Катаджии глобяват колеги за колан
Министър и 50 депутати спипани от Нова тв в нарушения на пътя
22 катаджии бяха глобени и имат актове, защото карат без колан и не са включили късите светлини на колите си. Наказателната акция е резултат от разследване на Нова телевизия.
35 минути топрепортерът Васил Иванов снима с камера входа на КАТ - "Дървеница". От 33-ма униформени, които попаднаха в кадър, 30 бяха без колан или със загасени къси светлини. 22-ма от тях бяха служители именно на Пътна полиция. Въз основа на кадрите на Нова веднага им бяха съставени актове, с които им се отнемат по 10 точки от контролния талон и им се налага глоба. Служител на КАТ уставно изчете актовете на колегите си, а пък те признаха, че наказанията са справедливи. Репортажът за тях ще бъде излъчен в неделя. Още днес обаче ще бъдат показани и други пикантни кадри от разследването на Иванов. На тях се вижда как депутатите и шофьорите им също карат без колан, убедени в своята недосегаемост. Сред 50-те народни избраници, попаднали в обектива, са Тома Томов и Младен Червенаков от БСП, Николай Свинаров (НДСВ), Филип Димитров (СДС), Веселин Методиев (ДСБ). В кадър е влязъл и един министър нарушител.
Докато снимал, Васил Иванов получил вулгарни заплахи от служителя при бариерата на КАТ.
Аз не съм перфектният шофьор, правил съм нарушения. Но не може хората, които глобяват или пишат законите, да нарушават правилата, коментира репортерът. Идеята за разследването му дошла, след като разбрал, че 18 000 българи са глобени за каране без колан. А сред наказаните няма нито един полицай или депутат.
По закон без колан могат да са само бременните жени и шофьорите на такси, и то само ако возят клиент.
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-12-02&article=170185