ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
За да бъдат Вашите емоции край водата само приятни, Водноспасителната служба към Български Червен кръст Ви препоръчва:
*
Преди да тръгнете на почивка край морето или вътрешните водоеми на страната консултирайте се с Вашия личен лекар;
*
Къпете се и плувайте само в охраняеми от Водноспасителната служба плажове;
*
Спазвайте Водноспасителната сигнализация и указанията на спасителите;
*
Научете децата си да плуват. Най–добрата профилактика срещу удавянето е умението да се плува;
*
Никога не плувайте навътре в морето сами.
Трите основни причини за удавянията са:
1.
Непознаването на опасностите при къпане и плуване;
2.
Неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата;
3.
Незнанието да се помогне на човек, който се дави.
Опасностите при къпане и плуване са:
*
Дънни ями и прагове - срещат се в морето, реките и язовирите;
*
Плуване и скокове в непознати води - основна опасност представляват подводните скали, различни остри предмети, неизкоренени дървета при завиряването на някои язовири;
*
Плуване и къпане след обилно хранене;
*
Използването на алкохол и наркотични средства;
*
Студена вода - рязката в температурата при попадане на човек във студена вода може да предизвика шок с рефлекторно спиране на дишането;
*
Умора и изтощение - надценяване на собствените плувни умения;
*
Мускулни крампи (схващания) - получава се след рязко усилие или преумора, особено ако са съчетани с преохлаждане;
*
Течения и водовъртежи;
*
Вълнения и прибой;
*
Надуваеми предмети;
*
Плавателни съдове - претоварване, плуване в близост до плавателни съдове, използване на самоделни и нестандартни средства;
*
Опасни игри;
*
Тинесто дъно, водорасли;
*
Напоителни канали.

морето и рисковете....
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Bahama man
- Автомобил: VW Polo 1998
- Двигател: AEF
Взето от сайта на БЧК
Лесно е да кажеш "Не се паникьосвай". Но на практика нещата стоят по друг начин.
Като лапе (доста малък) ми се е случвало да се давя 2 пъти. Доста ситен съм бил, нямам много ясен спомен защо съм бил сам във водата (имам предположения, но това няма значение сега). Но чувството да влиза потъваш и да не усещаш дъно под себе си е ужасно. Никога не съм се паникьосвал така. Страшно е, хора!
Като лапе (доста малък) ми се е случвало да се давя 2 пъти. Доста ситен съм бил, нямам много ясен спомен защо съм бил сам във водата (имам предположения, но това няма значение сега). Но чувството да влиза потъваш и да не усещаш дъно под себе си е ужасно. Никога не съм се паникьосвал така. Страшно е, хора!
- scuba
- R.I.P. Holy Diver
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Rijo написа:..потъваш и да не усещаш дъно под себе си е ужасно. Никога не съм се паникьосвал така. Страшно е, хора!
Е тва е ГОЛЯМАТА заблуда. Човешкото тяло има ПОЛОЖИТЕЛНА плаваемост. Даже и да няма дъно под себеси, ако се отпуснеш въздуха в тялото ти и мазнините ще те искарат на повърхността. НЯМА човешко тяло с отрицателна плаваемост!!!
Това за мазнините е точно така, ама някой нямат време да се замазнят хубаво, азе като съм от 12 годишен по фитнесите си потъвам предоволно, децата дето са срам за бабите им същата работа.
Днес пак трябваше да се скача, бях издивял щото родителите си заминаха и оставиха две 3-4 годишни момиченца на двойка тинейджъри да ги гледа. Те си плуват малките ама едното като почна да потъва, другото тръгна да му помага и айде двете надоле към първия етаж. Точно на края на смяната ми беше и аз пак прогизнал, а като излизам гледам юнака плюе девойката в лицето, тя се радва, въобще не видяха какво стана. Абе идилия по плажовете.
