Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот 777 » Сря 28 окт 2020 12:04

Мен ме дразни постоянното спрягане на "според експерти". Големи експерти, а през 3 месеца си сменят убежденията кое как е и как трябва да се действа.

JuStan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот JuStan » Сря 28 окт 2020 12:20

btomov написа:Отнема точно 10 секунди да гугълнеш, че вируса причинява сериозно сърдечно натоварване.

хахахаха
верно ли ???????????

до вчера хората мряха от други болести - днес всичко е само едно - ковид - друго няма!
какво и да стане - ковид,
зъб боли - ковида уврежда емайла
крак чупиш - ковида отслабва костите

ковид ковид ковид ковид

приключих наистина в таз тема!

маскирайте се, дистанцирайте, се, мажете се пръскайте, както кажат от телевизора, изпълнявайте без да мислите, питате и обсъждате!
скоро ще има ваксина и проблемите ще свършат- матрицата ще ви погълне изцяло!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 28 окт 2020 12:55

thanis написа:.

Ето информация от би трябвало достоверни източници:
https://www.mh.government.bg/bg/novini/ ... ana-19-42/
https://www.mh.government.bg/bg/novini/ ... a-v-42-20/

Първо не може да не се отбележи, че данните от 23.10.20 са малко странни, спрямо тези от 25.10.19г. Има голямо несъответсвие м/у общо заразените и споменатите по-надолу бройки. Никъде не се говори за Ковид, а само за Грип и ОРЗ. Според официалната статистика Ковид болните този ден са били около 1600, дори да не са отчетени към грипозните, сметките пак не излизат (няма как да станат 6000). Общата грипна заболеваемост също не се връзва и като я гледам тази статистика не знам какво да си мисля и как да я тълкувам.

Ако все пак Ковид-а е към грипа и сравняваме грипната епидемия (която не се казва Ковид) от миналата година по това време, с таз годишната епидемия (която се казва Ковид), и виждаме, че миналата година заболеваемостта е била по-голяма. Аз обаче не помня да е имало такава истерия с маски ограничения и тн.

В цялата работа признавам, че все още липсва другата статистика на общо починалите за периода хора, за да можем да сравним напълно нещата. Но пак ще припомня, че според НСИ тази година до средата бяха починали по-малко хора отколкото миналата за същия период (общо). Т.е. както вече писах за статистиката, до миналата годината хората са умирали от инфаркт след грипно усложнение, тази година вече умират от Ковид с последващо усложнение инфаркт.
Т.е. на пръв поглед грипните сметки показва:
- по-малко заразени
- по-малко починали
- повече мерки
- повече истерия

тогава защо е всичко?

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 28 окт 2020 13:00

Първо колега, COVID не влиза в статистиката за ОРЗ. Второ цитираш 1 седмица от 2019 година и 1 седмица от 2020 година. Някак си не е нормално това да обект за уместно сравняване. Не бъркай грип-а с COVID. Признавам, че има спекулация и се опитват да пишат за щяло и нещяло причина Ковид, но релано не Ковид-а убива, малко както СПИН-а е. Сам по себе си, можеш да държиш. Имаш ли нещо допълнително или да се разболееш, си застрашен експоненциално.
Едното е Influenza, другото SARS-CoV-2
Испанският грип, когато е върлувал е бил нещо съвсем ново и не са знаели как да се справят и процедират с него, затова има толкова много жертви. Та затова всички са бяха наплашени и не се знаеше как да се действа. Още повече в нито една държава с "разхлабени" мерки не се справят добре със ситуацията. Принципно основният проблем с COVID се изразява в това, че можеш да си преносител без симптоми, има по-дълъг инкубационен период. Ако имаш хронични заболявания от всякакъв вид си изключително повече застрашен от нормален грип. Прилагам ти https://www.nsi.bg/sites/default/files/ ... 20_bul.png Понеже искаше обективна статистика. Погледни от другата страна, цялата тази какафония, показва истинските дрехи на работодатели/новини/правителство и всеки който иска да бъде полезен на обществото и този който се прави, че е полезен. Аз имам личен въпрос към теб, колега VWGT , не искам да се заяждам, просто информативно. Ковид не е реален според теб ли ? Ковид грип ли е ?

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Мнениеот goppa » Сря 28 окт 2020 13:02

VWGT написа:- по-малко починали

Тяка е до Юни. После са повече с долу-горе починалите от Ковид 19
Изображение

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 28 окт 2020 14:12

Ковид е реален, никой не спори. Не знам обаче статистиките доколко са реални. И аз търся отговори на неясни за мен въпроси, а не споря за конспирации. Аз не разбирам паниката и истерията, която се създава, ама да не се повтарям по-напред в темата съм си описал ... концепцията :)

Според мен от Ковид се умира и не е като СПИН. Зависи как организма реагира, примерно ако имунната система направи, как се казва ... автоимунна реакция, защото за разлика от СПИН-а, тук тя се бори активно с вируса. Доколкото си спомням немците още преди месеци описаха как действа вируса, че блокирал по някакъв начин усвояването на кислород от кръвените клетки и реално това е причината за много от смъртните случай със задушаване. И съпътстващите заболявания могат да окажат влияние по начина на прекарване на заболяването, но не са единствен фактор. Примерно ковидчовек без симптоми може да умре от инфаркт (щото цял живот е пушил), а не от ковид. Както и човек с ковид сигурно може да умре от инфаркт, не знам. Но ако стане ПТП със заразени от ковид жертви, те със сгигурност няма да са починала от Ковид. Е тия тънки разлики.

