Анализ: Кредит VS Депозит

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 09 апр 2008 23:55

Оправих си резултатите :) Нали сам си писах формулата и не бях правилно натрупвал лихвите :wink:

Извода е, че дори и при висока лихва по депозитите (8% годишно) и минимално поскъпване на имотите (5% годишно), пак излиза по-изгодно да се вземе кредит, понеже в края на периода ще имаш спестени 294 510 лева, но имота вече ще струва 303 234 лева :wink:

По-фрапиращ е резултата при 5% годишна лихва и 10% поскъпване на имотите - тогава за 20 години ще спестиш 205 516 лева, а имота ще струва вече 733 909 лева. :twisted:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Чет 10 апр 2008 0:17

Трябва и безсрочен депозит. По фиксирана лихва от около 5%. Щото тия сметки дето ги правите с 8% са за краткросрочни и дългосрочни.
За 20 години никой няма да ти дава да внасяш, без да теглиш всеки месец и дори да ги олихвява докато станат готови за апартамент... :wink: Та накрая си стават и по-малко от 200к. :lol: :wink: Единствения вариянт е да сменяш банките на всеки 2-3 години когато изтича срочния. За да се запазят тия 8%... :wink: :lol: Бре умотана е работата яко с тия банки... Няма връзка. :lol: С прогнозите за падане на лихвата до нормални граници. По срочния ще стане 5-6%, а безсрочния 3-4%. :wink:
Та пак си идваме на въпроса за инвестиране в стоки или злато... :lol:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 10 апр 2008 8:23

Жилището освен дом е и инвестиция. Някои може би не помнят далечната 1997-8 година. Един познат се местеше в друг град и продадоха къща за да си купи той жилище. Докато търсеше бъдещата си къща тръгна инфлацията и хората вече не продаваха нищо. След като мина кризата с тези пари той отиде на ресторант с цялото си семейство и парите бяха дотам. Така че целта на жилището освен да бъде твой дом и твоя крепост е и една добра инвестиция.

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Чет 10 апр 2008 8:40

wili98 написа:
musura написа:Ами смятам го просто, защото не помня формулите от ВИНС-а :oops:
Ако годишната лихва е 8%, месечната е 0.67%. Първия месец олихвяваш 500 лева и получаваш 2.0833 лева лихва, втория месец олихвяваш 1002.0833 (понеже лихвата е вече по сметката) лева и получаваш 4.175347 лихва ... и така до края на периода. Излиза по моите сметки 97041.57 лева лихви за целия период.

охх кво гот експоненциално..
написах ти я формулата горе...
то ги обяснени.. читаво..
http://www.dummies.com/WileyCDA/Dummies ... -2199.html

само със забележката, че процента се смата делено на 12.. защото вноските са месечни;)

ох преди 2 години с един кредитен калкулатор.. ги изучих наизуст тези идиотизми..

щото нямаше кой да ми ги разбие тези функции до базови математически сметки... та си затрих 2 дни да прилагам математика у компира... ;)

апа с НПВ.. вече тотално бях издухал... ;)Любо... да ключа ли темата..?

Ключи, който иска да чете ще го намери с търсачката някой ден
и ще помни какво съм казал .
А дотогава хората дано се научат да смятат с тия кредити mhihi

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Чет 10 апр 2008 9:14

не си прав ........... взимаш си апартамент в кооперация със само още 4 апартамента ....с ограда, охрана, видео наблюдение ..... така нямаш ядове със съседите ...... внасяш си вноските по кредита, внасяш и по депозитна сметка ...... :) какъв е проблема ..... в тази ситуация не разбирам защо трябва да живея под наем ?????

Потребителски аватар
yeti123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yeti123 » Чет 10 апр 2008 9:30

Не знам какво умувате толкова много, но някой случайно някои да седна да изчисли настоящета и бъдещата стойност на парите, да кажем в случая - депозита, защото това е огромна важност каква инвестиция да се направи!

Това, че колеги в момента гледате депозити от 7-8 до 12% е в краткосрочен план, поради факта че в момента банките се намират, така да го кажем в ликвидна криза относно левове, както и поскъпване на ресурса (парите които получават от свойте банки -майки от чужбина).

Никой тука май не засегна темата с РЕАЛНАТА инфлация, а не с официално обяванета, която за миналата година е 13% официална и реална около 25%! => няма депозит който да ти покрие инфлацията=> не спестяваш а губиш пари през периода на кредита!

А и колега не си отчел разходите при евентуално местене от една квартира в друга - предплата - депозит + комисионна за фирмата посредник!

И на последно място - депозит има сметка за големи клиенти депозиращи огромни суми за малък период от време!!!

Успех на всички!

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Чет 10 апр 2008 9:49

yeti123 написа:Не знам какво умувате толкова много, но някой случайно някои да седна да изчисли настоящета и бъдещата стойност на парите, да кажем в случая - депозита, защото това е огромна важност каква инвестиция да се направи!

Това, че колеги в момента гледате депозити от 7-8 до 12% е в краткосрочен план, поради факта че в момента банките се намират, така да го кажем в ликвидна криза относно левове, както и поскъпване на ресурса (парите които получават от свойте банки -майки от чужбина).

Никой тука май не засегна темата с РЕАЛНАТА инфлация, а не с официално обяванета, която за миналата година е 13% официална и реална около 25%! => няма депозит който да ти покрие инфлацията=> не спестяваш а губиш пари през периода на кредита!

