Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Соц. спомени

Мнениеот myrshavija » Сря 03 юни 2015 16:38

Само аз ли мисля, че отдавна е време да се спре изливането на помия?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 03 юни 2015 17:47

инжектопляктор написа:...Скоро ще може да ме поздравите за това, че ще имам звание "инженер". Скоро след това може и да карам бавареца в...Бавария. Защото там искат кетап и не ги интересува какво твърдиш, че знаеш...

Всъщност ги интересува какво можеш... и за колко пари го продаваш. Щото, видиш ли, безработни с кетапи си имат достатъчно :rolleyes

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 03 юни 2015 19:41

forski наистина е прав...намали телевизията и се разходи....Препоръчвам ти района около Петрич....виж какви оранжерии има, какво чудо е, че и борса хората си имат. Е аз се отказах, но с толкова земя не очаквах и повече. На село не можеш да останеш гладен, ако не си мързелив !

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Сря 03 юни 2015 20:01

инжектопляктор написа:...И според теб на някой цял ден му се пасат крави и свине, ако може да си удари камшика и да работи някъде за много повече от 200лв? Хората от село може да са от село, но не ядат доматите с колците. На никой не му се гърби цял ден за 200лв.
И между другото, не случайно в България я има приказката - "От работа гърбав се става, богат - не!"...

Колега, всичко е въпрос на мироглед. Вярно, тези хора може да се гърбят за 200 лв, но си имат пресни и вкусни зеленчуци, плодове и картофи. Въобще са си осигурили качествена храна, едно от най-важните неща за човека. Ти в града няма как да имаш такава храна, дори и с финансов ресурс. Повечето от тях не гледат така на парите както тебе. Ще си бият камшика за повече от 200 лв, но ще загубят това което имат - хубавата храна, спокойния живот и ритъма на работа. Относно поговорката, да - може да е вярна, но ако работиш работа която ти носи удоволствие и нямаш за цел непременно да си много богат, нещата вече стават доста различни :)

Иначе, по време на соца хората работеха за такава сума месечно, не се оплакваха. Вярно - въглищата, месото, колите и техниката си бяха скъпи, но пък за училище не се купуваха 100 неща по 10 лв, билетчето беше 6 ст, горивото 20 ст. и хората се движеха из цялата страна почти за без пари. Нещо много важно за да се чувства човек добре.

tram-single_adult_ticket.jpg

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 20:36

Mihailov78 написа:Колега, всичко е въпрос на мироглед. Вярно, тези хора може да се гърбят за 200 лв, но си имат пресни и вкусни зеленчуци, плодове и картофи. Въобще са си осигурили качествена храна, едно от най-важните неща за човека.

Михайлов, в повечето села вече няма лекар и зъболекар. Транспортът е скъп и рядък. Селцето където бях преди до областният град в момента билета е 5.5лв. И повечето хора работят в градовете. Ако на село все е имало работа, защо повечето хора от селата пътуват да работят в градовете? А ще ме извиниш, но знаеш че всеки човек гледа с минимални усилия да постигне максимално добър живот. И ако може да работи 8 часа в града, никой няма да се гърби по 12 часа на село да гледа домати, които след 1 градушка няма да остане нищо от тях.
Работата не е да работиш за 200лв и да гледаш домати на село, за да оцеляваш. А да си работиш достойно едната работа, да ходиш на екскурзии, да имаш нормални отпуски и почивни дни и да не се притесняваш за хляба утре или за вдигането на цената на тока с половин стотинка. Защото като си платиш всичките сметки, не ти остават много пари да си щастлив. Само сметката за отопление, ток и вода е долу-горе една минимална работна заплата, освен ако не бракониерстваш в гората да сечеш дърва.
icoico написа:Всъщност ги интересува какво можеш...

Аз мога да кажа, че строя космически кораби и летящи чинии, които летят с Warp9. А как ще го докажа? За всяко нещо сертификат и диплома.
forski написа:Колега на гол тумбак чиште пищови..

Ооо, аз съм с особено болно чувство за гордост и достойнство. Това ми е недостатъка. И имам чувството, че ни гледат малко като втора ръка хора нас българите в Европа. Много болно ми става, да не говорим какъв кеф ми става като чуя как в Англия някой си клати...цял ден и взима толкова, колкото тук да се блъскаш 12 часа и живее по-добре.
---
Значи, липсва ми време оно с касите с олио, брашно и купони. Където не се притесняваш как да си платиш тока. Но няма да се върне. И сметката за ток от 100-150лв става все по-застрашителна всеки месец. Пък да не говорим за екскурзии до Хаваите..

