Отопление на ГАЗ или ТЕЦ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
cenitel
Автомобил:
Двигател:

Re: Отопление на газ или ТЕЦ?

Мнениеот cenitel » Съб 28 авг 2010 7:36

Абе колеги до преди 6-7 години като бяхме всички на парно помня целия апартамент плащахме по 20-30 лв за 2-3 пъти повече използвани единици.Парното е най-добро.Но да се ползва от целия вход,но дойдоха печки и климатици и българина реши да е интересен и да пробва новото и сега всеки плаща много.Нашия вход са на парно и повече от 600 лв за сезон от 4-5 месеца рядко някой плаща.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Съб 28 авг 2010 8:44

Като цена е едно и също.
Аз съм на газ. За апартамент 120 кв м. имам 600 лева за целия сезон.
Но!!!
Задължително със програмируем термостат. Няма смисъл през деня да работи котела на 6, а пък вас да ви няма 7-8 часа.
И добра изолация с хубава дограма.

Тези които плащат много газ са със стара дограма и без изолация - имам много примери около мен.
Парното е хубаво нещо при положение че над 70% в блока го ползват. Освен това си зависим от Топлофикация, често се налага 10-15 дни да ги чакаш да го пуснат (три дена с някаква си температура).
Дърва и въглища - без коментар.
Ток - скъпо и студено.
Климатика е самозаблуда, да не говорим за постоянното течение и бактериите които се разнасят филтрите.

Последна промяна от mufin на Съб 28 авг 2010 9:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Мнениеот krraynov » Съб 28 авг 2010 8:47

Изтривам си мнението- не ми се занимава със заядливци...

Последна промяна от krraynov на Съб 28 авг 2010 20:58, променено общо 1 път.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Съб 28 авг 2010 9:10

instantaccess написа:В момента цените за отопление с газ са доста по-високи в сравнение с минали години. Ако системата е вече изградена има някаква минимална сметка да си на газ, но ако тепърва трябва да я изградиш няма смисъл. Имам приятел, които преди две години дадоха по няколко хиляди лева за отопление на газ и в момента си купуват климатици, тъй като е по-евтино отопление с климатик.

И с какво "системата" на газ е по-скъпа от всяка друга система за локално отопление?
На мен ми излезе около 5500 лв. Имам 5 бр в стаите, една лира и 1 радиатор на остъклена тераса.
Колко климатика (качествени) ще ми трябват и колко ще струват. И как ще изглежда етажа ми отвън, окичен с 5 външни тела.
Твоя приятел не ти ли каза че тази година газта беше с 20 % по-евтина и съответно от последните 5 години сметките бяха най-ниски.

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Съб 28 авг 2010 11:42

cenitel написа:Абе колеги до преди 6-7 години като бяхме всички на парно помня целия апартамент плащахме по 20-30 лв за 2-3 пъти повече използвани единици.Парното е най-добро.Но да се ползва от целия вход,но дойдоха печки и климатици и българина реши да е интересен и да пробва новото и сега всеки плаща много.Нашия вход са на парно и повече от 600 лв за сезон от 4-5 месеца рядко някой плаща.

Има една разлика - ако в хода всички си плащат /имат кинти/ и всички са на парно което не се спира от пуск до спиране, разликата е много надолу...
В пенсионеро/безработническия блок кадето живях по рано 50% не си плащаха+ кражбите... И познай - тези редовните - сметки от по 200-300лв... :banghead:

Към Крайнов, по тази логика бих искал тотален фалит на Топлофиксациите и всеки да се оправя сам..

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Съб 28 авг 2010 12:13

За топлофикациите трябва изцяло нова политика. Нужен им е отличен мениджмънт, реклама и маркетингови специалисти. Цяла Русия се топли на парно. Германия, Франция, Италия....половината Америка са с котели за локално парно....само ние в България сме супер умници и си забиваме духалки по стените, щото видиш ли Пешо от 6тия етаж имал и плащал 30лв сметка и ходил по гащи...ДА БЕ ДА.....

