Голямата главоблъсканица с покупката на жилище..

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
shenko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот shenko » Вто 29 юли 2008 7:40

В Испания вече балона се спука, много строителни фирми и няколко банки са пред фалит, цените в България са може би 3 пъти над реалните, все си мисля, че и тук ще има криза с недвижимите имоти ама да видим :roll:

Потребителски аватар
everlastt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот everlastt » Вто 29 юли 2008 8:14

напълно подкрепям горе-написаното- както се вдигнаха така и ще паднат.Другия вариянт е яко пазарене -200-300 евро надоло все някой строител/брокер/ ще поддаде.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Вто 29 юли 2008 8:24

shenko написа:В Испания вече балона се спука, много строителни фирми и няколко банки са пред фалит, цените в България са може би 3 пъти над реалните, все си мисля, че и тук ще има криза с недвижимите имоти ама да видим :roll:

те и така съобщиха на няколко пъти-че цените и в момента започват да слизат бавно надолу-просто започна всеки да строи и предлагането май вече е надхвърлило търсенето :roll:

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Вто 29 юли 2008 8:31

Дашо написа:те и така съобщиха на няколко пъти-че цените и в момента започват да слизат бавно надолу-просто започна всеки да строи и предлагането май вече е надхвърлило търсенето :roll:

Това не се знае дали ще стане при нас на 100 %.
Докато държавата разрешава чужденци да изкупуват земи, апартаменти, имоти нищо няма да стане.
Все още нашите цени са много по ниски от тези в ЕУ'то.

Потребителски аватар
Ото Кац
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ото Кац » Вто 29 юли 2008 8:36

Дашо написа:те и така съобщиха на няколко пъти-че цените и в момента започват да слизат бавно надолу-:roll:

абе не може да се даде точна прогноза за това дали ще паднат или не цените на имотите... според мен единственото нещо, което може да падне, е скоростта, с която нарастват....

има разлика в цените на имотите и темповете на тяхното нарастване, в зависимост от много фактори - район, град, инфраструктура, предлагане и много други... в софия скоро няма да има "падане" на цените просто поради факта, че търсенето е много голямо...
падат единствено цените на ваканционните имоти, смятам всеки се досеща защо...

наблюдавам цените за софия в последните две години (поради личен интерес и предстояща продажба) и мога да ви кажа, че нито една прогноза за спад в цените на старото - ЕПК и панел - строителство не се сбъдна..... точно обратното...

Потребителски аватар
shenko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот shenko » Вто 29 юли 2008 8:41

Adnan написа:
Дашо написа:те и така съобщиха на няколко пъти-че цените и в момента започват да слизат бавно надолу-просто започна всеки да строи и предлагането май вече е надхвърлило търсенето :roll:

Това не се знае дали ще стане при нас на 100 %.
Докато държавата разрешава чужденци да изкупуват земи, апартаменти, имоти нищо няма да стане.
Все още нашите цени са много по ниски от тези в ЕУ'то.

До някъде си прав брат ми, но цените в София отдавна настигнаха европейските, само че в Европа лихвите са 2 пъти по-ниски а заплатите 4 пъти по-високи, просто няма логика цените в България да са такива. Едно семейство с 2000 лв приходи на месец трябва да тегли най-малко 20 годишен кредит за един двустаен, който даже не е двустаен, хол с кухненски бокс и една спалня, с две думи 20 години трябва изплаща една кибритена кутийка, спекула е за мен в България, балон :evil:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 29 юли 2008 8:43

Аз също наблюдавам цените активно от 3-4 години.Всяка година /освен тази дето влязохме в ЕС/ има прогнози ,че пазара ще се срине и т.н.Досега нищо такова не се случи.Просто цените се успокойха и вече има някво предлагане.Защото аз си копувах точно годината дето влезнахме в ЕС и вярвайте ми нямаше човек какво да си купи дори с пари :shock /само някви коптори/ -аз моя го взех от фирма която ни беше клиент.Другия много важен фактор е ,че българина е тъпо животно и затова общите икономически закони не важат - апартаменти ще стоят необитаеми/те вече стоят/,но няма да се продават ,а ще чакат пълнолетието на внуците :cry:

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 29 юли 2008 8:45

именно поради тази логика преди 3 години не си купих един апартамент който струваше 65 000 лева ..щото всички казваха че цените са завишени и няма начин да не паднат та тая година ми излезе по 4 :) ....... бензина също пада от много време понеже цените са му спекулативни от доста време на сам ..... :) не вярвам на такива прогнози .....пари се изкарват ...не трябва да има грам колебание ...ако не се бях колебал едно време сега щяха да са останали пари за 997 турбо :)

Потребителски аватар
Ото Кац
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ото Кац » Вто 29 юли 2008 8:53

shenko написа:.....само че в Европа лихвите са 2 пъти по-ниски а заплатите 4 пъти по-високи...
това, колега, не е съвсем така.. откъде имаш наблюдения за чуждите пазари на недвижими имоти и лихвените равнища на ипотечните кредити?
само да отбележа, че повишаването на лихвените равнища е световна тенденция, не само у нас...

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 29 юли 2008 8:58

В Западна европа стройтелството е почти 2 пъти по-скъпо от тук ,но просто е съвсем друго стройтелство/като качество,нужда,пазар и време/ така че трудно можеш да го сравниш.

Потребителски аватар
shenko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот shenko » Вто 29 юли 2008 9:01

Влез в сайтовете на австийските банки и виж

Потребителски аватар
Ото Кац
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ото Кац » Вто 29 юли 2008 9:03

shenko написа:Влез в сайтовете на австийските банки и виж

знам ги, много добре :)
вервай ми :)

вдигат лихвите, мамка им, заради ликвидната си криза... щото парите са им скъпи....

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 29 юли 2008 9:10

Според мене цените няма скоро да паднат, просто парите с който са построени голяма част от сградите не са от кредите реално.
Сигурен съм обаче че след някоя и друга година ще излезнат много интересни оферти от банките, те вече затегнаха даването на заеми,
защото не могат да си ги върнат, на хората не им се вдигат доходите, вдигат им се разходите и в един момент се отказват както вече се каза да изплащат 25 години кибритена кутийка с повече от половината от доходите си.
Банките ще съберат имоти, обаче какъв ще е редът за докопаване до тях един бог зне, най-вероятно на познатия шуро-баджанашки принцип.

Потребителски аватар
shenko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот shenko » Вто 29 юли 2008 9:14

Едно време чиновниците са можили да си позволят жилище с заплата и чрез кредит, сега е абсурд

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 29 юли 2008 9:16

Ще ги лапнат приближени на банките ,най-много да стигнат до агенцийте за недвижими имоти /по мое мнение те са от основните виновници за измислените цени на жилищата ма тва е друга тема/

Върни се в “ОФФ-Топик - други”