Тема за бирата.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил: VW GOLF 7 SPORTSVAN
- Двигател: 2015
Re: Каква бира пиете?
То за горивата е ясно като се има предвид къде живеем все пак и ни мамят както с количества така и с качество. Що се отнася до бирата, не бих споделил,че е гадна. Гадна бира съм пил в щатите.....Че е скъпа, скъпа е и как няма да е. Хайнекен купи Загорка.Карлсберг купи Пиринско и Шуменско. Белгийската Инбев/Старбев купи Каменица,Астика, Бургаско и Плевенско. Всички български пивоварни бяха изкупени, наложиха си техни технологии и цени и си правят каквото си искат.Ето Каменица вече не е един от символите на Пловдив.Преместиха фабриката в Хасково и няма как вкуса на пивото да остане същото.Като се има предвид тези технологични промени, аз не бих твърдял, че пием българска бира.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Не е българска, но поне да беше немска или белгийска, а то ни рак ни щука...
- AugustinerFan
- Автомобил: Mini Cooper SD
- Двигател: 2017
Volkswangel написа:Vlad777 написа: Не случайно в Германия понятие бира в PVC не съществува.
Съществува и още как, колкото и да бях изненадан. аз лично съм купувал бира в PVC в Aldi Мюнхен. Но една и съща марка ако е в стъкло струва евро и кусур, а ако е в PVC струва само кусур.
Има и в Алди и в Лидл и то някакви измислени марки, нормална хубава бира в стъклена бутилка в "гетренк маркт" струва между 70 и 90 цента без амбалажа (мисля че беше 3,50 евро цялата каса с бутилките,отдавна не съм плащал амбалаж), пластамасата струва между 50 и 70 цента без амбалажа (25 цента за бутилка).Вкусът е отвратителен, не препоръчвам на никой. Заблудата че си 10-15 цента на кирия не компенсира вкуса на хубавата бира.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
По-ниски са цените. Ето я актуалната промоция в Orterer:
Радебергер и Ердингер са по 50 цента без амбалажа...
Радебергер и Ердингер са по 50 цента без амбалажа...
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Някой виждал ли е скоро Gold fasle -кен,мисля че беше австрийска-доста ми допадаше
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
....Volkswangel написа: Всички български пивоварни бяха изкупени, наложиха си техни технологии и цени и си правят каквото си искат.
Vlad777 написа:Не е българска, но поне да беше немска или белгийска, а то ни рак ни щука...
Абсолютно съгласен и с двама ви.

Относно националността на новите БГ "пивовари",според мен тя не е от особенно значение
Щом в БГ намираме огромна разлика от "Хайникен"-наше производство и същата марка в Германия,значи според мен без да преувличавам ние сме страна на безкрайните компромиси и експерименти-"това пиво не го харесват българите,значи в Deutshland ще е провал"....
Все едно ми казват: Пикая ти на страната с традициите в пивопроизводството,пикая ти на Каменицата от 1881г.,пикая ти на Шуменското от 1882г.,на Франц Милде и т.н.
Същата вечер когато продадоха за пръв път Шуменския пивовар,се случи така че празнувах с приятели личен повод,и в същото заведение се натресе компанията на новия собственик тогава -турския бизнесмен Фикрет Индже и разните му подмазвачи от бг произход(повечето от тях-бивши "активисти" от администацията на Шуменско пиво)
Доколкото разбрах после,това е било една авантюра за Индже,щото бизнеса му бил с интерси в търговията с метали.Понастоящем е собственик на "Алкомет". Вкара някой "минимален лев" в пивовара и след няма и година и половина-две го продаде пона на 300% печалба.Да не разказвам нататък че работата е дебела,ама не за "връткаджиите" по приватизацията, а за нас българите-пак сме пр....ни.,ама нали сме свикнали да мълчим...
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Какво мислите за Крафт бирите които са особено модерни в последно време? 

