Ограничения по време на криза - от какво бихте се лишили?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

От какво бих се ограничили по време на криза

По-малко ще карам колата, ще ползвам и друг транспорт
8
4%
Ще се лиша от друго, но ще си карам както и до сега
49
26%
Изобщо минавам на градски транспорт
3
2%
Ще работя повече, но ще си карам колата
30
16%
Хич не ми пука за кризата, за мен такава няма
59
31%
Ограничавам се във всичко, не се знае какво ще стане
41
22%

Общо гласове: 190
Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Re: Ограничения по време на криза - от какво бихте се лишили?

Мнениеот ChimeyJimmey » Сря 25 мар 2009 13:52

devil_vas написа:
embi4a написа:
devil_vas написа:
BastunSelski написа:Проблемът е ,че има хора дето се съгласяват да работят за по 200-400 лева и така подбиват яко пазара и за тва сме така-вечно зле.

има истина в това изказване :wink:

Няма никаква истина в това изказване. Ако имаш малко дете, което е гладно и за едното ядене ще работиш. Всеки според зора работи.
... ще направиш така, че да изкараваш повече пари. за да може да се осигури спокоен начин на живот. не смятам, че с гореспоменатите цифри за заплащане на месец, животът би бил спокоен :?

Ако си наистина кадърен и уверен в доказаните си способности, конкуренцията на подобни цени в пазара на работна ръка не би трябвало да те притеснява.
Говоря обобщено, не визирам никого конкретно. :wink:

P.S. Дадох гласа си за предпоследния отговор...

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Сря 25 мар 2009 13:58

Момичето питаше дали да мине на градски транспорт и да спести маникюра вие на какво го обърнахте :talk:

Потребителски аватар
FaTDoG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот FaTDoG » Сря 25 мар 2009 14:03

Абе вие май не четете кво съм написал. Ако няма кво друго да правя и за 200 лева ще работя. devil_vas много ми е интересно, ако ти опре яйцето до дупето, кво ще правиш тогава, дали ще чакаш работата за хилядите или ще се хванеш за смешна сума, колкото само да живееш и докато си намериш друга по-хубава работа. Че се подбива пазара така е, ама ако имаш дете вкъщи, дето няма кво да яде и не можеш да си намериш добре платена работа хич няма да ти пука за пазара...

И да, бая я оплескахме и тая тема, ама така е по форумите от една тема на друга. Всичко е комплексно.

Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Мнениеот Калоян Кирилов » Сря 25 мар 2009 14:11

Хич не ми пука за кризата, за мен такава няма

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Сря 25 мар 2009 14:12

Pichaga написа:кризата при мене ще удари последно колата
проста такава ми е работата...
тая година на море трябва да ходя, заради детето, иначе аз не обичам-ще ходя
тяма да продължа ремонта на къщата
ще гледам да си плащам кредита
няма да си купя кола-отново и тая година
в чужбина може и да не ходя
абе връщам се в 2000 година
да сме живи и здрави
кризата тепърва идва, последни ще я усетят тия на заплати, първи тия дето бачкат сами за себе си

за съжаление страшно много си прав,до два -три месеца кризата ще се усети както трябва и за съжаление поне година е минимума с последствията...........дано да греша ,но така се вижда отстрани

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Сря 25 мар 2009 15:51

Kриза има, дори и да е изкуствено насадена - има я, на колежката, чиято е темата ще кажа: За съжаление според мен, хората, които ти ги говорят тези неща до голяма степен ти завиждат. Доколкото до грАдския транспорт - на мен ми излиза много по-евтно с колата, отколкото с автобус. И до училище ми е така и до работа. Карай си колицата и не плащай данък "хорско мнение" Успех

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Сря 25 мар 2009 16:11

devil_vas написа:
BastunSelski написа:Проблемът е ,че има хора дето се съгласяват да работят за по 200-400 лева и така подбиват яко пазара и за тва сме така-вечно зле.

има истина в това изказване :wink:

абсолютна истина е!
все някой ще се навие и на по-малко, няма да казвам, какъв ще е, мисля, че се досещате

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Сря 25 мар 2009 18:00

Лошото е че най-лошото предстои след изборите.Не разбирате ли че затова го правят в такива кратки срокове и то в началото на лятото--кога е било.В София може хората да разчитат на разни кеширани пари и сега да ги харчат за покриване на нуждите,без да се сваля стандарта на живот,но и до това неминуемо ще се стигне.
Ние не сме новата Швейцария,не сме оазис сред световната икономика както някой хора с нежно име със съветски привкус се опитваха да ни изкарат.
Когато 99 лекари ти казват че си болен,на 100-ния вече трябва да вземеш спешни мерки.Лошото е че няма кой.Погледнете аватара ми--управляващите мислят че така ще се справят със ситуацията.
Никс76 е прав---отстрани нещата изглеждат много на зле.Кофтито е че в БГ криза ще се усети реалистично със закъснение,но и че с още по-голямо закъснение ще се оправят нещата.
А и вместо да чуваме глупави призиви да работим за 200 лева /между другото това доста шефски и популистично ми звучи/ трябва дори да се направи всичко възможно да се задържи всяко работно място,защото като се оправят нещата за отварянето му наново ще са необходими още повече средства.
А иначе по темата народа си е казал--Яж,пий,носи си новите дрешки,защото ´´вчера´´ никога няма да се върне а ´´утре´´ не се знае дали ще дойде.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Сря 25 мар 2009 18:06

