Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Re: Соц. спомени

Мнениеот myrshavija » Чет 04 юни 2015 8:38

hooligans написа:Не ви ли стана ясно, че инжектопляктор си пише глупости колко да не зАспи?
И не само в тази тема, а в почти всички...
:no
Много отдавна ни стана ясно. На мен не ми е ясно защо се толерира тролването и писането на глупости във форума. Защото, ако го нарека глупак, какъвто е - ти също потвърждаваш, че пише глупости - ще получа наказание, но той формално не нарушава правилата на форума и тук се изредихте половината модератори да спорят с радиоточката.
На всички е ясно, че трябва да не се храни тролът. Ицоицо очевидно вече се забавлява, но какво правят останалите?
Липсва ми времето, когато ГруБ триеше и заключваше без много обяснения и без да чака някой да му каже, че е време да се престане с глупостите.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Чет 04 юни 2015 8:46

Scheiße ausländer! :newsm66

А бе няма ли някой живущ в източна Германия да каже колко им харесва капитализЪма на острилките?

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 04 юни 2015 9:42

инжектопляктор написа:Това ще рече с българска заплата спокойно да мога да си купя къща на Бахамите и да ходя на почивка на Хаваите. :bowdown Тук отново шегата на страна, но то виждането на свят не е да си бачкатор на различни места просто. И другото е - освен работата другата, съм и самонает. Аз съм си такъв, да се оплаквам, нали, далаверите нищо че ги въртя. :screwy

Това за къщата и с германска и с американска заплата не можеш да го направиш - ако става въпрос за средностатистическа заплата. А ако е необикновена заплатата - доста българи имат такива къщи. Ако виждането на свят ти е основната мечта, хващай се да работиш на туристически кораб - ще видиш свят, че и пари ще спестиш.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 9:54

Както е почнало може и дарителска кампания с SMS-и да отворим, че инжектора да види свят, и да си купи кола и къща на Бахамите :mhihi

п.п. И жена мога да му намеря, от съседното село има хаитянки колкото иска, за 10лв. и шише ракия ще му играе гола на масата цяла вечер :drunk :a045

Последна промяна от forski на Чет 04 юни 2015 10:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 04 юни 2015 9:57

И за деца и за деца
Че 80%....

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 04 юни 2015 10:26

НарКол написа:Scheiße ausländer!...

Ич не е гут да обиждаш чужденците на развален немски, менш. Губи се ефектът :mhihi :mhihi

НарКол написа:...А бе няма ли някой живущ в източна Германия да каже колко им харесва капитализЪма на острилките?

На едни харесва, на други не(три години съм живял в Тюрингия). Тези, на които не им харесва откровено си признават, че през социализма са си барали дисагите, а сега трябва да бачкат :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 10:30

Mи то това е най големия проблем на всички които ревът по-соца, че преди са си барали дисагите, а сега не стига че трябва да бачкат, ами трябва и да мислят със собствените си глави :biggrin

Georgi Vutov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Georgi Vutov » Чет 04 юни 2015 11:24

forski написа:Mи то това е най големия проблем на всички които ревът по-соца, че преди са си барали дисагите, а сега не стига че трябва да бачкат, ами трябва и да мислят със собствените си глави :biggrin

Не съм живял по него време , но от прости сметки изградени на това кое колко е струвало и колко заплата се е вземало изглежда , че хората са живяли по-добре. И в момента не става въпрос , че трябва да се бачка , а за това , че трябва да се бачка едва ли не за без пари. Мога да ти дам пример с курорта Златни пясъци и не само с него.Там хората работят по 12-14 часа,а ако се наложи и повече което никак не е нормално за 20 до 30лв на ден?! Ако нямаш абсолютно никакъв друг живот може и да ти останат 8 часа на ден да спиш.И ако евентуално пушиш или дори и да не пушиш за 14 часа поне 2 пъти трябва да си вземеш да хапнеш нещо се получава , че работиш за слава... И на всичкото отгоре за чистачки,продавачи/ки на сувенири , сервитьори/ки и др. искат хора с опит,образование и минимум 2 езика :screwy Това според вас нормално ли е? Кое му е хубавото сега? Че си роб на някой "тарикат" ? Че работиш за нищо , защото ако не си ти ще е някой друг и ще трябва да гладуваш? Така се получи , че в България средна класа няма.Има много бедни и много богати. Въпреки , че живеем в демокрация не всички имат равни права. Да но говорим за здравеопазвания , почти ежедневни убийства , кражби и др. Мисля , че няма какво повече да се коментира по темата, явно всеки си има различни виждания и си живее в негов розов свят.

пп Съвсем се промени цялата насока на темата , но е хубаво да има такива теми стига да не се стига до караници и обиди. :th_up

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 04 юни 2015 11:34

През соц-а цените бяха евтини спрямо доходите, но има една подробност - доста стоки липсват. Струват малко "по принцип", но когато ги има - а повечето време ги няма. Но пак казвам, че тогава човек можеше да помечтае и да си сбъдне мечтите - знае за хубави неща в Кореком, чака, събира пари и накрая е безкрайно щастлив. Сега и да мечтае и да не мечтае - все е произведено в Китай. А за днешно време най-лошото според мен е несправедливостта в големи размери. Знае се, че оня точи ДДС или циганина се занимава с телефонни измами, но нищо не им се случва с години.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 04 юни 2015 12:03

golfer написа:Всичко, което си учил, знаеш и можеш е по БДС. Ако си живял повече години в соца си учил и по ГОСТ. Ама тук имат DIN...