Днес пак трябваше да се скача, бях издивял щото родителите си заминаха и оставиха две 3-4 годишни момиченца на двойка тинейджъри да ги гледа. Те си плуват малките ама едното като почна да потъва, другото тръгна да му помага и айде двете надоле към първия етаж. Точно на края на смяната ми беше и аз пак прогизнал, а като излизам гледам юнака плюе девойката в лицето, тя се радва, въобще не видяха какво стана. Абе идилия по плажовете.
- Danny boy
- Автомобил:
- Двигател:
Него ден когато са се удавили 4римата ,решихме да не ходиме на плаж че бяхме прегорели от слънцето.Вечерта по новините чухме за трагедията.На другия ден отидохме на силистар и спасителя разказваше как са се удавили.Първоначално се е подхлъзнало момичето и един по един....,само най-възрастния от тях влиза първия път ,излиза,влиза втори път и ..до там.Случайно бях във водата когато единия труп го изхвърли морето покрай мен мина.Издърпаха го веднага даже спасителите ги нямаше във момента едно момче го издърпа и веднага свалиха от 2 чадъра платната и го увиха да не се гледа.На жена ми и призля почти веднага и се изнесохме от плажа а някои сиирджии замалко да вземат фотоапаратите да снимат,и стоят и не си тръгват. 

scuba написа:Rijo написа:..потъваш и да не усещаш дъно под себе си е ужасно. Никога не съм се паникьосвал така. Страшно е, хора!
Е тва е ГОЛЯМАТА заблуда. Човешкото тяло има ПОЛОЖИТЕЛНА плаваемост. Даже и да няма дъно под себеси, ако се отпуснеш въздуха в тялото ти и мазнините ще те искарат на повърхността. НЯМА човешко тяло с отрицателна плаваемост!!!
Така е. Отпускаш се и изплаваш ... но в такъв момент обикновено не се мисли за положителна/отицателна плаваемост а за смърт.
- scuba
- R.I.P. Holy Diver
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Rijo написа:..
Така е. Отпускаш се и изплаваш ... но в такъв момент обикновено не се мисли за положителна/отицателна плаваемост а за смърт.
Виж сега бате.. Ние даваме ПРЕПОРЪКИ как да се справиш в такъв момент. Ако си паника и не можеш да плуваш, никакви препоръки няма да ти помогнат. За тва по-добре си стой на сушата...
Подобен съвет давам на всички, които се притесняват. Ако не си добре подготвен, психически ифизически - по-добре недей влиза
Ето това съм написал в един друг форум:
scuba написа:...
АКО някой от вас си мисли, че сме отишли на тази дълбочина от нямане какво да правим - много се лъже.
Всеки метър след 45. лично аз съм внимавал за себе си и никога не съм правил глупости. В крайна сметка знам какъв риск съм поел, а имам и 2 деца да гледам. Така, че щом АЗ, САМ ЗА СЕБЕ СИ СЪМ РЕШИЛ че мога да го направя, не искам разни философи да ми разнищват теория и полу-практика на гмурканаето. НИКОГА не съм се имал за голям водолаз, но явно тук има хора дето не са влизали на 15 метра, а дават акъл за 50. Това никога не ми е било приятно, и ЩЕ го издържа само в името на дискусията, която ОБАЧЕ не искам да се превръща в олигофрения. Моля хората, които не са подготвени за този спор и за такива гмуркания, просто да четат и да се учат.
Пак повтарям: съгласен съм че едвали е редно да се прави такова гмуркане, но щом сам човек, който е там прецени, че има сили, психически и физичесто състояние да се гмурне - не виждам защо да не го направи.
Който го е страх, моля ви, стойте си на 5 метра и не се притеснявайте за декомпресии, единични бутлики с единични кранове, чист кислород и подобни неща.
...
И пак повтарям... Ако не можете да плувате добре и се панирате - стойте далече от водата. Така няма опасност да ви стане нищо!!
Върни се в “ОФФ-Топик - други”