Отопление на ГАЗ или ТЕЦ?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- cenitel
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Отопление на газ или ТЕЦ?
Абе колеги до преди 6-7 години като бяхме всички на парно помня целия апартамент плащахме по 20-30 лв за 2-3 пъти повече използвани единици.Парното е най-добро.Но да се ползва от целия вход,но дойдоха печки и климатици и българина реши да е интересен и да пробва новото и сега всеки плаща много.Нашия вход са на парно и повече от 600 лв за сезон от 4-5 месеца рядко някой плаща.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Като цена е едно и също.
Аз съм на газ. За апартамент 120 кв м. имам 600 лева за целия сезон.
Но!!!
Задължително със програмируем термостат. Няма смисъл през деня да работи котела на 6, а пък вас да ви няма 7-8 часа.
И добра изолация с хубава дограма.
Тези които плащат много газ са със стара дограма и без изолация - имам много примери около мен.
Парното е хубаво нещо при положение че над 70% в блока го ползват. Освен това си зависим от Топлофикация, често се налага 10-15 дни да ги чакаш да го пуснат (три дена с някаква си температура).
Дърва и въглища - без коментар.
Ток - скъпо и студено.
Климатика е самозаблуда, да не говорим за постоянното течение и бактериите които се разнасят филтрите.
Аз съм на газ. За апартамент 120 кв м. имам 600 лева за целия сезон.
Но!!!
Задължително със програмируем термостат. Няма смисъл през деня да работи котела на 6, а пък вас да ви няма 7-8 часа.
И добра изолация с хубава дограма.
Тези които плащат много газ са със стара дограма и без изолация - имам много примери около мен.
Парното е хубаво нещо при положение че над 70% в блока го ползват. Освен това си зависим от Топлофикация, често се налага 10-15 дни да ги чакаш да го пуснат (три дена с някаква си температура).
Дърва и въглища - без коментар.
Ток - скъпо и студено.
Климатика е самозаблуда, да не говорим за постоянното течение и бактериите които се разнасят филтрите.
Последна промяна от mufin на Съб 28 авг 2010 9:19, променено общо 1 път.
- krraynov
- Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
- Двигател: CFGB 2012
- Контакти:
Изтривам си мнението- не ми се занимава със заядливци...
Последна промяна от krraynov на Съб 28 авг 2010 20:58, променено общо 1 път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
instantaccess написа:В момента цените за отопление с газ са доста по-високи в сравнение с минали години. Ако системата е вече изградена има някаква минимална сметка да си на газ, но ако тепърва трябва да я изградиш няма смисъл. Имам приятел, които преди две години дадоха по няколко хиляди лева за отопление на газ и в момента си купуват климатици, тъй като е по-евтино отопление с климатик.
И с какво "системата" на газ е по-скъпа от всяка друга система за локално отопление?
На мен ми излезе около 5500 лв. Имам 5 бр в стаите, една лира и 1 радиатор на остъклена тераса.
Колко климатика (качествени) ще ми трябват и колко ще струват. И как ще изглежда етажа ми отвън, окичен с 5 външни тела.
Твоя приятел не ти ли каза че тази година газта беше с 20 % по-евтина и съответно от последните 5 години сметките бяха най-ниски.
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
cenitel написа:Абе колеги до преди 6-7 години като бяхме всички на парно помня целия апартамент плащахме по 20-30 лв за 2-3 пъти повече използвани единици.Парното е най-добро.Но да се ползва от целия вход,но дойдоха печки и климатици и българина реши да е интересен и да пробва новото и сега всеки плаща много.Нашия вход са на парно и повече от 600 лв за сезон от 4-5 месеца рядко някой плаща.
Има една разлика - ако в хода всички си плащат /имат кинти/ и всички са на парно което не се спира от пуск до спиране, разликата е много надолу...
В пенсионеро/безработническия блок кадето живях по рано 50% не си плащаха+ кражбите... И познай - тези редовните - сметки от по 200-300лв...