-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
hooligan_sk написа:Какво мислите за Крафт бирите
Я раздуй малко,че съм традиционалист.
П.П.В кръчма винаги поръчвам овчарска и минерална вода.
Ракията я редувам.
- hooligan_sk
- Модератор
Крафт бирите са на практика почти "домашно" произведени в много къси серии. Най-масова ми се струва че е Бял щърк:

Общо взето ги няма по магазините или само в специализирани. Вкарват понятия като едномалцови, многомалцови, задълбават в сортовете на суровините и други такива неща, които не разбирам. Общо взето пинизчийски продукт. :))) Винаги са 330мл, за това пък почват от 3-4лв за Белия щърк.

Общо взето ги няма по магазините или само в специализирани. Вкарват понятия като едномалцови, многомалцови, задълбават в сортовете на суровините и други такива неща, които не разбирам. Общо взето пинизчийски продукт. :))) Винаги са 330мл, за това пък почват от 3-4лв за Белия щърк.

- AugustinerFan
- Автомобил: Mini Cooper SD
- Двигател: 2017
hooligan_sk написа:Какво мислите за Крафт бирите които са особено модерни в последно време?
Мисля че не е за всекидневна употреба.Пробвал съм няколко, всички бяха с различен вкус.От тези които съм опитвал най-много ми хареса Auer kraftbier, 5,5% с леко метален вкус, силен аромат на малц и лек аромат на шоколад, струваше 3.30€ за 300 мл. Пробвал съм и по силни по 12-15% алкохол но там работата е 2-3 бири и припадаш както се казва.
- hooligan_sk
- Модератор
Да, доста модели има над 10%. Аз лично колкото пъти съм взел такава силна съм съжалил - пие ми се като вино, не като бира.
Проблема ми е че са дски много модели в баровете за крафт бира и метода проба/грешка е доста труден, включително предвид цената. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако говорим за крафт бира, може да опитате първо тази предлагана от българските такива пивоварни! Ще направя едно уточнение, че не всички се варят в България, по скоро рецептата е дело на българи и бива предоставена на чуждестранна пивоварна да я свари, след което се внася в България. Доколкото ми е известно крафт бирите, които се варят изцяло у нас са: Гларус (Варна), Диво пиво (село Мрамор), Лукс(Трявна), Блек Пин (Горна Баня), може да забравям и още някоя. http://100beers.bg/by-country/bulgaria Тук можете да видите повечето БГ крафт бири, но не всички, поради факта, че някой излизат в лимитирани серии и свършват бързо. Гларус го продават и в Била и Фантастико. Скоро мернах комплект от всичките им видове бира + чаша на приемлива цена. Като цяло в България бирената култура е ниска, повечето хора възприемат бирата за нещо, което се пие в големи количества и максимално изстудено! Всъщност е точно обратното, качествената бира се пие при около 10 градуса температура (говоря за ейлове предимно), защото тогава най-добре се усещат всички аромати и вкусове на дадената бира. Другото убеждение у нас е, че щом е бира, значи трябва да е евтина и няма как бира да струва колкото или повече от вино! И тук не е така, защото има бири, които ферментират и отлежават с години в специални бъчви, в които преди това са отлежавали например коняк, ром, уиски или вино. Няма как крафт бира да струва колкото масова българска лагерна бира, просто материалите, вложени в крафта са в пъти повече и по-качествени. Там в никакъв случай не присъстват царевица, ориз и други немалцови култури. Лично аз предпочитам една качествена бира пред 2-3 масови. Не случайно се запалих да си правя и домашна бира и тотално ми се промениха възгледите, мнението и възприятията :)
P.S. На 16.04.2016г. (събота) ще се проведе 4-тия международен конкурс за домашна бира в България :) Събитието ще се проведе в клуб Терминал 1 – гр. София ул. Ангел Кънчев 1. Мисля, че ще има символичен вход, но пък вътре ще бъде раздадена 400 литра домашна бира и ще може да се опита и друга крафт българска бира! За всички любители на пивото смятам си заслужава да се посети събитието. Ще има какво да Ви впечатли сигурен съм
Аз лично много съжалявам, че няма да успея да присъствам, но ще съм извън София тогава :(
P.S. На 16.04.2016г. (събота) ще се проведе 4-тия международен конкурс за домашна бира в България :) Събитието ще се проведе в клуб Терминал 1 – гр. София ул. Ангел Кънчев 1. Мисля, че ще има символичен вход, но пък вътре ще бъде раздадена 400 литра домашна бира и ще може да се опита и друга крафт българска бира! За всички любители на пивото смятам си заслужава да се посети събитието. Ще има какво да Ви впечатли сигурен съм

