Здравейте колеги - фенове на "тънките" мезета. Понеже и аз съм голям привърженик на мезетата - расли на кокал, ще споделя една моя рецепта за приготвяне на пастърмица. Преди време ми попадна от някъде и я имах записана, но в последствие я изгубих и в продължение на годините, вложих малко творчество и е твърде вероятно да съм избягал далеч от оригинала. Ако на някой му се стори нещо нередно в рецептата, моля да ми обърне внимание за да се коригирам, въпреки, че така както я правя, става чудесно. Значи вземам 4 парченца свинско бон филе (излизат около 1,5кг). Измивам ги хубаво на студена, течаща вода и отстранявам (ако има) мазнотиите. Рядко има такива, но все пак. Вземам на жената една керамична, правоъгълна тавичка. Обикновено се хващат точно, подредени едно до друго, без да се застъпват. Предварително наръсвам готварска сол на дъното на тавичката - колкото то да се покрие. Нареждам филенцата и ги покривам с готварска сол - не много чак да стане пласт сол, но така на око. Овъргалвам ги в тавичката за да поемат равномерно количество от солта и отново ги поръсвам лекичко отгоре. Покривам ги с кухненско фолио и шибвам тавичката в хладилника. След 24 часа филенцата вече са се покрили с вода. Изливам я и отново поръсвам със сол по описания по-горе начин. Отново слагам фолиото и в хладилника. След още 24 часа вадя тавичката (в нея почти няма вече вода, защото филенцата са се отцедили още първия път). Изплаквам ги със студена, течаща вода и оплаквам тавичката от солта. Нареждам обратно филенцата в нея и ги заливам с чиста, студена вода - да се покрият. Отново в хладилника, след 12 часа повтарям процедурата - изсипвам вече леко солената вода и наливам свежа. След още 12 часа вече сме почти на финала - вадя филенцата (вече стегнати от солта), оплаквам ги и ги оставям леко да поизсъхнат в тавичката за няколко часа. Идва ред на кайзеровката. По магазините продават подправка за пастърма - съдържа единствено червен пипер и чимен на прах. Тук има два варианта:
1. Изсипвам подправката в купичка и я омесвам с бяло вино докато стане на каша. По желание може да се допави счукан чесън, сминдух, чубрица. Филенцата се намазват с тънък слой от кашата, слага им се по-дебел конец с губерка и се окачват на сухо и проветриво място.
2. Подправката се изсипва върху вестник и филенцата се овалват в нея. Този вариант е по-удачен при по-мокро месо, което доволно си попива от подправката.
Докато писах ми се увеличи слюнкоотделянето. Сложих си филенцата на тавана преди около 3-4 дена, но вчера проверих и не бяха чули да изсъхват. Ще пробвам да ги сложа в хладилника, както прочетох по-горе, че става. Хай наздраве

Edit: Пробвал съм със свинско контрафиле и телешки шол. Пак става, но бон филето, като че ли е една идея по-крехко. Затова го предпочитам.