване и т.н. но го прекъснах с думите:
- Виж сега приятел ,тези работи не ме интересуват. Кажи ми само след като взема от вас 2000 лв накрая колко общо ще ви върна , ама като казвам общо има в предвид абсолютно всики таксички и лихвички и т.н?
- Ще ни върнете 2256-7 лв
- Ок става! (нямам представа колко ми е лихвата ,но всеки месец ще ми вземат по 94 лв от картата)
- Имате ли съпруга ,дете?
- Да имам по едно и от двете (автогол)
- Тогава ще ми трябват доходите на съпругата ви
- Е не може ли без тях (имаше голям проблем с вземането на доходите и ,че тъкмо беше напуснала с гръм и трясък)
- Може ,но тогава кредита ви ще минва по друга графа и процента....?
- Виж сега, интересуваме колко ще ти върна в крайна сметка
- Ами всеки месец ще вземаме не по 94 лв а по 107 лв и това е. Само ми донесете доход от посленият месец, че сте взели повече от 413 лв и готово!
- Ами добре ,където 94 там и 107 ,но защо ви трябва доход по-голям от 413 лв?
- Ами на месец ако разполагате вие със 100лв,жена ви със 100 лв , детето със 100лв се смята ,че ще можете да си връщате заем от по 108 лв!

Шах и мат, мисля си тия луди ли са?Кви 100 лв кви 5 лв , закого понапред? Тръгнах да си вземам доходите и реших да сметка колко трябва да им върна общо с тази вноска с по 107 лв .Резултата беше 2560лв или с други думи трябва да им върна повече от двойно. Върнах се в банката и му викам:
- Абе дай да измислим някакъв друг кредит ,че това хич не ми харесва - ще трябва да ви върна двойно
- Е добре ,гоподине ,ще направим така: теглите заема с тая старата лихва дето ви казах и ще връщате по 94 лв на месец ,но при изискванията за "новият " кредит без дохода на съпругата ви
- Супер така става!
Значи цифрите които съм опоменал може и да не са 100% верни защото са по спомен ,но са приблизителни.
С този трактат просто исках да ви докажа ,че това дето пишат за колко процента ,какви заеми и какво е нужно за да се вземе един кредит, са си малко субективни работи. Явно има момент и на преценка от човека който ви орежда кредита (този който ще ви предлага за одобрение на кредита).