гледам да не го отразявам вече .... напрежението от липсата на пари винаги си го има но се старая вече да не му давам да ми влиза чак толкова под кожата.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 25 мар 2009 18:12

кризата е като лавина.... тръгне ли, само ще се разраства.... повярвайте, че най-лошия вариант е да спреме да купуваме :wink:
Първоначално удари строителството, банковата свера от там и всички с големи заеми и с клаузи за предоговаряне на лихвите, те спират да купуват -> от там и се отразява и на търговията... а нашата икономика се крепи единствено на търговията, ние производство нямаме....Или има така нареченото "ишлеме" - износ за чужбина. Незнам какво да говоря, но истината за мен е, че кризата ще ни удари толкова силно колкото ние й позволим ;)
ПП: В момента много ни пази това, че има валутен борд :wink:

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Сря 25 мар 2009 21:06

Ludia написа:кризата е като лавина.... тръгне ли, само ще се разраства.... повярвайте, че най-лошия вариант е да спреме да купуваме :wink:
Първоначално удари строителството, банковата свера от там и всички с големи заеми и с клаузи за предоговаряне на лихвите, те спират да купуват -> от там и се отразява и на търговията... а нашата икономика се крепи единствено на търговията, ние производство нямаме....Или има така нареченото "ишлеме" - износ за чужбина. Незнам какво да говоря, но истината за мен е, че кризата ще ни удари толкова силно колкото ние й позволим ;)

някои не взема предвид 4е една много крупна годишна сума пари миналата година много намаля ,а тая година няма да я има-по статистика се казва 4е около половин милиард евро влизаше в Бг годишно само от българите по 4ужбина-тая година въобще НЯМА да е така всеки сам да смята какво е положението с обикновените хора,София не е България и там последно ще се усетят събитията
просто вси4ко е синджир марка

Atanas14
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Atanas14 » Сря 25 мар 2009 21:25

Ludia написа:кризата е като лавина.... тръгне ли, само ще се разраства.... повярвайте, че най-лошия вариант е да спреме да купуваме :wink:

това за борда, не е много точно.
при мен историята каква е, имам машини, имам производство, имам западни клиенти.
същият този цех в Германия да кажем използва същите машини, има същият брой персонал и се бори за същите тези западни клиенти.

миналата година цената на труда ми беше много по-ниска от тази на немеца, сега разликите са минимални.
защо? ами много просто, поради това, че еврото поевтинява навсякъде по света аз със 100 лева мога да си купя повече неща извън българия отколко вътре в нея. ако преди година съм давал на работника 300 евро, сега реално му давам 400. говоря примерно.

валутният борд вързва ръцете на правителството.

но въпреки всичко казано дотук, валутният борд е добро нещо, и добре че го има

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Сря 25 мар 2009 21:37

Кризата ще се задълбочи още . Повечето ни контрагенти и клиенти намалят търсенето в пъти по малко.Всички купуват толкова колкото да продадат за два три дена , и да купят пак .Миналите години запазвахме стока още от началото на март , за летния сезон сега дори за цени не се интересуват . Предполагам че след 3-4 месеца ситуацията ще придобие горе долу реален размер за кризата . А по темата да ограничавам се отскоро засега са приоритет административните разходи ,телефони ,гориво,ток и тем подобни . От толкова черногледство ..... ще пиша като изкласим след зимата догодина :Mr Green Fun mhihi

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Сря 25 мар 2009 21:46

И как еврото ще е поевтиняло???За да поевтинее една валута,тоест за да има инфлация трябва една и съща стока да си увеличи крайната стойност.А това не е така,в световен мащаб се вижда че стоките поевтиняват,за да се запази покупателната способност.Тоест да се запази стокооборота,защото НИКОЙ няма полза от застояването на даден продукт.Как ще е поевтиняло еврото.
Напротив еврото си е доста силно,затова и ЕвросъЮза отказа вече няколко предложения от българска страна за въвеждане на еврото в БГ по-рано.При този изкуствено поддържан курс около 1.95 в БГ лева е силно надценен.Реално всички икономисти в Европа изказват мнение че курса би трябвало да е около 3 лева за едно евро.И само благодарение на валутния борд се държи в тези сегашни нива.Ако се освободи пазара на валута в БГ,цифрите доста бързо ще се променят.
Поне за едно съм съгласен---добре че е борда,иначе ние отдавна да сме зад борда в търсене на спасителния пояс.

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Чет 26 мар 2009 11:41

Брей много икономисти имало...Аз пък грам не ебавам,важното за мене е на края на месеца да имам заплата! А това,че ще удари строителството,банките и вноса на коли е най-прекрасното нещо на света,особено за банките!!!!
Все пак криза е тогава,когато нямаш пари! Някои,които направиха купища пари и сега печалбата им е с 10000 по-малко реват ,че има криза... Много странно как не се ревеше,че имаше криза,когато клавишите зимаха 300кинта,цъкачите 250лева,а тогава един работник взимаше 2 бона. Е сега е обратното и веднага криза?
Един извод-че не всеки може да кара кола и да живее в собствено жилище в София-та.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”