Golfer, БДС стандартите масово са приравнени или взаимствани с EN общоевропейските стандарти. Отварям Английски стандарт за кабели и жички и чета това, което чета в българският стандарт. Абе дори таблиците с примери не са си направили труда да ги променят малко тия от БИС. А в областта, в която примерно аз се занимавам - шини, нива и т.н е навсякъде просто едно и също. Давам пример просто, че просто нещата не е задължително да са коренно различни навсякъде.
Също така има курсове и сертификати на международно ниво. Например за Mikrotik, *nix системи, нивата на Microsoft Certified Professional(MCP) са универсални и сертификатите следва да важат безусловно, защото тук има това, в Германия, в Англия, в САЩ пак има същото.
С 2 думи, ако ще работя някъде стругар или хамалин, то нищо не съм постигнал в моите очи(извинявам се, ако с това някого съм обидил) Не случайно на тия години съм се хванал да развивам допълнителни знания и умения(макар и пак нищо общо с колите) Та в момента може и да се подготвям за работа в чужбина, но не като берач на ягоди. Колкото и да ми е криво и колкото и да ми е обидно, че се налага да ходя в чужбина, малко или повече съм си намерил някаква, каквато и да е ниша. И по-добре цар на село, отколкото бедняк в града. Ама е тъжен фактът, че в България цялата работа е нестабилна и повечето хора работят много, ама получават малко. Защото аз съм малко от хората, които на ден могат да получат много повече от една средна за страната надница.
Такива работи си мисля, реших да разясня, да не излезе сега че съм някой шишко, който го мързи да си мръдне дупарата. Просто нещата, които ги мисля си ги пиша. Това ми е мнението.
777 написа:Знае се, че оня точи ДДС или циганина се занимава с телефонни измами, но нищо не им се случва с години.

Indeed. Нямаше много и аз това го помня. Но и никой не се притесняваше за сметката за тока. А сега токът ни е страшно и най-скъп в ЕС спрямо средните доходи. Въобще, може да не ми е толкова зле в сравнение с други, но тук в момента просто не ми е спокойно. А пък както по-горе казаха... Българинът го мързии, мързии - две и две не вижда. Само това ще е проблемът, иначе като работник на запад го хвалят като работлив? :screwy
НарКол написа:Scheiße ausländer!

Мда.. Да знам ако някой немско говорящ ми каже такова нещо, да го бия?
п.п Приятели, които са били в Германия на работа са ми казвали, че с моите познания в дадени области в Германия биха ме носили на ръце. :icon_lol

Последна промяна от инжектопляктор на Чет 04 юни 2015 12:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 12:17

Харчете по-малко, и си купувайте неща които са ви наистина необходими, не си давайте парите за прищявки и ще имате повече!
Като преди, парите не бяха много ама то нямаше и какво да си купиш с тях, ако тогава магазинитя бяха пълни със стока дали щяха да ви стигат за да си начешете всички красти :biggrin

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 04 юни 2015 12:21

forski написа:Харчете по-малко, и си купувайте неща които са ви наистина необходими, не си давайте парите за прищявки и ще имате повече!

Хаха, значи това ще да е проблемът. 2 поялни станции 3 поялника, 2 газови поялника, 150 метра кабел, резервни части, все се чудя какво да купя и точа зъби за високо честотен осцилоскоп. :icon_lol Шегата на страна, хванеш ли професия, без инструмент не става. Иначе проблемът е, че повечето хора едвам си плащат тока, а ти говориш за купуване по-малко. Освен да пестят от храна и други базови потребности, на много българи друго не им остава. Познавам много, които не са в цветущо положение.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 04 юни 2015 12:46

Някой помни ли какви бяха цените тогава, за да ги съпоставим с цените и доходите сега и да видим колко добре сме живяли и колко много неща е можело да си купим (които ги нямаше) и колко сме бедни и мизерстващи сега?
Майка ми тогава вземаше 120лв. а баща ми около 160лв. какво можеше га се купи тогава за тези пари, и как домакинствата задоволяваха потребностите си?
Колко струваше един телевизор в корекома, хладилник, печка, колело, колко беше курса на долара и какво можеше да се купи със 120лв. заплата?
На черно един долар струваше м/у 3 и 5 лева ... колко струваше една Лада и колко струваше един Форд или Пежо?
Да не се окаже само че тогава сме били много по-бедни и мизерстващи от колкото сега :smile

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Чет 04 юни 2015 12:58

Самия факт ,че у дома не се говореше ни за ток ни за вода и други битови разходи е достатъчно красноречив.А сега като дойде зимата всеки се увърта по сметките.Факт е че детството ни беше по хубаво от на сегашните малчугани.Сега неможев да стоим спокойни като излезнат децата.Виждате - наркомани,дилъри,убийци ,изнасилвачи.Това преди го нямаше и без телефони си ходехме навсякъде и родителите най много някое одрано коляно да привържат или пукната глава.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 04 юни 2015 12:59

нещата са несъпоставими по този начин, всичко това се водят луксозни стоки, т.е. не от първа необходимост. Освен тях имаш научно технически прогрес, един комп по онова време е струвал колкото 5 коли сега, и тн, и тн. (аз съм чувал, че кола втора употреба е била колкото нова, просто щото я купуваш веднага, а не чакаш 10 години. Също така западните коли не са били по-скъпи от ладите, но няма от къде да намериш, и т.н.)

Такова сравнение може да опиташ със стоки от първа необходимост: хляб, мляко, ютилити плащания, билет за градски транспорт и тн.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”