Да, значи да ви споделя за видовете ВЕИ (възобновяем енергиен източник), които съм учил в университета..
PV-елементи (фотоволтаични), някой ги спомена на първа страница, това са т.нар. слънчеви панели. Скъпи са и инвестицията се връща след около 10-на години..така последно смятах, но не съм сигурен как ги смятах, защото май смятах по нормална цена на тока, защото не знаех, че държавата е длъжна да изкупува тока на 70+ стотинки киловата. Плюсовете са безспорни - седи си и ти прави пари, минусите са, че може да се повреди, ако пада сянка на някои места от него.. изгаряше елемента заради температурната разлика и трябва смяна, също така все пак сме в България и комшията винаги ще предпочете на тебе да ти е зле и я ще ги открадне я ще хвърли камък да ги счупи. На покрива обаче не вярвам да се качи

PV-елементите са с доста нисък КПД, но пък не издават шум при работа. Тук трябва и голяма площ.
ВЕЦ - май бяха най-ефективни, но там трябва да обиколиш 1500 институции, да бутнеш на 1400 от тях пари, за да ти разрешат да строиш.
Вятърни генератори - тук технологията според мен се развива най-активно.. освен тези огромните съм виждал и малки, които се слагат на покрива на къщата и генерират съответно по-малко количество ток. Те също имат сравнително голям КПД и инвестицията се връща по-бързо. България обаче няма много благоприятен климат, поне не и централна. По морето е добре.
Въпросните генератори могат да се монтират почти навсякъде, но са шумни и вибрират (малките съответно по-малко). За това са подходящи за монтаж на открити площи, но съм виждал и други изпълнения - във вода. Тези вече избиват рибата, защото не заемат (иначе някога полезна) земна площ, навътре в океана би трябвало ветровете да са силни, а също така подводната част може също да е генератор, който се върти от водни течения/вълнения.
Наистина проекта на колегата не е ефикасен за главен източник на електричество за България, но смятам, че такова в момента си имаме, а и достатъчно внасяме. Не става, защото вятър няма през цялата година, а ти искаш като натиснеш ключа да светне крушката.
АЕЦ-ите са ефективни, защото произвеждат огромни количества ток, но за тях трябва гориво. Това гориво освен че струва пари също е изчерпаемо.
По темата мога да говоря още МНОГО но се съмнявам, че повече от 3ма човека са прочели това мнение.