Въпрос за мълнии...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за мълнии...

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 17:37

Aneto написа:
Ludia написа:ако оцелея обаче, ти какво ще направиш за мен ?

като дипломиран физик ще се подпиша на протокола от експеримента, след като се уверя, че е проведен правилно :D :D :D

е като дипломиран физик, земи доакжи, че не си си купила дипломата... а ако си, няма проблеми - ще те разбера :Р

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Вто 25 авг 2009 17:43

във времената, когато аз учих, дипломи не се купуваха......

А да ти доказвам на теб нещо - от какъв зор? Това ще означава че поставям твоето мнение над себе си, труда си и т.н.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 25 авг 2009 17:51

Aneto написа:във времената, когато аз учих, дипломи не се купуваха......

А да ти доказвам на теб нещо - от какъв зор? Това ще означава че поставям твоето мнение над себе си, труда си и т.н.

а защо аз да правя тестове? за твоето признание ??? щом си физик, обясни научному, кажи как стават нещата, ако трябва някоя формула напиши - ще я дешифрирам с помощта на гугъл.... radotom можа да загуби 3 мин да напише изчерпателен пост, ти неможеш или неискаш - ОК тогава въобще не си прави труд да пускаш заядливи иронични постове....

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Вто 25 авг 2009 17:55

Колега, моето признание аз отдавна съм го получила, при това от хора, чието мнение означава нещо и има тежест.
Пред теб няма какво да се доказвам.
А това че просто ти написах един по-закачлив коментар и ти реагираш така на него - си е твой проблем.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Вто 25 авг 2009 18:02

Хора не се карайте за глупости.Колега, нали ти каза бат радо.
ПП.Дипломи винаги са се купували и винаги ще се купуват.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Вто 25 авг 2009 19:23

и на мене ми е интересна тази тема и мислех, г-жа/ца физик ще каже нещо изчерпателно по въпроса но уви явно ше си легнем само с догадки

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 25 авг 2009 20:10

radotom написа:Сега за мокрото: По високоволтовите далекопроводи напрежението си е баячка ;) Горе-долу като при мълнията.
При тях се наблюдава едно много интересно явление- тока тече по повърхноста, а не във проводника!!!
Точно по тази причина и кабелите на далекопроводите се правят от желязо, което е само помеднено!
Така, че- мокро ли е влакното или пръчката- отнесла те е мълнията като бръмбър- сламка и шаран- развързан червей!

Ако не ме лъже паметта по енергопреносната мрежа имаме 20-40 и т.н. киловолтови инсталации като най-голямата е 110kV и е от към Русията, При една мълния преди да удари мълнията напрежанието м/у земята и облака е в порядъка на няколко десетки, че и стотици мегаволта. Но в енергопреносната мрежа има свързани източници на ЕДН, които поддържат това напрение дори и да е затворена веригата, докато при мълнията е натрупано статично електричство в следствие на триене на ледените кристалчета в облака и в момента в който веригата се затвори напррежението от няколко милиона волта пада до нула за част от секундата. Т.е. ефекта от мълнията е силен, но кратък и има възможност изхода да не е летален докато 99% процента от инцидентите по високоволтовире мрежи завършват със смърт.

А що се отнася до провидниците адаша почти позна - има токове които текът по повъхността на проводниците така наречените вихрови токове (токове на Фуко), но те са нежелан ефект, който боди до загряване и загуби. По далекопроводите се ползват медни (в някой случаи и алуминиеви) проводници, които имат стоманена сърцевина която е за якост.