Към Крайнов, по тази логика бих искал тотален фалит на Топлофиксациите и всеки да се оправя сам..
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
За топлофикациите трябва изцяло нова политика. Нужен им е отличен мениджмънт, реклама и маркетингови специалисти. Цяла Русия се топли на парно. Германия, Франция, Италия....половината Америка са с котели за локално парно....само ние в България сме супер умници и си забиваме духалки по стените, щото видиш ли Пешо от 6тия етаж имал и плащал 30лв сметка и ходил по гащи...ДА БЕ ДА.....
- golf2949
- Автомобил: Хюндай Туксон 4х4
- Двигател: 2000 CRDI 2005г
Относно мнението на колегата golf2949 - ела във Видин да видиш баща ми сам, какво локално парно направи. Зимата като се прибера не се живее в апартамента от жега
Ама и апартамента е с изолация и с хубава дограма.
Сещаш се, че на един апартамент в панелка примерно, с дървената дограма, няма как да е същия ефекта.
Колега разбира се,че има и добре направени парни инсталации,но тука говорим за цена и кое е по-евтино,а не кое е най-хубаво.То най-добре е всички да живеем на юг и да няма зима,обаче сме си тука и гледаме всеки както може така да се оправя.Аз не живея в панелка,а в кооперация и всички стени са ми външни.Там кадето сложих климатика предварително изолирах с гипсокартон и смених дограмата.Отделно от това другата част на апартамента я топля с камина,на която купувам предварително дървата и нали се сещаш че трябва да ги платя на куп,ако нямам трябва да взема на заем.Мир

Ама и апартамента е с изолация и с хубава дограма.
Сещаш се, че на един апартамент в панелка примерно, с дървената дограма, няма как да е същия ефекта.
Колега разбира се,че има и добре направени парни инсталации,но тука говорим за цена и кое е по-евтино,а не кое е най-хубаво.То най-добре е всички да живеем на юг и да няма зима,обаче сме си тука и гледаме всеки както може така да се оправя.Аз не живея в панелка,а в кооперация и всички стени са ми външни.Там кадето сложих климатика предварително изолирах с гипсокартон и смених дограмата.Отделно от това другата част на апартамента я топля с камина,на която купувам предварително дървата и нали се сещаш че трябва да ги платя на куп,ако нямам трябва да взема на заем.Мир

