Има ли сметка от АЕЦ Белене?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Рентабилна ли е цената на новата АЕЦ Белене?

Да, рентабилна е
98
80%
Не, не е рентабилна
25
20%

Общо гласове: 123
Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 12 юни 2008 15:37

гледай го... :lol:
пич по-малко е и от 30%
а и не се брои ако 10 дена духа яко а другите 20 от месеца е затишие
защото леля ти Пенка няма да готви само 10 дена от месеца
абе просто е безсмислено
като допълнителен източник ок ама като основен за цяла държава...
просто е безсмислено...
а за ВЕЦ-овете е много по-сложно отколкото го мислиш
има точно определени точки и те не са хич много...
инвестициите са доста сериозни за малко ел. енергия
абе минимум 10г се избива само един миниВЕЦ
и то за 2-3-4-10 мегавата

а колко разправии имаш докато купиш земята
ако пък влиза в натура или някаква защитена зона
цялата струма трябваше да е в малки ВЕЦ-ове
ама еколозите се намесиха и край...

Последна промяна от DragoGT на Чет 12 юни 2008 15:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 12 юни 2008 15:37

chefito написа:Това са районите на нос Калиакра и нос Емине, както и по билото на Стара планина, където средногодишната скорост на вятъра е 4 м в секунда.
мчи те там отдавна се строят такива, и то от тия големите дето са до 2 или до 4 МВт :wink:

Потребителски аватар
batmilko
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 12 юни 2008 15:38

DragoGT написа:гледай го... :lol:
пич по-малко е и от 30%
а и не се брои ако 10 дена духа яко а другите 20 от месеца е затишие
защото леля ти Пенка няма да готви само 10 дена от месеца
абе просто е безсмислено
като допълнителен източник ок ама като основен за цяла държава...
просто е безсмислено...
а за ВЕЦ-овете е много по-сложно отколкото го мислиш
има точно определени точки
инвестициите са доста сериозни за за малко ел. енергия
абе минимум 10г се избива само един миниВЕЦ
и то за 2-3-4-10 мегавата
баш тъй, да не говорим за последните климатични прояви - или суши или наводнения :?

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 12 юни 2008 15:38

batmilko написа:
chefito написа:Това са районите на нос Калиакра и нос Емине, както и по билото на Стара планина, където средногодишната скорост на вятъра е 4 м в секунда.
мчи те там отдавна се строят такива, и то от тия големите дето са до 2 или до 4 МВт :wink:

голямо браво за това...милко, имаш ли идея инвестициите държавни ли са или частни?

Потребителски аватар
batmilko
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 12 юни 2008 15:39

chefito написа:
batmilko написа:

голямо браво за това...милко, имаш ли идея инвестициите държавни ли са или частни?
частни
е имаше и протести, заради прелетните птици....

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 12 юни 2008 15:54

DragoGT написа:
embi4a написа:Абе щом хората строят соларни електростанции значи има печалба и щом строят ВЕИ и Евросъюза ни е вкарал изискване 20% от електродобива да е от ВЕИ значи местата за ветропаркове не са никак малко и щом сега испански консорциум вкарва 150 млн евро в Шабла не е баш така :wink:

защо се строят подобни неща...
ето го и отговора
защото има едно споразумение от Киото което задължава държавата да изкупува ел. енергия от възвращаеми източници и то на цена много по-висока от другите
да не излъжа но от АЕЦ ел.енергията се изкупува на 4-4,5ст
а от миниВЕЦ на 14ст като само тази година цената скочи с 20%
:twisted: :twisted: :twisted:
сега разбра ли защо се правят частни такива съоръжения :lol: :lol:
но държавата няма да има същата печалба освен ако не ти го начисли на теб
та искаш ли да плащаш 3 пъти по-скъп ток :wink:

Това е така, че ДКЕВР има тарифа за изкупуване но е по директива на ЕС и сме поели ангажимен до няколко години да имаме 20% дял на ел енергията от ВЕИ. А ако държавата е собственик на тези съоръжения няма да се изкупуват на такива невероятни цени. Ще продължим спора утре :wink: Умните хора са казали, че в спора се ражда истината :wink:

Потребителски аватар
batmilko
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 12 юни 2008 16:05

DragoGT написа:[а от миниВЕЦ на 14ст като само тази година цената скочи с 20%

е не е 14 ст. :wink:
малко под 10 е

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 12 юни 2008 16:25

batmilko написа:
DragoGT написа:[а от миниВЕЦ на 14ст като само тази година цената скочи с 20%

е не е 14 ст. :wink:
малко под 10 е

мда в момента да видиме до края на годината...
постоянно ще скача поне в близките няколко години...

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 12 юни 2008 16:32

освен това имат гарантиран пазар
бавно с еизплаща един ВЕЦ, освен ако не си купил ВЕЦ от държавата на смешни пари, но пък имаш сигурен и стабилен пазар

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 12 юни 2008 16:52

Мале колко сте компетентни как осрахте човека чак се ядосвам!
Завършил съм физика и съм учил ВЕИ, вярвайте ми има МНОГО хляб в идеята му! А това да питате как така видиш ли правителството не се сетило - сещат се за това, от което имат кяр деба и свинете!

Потребителски аватар
Papa_Dock
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Papa_Dock » Чет 12 юни 2008 17:00

ISRalien написа:Мале колко сте компетентни как осрахте човека чак се ядосвам!
Завършил съм физика и съм учил ВЕИ, вярвайте ми има МНОГО хляб в идеята му! А това да питате как така видиш ли правителството не се сетило - сещат се за това, от което имат кяр деба и свинете!