Нядявам се да съм бил полезен. :beer

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Сря 26 авг 2009 8:22

Интересна тема ,колеги ,но според мен вероятноста да те тресне мълнията с въдица в ръка е точно толкова голяма, колкото да ти се случи същото, когато си без нея.......
Иначе, като човек с опит в риболова мога да споделя с Вас ,че на 2 пъти съм имал такива случаи при замятане с блесна или воблер да ми се оплете влакното в намиращи се наблизо далекопроводи и нищо не ми стана :) скъсах си само примамките след което разбира се последваха доста цветущи....майки.И двата пъти,обаче случката стана при слънчево време.
Освен това доста пъти съм замятал с блесната(тогава съм имал и най-добри резултати) при риболов по време на дъжд и буря, около мен е трещяло яко, но явно съм имал късмет :) и нищо не ми се е случвало - разбира се винаги когато ходя за риба съм с гумени ботущи.
Веднъж на язовир Ивайловград голяма буря ме хвана в язовира ,с лодката бях в средата на един залив(така нар. Покровански залив за тези от вас,които познават язовира), около мен постоянно трещеше и мълнии падаха върху близките скали и тогава доста се изплаших, така не съм се пшлашел никога в язовир, а Ивайловград е много коварен в това отношение-хване ли те бурята вътре в язовира, ако не си подготвен за това те отнася направо на стената ,с километри по течението.Все пак с малко късмет и лодка пълна наполовина с вода успях да прекося язовира и се разтоварих на отсрещния бряг под боровете, но помня че като слезнах от лодката поне още 15 мин след това треперех, добре че му ударих един коняк за успокоение и скоро всичко си дойде на мястото.Мисля си обаче, че това че бях с гумена лодка ме спаси от мълниите не знам какво щеше да стане ,ако съм бил с някоя от тези руските плоскодънни алуминиеви корита, които съм виждал често да плават из язовира.
Така че колеги - гумата му е майката(или друг изолатор) и аз мисля ,че ако се вземат необходимите предпазни мерки и най-важното действа се с акъл няма проблеми и може да се направи успешен риболов и в лошо време.Лично аз чакам да завали някой по-голям дъжд, грабвам въдицата и газ към язовира .....:)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 26 авг 2009 8:44

radi_nrj написа:А що се отнася до провидниците адаша почти позна - има токове които текът по повъхността на проводниците така наречените вихрови токове (токове на Фуко), но те са нежелан ефект, който боди до загряване и загуби. По далекопроводите се ползват медни (в някой случаи и алуминиеви) проводници, които имат стоманена сърцевина която е за якост.

Напълно възможно- не си и помислям да оспорвам! :mrgreen:
Това за повърхностното движение на токовете го бях чул от един асистент по 'Електротехника', който в последствие стана и шеф на Енерго-то в П-в.
Но най-умното, което научих от него е, че по време на упражнения трябва да водещия упражнението да се носи кафе. :не:

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 26 авг 2009 9:02

radi_nrj написа: ...Ако не ме лъже паметта по енергопреносната мрежа имаме 20-40 и т.н. киловолтови инсталации като най-голямата е 110kV и е от към Русията...

Я да видим ся преносната мрежа ква ние? че да знае народа

Високочестотните токове имат по-голяма склонност да текат по повърхността, но това се отнася само за променливите тоци (напрежения).
Прикачени файлове
BGMAP1.jpg

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Сря 26 авг 2009 9:27

KingoftheROAD написа:
radi_nrj написа: ...Ако не ме лъже паметта по енергопреносната мрежа имаме 20-40 и т.н. киловолтови инсталации като най-голямата е 110kV и е от към Русията...

Я да видим ся преносната мрежа ква ние? че да знае народа

Високочестотните токове имат по-голяма склонност да текат по повърхността, но това се отнася само за променливите тоци (напрежения).

:да: Явно ми е стара информацията.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 27 авг 2009 20:07

Vizor написа:Ако падне в езерото (там е по-зле от морето щото няма сол..) или реката и е възможно да те шибне и тебе. Иначе въдиците е препоръчително да ги сваляш долу близо до земята защото мълнията си търси най-прекия път и ако това е въдицата ти .. не е хубаво..

Офф. Малееей На тъмно небе около 14 часа лятно време какви светкаивци съм виждал в езерото :shock . И на целия тъмнен хоризонт 1 кораб в езерото и към него светкавици . Като филм на ужасите. Върху кораба се сипят светкавици от небето от всички страни. Че после като изплюща на покрива на склада на Беланата лан кабела се стопи , от металната кутия на хъба / монтиран на стена на 3 м височина / излезе огън и после дим. Хъба беше на около 250 м от мястото където падна гръмотевицата.

