Въпрос за стикер "бебе в колата"

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Въпрос за стикер "бебе в колата"

Мнениеот samo_pechka » Сря 26 окт 2016 19:22

инжектопляктор написа: Внимание! Стикерите по стъклата на колите, различни от ГО, винетка и технически преглед са забранени! Има и глоби!
..

Това някъде си го прочел или?
Как да го разбирам , значи аз съм в нарушение задето има на джама австрийска винетка в срок . Също и зеления стикер ( плакета ) на немците за екозоните...

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 26 окт 2016 19:52

samo_pechka написа:[Това някъде си го прочел или?

Е, не си го измислям. :smile
Максимум пет са стикерите, които могат да бъдат поставяни на предното стъкло на автомобила, без за това да бъдат налагани глоби.
http://m.offnews.bg/news/Balgariia_1/Do ... 07187.html

е обаче не знаят, че слагането на подобен стикер е незаконно и ги грози глоба от 10 лв. Забранен е дори знакът "Бебе в колата".
https://www.24chasa.bg/Article/630224

Нямаш право на стикери с бебета, VW-гени, а ако имаш повече от 5 на предното стъкло - пак гориш. Като 3 от тези 5 са българските стикери - ГО, Винетка и ГТП.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 26 окт 2016 20:01

инжектопляктор написа:Нямаш право на стикери с бебета, VW-гени, а ако имаш повече от 5 на предното стъкло - пак гориш. Като 3 от тези 5 са българските стикери - ГО, Винетка и ГТП.

Много вестници четеш :) дори и в показаното от тебе си противоречи :)
"Стига да не пречат на видимостта, отзад може да има и лепенки за бебе в колата, за млад шофьор или други. Те няма да бъдат повод за налагане на санкции."
Можеш с малко търпение да го намериш в постнат от теб линк :)

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 26 окт 2016 20:34

Поредното позоваване на "закони" във вестниците. Признак за сериозна липса на елементарна обща култура и познания. Ще си позволя да се самоцитирам:
Vlad777 написа:Интересното е, че доста хора в България не са наясно как функционират законите. Не правят разлика между публикация в интернет/вестника, написана от някой също толкова неграмотен и реално приет и влязъл в сила закон.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 26 окт 2016 22:44

Vlad777 написа:...Интересното е, че доста хора в България не са наясно как функционират законите. Не правят разлика между публикация в интернет/вестника, написана от някой също толкова неграмотен и реално приет и влязъл в сила закон.

По- интересното е, че голяма част от тези доста хора умишлено не желаят да научат разликата. :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
jamie1
Автомобил: Chevrolet Aveo LT
Двигател: DOHC

Мнениеот jamie1 » Сря 26 окт 2016 22:55

инжектопляктор написа:Внимание! Стикерите по стъклата на колите, различни от ГО, винетка и технически преглед са забранени! Има и глоби!
Бебе в колата или VWClub, за тоя който ще ви глоби няма никакво значение. :death

Знам,че съм си за наказание и сте в правото си да ме накажете,но ми е чудно как пък нито веднъж нито мен,баща ми или брат ми не са ни наказали,заради стикерите на задните стъкла.Много се извинявам за спама и няма да споря с никого,защото знам,че нарушавам правилата на форума,но просто се издразних от мнението на колегата :spam2 :spam2 :spam2

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 27 окт 2016 10:46

Щом четеш offnews ,ясен си.
:mhihi
А bradva.bg,sekira.com?
:no

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 27 окт 2016 11:42

Оффтопик: Няма значение източникът, всичките са маскари. Например в това интервю с шефа на столичния КАТ:

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5836685

...Заради това ние държим хората да са с хубав грайфер, защото при валежи например пътят става мокър, водата не минава добре през грайфера и се губи контрол над колата. - Колко трябва да е дълбок грайферът? - 1,5 см, а глобата е 50 лв...

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 27 окт 2016 11:51

Vlad777 написа:Признак за сериозна липса на елементарна обща култура и познания. Ще си позволя да се самоцитирам...

Първо искам да се извиня за лекият оффтопик и разбунването на духовете, но просто реших да информирам. КАТ само търсят причина да глобят и да питат "И к'во правим са?"
Приятели, съжалявам ако не съм бил прав относно използваните източници, но положението си остава. На база на
НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ И СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ЗАГЛ. ИЗМ. И ДОП. - ДВ, БР. 105 ОТ 2002 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 67 ОТ 2012 Г.)