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 03 юни 2015 20:59

Пич ти на колко години си, така като те чета нямаш 20, и дано да е така че инъче ... :screwy

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 21:05

forski написа:така като те чета нямаш 20

От твоята уста в божите уши. :bowdown Скоро може да се водя категория "чичко" и да говоря пред блока със съседа след 5-тата бира какви са "неспокопосани днешните младежи". Работата е там, че никога не съм гледал живота като да ги гледаш доматите и да си живуркаш между другото. И да си правиш амбалажа пред огъня. Винаги съм искал да попътувам по-сериозно, свят да видя както се казва. И не само Европа. Но на, вместо това стоим и спорим за сметката за тока и как ще я платим. А годините си минават и продължаваме да тъпчем на едно място. Става ми едно такова...болно.. Че за последните 20 години нито сме махнали лошото от комунизма, нито сме добавили много нещо хубаво от демокрацията.
Скоро страни като Албания и Зимбабве ще ни минат по развитие. Язък за хилядолетната държава. Ако знаеш как болно ми става и че сме дестинация за алкохолен и секс туризъм, как им се подлагаме на тия мизерници...
Искаше ми се действително да се гордея и да мога да се изтъквам по света като българин. Като държава със силно настояще и бъдеще, не само с отминало време. А Германия прави коли, Холандия прави лалета, България прави гастербайтери.
п.п И зарежи екскурзиите. Майната им. Искам да има който поиска възможност да се развива интелектуално. Винаги съм искал да мога да си направя в дома и една голяма библиотека и да я запълня с класици и всякаква литература. Ама на, виж по статистиките колко книги чете човек в България и дали може да си позволи да си купува такива. Пирамидата на Маслоу си я чувал нали? Иска ми се тук да може да изпълваме стълбицата, не само да скотуваме и да живеем за едната манджа.
И като почна тоя цирк с Англия и как българите щели да им източим социалните помощи ми стана някак болно. Също както и като те е срам да се наречеш в Европа българин, защото крият веднага чанти и портомонета или те гледат смилено като просяк. А аз съм много горд човек. И подаяния не искам. Ей такива ми ти работи, другарю.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 03 юни 2015 22:27

Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 03 юни 2015 23:08

инжектопляктор написа:...Аз мога да кажа, че строя космически кораби и летящи чинии, които летят с Warp9. А как ще го докажа? За всяко нещо сертификат и диплома...

Забавна тема. Първо разни хора обясняваха колко гот бил соцът. Като че ли почти половината ми живот не е минал през него и не помня :mhihi Сега ти ми обясняваш как е в Бавария. Ми нали живея в тая Бавария, д'ге :mhihi :mhihi :bowdown

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 23:28

icoico написа:Сега ти ми обясняваш как е в Бавария. Ми нали живея в тая Бавария, д'ге

Ицо, искаш да кажеш, че в Баварията взимат всеки от кол и въже, който каже че знае нещо? Дипломи, сертификати - абе нищо не искат. Слагат те направо шеф, доктор, инженер, самолетостроител, к'вото се сетиш, нали. Що дириш в Бавария като тука е добре? :th_up

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 03 юни 2015 23:47

Ти искаш да излезеш да видиш свят...ама май никога няма да успееш. И това, че примерно в Германия или Европа, хората си крият портмонетата е пълна глупост родена от главата ти, или гледана по някоя от хомо новините.....Моля ти се спри с тази излагация ! Специално за Германия мога да ти кажа, че ако си способен, учиш бързо езика, и си работлив никога няма да имаш проблеми, или някой да те гледа на криво...
Да ти натяква, че си нисша националност или някаква обида...абсурд..тук законите важат за всички. За всяка една обида, за всяко докосване по всяко време ако преценя, че се чувствам застрашен, обиден или наранен по някакъв- начин мога да направя "анцайген" на даденото лице, полицията идва и решават проблема веднага... Спрете с тази простотия, че навсякъде ни имат за 2ра ръка хора и такива подобни епитети измислени от някой некадърник, който 2+2 не е могъл да сметне и са го изгонили. Мен хората ме взеха в завода на Форд без език и без каквито и да е било дипломи...взимам на равно пари като всичко останали работници на машини. Всички сме с една длъжност и една заплата. Няма тоя е с повече стаж от теб и такива глупости. Хората са приветливи, уча езика, учебници, речници, контакти, мимики, смях до скъсване. Но до сега от ноември 2014та година една лоша дума не съм чул за мен, или от някого за друг човек. Просто манталитета на хората е много нива над повечето българи, които си мислят само и единствено как ще взимат 50 бона на година, ама по възможност да не работи повече от 4 часа на ден....Престанете да си търсите оправдания затова, че не ви достига смелост да направите нещо....а чакате някой да Ви го поднесе на тепсия по възможност топло.
И темата отдавна я разводни с твоите размисли и страсти за пирамиди и фараони...Нали знаеш, че по времето на Соц-а сигурно и на картинка от дъвка Турбо не си ги виждал.....пък сега като имаш десетки отворени врати не ти стиска :gruebel

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 04 юни 2015 0:18

Не ви ли стана ясно, че инжектопляктор си пише глупости колко да не зАспи?
И не само в тази тема, а в почти всички...
:no

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 04 юни 2015 0:58

vucata написа:Ти искаш да излезеш да видиш свят...

