Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- zloby3400
- Мнения: 811
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Пльоснал съм я на слънцето защото пийвахме и хапвахме на двора, масата беше на слънце. 16 часа стояха в сол.
- VencokO
- Мнения: 799
- Регистриран на: Сря 19 авг 2009 8:00
- Автомобил: VW Golf 4 1.8T
- Двигател: 1999 AGU
- Местоположение: София/Сливен/Нова Загора
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Няма лошо. До седмица две ще зареждам и аз, свинско и телешко.
Вънка нека си вАли.

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Турил съм зелената туршия, виното е почти готово, ракията ще я пека тия дни, мръвките след 1-2 седмици.Мерси за идеите и наздраве 

- PagocmuH
- Мнения: 1072
- Регистриран на: Пет 24 апр 2009 18:50
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Кукерландия
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Айде и аз да се запиша...
Осолява се месото и стои така около 7 часа.
Солта е ситна,ако искате да е по-солено месото,можете да го държите повече часове осолено.
Полсе се почиства от солта и се притиска силно.
Така притиснато стои поне 12 часа,под лек наклон на тавата,за да се оттече още от водата.
После се приготвят подправките... чубрика,червен и чверен пипер,кимион,бахар,чвсън.
Месото се окача,за да съхне.







Осолява се месото и стои така около 7 часа.
Солта е ситна,ако искате да е по-солено месото,можете да го държите повече часове осолено.
Полсе се почиства от солта и се притиска силно.
Така притиснато стои поне 12 часа,под лек наклон на тавата,за да се оттече още от водата.
После се приготвят подправките... чубрика,червен и чверен пипер,кимион,бахар,чвсън.
Месото се окача,за да съхне.






Последна промяна от PagocmuH на Сря 20 ное 2013 19:30, променено общо 2 пъти.
-
- Мнения: 594
- Регистриран на: Съб 28 фев 2009 21:43
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Царево / Бургас
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Искам да направите едно уточнение
Каква трябва да е солта:
- едра морска сол
- ситна морска сол
- ситна каменна сол
Има ли значение за качеството на осоляване?
Каква трябва да е солта:
- едра морска сол
- ситна морска сол
- ситна каменна сол
Има ли значение за качеството на осоляване?
- nosex
- Вечен БАН
- Мнения: 2416
- Регистриран на: Пон 08 яну 2007 11:39
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: София (Волуяк/Бояна)
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Аз лично ползвам морска сол (нямам идея дали е ситна или едра/ би трябвало да е ситна) в пакетче 1кг (май е към 0,5лв. пакетчето), купена от хранителни стоки. 

-
- Мнения: 2205
- Регистриран на: Нед 25 сеп 2011 11:53
- Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
- Двигател: avf+m47
- Местоположение: shabla
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Аз ползвам готварска сол,моята рецепта е долу горе като на колегата по горе но с малки разлики
месото го овалвам хубаво в сол,слагам над една тавичка една скаричка и го слагам върху нея да
се изцежда от кръвта 24часа.След което 6 часа във вода да се искисне от солта,изваждам го подсушавам
го и го овъргалвам обилно в подправки.Най много 2 седмици навън на проветриво място и е готово,аз го оставям
по меко да не иссъхва много,за тая цел когато е готово го прибирам овивам в станиол и във фризера.
месото го овалвам хубаво в сол,слагам над една тавичка една скаричка и го слагам върху нея да
се изцежда от кръвта 24часа.След което 6 часа във вода да се искисне от солта,изваждам го подсушавам
го и го овъргалвам обилно в подправки.Най много 2 седмици навън на проветриво място и е готово,аз го оставям
по меко да не иссъхва много,за тая цел когато е готово го прибирам овивам в станиол и във фризера.
- zloby3400
- Мнения: 811
- Регистриран на: Сря 19 ное 2008 9:38
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEK 1996
- Местоположение: София/Ямбол
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Браво на колегата PagocmuH, бях за три дни в родния Ямбол, можех да го навестя за да сподели опита си :-)
Иначе за солта - позлзвам морска едра сол.
Иначе за солта - позлзвам морска едра сол.
- mupk0
- Мнения: 3822
- Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Местоположение: Стара Загора
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?


Таз година по-малко матрял,че миналата се чудихме кога ще свърши :) Тва дето е топка го водят "пуска". 2.5кг е.Всичко съхне на село,заради климата.За няколко дни са взели да се вкоравяват,което в СтЗ не става така.Тея дни ще простра и 3-4кг сърца ;)
- Vlad777
- King of the Road
- Мнения: 20260
- Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Взехме едно парче рибици около 1.4 кг. За проба.
Три дни беше в сол. След това един ден във вода. Сега е затиснато между 2 дъски и ще престои така около 3 дни да се сплеска. След това в подправки и да се суши.
Благодарности на колегата Митко Ве-Ха-Ес

Три дни беше в сол. След това един ден във вода. Сега е затиснато между 2 дъски и ще престои така около 3 дни да се сплеска. След това в подправки и да се суши.
Благодарности на колегата Митко Ве-Ха-Ес



- AE86
- Мнения: 1076
- Регистриран на: Вто 27 окт 2009 12:22
- Автомобил: Jetta mkII
- Двигател: PN 1989
- Местоположение: Русе
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Миналата седмица взех 4 бр.Телешки сърца-11 кг.Транжирах на големи парчета и изчистих от разни ципи и тлъстини.30 часа в сол...след това 6 часа във вода.Подсуших всички парчета.Навързах с връвчици и си направих микс от подправки-червен пипер,чимен,чубрица,чесън на прах,чили,майорана.Това се прави като паста,като се разрежда с вино докато стане гъста смес леко течна.Всяко парче се намазва обилно и се реди на пръчките.Лично аз,много обичам пастърмата от телешки сърца и съм им фен.Тия дни ще взема и телешки шол и ще по същата процедура. 2 седмици навън и после във вестник в хладилника :) На Коледа режем.Наздраве колеги






- vovo6808
- Мнения: 344
- Регистриран на: Съб 15 яну 2011 21:11
- Автомобил: VW GOLF MK3
- Двигател: ABS 1992
- Местоположение: РУСЕ
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Ами донеси утре на ОМВ по едно парче да си кусаме и нии. 

-
- Мнения: 19
- Регистриран на: Сря 06 фев 2013 18:26
- Автомобил: golf 3 2.0 115 k.
- Двигател: 2E 1994
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
И аз да се запиша




- MITKO_DVD
- Мнения: 6382
- Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Местоположение: София/Монтана
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Vlad777 написа:...
Благодарности на колегата Митко Ве-Ха-Ес![]()
![]()
Мухахахах,както вече казах
ВРЕМЕ ЕЕЕЕ













- drago_tr
- Мнения: 2529
- Регистриран на: Сря 09 мар 2005 13:28
- Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
- Двигател: AFN AVB
- Местоположение: Пловдив, Враца
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Колеги...имам прясна сланина...я споделете набързо някоя рецепта, че се чудя какво да я права 

Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 32 госта