В Австрия вече не е задължително да се кара на фарове

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Съб 01 ное 2008 17:13

ALESYZ написа:Днес има малко работа извън града, на 5 км. буквално. Колко коли видях без фарове, не е истина. И още по-лошо. Разминавам се с полицейска засада и насреща ми един без фарове. Полицаят само го изгледа и оня си мина и замина. На никой не му пука ни от закон, ни от нищо. Чета тука едни расъждения и се чудя. Колеги, стига сте разсъждавали, а вземете да изпълнявате. Нашата работа е да спазваме законите, такива кавито са, не да казваме кое е правилно или не. Ако се чувствате ощетени и компетентни да пишете закони, моля, догодина има избори, действайте. Ама това, ама онова и още една тема, дето е просто чешене на езици. А колко карат с нерегулирани фарове, колко с халогени, колко и на дълги даже.... За това кой е виновен? Държавата, депутатите, данъчните? Да, виновна е държавата, че не слага такива хора там, където им е мястото. Актове, книжка на трупчета, проверовъчни изпити и такива работи. И събираемост. А вместо това, един заспал полицай да ми гледа как си минават край него разни и нехае. И какво от това? Ако полицаят е мухльо и аз ли да съм? Ако той не гледа за закона и аз ли? Ми ако тръгне да се дави и аз ли?

Хората може да са преценили че им се дават 20 лева , вместо да карат на фарове в този слънчев ден !

Dr.Watson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dr.Watson » Съб 01 ное 2008 19:06

T.Spark написа:Може аз да съм нещо "повреден", но като пешеходец като се оглеждам при пресичане и видя светнатите фарове не мога точно да преценя разстоянието и скоростта на приближаващата колата. С колата като изпреварвам и насреща има светнати фарове пак не мога да преценя размера на колата, разстоянието и от мен и скоростта и.

Напълно съм съгласен. Обаче фанатиците сляпо вярващи в предпазната сила на фаровете не можеш да ги убедиш по абсолютно никакъв начин. Фаровете могат да повишат вниманието към един участник, но когато всички са с фарове ефект никакъв - даже по-лошо, всеки несветещ предмет се игнорира. Все едно всички да тръгнат със сигнални лампи и пуснати сирени "за да ни виждат по-лесно и да сме защитени".

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Съб 01 ное 2008 19:18

Карам целогодишно на фарове,вече ми е просто навик,пътувам често и вкл.фарове на колата срещу мен много пъти ми е помагала да се ориентирам в даден момент!Разбира се случвало ми се е и некой ГЪЗар да ме заслепи,но простотията в случая нема смисъл да я коментирам.С една дума съм ЗА карането на светлини

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

re

Мнениеот amikus » Съб 01 ное 2008 23:41

Въпроса не е да се нарушава закона ако има закон дето казва че трябва на аварийни да се кара и на аварийни ще караме.Въпроса е че в този момент при тези условия карането на фарове е опасно за околните и носи куп вреди и на природата на джобовете ни на здравето ни ако щеш даже.Казуса е съвсем друг икономическата изгода е много силна в случая и ние не сме подготвени за такава мярка от ЕС що караме дранголници на по амнаесе години.Хората на запад си карат нови коли с светодиодни дневни светлини по 8 еърбега и куп чудесий а ти седнал у дъртата коруба да се надяваш на едни фарове да те спасят в една държава затънала в корупция където всеки е нинджа на пътя трябва да си доста наивен.И както сочат фактите карането на къси е вредно и опасно.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Re: re

Мнениеот rosen79 » Нед 02 ное 2008 0:30

amikus написа:Въпроса не е да се нарушава закона ако има закон дето казва че трябва на аварийни да се кара и на аварийни ще караме.Въпроса е че в този момент при тези условия карането на фарове е опасно за околните и носи куп вреди и на природата на джобовете ни на здравето ни ако щеш даже.Казуса е съвсем друг икономическата изгода е много силна в случая и ние не сме подготвени за такава мярка от ЕС що караме дранголници на по амнаесе години.Хората на запад си карат нови коли с светодиодни дневни светлини по 8 еърбега и куп чудесий а ти седнал у дъртата коруба да се надяваш на едни фарове да те спасят в една държава затънала в корупция където всеки е нинджа на пътя трябва да си доста наивен.И както сочат фактите карането на къси е вредно и опасно.

Тук си много прав колега,и на дълги да караш ония пияния като не вижда пак ще те натресе.И ония дето кара с 160 в София и той ще те натресе като не може да спре.То се вижда по статистики и на цариградското.Валне малко и там ще се изтрепат.Преди няколко вечери минавах от там, и един Г3 и една тойота ли беше не видях точно се бяха натресли,голфа беше се завъртял, а другата кола полувината на мантинелата, още малко и да падне от моста на 4-ти километър.Тогава нали си на фарове би триабвало да се виждаш,ама ако има кой да те види.

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Нед 02 ное 2008 3:07

По принцип карам на фарове само когато преценя, че са необходими ( сумрак, мъгла, дъжд, снеговалеж, извън града по двупосочен път....). Също съм на мнение, че при ясно и слънчево време в града фаровете не са нужни, но ако аз мога да преценя кога е необходимо, то има такива идиоти, които и в най-голямата мъгла, дъжд или снеговалеж не ги пускат. Затова е решено - задължително за всички! Т'ва е- ща или не ща - пускам ги. Не се кефя, ама няма как. :roll:

Dr.Watson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dr.Watson » Нед 02 ное 2008 14:05

neon написа:то има такива идиоти, които и в най-голямата мъгла, дъжд или снеговалеж не ги пускат. Затова е решено - задължително за всички!