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Пет 28 авг 2009 0:21

Требе отчетеш факта че обикновено при гръмотевична буря има и наличие на вода.... тъй че даже и на сушата попадение в рамките на 5-10 метра от теб може и да е фатално.....
В Вибокса мисла имаше едно клипче от новини снето.... стадо животни под дърво ма бая стадо... сигурно имаше натръшкани животни на 15-20 метра от ствола на дървото където всъстност е било прекото попадение.....
В една ултра яка буря преди години още имах шкодичка, между търново и селата преди бяла русенско..... там видях падаща гръмотевица сигурно на 10 метра от колата, буквално в края на пътя и тва при мега-проливен дъжд.... беше дебела колкото ръката ми и нищо че падаше реално в 30 санта вода тва хич не попречи да има едни такива червени вихрови пламъци около самата мълния или по-скоро там където е била само преди част от секундата, звуковата вълна от тва разстояние мисла нема нужда ви я описвам.... буквално ти секва дъха, трясъка е умопомрачителен... и в тоя момент седиш в таз кола и почваш да се колебаеш дали пък всъштност тия приказки с фарадеевия кафез не са просто бабини деветини :)

И докато в колата си поне на теория защитен и на сухо.... то тази година насред яз.студен кладенец по време на традиционния каяк поход по Арда и язовирите й, бях в каяк единичка в убииствена гръмотевична буря дето небе и земя се сляха, вълни по метър и нещо, и онова трещи по байрите около нас, честно присра ми се.... ти не знаеш от вълните ли да се вардиш, от градушката дето буквално те жили щот си гол по къси гащи само трепереш като куче от ледения дъжд и вятър или да мислиш за мълниите дето се сипят като побъркани наблизо... докато светне и трясък... и тва на едно и също място втора година ни се случва едно и също, вярвайте ми идеше ми да се разплача като момиченце, такъв ужас не бех брал.... обещах че трето предупреждение от природата на тва место вече не ми требе, тоз етап съм обоз :)

Та в завършек, дали ще удари върха на пръчката ти, или тебе точно или 5 метра зад тебе мисля че ефекта е равнопоставен в целия тоз периметър.....

katri71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katri71 » Пет 28 авг 2009 8:00

Точно така, колега и аз съм на това мнение :applause:

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пет 28 авг 2009 9:35

minimiro написа:Требе отчетеш факта че обикновено при гръмотевична буря има и наличие на вода.... тъй че даже и на сушата попадение в рамките на 5-10 метра от теб може и да е фатално.....
В Вибокса мисла имаше едно клипче от новини снето.... стадо животни под дърво ма бая стадо... сигурно имаше натръшкани животни на 15-20 метра от ствола на дървото където всъстност е било прекото попадение.....
Та в завършек, дали ще удари върха на пръчката ти, или тебе точно или 5 метра зад тебе мисля че ефекта е равнопоставен в целия тоз периметър.....

Абе прав си ама почти. При удар в земята около точката на докосване земята е под напрежение, което намалява в посока навън от удара. Напрежението пада рязко в рамките на няколко десетки метра. Всички знаем, че птицата кацнала на далеко провода не я удря ток защото м/у 2-та и крака няма потенциална разлика, но при удар от мълния от няколко милиона волта може да се случу така, че с единия крак да си стъпил на потенциал 1 000 000V а с другия крак на потенциал от 700 000V и между двата крака имаш потенциална разлика от 300 000V, които могат да ти изпържат краката. За това специалистите съжетват да се ходи на къси крачки защото колкото по-малко е разстоянието м/у крката ви като сте стъпили на земята толкова по-малка ще е потенциалната разлика и щанса да ви "друсне" е по-малък. При жижотните е още по-кофти при тях е затворило веригата м/у предни и задни крака като тока е минал през всички важни органи включително и сърцето им.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”