Последна промяна от BG_POLICE на Вто 12 апр 2016 22:24, променено общо 1 път.
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
При мен може би 90% от изпитата бира вече е само такава "крафт" или тъмна, много малко останаха светлите, които ми харесват, но нито съм разбирач, нито пияч. На тези, които им харесва този тип бира, бих препоръчал Duvel, Chimey или Chouffe (колегата с домашната бира имаше такава чаша преди няколко страници). Предупреждавам, че ми се е случвало след 330 мл. Duvel да осъзнавам, че в това състояние няма как да шофирам ;-), така че шофьорското правило, че "една бира не се усеща" тука не важи.
Извинявам се, ако марките са споменати по-рано в темата и наздраве!
Извинявам се, ако марките са споменати по-рано в темата и наздраве!
- hooligan_sk
- Модератор
BG_POLICE написа:Ако говорим за крафт бира, може да опитате първо тази предлагана от българските такива пивоварни! Ще направя едно уточнение, че не всички се варят в България, по скоро рецептата е дело на българи и бива предоставена на чуждестранна пивоварна да я свари, след което се внася в България. Доколкото ми е известно крафт бирите, които се варят изцяло у нас са: Гларус (Варна), Диво пиво (село Мрамор), Лукс(Трявна), Блек Пин (Горна Баня), може да забравям и още някоя. http://100beers.bg/by-country/bulgaria Тук можете да видите повечето БГ крафт бири, но не всички, поради факта, че някой излизат в лимитирани серии и свършват бързо. Гларус го продават и в Била и Фантастико. Скоро мернах комплект от всичките им видове бира + чаша на приемлива цена. Като цяло в България бирената култура е ниска, повечето хора възприемат бирата за нещо, което се пие в големи количества и максимално изстудено! Всъщност е точно обратното, качествената бира се пие при около 10 градуса температура (говоря за ейлове предимно), защото тогава най-добре се усещат всички аромати и вкусове на дадената бира. Другото убеждение у нас е, че щом е бира, значи трябва да е евтина и няма как бира да струва колкото или повече от вино! И тук не е така, защото има бири, които ферментират и отлежават с години в специални бъчви, в които преди това са отлежавали например коняк, ром, уиски или вино. Няма как крафт бира да струва колкото масова българска лагерна бира, просто материалите, вложени в крафта са в пъти повече и по-качествени. Там в никакъв случай не присъстват царевица, ориз и други немалцови култури. Лично аз предпочитам една качествена бира пред 2-3 масови. Не случайно се запалих да си правя и домашна бира и тотално ми се промениха възгледите, мнението и възприятията :)
P.S. На 16.04.2016г. (събота) ще се проведе 4-тия международен конкурс за домашна бира в България :) Събитието ще се проведе в клуб Терминал 1 – гр. София ул. Ангел Кънчев 1. Мисля, че ще има символичен вход, но пък вътре ще бъде раздадена 400 литра домашна бира и ще може да се опита и друга крафт българска бира! За всички любители на пивото смятам си заслужава да се посети събитието. Ще има какво да Ви впечатли сигурен съмАз лично много съжалявам, че няма да успея да присъствам, но ще съм извън София тогава :(
Това ще е доста яко събитие! По принцип точно срещу Терминал 1 е и Витамин Б, където обикновено дегустирам...

- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Във Витамин Б каква беше червената бира? Не ѝ запомних името... както на почти всички крафт бири, които съм опитвал.
Иначе напоследък в Халбите пия основно Weihenstephaner weisse.
От българските бири отдавна нямам любима.
Предпочитам сякаш Бургаско. Или Загорка ретро.

Иначе напоследък в Халбите пия основно Weihenstephaner weisse.
От българските бири отдавна нямам любима.
Предпочитам сякаш Бургаско. Или Загорка ретро.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”