И ако се върна на горната справка от МЗ, Ковид в коя статистика влиза?

И това на НСИ е интересно, като тотал за сега като гледам сме доста отдолу. Дай да видим как ще минат грипните месеци. Ама като гледам май няма разлика с ковид или без ковид.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 28 окт 2020 14:21

VWGT написа:И това на НСИ е интересно, като тотал за сега като гледам сме доста отдолу. Дай да видим как ще минат грипните месеци. Ама като гледам май няма разлика с ковид или без ковид.

За съжаление следващата година ще се добавят умрелите от разни болести, неоткрити и нелекувани навреме заради ковида. И като цяло всеки ден докладват за брой заразени и починали, но не се сещат ей така за ориентир да съобщават и общия брой на починалите от всичко. Което си е леко тенденциозно.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 28 окт 2020 14:35

[quote="VWGT"]Ковид е реален, никой не спори. Не знам обаче статистиките доколко са реални. И аз търся отговори на неясни за мен въпроси, а не споря за конспирации. Аз не разбирам паниката и истерията, която се създава, ама да не се повтарям по-напред в темата съм си описал ... концепцията :)

Благодаря за отговора колега. Не се заяждам и аз. Паника за жалост в моето населено място не виждам, може би, заради това никой не ходи с маска или тип подноска или надчелюстник. Сравнението ми със СПИН, беше да насочи мисъл към това, че Ковид сам по себе си убива, ама трудно, виж ако имаш придружаващ сърдечен проблем, и както ти се изрази - когато блокира преноса на кислород в кръвта и получиш инфаркт, на кое го пишем ? Статистика се води трудно. Ще ти дам един пример. Втората световна война братята Хамериканци са се чудили къде да бронират самолетите, и съответно големите мозъци са гледали крила, опашки и т.н. Но реално Ейбрахъм Уолд /Abraham Wald/ се замисля и разбира, че в популацията не влизат самолетите, които са получили тежки повреди по кабините и корпуса и двигателите. Статистика трябва да се вади много внимателно и да се взема правилна популация и също така да няма BIAS. На когото му се чете да провери за Abraham Wald WW-II war planes armoring, както и типовете BIAS при правене на статистика, как могат да влияят на крайния резултат и на изводите. Дано останем психически здрави след като това приключи. Поздрави и със здраве на всички

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 28 окт 2020 15:23

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 28 окт 2020 17:43

А и каквито локуми и дъвки да предъвкаме в тази тема, истината е някъде там ... https://frognews.bg/novini/ofshorki-pri ... -tiah.html

:)

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Сря 28 окт 2020 17:44

То и белината го лекува съм чувал. Това няма никакво доказателства зад него. Ако google-неш "garlic infusion covid 19" ще видиш статии дето го опровергават.

Но на мен не ми трябва оправдание за чесъна :) . Социалната изолация даже доста силно работи в тази посока.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 28 окт 2020 18:10

VWGT написа:ако срещу Ковид правим антитела, рано или късно ще има и ваксина, която представлява точно това ... дават ти импотентен вирус, който не се размножава, но срещу който имунната ти система прави антитела. Така че, когато се срещнеш с жив потентен Ковид вирус, левкоцитите ти го почват с бухалките още преди да е казал "здрастииии..."
Щеше да е много хубаво, ако е така.
Съгласно едно проучване сред 2000 човека в една фирма в Япония продължило няколко месеца. Стартират с 5% наличие на антитела, по средата стигат до 50% наличие на антитела и накрая на изследването само 20% имат антитела. Поинта им е, че 30% от всички са имали и са загубили антителата си, никой не се е заразил повторно и антителата не показват нивото на "имунитет" нито колко точно хора са се сблъскали с вируса. Антителата са изключително динамичен фактор, но те не могат да се отъждествяват с имунитет. При условие, че 30% от всичките тези служители на една фирма тотално са загубили всякакви антитела, а вируса е върлувал в офиса им как пък един не се зарази повторно? Говорим за няколко стотин човека..
https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20198796v1

бат рамбо
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот бат рамбо » Сря 28 окт 2020 19:29

А някой знае ли ,каква идея се таи , зад мярката да се затворят гимназиите и висшите училища? Според моето , скромно и некомпетентно мнение , това са най- силните организми в едно общество. Ако бяха започнали от ясли и детски градини до някъде щях да разбера.
Знам , ще кажете , че е заради това , че малките трябва някой да ги гледа, а големите могат да се оправят сами.
Само , че отвсякъде се набива една и съща мантра за " загуба на човешки животи" .
Направо имам чувството , че нарочно се опитват да дразнят хората.

Изпратено от моят BV9800 с помощта на Tapatalk

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 28 окт 2020 19:33

Децата от ясли, градина, училища,и университети, преди старта на учебната година бяха заедно. Но извън учебните заведения.

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Сря 28 окт 2020 19:44

Лека,полека ,прогнозата на Мангъров се сбъдва- в един момент всички ще се срещнем с короната.Някои ще разберат,някои няма да разберат.щото няма да имат симптоми...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”