Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 811
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот zloby3400 » Пон 11 ное 2013 16:22


Пльоснал съм я на слънцето защото пийвахме и хапвахме на двора, масата беше на слънце. 16 часа стояха в сол.




Потребителски аватар
VencokO
Мнения: 799
Регистриран на: Сря 19 авг 2009 8:00
Автомобил: VW Golf 4 1.8T
Двигател: 1999 AGU
Местоположение: София/Сливен/Нова Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот VencokO » Пон 11 ное 2013 16:25


Няма лошо. До седмица две ще зареждам и аз, свинско и телешко. :drunk Вънка нека си вАли.


Потребителски аватар
Nafta
Мнения: 1752
Регистриран на: Чет 02 авг 2007 13:40
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Nafta » Вто 12 ное 2013 21:02


Турил съм зелената туршия, виното е почти готово, ракията ще я пека тия дни, мръвките след 1-2 седмици.Мерси за идеите и наздраве :mhihi


Потребителски аватар
PagocmuH
Мнения: 1072
Регистриран на: Пет 24 апр 2009 18:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Кукерландия
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот PagocmuH » Нед 17 ное 2013 19:01


Айде и аз да се запиша... :Mr Green Fun

Осолява се месото и стои така около 7 часа.
Солта е ситна,ако искате да е по-солено месото,можете да го държите повече часове осолено.
Полсе се почиства от солта и се притиска силно.
Така притиснато стои поне 12 часа,под лек наклон на тавата,за да се оттече още от водата.

После се приготвят подправките... чубрика,червен и чверен пипер,кимион,бахар,чвсън.
Месото се окача,за да съхне.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Последна промяна от PagocmuH на Сря 20 ное 2013 19:30, променено общо 2 пъти.


kiril_bulgaria
Мнения: 594
Регистриран на: Съб 28 фев 2009 21:43
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Царево / Бургас

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот kiril_bulgaria » Нед 17 ное 2013 19:15


Искам да направите едно уточнение

Каква трябва да е солта:
- едра морска сол
- ситна морска сол
- ситна каменна сол

Има ли значение за качеството на осоляване?


Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Мнения: 2416
Регистриран на: Пон 08 яну 2007 11:39
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София (Волуяк/Бояна)

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот nosex » Нед 17 ное 2013 20:16


Аз лично ползвам морска сол (нямам идея дали е ситна или едра/ би трябвало да е ситна) в пакетче 1кг (май е към 0,5лв. пакетчето), купена от хранителни стоки. :th_up


phantom_
Мнения: 2205
Регистриран на: Нед 25 сеп 2011 11:53
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47
Местоположение: shabla

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот phantom_ » Нед 17 ное 2013 21:32


Аз ползвам готварска сол,моята рецепта е долу горе като на колегата по горе но с малки разлики
месото го овалвам хубаво в сол,слагам над една тавичка една скаричка и го слагам върху нея да
се изцежда от кръвта 24часа.След което 6 часа във вода да се искисне от солта,изваждам го подсушавам
го и го овъргалвам обилно в подправки.Най много 2 седмици навън на проветриво място и е готово,аз го оставям
по меко да не иссъхва много,за тая цел когато е готово го прибирам овивам в станиол и във фризера.


Потребителски аватар
zloby3400
Мнения: 811
Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Местоположение: София/Ямбол
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот zloby3400 » Сря 20 ное 2013 19:00


Браво на колегата PagocmuH, бях за три дни в родния Ямбол, можех да го навестя за да сподели опита си :-)
Иначе за солта - позлзвам морска едра сол.


Потребителски аватар
mupk0
Мнения: 3822
Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mupk0 » Съб 07 дек 2013 1:02


Изображение
Изображение

Таз година по-малко матрял,че миналата се чудихме кога ще свърши :) Тва дето е топка го водят "пуска". 2.5кг е.Всичко съхне на село,заради климата.За няколко дни са взели да се вкоравяват,което в СтЗ не става така.Тея дни ще простра и 3-4кг сърца ;)


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 20260
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Vlad777 » Съб 07 дек 2013 10:41


Взехме едно парче рибици около 1.4 кг. За проба.

Три дни беше в сол. След това един ден във вода. Сега е затиснато между 2 дъски и ще престои така около 3 дни да се сплеска. След това в подправки и да се суши.

Благодарности на колегата Митко Ве-Ха-Ес :bowdown :bowdown :mhihi


Потребителски аватар
AE86
Мнения: 1076
Регистриран на: Вто 27 окт 2009 12:22
Автомобил: Jetta mkII
Двигател: PN 1989
Местоположение: Русе

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот AE86 » Съб 07 дек 2013 12:16


Миналата седмица взех 4 бр.Телешки сърца-11 кг.Транжирах на големи парчета и изчистих от разни ципи и тлъстини.30 часа в сол...след това 6 часа във вода.Подсуших всички парчета.Навързах с връвчици и си направих микс от подправки-червен пипер,чимен,чубрица,чесън на прах,чили,майорана.Това се прави като паста,като се разрежда с вино докато стане гъста смес леко течна.Всяко парче се намазва обилно и се реди на пръчките.Лично аз,много обичам пастърмата от телешки сърца и съм им фен.Тия дни ще взема и телешки шол и ще по същата процедура. 2 седмици навън и после във вестник в хладилника :) На Коледа режем.Наздраве колеги

Изображение

Изображение

Изображение


Потребителски аватар
vovo6808
Мнения: 344
Регистриран на: Съб 15 яну 2011 21:11
Автомобил: VW GOLF MK3
Двигател: ABS 1992
Местоположение: РУСЕ

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот vovo6808 » Съб 07 дек 2013 13:37


Ами донеси утре на ОМВ по едно парче да си кусаме и нии. :beer


kamen86
Мнения: 19
Регистриран на: Сря 06 фев 2013 18:26
Автомобил: golf 3 2.0 115 k.
Двигател: 2E 1994

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот kamen86 » Нед 08 дек 2013 12:57


И аз да се запиша :mhihi :mhihi :love.vwclub
Прикачени файлове
CAM00032.jpg
Малко телешки сърца
CAM00036.jpg
вече с подправки
CAM00039.jpg
на простора
CAM00033.jpg
и тука вече консумирам от първата партида рибица... невероятно е.


Потребителски аватар
MITKO_DVD
Мнения: 6382
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Местоположение: София/Монтана
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот MITKO_DVD » Нед 08 дек 2013 13:46


Vlad777 написа:...

Благодарности на колегата Митко Ве-Ха-Ес :bowdown :bowdown :mhihi


Мухахахах,както вече казах

ВРЕМЕ ЕЕЕЕ :exclaim :exclaim :exclaim :exclaim :exclaim :exclaim

:mhihi :mhihi :mhihi :mhihi :mhihi :mhihi

Изображение


Потребителски аватар
drago_tr
Мнения: 2529
Регистриран на: Сря 09 мар 2005 13:28
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB
Местоположение: Пловдив, Враца

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот drago_tr » Вто 10 дек 2013 21:57


Колеги...имам прясна сланина...я споделете набързо някоя рецепта, че се чудя какво да я права :bowdown



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 32 госта