А и колега не си отчел разходите при евентуално местене от една квартира в друга - предплата - депозит + комисионна за фирмата посредник!

И на последно място - депозит има сметка за големи клиенти депозиращи огромни суми за малък период от време!!!

Успех на всички!

Инфлацията не се отразява само на депозита, а и на възможността да си плащаш кредита, защото ти изяжда заплатата, а банката вдига лихвения процент и иска повече пари!
Така че пак те бърка.
За местенето в друга квартира - никой не е казал че трябва да го правиш всяка година, иначе са малки суми. Отделно при дългсрочно наемане на квартира наема ти не скача всяка година

А за депозитите и лихвите по тях - виж условията, минималната сума е смешна на депозитите на ПИБ и Уникредит. Само ДСК се опитват да играят с 15% и над 50 000лв и 3 месечен срок. Другите са едногодишно без уловки :wink:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 10 апр 2008 9:52

Абе тва с депозита е страшна глупост :lol: Без да разбирам много не вземаш предвид два основни икономически закона :1.днешните пари не са утрешните пари и пройзтичащия от него 2 - пасивите само те налбутват.Всичко тва е за цивилизования свят ,да не говорим стандартните булгаристански фактори:инфлация,бюрокрация,разправий със субективни фактори..........Странно ми е изобщо как ги мислиш тия неща - сякаш са ти се изплъзнали последните 20 години в БГ :?За лично наблюдавани /в някой съм пряк участник/примери не ми се говори щото са с кофи направо......
P.S.Кредита не е нещо идеално ,но все пак върши работа.

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Чет 10 апр 2008 18:33

Депозита има един съществен недостатък - като си притиснат с кредит щеш не щеш плащаш, а като си трупаш на депозит мине не мине време "я да си купя едно нещо - после ще пестя пак" или "чакай да изтегля 2000 лв. че много ми трябват".

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Чет 10 апр 2008 18:48

незнам как депозирате, на мен 2-те ми сметки седят празни все :). Я сметки, я ремонти, я гъзария и кото остане за ядене и пиене.

И мен не ми се напутва с кредит, ама като гледам нямам избор. И аз предпочитам да имам някой лев заделен в банката и тогава да скоча на кредит, да ми е по-спокойно като има някакъв буфер така.

Ама това депозита да го ползваш за спестяване не е оферта. С 5-8% лихва би направил пари само ако сложиш много пари инак са някакви стотинки, можеби като ги нямаш кеш по-няма да ги изхарчиш парите ама то си е до човека

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 10 апр 2008 19:25

Жилище с депозит :shock Сигурен съм че колегата пуснал темата е единственият който мисли че това е възможно и изгодно :lol:

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Чет 10 апр 2008 19:29

Lizard написа:...С 5-8% лихва...

Кой дава толкова? Пишат всякакви завъртулки, но реално дават 3-4%. Депозита не е за печелене от лихва ами с идеята да отделяш същите пари като кредита и да не плащаш лихва. Но става дума за прекалено дълъг период - все едно цял живот да живееш под наем някъде и накрая апартамент за какво ти е - да го оставиш на децата ли или да си изкараш пенсията в него?

Потребителски аватар
StanTheMan
Автомобил:
Двигател: AFT
Контакти:

Мнениеот StanTheMan » Чет 10 апр 2008 20:21

lyubobg написа:ПИБ в момента дават 7.5% в евро, Уникредит дават 8.5 май беше за 18 месеца има и разни други пикантерии и то всяка година стават промоции и може да докараш доста приличен процент :wink:

Колега, наистина има доста пикантерии, ама не в полза на това, което ти се опитваш да лансираш.
Конкретно за 8,5% за 18месеца, не забравяй, че там пише "Срокът на депозита е 18 месеца" както и "Лихвата се изплаща на падежната дата." Направи кратките сметки по това колко ще ти излезе годишната лихва на този депозит и ще видиш, че е колкото на останалите банки :wink: Да го наречем игра на думи или просто стратегии за привличане на клиенти :wink:
Иначе по темата като цяло, ще се радвам да я обсъдим някой път на живо на някоя среща, че има доста да се изприказва и определено е гореща тема :)

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Чет 10 апр 2008 21:10

StanTheMan написа:
lyubobg написа:ПИБ в момента дават 7.5% в евро, Уникредит дават 8.5 май беше за 18 месеца има и разни други пикантерии и то всяка година стават промоции и може да докараш доста приличен процент :wink:

Колега, наистина има доста пикантерии, ама не в полза на това, което ти се опитваш да лансираш.
Конкретно за 8,5% за 18месеца, не забравяй, че там пише "Срокът на депозита е 18 месеца" както и "Лихвата се изплаща на падежната дата." Направи кратките сметки по това колко ще ти излезе годишната лихва на този депозит и ще видиш, че е колкото на останалите банки :wink: Да го наречем игра на думи или просто стратегии за привличане на клиенти :wink:
Иначе по темата като цяло, ще се радвам да я обсъдим някой път на живо на някоя среща, че има доста да се изприказва и определено е гореща тема :)

Това го дадох като пример. В началото на темата има Ексел с 7.0 процента лихва сметната. В момента без лъжа и измама ПИБ дават 7.5
та съм го занижил малко на 7.
Сметките са направени, остава да ги прочетеш :)

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Чет 10 апр 2008 23:13

Работата отива на зле, щом взеха да дават по 7% лихва.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”