Човека не е осран много тъп израз за завършил университет човек, пък и се зароди хубав спор.Ти няма ли да се обосновеш с повече теория и смислени предложения?Несе заяждам темата е интересна.Дай едно добро становище подкрепено с факти и примери и отиваме да сваляме правителството :lol:

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 12 юни 2008 17:06

StS написа:Аз мога да Ви кажа на кратко... Питайте Доцентите и Професорите от Свищов--- Те ще ВИ кажат - Това НЕ трябва да се строй !!!

Мисля че бях кратък ?

Определено беше кратък, но не и ясен. Моля те цитирай тези ВЕЛИКИ умове!

Papa_Dock написа:

Човека не е осран много тъп израз за завършил университет човек, пък и се зароди хубав спор.Ти няма ли да се обосновеш с повече теория и смислени предложения?Несе заяждам темата е интересна.Дай едно добро становище подкрепено с факти и примери и отиваме да сваляме правителството :lol:

чета темата още.. това го написах набързо, после ще пусна един смислен отговор ;)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 12 юни 2008 17:13

в няколко реда това което съм чел:
- в България няма свестни замервания ... т.е. правени са някакви през последните 30 години (даже някъде ги имах на файл) ама са правени на ниска височина, докато сегашните ветрогенратори са с по-високи колони, а разлика в няколко метра дава доста отклонения
- условия за ветрогенратори има само на няколко места в Б, ама не стават от екологична гледна точка. при нас повече бизнес има в изграждането на соларен парк (до 80% повече потенциал от колкото в Германия например)
- за да се установи дали става или не определена местност, се изправят едни тестови колони по 100к евро едната, която седи така и замерва цяла година колко духа, плътност и ред други неща, ако резултата на става си минус тея пари веднага.
- и като казах бизнес наистина има регулации, които задължават държавата да изкупува придобитата енергия от възобновяеми източници и то на доста дебели цени ... ако стане така че заместим АЕЦ-а с ветрогенератори, ще плащаме тока по лев на киловат!

интересно ми е какви са притесненията на Свищовските учени ?

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 12 юни 2008 17:23

ISRalien написа:
StS написа:Аз мога да Ви кажа на кратко... Питайте Доцентите и Професорите от Свищов--- Те ще ВИ кажат - Това НЕ трябва да се строй !!!

Мисля че бях кратък ?

Определено беше кратък, но не и ясен. Моля те цитирай тези ВЕЛИКИ умове!

Papa_Dock написа:

чета темата още.. това го написах набързо, после ще пусна един смислен отговор ;)

това че си учил технологията е хубаво
ама наясно ли си с политиката на държавата
икономическите и законовите ограничения
пак казва да ВЕИ има полза за частна инвестиция
ама 8000 перки в България няма как да стане и неможе да е основен източник на ел. енергия за цялата страна...

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 12 юни 2008 17:29

Да, значи да ви споделя за видовете ВЕИ (възобновяем енергиен източник), които съм учил в университета..
PV-елементи (фотоволтаични), някой ги спомена на първа страница, това са т.нар. слънчеви панели. Скъпи са и инвестицията се връща след около 10-на години..така последно смятах, но не съм сигурен как ги смятах, защото май смятах по нормална цена на тока, защото не знаех, че държавата е длъжна да изкупува тока на 70+ стотинки киловата. Плюсовете са безспорни - седи си и ти прави пари, минусите са, че може да се повреди, ако пада сянка на някои места от него.. изгаряше елемента заради температурната разлика и трябва смяна, също така все пак сме в България и комшията винаги ще предпочете на тебе да ти е зле и я ще ги открадне я ще хвърли камък да ги счупи. На покрива обаче не вярвам да се качи :) PV-елементите са с доста нисък КПД, но пък не издават шум при работа. Тук трябва и голяма площ.

ВЕЦ - май бяха най-ефективни, но там трябва да обиколиш 1500 институции, да бутнеш на 1400 от тях пари, за да ти разрешат да строиш.

Вятърни генератори - тук технологията според мен се развива най-активно.. освен тези огромните съм виждал и малки, които се слагат на покрива на къщата и генерират съответно по-малко количество ток. Те също имат сравнително голям КПД и инвестицията се връща по-бързо. България обаче няма много благоприятен климат, поне не и централна. По морето е добре.
Въпросните генератори могат да се монтират почти навсякъде, но са шумни и вибрират (малките съответно по-малко). За това са подходящи за монтаж на открити площи, но съм виждал и други изпълнения - във вода. Тези вече избиват рибата, защото не заемат (иначе някога полезна) земна площ, навътре в океана би трябвало ветровете да са силни, а също така подводната част може също да е генератор, който се върти от водни течения/вълнения.

Наистина проекта на колегата не е ефикасен за главен източник на електричество за България, но смятам, че такова в момента си имаме, а и достатъчно внасяме. Не става, защото вятър няма през цялата година, а ти искаш като натиснеш ключа да светне крушката.
АЕЦ-ите са ефективни, защото произвеждат огромни количества ток, но за тях трябва гориво. Това гориво освен че струва пари също е изчерпаемо.

По темата мога да говоря още МНОГО но се съмнявам, че повече от 3ма човека са прочели това мнение.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”