Потребителски аватар
golf2949
Автомобил: Хюндай Туксон 4х4
Двигател: 2000 CRDI 2005г

Мнениеот golf2949 » Съб 28 авг 2010 12:27

Относно мнението на колегата golf2949 - ела във Видин да видиш баща ми сам, какво локално парно направи. Зимата като се прибера не се живее в апартамента от жега :idea:
Ама и апартамента е с изолация и с хубава дограма.
Сещаш се, че на един апартамент в панелка примерно, с дървената дограма, няма как да е същия ефекта.

Колега разбира се,че има и добре направени парни инсталации,но тука говорим за цена и кое е по-евтино,а не кое е най-хубаво.То най-добре е всички да живеем на юг и да няма зима,обаче сме си тука и гледаме всеки както може така да се оправя.Аз не живея в панелка,а в кооперация и всички стени са ми външни.Там кадето сложих климатика предварително изолирах с гипсокартон и смених дограмата.Отделно от това другата част на апартамента я топля с камина,на която купувам предварително дървата и нали се сещаш че трябва да ги платя на куп,ако нямам трябва да взема на заем.Мир :да:

Потребителски аватар
golf2949

Мнениеот golf2949 » Съб 28 авг 2010 12:31

chefito написа:
golf2949 написа:
chefito написа:Парното е най-доброто от към технология. Всякакви духала по стените, били те от 2000лв, не могат да стоплят като парното. Друг е въпроса за топлофикациите в България и как се управляват. Това е тотална гавра и всеки трябва да си резне радиаторите, да фалират и само това ще ги оправи.

Колега не съм много съгласен с теб,защото преди години имахме локално парно.Слизаш до мазата да го палиш и чак след няколко часа от студено става хладно,а не топло....сега октомври натискам копчето и април го спирам.....не съм ползвал услугите на топлофикация,защото тука няма,но като чета коментарите на клиентите й не бих се замислил и веднага бих се отказал от нея,така че колегата да мисли или газ или ток

По стечение на обстоятелствата живея в 2 жилища. Едното е с климатици FUJI 3стаен с 3 броя. Другото е с парно от топлофикация...несравнимо е...самата топлина от парното е постоянна и не може да се сравни с духалките. Самите климатици като технология са изобретени и измислени за студено. Това, че обръщат процеса и започват да изстудяват навън и съответно вътре да топлят, не помага кай знае колко...самата топлина идва на порции...самите им терморегулатори спират и тръгват....непостоянно е и несравнимо с парното. ПАК КАЗВАМ, че топлофикациите у нас смърдят и вероятно и аз ще се откажа.

Колега и на кое жилище отоплението ти излиза по-евтино?Твоите климатици явно са сплит система,защото моя не спира,а само си регулира скороста на духане,нали ако спре ще замръзне.Така си мисля аз,но може и да греша.Поздрави

Потребителски аватар
valsn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valsn » Съб 28 авг 2010 14:01

Аз съм на централна газ от 2003г. , като изключим първоначалната инвестция, която не беше малка/ а сега е доста по-голяма, разбирам това от съседите/ ,та като изключим това останалото май са само предимства. Имаш топла вода само с едно врътване на кранчето, печката също е на газ и кафето и готово за 3 минути. През лятото сметките са около 10-15 лв. През есента 60-70 и зимата -янаури да кажем~270 лв. Това за около 90км2. с добра дограма и 5 см външна изолация.
Бил съм и на подово -когато беше "достъпно". На климатици-последните определено не могат да се нарекат комфортни.И най-тихите "шумят" особено нощем, после духатат а това винаги създава "особено" усещане-за мен - дискомфорт. Единственнто предимстмо е че можеш да се стоплиш/изстудиш бъзро.А ако е много с студено вън може и да не можеш да се стоплиш ...бързо. Но след това трудно намираш заната на комфорта.
Другите добери варианти са локално парно/ камина или печка с водна риза да кажем/ но не винаги е възможно да складираш дърва и прочие...
За ТЕЦ-мисля че всико е казано-бюрокрация,съседи-едни плащат за сметка на отказалите се , и т.н.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Съб 28 авг 2010 14:17