Вуца, по времето на соца и малко след него до 94-95 нещата се ядваха. А иначе разбрах защо Форд толкова много критикувана марка - защото в завода работят българи. :mhihi Това, разбира се, шега е - да не се обидиш нещо.
Другото, което грешно си разбрал е "виждането на свят". Това ще рече с българска заплата спокойно да мога да си купя къща на Бахамите и да ходя на почивка на Хаваите. :bowdown Тук отново шегата на страна, но то виждането на свят не е да си бачкатор на различни места просто. И другото е - освен работата другата, съм и самонает. Аз съм си такъв, да се оплаквам, нали, далаверите нищо че ги въртя. :screwy
Пък ако бяхме толкова не втора ръка, сигурно англичаните нямаше да се опитват да ни ограничават всячески, толкова време не влезнахме и в Шенген...Абе смешка ни е цялата работа. Само Тато ще ни оправи. Който не слуша - на свинете в Белене... :stumm
Всичко по-горно написано да се приеме с една доза хумор, 2 дози сарказъм - само по лекарско предписание.
И аз все си мислех, че за квалифициран труд трябва да докажеш квалификация. Какъв съм бил будала. Моля те, подай от мое име една молба за работа като неврохирург в университетската болница в Берлин. Да ми кажат кога да заминавам.
Моето виждане на свят беше от време на време да пия водка в Русия. Ха познай от всичките мнения кои са на трезво писани. Отново... шега, че много сериозно взехме да приемаме нещата..Малко разведряване е нужно понякога, макар да не съм точният човек за подобно изказване.
Послепис - Пирамидата на Маслоу за потребностите е ключов модел в психологията. Вместо да се шегуваш саркастично с него, ще бъде много добре да се запознаеш с него. А врати не знам дали са отворени, никой не чака с отворени обятия. И не може всеки да си хване багажа и да се тупне там, на кьораво да рискува. Та така..
hooligans написа:И не само в тази тема, а в почти всички...

Ми то това е автофорум. Аз от коли не разбирам. Нормално е. Иначе както винаги съм казвал, благодаря на тези, които са помагали. Оценявам го.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 04 юни 2015 5:22

инжектопляктор написа:...искаш да кажеш, че в Баварията взимат всеки от кол и въже, който каже че знае нещо? Дипломи, сертификати - абе нищо не искат. Слагат те направо шеф, доктор, инженер, самолетостроител, к'вото се сетиш, нали...

Глей ся...на никой не му пука какво знаеш, а какво можеш(май се повтарям). Баварците са практичен и стиснат народ. И имат лошия навик да питат предишния ти работодател що за стока си :mhihi Та до тия позиции, на които плащат само за "знам" без друго няма да се добереш... скоро :mhihi

инжектопляктор написа: ...Що дириш в Бавария като тука е добре? :th_up

Ми, в командировка съм. Миналата година бях в Баден- Вюртемберг, догодина в Хесен. Алтернативата да мрънкам по форуми колко сме зле някак си не ме кефи :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Чет 04 юни 2015 7:33

инжектопляктор написа:...искаш да кажеш, че в Баварията взимат всеки от кол и въже, който каже че знае нещо? Дипломи, сертификати - абе нищо не искат. Слагат те направо шеф, доктор, инженер, самолетостроител, к'вото се сетиш, нали...

Това дето си го написал колега е тотална заблуда иза съжаление не само при теб а при мнозинството от българите. Ицо и vucata са много прави в случая.
С две думи мога да ти кажа следното
Хора за директори, високо, средно и ниско управленско ниво си имат в изобилие. Имат си инжинери, професори, адвокати, лекари...
Също така си имат достатъчно народ даже и в повече за най-нископлатената работа като почистване, обслужващ персонал, общи работници и пр.
Недостига и търсенето е на тесни специалисти, подчертавам тесни в различните области на тежка и лека промишленост, занаятчии,... абе хора с професии.
Знанията и уменията са на първо място, езика е от първостепенна важност, дипломите и сертификатите са допълнителен плюс
Тънкият момент е, че системите на обучение от детската градина до и след университета в България и Германия са коренно различни. По тази причина се изисква приравняване на дипломи и сертификати.
Приравняването е свързано с повторно учене и изпити на теория и практика естествено на немски.
Съвсем логично е. Да погледнем в твоя случай относно инжинер без значение в коя област.
Всичко, което си учил, знаеш и можеш е по БДС. Ако си живял повече години в соца си учил и по ГОСТ. Ама тук имат DIN...
А сега кажи как точно ще се вклиниш с твоята диплома в инжинерния отдел?

Пишеш за гордост, но я ползваш като извинение за това, че нищо не правиш по въпроса за пътуване, работа и каквото и да е в чужбина. Повярвай няма дискриминация относно националност. Чужденците в Германия са много повече от населението на цяла България. Отделно има и закони, които са точно за расизъм, национализъм и пр.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”