Важно ли е за вас образованието и променя ли възгледите ви?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
висшето образование е една огромна загуба на време. физическа... 5 години са това в разцвета на младостта ти, когато вече на теория няма кой да те хрантути и да се занимава с тебе така, както когато си дете. щото не си...
затова лично за мене висшето образование е оправдано само и единствено в случай че пред себе си имаш много ясна цел!
или:
тате има бизнес, който оставя после на тебе и ти трябва да си много подготвен, защото имаш огромни амбиции в тая сфера,
имаш гигантски мерак от малък да станеш... каквот там имаш мерак да станеш, и го преследваш с нокти и зъби.
май май за друга опция не се сещам...
която да си заслужава.
не е никаква оферта да потрошиш 5 години в мъки за да имаш висше само за спорта и за тапията, щото, видите ли, по лесно си намираш работа после, или повече плащат...
пълни дивотии са това!
за тия години учене си се превърнал в роб. машина. нищо вече не става от тебе-ти си си блъскал главата в стената за тоя що клати гората...
после защо имало чистачки с по 2 дипломи... ми ше има... и с по 4 даже-що не?
тапията можеш да си я боднеш на капата.
всичко е до човека, до характер, до манталитет.
вярно е че образованието ти дава само един но неоспорим плюс (но него можеш да го намериш и сред хора, които могат да ти го дадат) СИСТЕМА, МЕТОДИКА.
демек откъде да го подхванеш, как да го засучеш и къде да го привършиш. просто звучи ама хич не е...
начина на мислене се формира трудно. методичността на работа е много, много, най важното. да знаеш къде да отвориш и какво да прочетеш за да си свършиш каквото ти трябва...
това обаче на много вишисти пак не е ясно-нищо им от висшетата...
така че-всичко опира до човека.
и до акъла.
не е тапията...
затова лично за мене висшето образование е оправдано само и единствено в случай че пред себе си имаш много ясна цел!
или:
тате има бизнес, който оставя после на тебе и ти трябва да си много подготвен, защото имаш огромни амбиции в тая сфера,
имаш гигантски мерак от малък да станеш... каквот там имаш мерак да станеш, и го преследваш с нокти и зъби.
която да си заслужава.
не е никаква оферта да потрошиш 5 години в мъки за да имаш висше само за спорта и за тапията, щото, видите ли, по лесно си намираш работа после, или повече плащат...
пълни дивотии са това!
за тия години учене си се превърнал в роб. машина. нищо вече не става от тебе-ти си си блъскал главата в стената за тоя що клати гората...
вярно е че образованието ти дава само един но неоспорим плюс (но него можеш да го намериш и сред хора, които могат да ти го дадат) СИСТЕМА, МЕТОДИКА.
демек откъде да го подхванеш, как да го засучеш и къде да го привършиш. просто звучи ама хич не е...
начина на мислене се формира трудно. методичността на работа е много, много, най важното. да знаеш къде да отвориш и какво да прочетеш за да си свършиш каквото ти трябва...
и до акъла.
не е тапията...

- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
ChimeyJimmey написа:Но ако кандидатстваш за позиция, тогава не виждам как ще получиш по-висока стартова заплата без ценз...![]()
е те точно тука идват много оплетените ни в тая ралта работодатели... ем сърби, ем боли, ем-драго ми е...
ценз?
за чий уй ти е ако човека няма да върши работа? ма как да разбереме...

опит!

е гуууу...
е да ма не искаме да е некъфф дартанян... требе да е млад!
миии... пробен период! е тва е!
дада... то тва е баница... режи па яж...
търсиме шофьор на 25, с всички категории и с минимум 5 милиона километра стаж...

та така...
лично за мене, (отплеснах ма...сори...) критерия трябва да е или/или. не може да е и за всичко...
така че дипломката пак остава малко на по заден план...
изтъпанва се некъфф специалист с ценз дето не е пипал нищо по специалността-екстра! ше му дам 2 дисаги с лев да си има...

- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ChimeyJimmey написа:Принципно съм съгласен с vaskoto1.
Смисъл няма, ако развиваш собствен бизнес.
Но ако кандидатстваш за позиция, тогава не виждам как ще получиш по-висока стартова заплата без ценз...![]()
И все пак, всичко зависи от човека. Тапири с диплома и без - безсрамно много.
За съжаление е точно така. На повечето места, като кандидатстваш за работа, без да имаш опит по специалността, дипломата е задължително условие, и чак после гледат какво можеш. Трябва да имаш голям късмет, да те наемат само по средно образование. Вече натам, опитът си казва думата. Проблема е, че по какъвто път се насочиш в началото, в повечето пъти си продължаваш по него. Ако си завършил счетоводство например като средно образование, и си търсиш работа като счетоводител, но нямаш висше, успеха ти клони към нула, нищо че знаеш толкова, колкото и висшиста. В такъв момент повечето записват или висше, или ако нямат пари почват работа като строителен работник, сервитьор и т.н.... И в това положение си остават до 30г - възраст, когато вече от средното им образование вече няма и помен...
- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Точно така си е.
Аз затова предпочитам да "интервюирам кандидатите си" практически.
Давам конкретен проблем за разрешаване.
Иначе 350 сертификата и дипломи да ми покаже, а пък практика - нулева... Кел файда!
Но работодателят, в повечето случаи, не знае как да се ориентира и прецени кандидата, затуй гледат китапите... Особено чуждите работодатели...
Та, тапирите са и от двете страни.
Аз затова предпочитам да "интервюирам кандидатите си" практически.
Давам конкретен проблем за разрешаване.
Иначе 350 сертификата и дипломи да ми покаже, а пък практика - нулева... Кел файда!
Но работодателят, в повечето случаи, не знае как да се ориентира и прецени кандидата, затуй гледат китапите... Особено чуждите работодатели...
Та, тапирите са и от двете страни.

- connor cane
- Автомобил:
- Двигател:
vaskoto1 написа:висшето образование е една огромна загуба на време. физическа... 5 години са това в разцвета на младостта ти, когато вече на теория няма кой да те хрантути и да се занимава с тебе така, както когато си дете. щото не си...
или:
която да си заслужава.
пълни дивотии са това!
и до акъла.
не е тапията...
Точно - тапията сама по себе си не те прави нито по-умен, нито по-кадърен, нито нищо. Ако през времето на обучението си се научил на нещата, които преподавателите са се опитали да ти набият в главата, това е друго.
Образованието е въпрос на създаване на контакти, на изграждане на методика и кръгозор и т.н.
В западните университети нещата са други - там хората си знаят как се прави и го правят от столетия. Тука сме някаква странна смесица между соц стил на обучение и модерен западно-капиталистически - ама за да го усвоим трябва време и усилия много - а българите сме корави кратуни и мислим, че всичко знаем. Което е проблем.
Дипломата от български университет може да е даже подвеждаща. Пример: завършил отличник Финанси от УНСС. Почва да работи някъде (банка да речем); работодателят разчита, че току що завършилият млад специалист ще има поне основна представа за нещата от бранша, а на тънкостите лесно ще се обучи. Да ама не - новият колега си няма бъкел представа от нищо, неграмотен е, на езиците, дето е писал, че ги знае, може само да си поска хляб и да каже "здрасти", и от работата му няма никаква файда - даже пречи. Оттам предупреждения, разговори с шефа, уволнения и тн. А просто дипломката от УНСС е дошла на цената на един запазен Пасат 5.5.

- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Вече 23 години откакто съм завършил медицина и все още продължавам да уча и то с удоволствие........уча дори когато уча другите...
Единствената причина да подценяваш образованието е мързелът и нежеланието да се образоваш....дали си го признаваш пред себе си или не-това е друга работа...Знанието дава мироглед ,способност поне малко да разбираш света около себе си...и създава бариера срещу опитите на другите да те управляват и манипулират......прави те духовно свободен......а това поне за мен е най-важното!
Единствената причина да подценяваш образованието е мързелът и нежеланието да се образоваш....дали си го признаваш пред себе си или не-това е друга работа...Знанието дава мироглед ,способност поне малко да разбираш света около себе си...и създава бариера срещу опитите на другите да те управляват и манипулират......прави те духовно свободен......а това поне за мен е най-важното!
- mladvampirTDI
- Автомобил:
- Двигател:
За мен образованието е важно, но не заради знанията който получаваш. Идеята на това да си в университет е да се докоснеш до един друг свят (и да научиш от него разбира се). Колко от вас са имали допир до толкова различни хора освен в университетите? Ще кажете, че самата са откачалки, с остарели схващания и знания и т.н., но това са хора с различен мироглед, хора, който могат да дадат много, стига да искаш да го вземеш.
Та на въпроса- висшето образование не учи на знания толкова, колкото на начин на мислене, на преценка, на това да видиш мааалко по-далеч от носа си.
Иначе аз сам бакалавър и магистър по Информатика, а и почти МВА (требе се завърши някога). Като знания, първите две не ми дадоха почти нищо, но като начин на мислене, дължа всичко на тях, за да съм сега на позицията, на която съм. За МВА-а, ами това нещо обърна светогледа ми на 180 градуса. Тук се докоснах до хора, идеи и възприятия, за който дори и не съм подозирал.
Така, че висшето образование не е за да ви налива насила (както е в основното и средното). Ако искаш можеш да вземеш много, ако не - на ти дипломата и бегай.
Та на въпроса- висшето образование не учи на знания толкова, колкото на начин на мислене, на преценка, на това да видиш мааалко по-далеч от носа си.
Иначе аз сам бакалавър и магистър по Информатика, а и почти МВА (требе се завърши някога). Като знания, първите две не ми дадоха почти нищо, но като начин на мислене, дължа всичко на тях, за да съм сега на позицията, на която съм. За МВА-а, ами това нещо обърна светогледа ми на 180 градуса. Тук се докоснах до хора, идеи и възприятия, за който дори и не съм подозирал.
Така, че висшето образование не е за да ви налива насила (както е в основното и средното). Ако искаш можеш да вземеш много, ако не - на ти дипломата и бегай.
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
mladvampirTDI написа:За мен образованието е важно, но не заради знанията който получаваш. Идеята на това да си в университет е да се докоснеш до един друг свят (и да научиш от него разбира се). Колко от вас са имали допир до толкова различни хора освен в университетите? Ще кажете, че самата са откачалки, с остарели схващания и знания и т.н., но това са хора с различен мироглед, хора, който могат да дадат много, стига да искаш да го вземеш.

- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Съзирам опит за малигнизация на темата.....колеги!!!никой не говори за основно,средно и висше образование.....става въпрос за образованието въобще....диспута върви по-скоро по линията на желанието за знания.....що си кривите душата...хеле Ваското1 такива ги ръси....звучи доста невярно и противоречиво:wink: ....абе Васко !!!...ами ако не беше чел,не беше се образовал,ако не бяха стремежът към познания и анализ(остави сега официалнаата форма на образователната система) щяхме ли толкова неща да научим от твоите постове......аз лично бих каза,че образованието като средство за получаване на знания е една висша благодат дарена на човечеството...и в Библията е казано:В началото бе словото!Една е истината....за да бъде човек добър професионалист(сиреч да умее да анализира, контролира и управлява процесите в своята професия) образованието не бива да се възприема като еднократна даденост,а като процес на развитие.....Без значение от нивото му(основно,средно,висше и т.н)...
И още нещо ......хората с висше образование хич да не смятат за по-"висши",защото точно тогава изпадат в най-ниската духовна категория!
И още нещо ......хората с висше образование хич да не смятат за по-"висши",защото точно тогава изпадат в най-ниската духовна категория!
"Понякога, както стана в манастира, по цял ден се разхождаше из зеленчуковата градина, разглеждаше растенията, сякаш бяха хризопрази или изумруди, и го видях да обикаля из криптата със съкровищата и да оглежда някакво ковчеже, осеяно с изумруди и хризопрази, сякаш беше храст татул. Друг път прекарваше по цял ден в голямата зала на библиотеката, ровейки се в ръкописите, сякаш не търсеше друго освен собствено удоволствие (докато в същото време около нас се множаха труповете на убити по най-жесток начин монаси). Един ден го срещнах да се разхожда безцелно из градината, като че ли не трябваше да дава сметка на Господа за делата си. В ордена ме бяха научили да си разпределям времето по съвсем друг начин и му го казах. А той отвърна, че красотата на Вселената се състои не само в единството на разнообразието, но и в разнообразието на единството. Стори ми се, че отговорът му се дължеше на ненаучна емпиричност, но по-късно узнах, че хората от неговия край често определят нещата по начин, в който като че ли сияйната сила на разума има твърде малък дял."
Който отгатне откъде е откъса има една бира от мен (или каквото пие)!
Другият важен въпрос е: разширява ли образованието общата култура на индивида?
И забравени ли са вече в наше време понятия като жажда за знания и самоусъвършенстване? Или има само жажда за благополучие, което да се постига по пътя на най-малкото "съпротивление"?
Образованието като цел ли трябва да се разглежда или като средство?

Другият важен въпрос е: разширява ли образованието общата култура на индивида?
И забравени ли са вече в наше време понятия като жажда за знания и самоусъвършенстване? Или има само жажда за благополучие, което да се постига по пътя на най-малкото "съпротивление"?
Образованието като цел ли трябва да се разглежда или като средство?
Върни се в “ОФФ-Топик - други”