Първоначалната инвестиция малко се различава от тази в парно на дърва.
Водната инсталация е една и съща - радиатори, тръби и т.н
Газовата инсталация се плаща само от общата тръба до котела и при мен е 10мх30 лв - 300лв.
Има и проект за около 500 лв.
Котела струва колкото хубав котел на въглища (1200-1500лв)

Разлика от 800 лв се покрива от изискването да имаш специално помещение за дървата (кюмюра), което си е скъпо.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Съб 28 авг 2010 14:44

golf2949 написа:
Колега и на кое жилище отоплението ти излиза по-евтино?Твоите климатици явно са сплит система,защото моя не спира,а само си регулира скороста на духане,нали ако спре ще замръзне.Така си мисля аз,но може и да греша.Поздрави

http://www.fujielectricbg.com/

Не знам FUJI да имат сплитове...единия струва 2000лв...едва ли има по-добри климатици...

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Съб 28 авг 2010 15:24

valsn написа:Аз съм на централна газ от 2003г. , като изключим първоначалната инвестция, която не беше малка/ а сега е доста по-голяма, разбирам това от съседите/ ,та като изключим това останалото май са само предимства. Имаш топла вода само с едно врътване на кранчето, печката също е на газ и кафето и готово за 3 минути. През лятото сметките са около 10-15 лв. През есента 60-70 и зимата -янаури да кажем~270 лв. Това за около 90км2. с добра дограма и 5 см външна изолация.
Бил съм и на подово -когато беше "достъпно". На климатици-последните определено не могат да се нарекат комфортни.И най-тихите "шумят" особено нощем, после духатат а това винаги създава "особено" усещане-за мен - дискомфорт. Единственнто предимстмо е че можеш да се стоплиш/изстудиш бъзро.А ако е много с студено вън може и да не можеш да се стоплиш ...бързо. Но след това трудно намираш заната на комфорта.
Другите добери варианти са локално парно/ камина или печка с водна риза да кажем/ но не винаги е възможно да складираш дърва и прочие...
За ТЕЦ-мисля че всико е казано-бюрокрация,съседи-едни плащат за сметка на отказалите се , и т.н.

:да:

Потребителски аватар
golf2949

Мнениеот golf2949 » Съб 28 авг 2010 16:32

chefito написа:
golf2949 написа:

http://www.fujielectricbg.com/

Не знам FUJI да имат сплитове...единия струва 2000лв...едва ли има по-добри климатици...

Да колега има по-добри.Ето моя http://www.aircon-systems.com/hiperinve ... srk35zgx-s

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Re: Да поразчистим

Мнениеот brabus » Съб 28 авг 2010 21:45

Изтрих последните две мнения. Мисля, че така трябваше.
П.П. Това беше по молба на "Танцуващия Ники", така че krraynov едва ли ще се сърди за липсата и на неговия отговор.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Нед 29 авг 2010 12:17

К.Одаджийски написа:
ISRalien написа:......
Ода, 25 кубика по 60 лв са си 1500 лв... :shock Много бе...

Толкова баце, в къщата има постоянно жени /подчертавам жени/ mhihi и като заладнее на първи октомври палят и понеже не им се занимава повече с тая дейност, гасят огънчето покрай гергьовден :screwy
Дом е вечния огън :horror:

А мойта равносметка е такава за местното парно:
Честно да ви кажа УЖАСНО зависи какво ви е котлето и с какво КПД е .Доскоро бях с някво руско и през 4 часа трябваше да се слага на парното.Сега взех италйанско,и като го набумкам с въглища догоре(донбаски,6000 калорий) това са две големи кофи и половина,и го паля с горно горене след 40 мин е супер приятно и това продължава 12 часа без да го пипам :shock ,само си регулира зададената температура.Котела отоплява 14 точки(3 етажна къща) на всякъде е супер жега.Дърва взимам само за подпалки иначе няма сметка.Въглищата са ми 800 лева и ми хартисват за цял сезон,за 3 етажа.
За мен освен хамалогията,няма по добро.Да добавя че ако си направя изолация и дограма ще е оооще по добре :012:

П.П.парното ми е без помпа-гравитачно

Върни се в “ОФФ-Топик - други”