Се забранява!
Чл. 47
(3) (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2012 г.) Забранява се изписването или залепването на надписи и емблеми върху стъклата и фаровете на МПС с изключение на разрешените с нормативни актове

Освен това, при наличие на много стикери или големи по площ, можете да бъдете глобени по ЗДВП, по член:
Чл. 105. (Изм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

Може да ви натряскат глоби за стикери по стъклата и то още как.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 27 окт 2016 12:28

инжектопляктора за N-ти път пише глупости и си вярва.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 27 окт 2016 12:46

777 написа:инжектопляктора за N-ти път пише глупости и си вярва.

Инжектопляктор цитира закони/наредби. Забранено е лепенето на стикери по прозорците. Горе съм писал къде е забраната и кой член дори.
Това го написах не за да дразня някого, а да предпазя някого от въпроса "И к'во правим са?".
Пожелавам на всички лек и успешен ден.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 27 окт 2016 13:02

1. Цитираната наредба се прилага при регистрация на автомобила. Затова и наистина когато отидеш в КАТ за регистрация те задължават да премахнеш всички стикери, освен определените в закона. Затова ако предстои регистрация или пререгисрация в КАТ - да стикерът "бебе в колата" ще трябва да се махне.

2. Цитираният член 105 от ЗДВП гласи:
Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

Т.е. стикери не могат да се поставят на челното и страничните предни стъкла на автомобила, както и затъмняващо фолио. За задните стрнични стъкла - само при наличние на огледала, а за задното стъкло нищо не се споменава. Няма и член в закона, който да предвижда санкция при поставен стикер на задното стъкло.

А иначе локуми могат да се разтягат до безкрай - стига да има кой да се връзва.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 27 окт 2016 13:11

Vlad777 написа:А иначе локуми могат да се разтягат до безкрай - стига да има кой да се връзва.

Vlado, защо си мислиш, че щом е забранено на колата да има стикери по стъклата при регистрация, то след регистрацията това е разрешено? Задното стъкло не е ли странично? Значи колата има лява, дясна и предна страна, но няма задна страна. Аз лично знам хора спирани и глобявани по адаптация на закона.
Не, не навлизам нарочно в оффтопик. Моля да бъда извинен. Интересно ми е и искам да изясним това положение. Защото знам случаи завършили с глоби.
Ако някой смята, че мненията ми са недопустим оффтопик, моля да бъдат изтрити.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 27 окт 2016 13:47

инжектопляктор написа:Vlado, защо си мислиш, че щом е забранено на колата да има стикери по стъклата при регистрация, то след регистрацията това е разрешено?
Защото никъде не пише, че е забранено да се движиш с автомобил със стикер бебе в колата на задното стъкло. А което не е забранено е разрешено. Трудно е за проумяване.
инжектопляктор написа:Задното стъкло не е ли странично?
Малко май ти се губи ориентацията кое е предно, ляво, дясно, задно... Потърси диаграми в нета - сигурен съм че има такива, на които е описано точно какво означават тези термини.
инжектопляктор написа:Значи колата има лява, дясна и предна страна, но няма задна страна.
Аз такъв модел до момента не съм виждал. Като се замисля има едни трамваи, които имат кабина за ватман и от двете страни, но и при тях има предна и задна страна, в зависимост къде е ватмана и в коя посока се движи трямвая..
инжектопляктор написа:Аз лично знам хора спирани и глобявани по адаптация на закона.
Е тук вече стана дума за знания. Някой може да е бил глобен, защото е с шапка, а друг защото е без шапка. Аз не зная за такива случаи, но може да има наистина.
инжектопляктор написа:Защото знам случаи завършили с глоби.
Дай ги да ги видим и ние тези случаи - снимай акт и наказателно постановление. По кой член в закона е съставен акта и по кой член наказателното постановление?

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 27 окт 2016 15:03

инжектопляктор написа:
777 написа:инжектопляктора за N-ти път пише глупости и си вярва.

Инжектопляктор цитира закони/наредби. Забранено е лепенето на стикери по прозорците. Горе съм писал къде е забраната и кой член дори.
Това го написах не за да дразня някого, а да предпазя някого от въпроса "И к'во правим са?".
Пожелавам на всички лек и успешен ден.

Забележи, че темата е за стикер Бебе, който се слага отзад. После забележи, че всички закони и забрани са за всички прозорци без задния. Накрая си прочети собствените мнения и се пробвай да помислиш (знам, че не можеш). Невероятно заблуден си и всеки изминал ден само потвърждаваш този факт. Вземи повече да четеш форума и по-рядко се напрягай да се изказваш, защото обикновено излиза някаква тъпотия. Има един класически термин: тъп и упорит.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”