- golf2949
chefito написа:golf2949 написа:chefito написа:Парното е най-доброто от към технология. Всякакви духала по стените, били те от 2000лв, не могат да стоплят като парното. Друг е въпроса за топлофикациите в България и как се управляват. Това е тотална гавра и всеки трябва да си резне радиаторите, да фалират и само това ще ги оправи.
Колега не съм много съгласен с теб,защото преди години имахме локално парно.Слизаш до мазата да го палиш и чак след няколко часа от студено става хладно,а не топло....сега октомври натискам копчето и април го спирам.....не съм ползвал услугите на топлофикация,защото тука няма,но като чета коментарите на клиентите й не бих се замислил и веднага бих се отказал от нея,така че колегата да мисли или газ или ток
По стечение на обстоятелствата живея в 2 жилища. Едното е с климатици FUJI 3стаен с 3 броя. Другото е с парно от топлофикация...несравнимо е...самата топлина от парното е постоянна и не може да се сравни с духалките. Самите климатици като технология са изобретени и измислени за студено. Това, че обръщат процеса и започват да изстудяват навън и съответно вътре да топлят, не помага кай знае колко...самата топлина идва на порции...самите им терморегулатори спират и тръгват....непостоянно е и несравнимо с парното. ПАК КАЗВАМ, че топлофикациите у нас смърдят и вероятно и аз ще се откажа.
Колега и на кое жилище отоплението ти излиза по-евтино?Твоите климатици явно са сплит система,защото моя не спира,а само си регулира скороста на духане,нали ако спре ще замръзне.Така си мисля аз,но може и да греша.Поздрави
Аз съм на централна газ от 2003г. , като изключим първоначалната инвестция, която не беше малка/ а сега е доста по-голяма, разбирам това от съседите/ ,та като изключим това останалото май са само предимства. Имаш топла вода само с едно врътване на кранчето, печката също е на газ и кафето и готово за 3 минути. През лятото сметките са около 10-15 лв. През есента 60-70 и зимата -янаури да кажем~270 лв. Това за около 90км2. с добра дограма и 5 см външна изолация.
Бил съм и на подово -когато беше "достъпно". На климатици-последните определено не могат да се нарекат комфортни.И най-тихите "шумят" особено нощем, после духатат а това винаги създава "особено" усещане-за мен - дискомфорт. Единственнто предимстмо е че можеш да се стоплиш/изстудиш бъзро.А ако е много с студено вън може и да не можеш да се стоплиш ...бързо. Но след това трудно намираш заната на комфорта.
Другите добери варианти са локално парно/ камина или печка с водна риза да кажем/ но не винаги е възможно да складираш дърва и прочие...
За ТЕЦ-мисля че всико е казано-бюрокрация,съседи-едни плащат за сметка на отказалите се , и т.н.
Бил съм и на подово -когато беше "достъпно". На климатици-последните определено не могат да се нарекат комфортни.И най-тихите "шумят" особено нощем, после духатат а това винаги създава "особено" усещане-за мен - дискомфорт. Единственнто предимстмо е че можеш да се стоплиш/изстудиш бъзро.А ако е много с студено вън може и да не можеш да се стоплиш ...бързо. Но след това трудно намираш заната на комфорта.
Другите добери варианти са локално парно/ камина или печка с водна риза да кажем/ но не винаги е възможно да складираш дърва и прочие...
За ТЕЦ-мисля че всико е казано-бюрокрация,съседи-едни плащат за сметка на отказалите се , и т.н.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Първоначалната инвестиция малко се различава от тази в парно на дърва.
Водната инсталация е една и съща - радиатори, тръби и т.н
Газовата инсталация се плаща само от общата тръба до котела и при мен е 10мх30 лв - 300лв.
Има и проект за около 500 лв.
Котела струва колкото хубав котел на въглища (1200-1500лв)
Разлика от 800 лв се покрива от изискването да имаш специално помещение за дървата (кюмюра), което си е скъпо.
Водната инсталация е една и съща - радиатори, тръби и т.н
Газовата инсталация се плаща само от общата тръба до котела и при мен е 10мх30 лв - 300лв.
Има и проект за около 500 лв.
Котела струва колкото хубав котел на въглища (1200-1500лв)
Разлика от 800 лв се покрива от изискването да имаш специално помещение за дървата (кюмюра), което си е скъпо.
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
golf2949 написа:
Колега и на кое жилище отоплението ти излиза по-евтино?Твоите климатици явно са сплит система,защото моя не спира,а само си регулира скороста на духане,нали ако спре ще замръзне.Така си мисля аз,но може и да греша.Поздрави
http://www.fujielectricbg.com/
Не знам FUJI да имат сплитове...единия струва 2000лв...едва ли има по-добри климатици...
-
- Автомобил:
- Двигател:
valsn написа:Аз съм на централна газ от 2003г. , като изключим първоначалната инвестция, която не беше малка/ а сега е доста по-голяма, разбирам това от съседите/ ,та като изключим това останалото май са само предимства. Имаш топла вода само с едно врътване на кранчето, печката също е на газ и кафето и готово за 3 минути. През лятото сметките са около 10-15 лв. През есента 60-70 и зимата -янаури да кажем~270 лв. Това за около 90км2. с добра дограма и 5 см външна изолация.

- golf2949
chefito написа:golf2949 написа:
http://www.fujielectricbg.com/
Не знам FUJI да имат сплитове...единия струва 2000лв...едва ли има по-добри климатици...
Да колега има по-добри.Ето моя http://www.aircon-systems.com/hiperinve ... srk35zgx-s
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Re: Да поразчистим
Изтрих последните две мнения. Мисля, че така трябваше.
П.П. Това беше по молба на "Танцуващия Ники", така че krraynov едва ли ще се сърди за липсата и на неговия отговор.
П.П. Това беше по молба на "Танцуващия Ники", така че krraynov едва ли ще се сърди за липсата и на неговия отговор.
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
К.Одаджийски написа:ISRalien написа:......
Ода, 25 кубика по 60 лв са си 1500 лв...Много бе...
Толкова баце, в къщата има постоянно жени /подчертавам жени/и като заладнее на първи октомври палят и понеже не им се занимава повече с тая дейност, гасят огънчето покрай гергьовден
![]()
Дом е вечния огън
А мойта равносметка е такава за местното парно:
Честно да ви кажа УЖАСНО зависи какво ви е котлето и с какво КПД е .Доскоро бях с някво руско и през 4 часа трябваше да се слага на парното.Сега взех италйанско,и като го набумкам с въглища догоре(донбаски,6000 калорий) това са две големи кофи и половина,и го паля с горно горене след 40 мин е супер приятно и това продължава 12 часа без да го пипам

За мен освен хамалогията,няма по добро.Да добавя че ако си направя изолация и дограма ще е оооще по добре

П.П.парното ми е без помпа-гравитачно
Върни се в “ОФФ-Топик - други”