Чакай малко - не е въпроса само до преценка. Не ти ли се е случвало вечер да караш и да се усетиш със закъснение, че не си пуснал фаровете? Ако си в града и има улично осветление не винаги разбираш. Така че някакъв закон не може да гарантира, че всеки ще кара на фарове при ниска видимост.

Потребителски аватар
amikus
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот amikus » Нед 02 ное 2008 22:46

neon написа:По принцип карам на фарове само когато преценя, че са необходими ( сумрак, мъгла, дъжд, снеговалеж, извън града по двупосочен път....). Също съм на мнение, че при ясно и слънчево време в града фаровете не са нужни, но ако аз мога да преценя кога е необходимо, то има такива идиоти, които и в най-голямата мъгла, дъжд или снеговалеж не ги пускат. Затова е решено - задължително за всички! Т'ва е- ща или не ща - пускам ги. Не се кефя, ама няма как. :roll:

Човек не си прав отвори закона за движението и си прочети пише ясно и точно че при мъгла и намалена видимост(дъжд,сняг)е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО карането на къси светлини!!Също е забранено карането на халогени когато няма мъгла!

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Пон 03 ное 2008 13:54

Хора, кв'о да си говорим. Карам си колата, в града, извън града, да не казвам голяма дума, ама 40 % от тези дето ми идват насреща и зад мене, карат без фарове. Не ги е*е, че закона това, закона онова. Или 20 лв. Тия дето са с фарове, пък пуснали и халогените, хептен да са забележителни. Снощи един такъв, вече постъмнило се, кара хич без фарове. Присветнах му, той включи, ама и халогените, те пък, единия в небето, незнам как. Тъй ли, като му светнах с дългия ксенон, доде му акъла бърже бърже. Ама тъй ли трябва да е? Тука се разтягат локуми, как горели крушки, колко хлътвал джоба... аман бе. Аз имам 4 ксенонови лампи, по 35 лв. всяка, е питайте трафиканта, ако не вярвате. Аз какво да кажа ако гръмне някоя, а? Купувам и слагам. И си карам на фарове, щото ЗАКОНА ГО ИЗИСКВА, а не защото аз така мисля, че е правилно. В Австрия ако са решили, в България не са. И като не са, ще си светим. Дайте да ги спазваме тези закони, за общо добро е. В конкретния случай, няма нищо лошо да се вклюват фаровете. Има ли ползва, няма ли, аз лично нямам мнение. Глупака и и идиота и в къщи и на пътя са си все такива, от тях Господ да пази. А за другото, ние да си се пазим.

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Пон 03 ное 2008 14:18

Оффтопик: а за тези с ксенони, които не искат да ги хабят, си има ДРЛ за дългите (които са обикновени) - така, хем катаджията сит, хем ксенона цял mhihi

Потребителски аватар
soto73
Автомобил: VW Passat B8 SPORT 2TDI BMT
Двигател: CRLB 2015
Контакти:

Мнениеот soto73 » Пон 03 ное 2008 14:21

Dr.Watson написа:
T.Spark написа:Може аз да съм нещо "повреден", но като пешеходец като се оглеждам при пресичане и видя светнатите фарове не мога точно да преценя разстоянието и скоростта на приближаващата колата. С колата като изпреварвам и насреща има светнати фарове пак не мога да преценя размера на колата, разстоянието и от мен и скоростта и.

Напълно съм съгласен. Обаче фанатиците сляпо вярващи в предпазната сила на фаровете не можеш да ги убедиш по абсолютно никакъв начин. Фаровете могат да повишат вниманието към един участник, но когато всички са с фарове ефект никакъв - даже по-лошо, всеки несветещ предмет се игнорира. Все едно всички да тръгнат със сигнални лампи и пуснати сирени "за да ни виждат по-лесно и да сме защитени".

Не съм много съгласен с теб Dr.Watson,че някой"сляпо вярващ фанатик"е измислил,че като караш на фарове си по-забележим на пътя!Напротив!Ауди затова започнаха да слагат ледс светлини във фаровете си!А и скоро четох,че от 2011 година всички нови автомобили ще са длъжни да се произвеждат с ледс светлини!Това явно го е измислил някой,който е решил,че има смисъл да се кара на фарове :wink: И тук в Испания от тази година решиха,че е"желателно" да се кара на фарове през зимата!

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пон 03 ное 2008 14:32

Dr.Watson написа:[

Колега, по-точно и не може да се каже. и аз съм на същото менние ма никой невдява, че няма как да си внимателен когато всички са еднакви.

Потребителски аватар
malcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот malcho » Пон 03 ное 2008 16:38

Миналата седмица бях във Виена и около нея и всички си караха с включени светлини. От 1 ноември задължително със зимни гуми - пак там.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Вто 04 ное 2008 11:07

Загубена работа. Днес сутринта една мъгла... И пичовете, дето в слънчето време карат на фарове че и на халогени, днес нещо нямаха халогени, само фарове.Е каква е логиката, че нещо ми убягва? Е*ати и малоумното поведение на пътя, нямам думи.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 04 ное 2008 11:29

ALESYZ написа:Загубена работа. Днес сутринта една мъгла... И пичовете, дето в слънчето време карат на фарове че и на халогени, днес нещо нямаха халогени, само фарове.Е каква е логиката, че нещо ми убягва? Е*ати и малоумното поведение на пътя, нямам думи.

Логиката е, че може да нямат халогени, както и аз нямам. Как реши че си срещнал един и същи човек?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”