Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.

Мнениеот mely » Пон 17 яну 2011 22:30

Той е попитал за газ...а аз да си видял да го убеждавам някъде да си сложи това или онова.Изказвам лично мнение.
Ръмжащи тела ,нездравословен,шумен, течение...всичко това можеш да го постигнеш с климатик от 300 до 1000лв оттам нататък/не е точен критерийй/ще има да вземаш .За пореден път ще кажа че децата си ги гледам на климатици и проблеми съм нямал ни зиме ни лете - друг е въпроса какви са климатиците.Не забравяй ,че има тела които стоят на същото място където стоят и твоите радиатори.Няма такова животно което да затопля въздуха принудително без да го изсушава включително и радиаторите/по горе някой беше писал че климатика изсушава /.
Не искам да кажа ,че газта не е удобно - напротив .Но тук става дума за ефективност.Да кажем че първоначалната инвестиция е една и съща...давай оттам нататък.Ток ще плащаш така или иначе за другите нужди които няма как да подкарааш на газ.Лятото ...ще си сложиш пак климатик /1-2-3 зависи от жилището/може и евтин ама пак ще гледаш да е тих да не духа като китайски вентилатор- ще сложиш за да не се пържиш в собствен сос. И какво стана....смятай.
Колегата пита дали ще му е изгодно - за хубавото ..да хубаво е на газ и на централно парно е хубаво ...ама изгодно... :не:
Тъпи спорове ..ама в споровете се ражда истината.Да ни извини колегата чиято е темата :beer

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 17 яну 2011 22:40

Дали е ефективно
Ами за цял сезон имам 700 лв газ, като около 180 са отишли за топла вода.
Така че само за отопление са около 500 лв :?: :!:
С дърва и въглища и да е маааалко по-евтино, не виждам смисъл да цепя нося чистя паля и боядисвам
Климатик не е алтернатива за мен, защото както казах е нездравословен, освен ако не обичаш да спиш на течение и не те притесняват рекламите на антибактериални филтри :) Имам такова чудо в офиса и както пак казах не мога да си оправя схванатия врат от постоянното течение.

Единствената разумна алтернатива на газта са термопомпите, но това нещо в мизерна България няма как да се наложи :(
А и си трябва двор

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 17 яну 2011 22:45

аз няма да убеждавам и агитирам

бях в тая дилема
писал съм по темите, смятал съм. Накрая сменихме дограмата на 100%, направихме външна изолация на 100%, отопляваме 16 радиатора и 300 кв.-за декември-малко под 1 тон въглища и около 2 кубика дърва, като се топли цялата къща-ходя си по тениска от мазето до тавана....
не живея целогодишно! Тая зима изкарах до 10 януари, сега до април съм в София. Колегата да си прецени МНОГО внимателно да не плаче после.
Пък квото реши, успех

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 18 яну 2011 0:21

Е то явно там е цаката, че 24/7 си бях вкъщи, като получавах тия сметки..
Ся изолирах хола, че не го ползвам зимата, топля само спалнята, където преместих и хамстера, ако и за 20 квадрата платя 200 лв ше го бракувам тоя котел да топли вода само.
Иначе блока е чистак-бърсак нов, с яка изолация и дограма, ама тия па..
Е тъпото е, че котлето няма програматор, ама тва си е работа на хази...

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Вто 18 яну 2011 1:38

Амии какво да кажа...Ние сме на газ 5 членно семейство. Отопляваме се на газ. Котлето е Vaillant 3 стаен апартамент...Зимно време около 200-200 лева на месец 40-50-60лева максимум ток. Всички се къпем по веднъж на ден, дори и по 2 в повечето случаи, пералнята бичи по 2-3 пъти дневно в зависимост кой кога е бил на работа. Готви се непрекъснато, парното е усилено от котлето на 3 понякога на 4та степен зависи дали е -5, 10 градуса или -15, 20 градуса. Цялата инсталация със всичко излезе...5 хилядарки :shock Лятото почти не се плаща...около 200 лева всички сметки...Вода, ток, газ, дом. телефон mhihi

Потребителски аватар
turrisi
Автомобил: AUDI
Двигател:

Мнениеот turrisi » Сря 19 яну 2011 14:12

Котле 1000-2000,радиатори STARPAM 2000/600 - 230 лева 4.7 или 5.2 kw бяха ще излъжа,тръбите не е задължително да са медни може и полипропилен ако са В СТЕНАТА или в ПОДА (те са на метър цената-1.30 лв)кранове за радиаторите,програматор 70 лева....и работа в зависимост колко е една точка в зависимост от града...при нас е 50 кинта на радиатор за други....нямам идея...лира в зависимост от банята и така....после на касата....това по системата.За Овергаз знам че ако са двама - външната инсталация е за тяхна сметка,ако си сам нямам идея (аз съм в блок)от газомера до котела е пак работа за такива като нас(може и Овергаз но там цифрите са други)...от газомера до котела е с мед....на метър....успех !!!...........след март цените са други...за радиаторите...може и да е слух ама не вярвам.....и стига сте мислили как да намалите сметките а как да изкараме кинти за да ги покриваме....

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Сря 19 яну 2011 14:42

повече от 90 лева сметка за газ месечно не съм имал никога, в нас под 20 градуса никога не е падало 8)

Потребителски аватар
turrisi
Двигател:

Мнениеот turrisi » Чет 20 яну 2011 0:02

ISRalien написа:Е то явно там е цаката, че 24/7 си бях вкъщи, като получавах тия сметки..
Ся изолирах хола, че не го ползвам зимата, топля само спалнята, където преместих и хамстера, ако и за 20 квадрата платя 200 лв ше го бракувам тоя котел да топли вода само.

хубаво е да си сложиш програматор....смисъл котела в момента се ориентира по температурата на водата. С прогр... се вкл и изкл от температурата на въздуха....помисли дали си заслужава инвестицията при положение че ти се редиш на касата на края на месеца :!:

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 20 яну 2011 8:50

turrisi написа:
ISRalien написа:Е то явно там е цаката, че 24/7 си бях вкъщи, като получавах тия сметки..

хубаво е да си сложиш програматор....смисъл котела в момента се ориентира по температурата на водата. С прогр... се вкл и изкл от температурата на въздуха....помисли дали си заслужава инвестицията при положение че ти се редиш на касата на края на месеца :!:

Е програматора къде да го търся, как да го монтирам и т.н.?
Котлето е De Dietrich някакво...

Потребителски аватар
turrisi
Двигател:

Мнениеот turrisi » Чет 20 яну 2011 10:51

novatherm-bg.com...... или intermetal.bg....смисъл тука можеш да погледнеш....сега говорих с хората дето работа питах ги на такъв котел може ли да се сложи казаха може....понеже имало някакви дето са били с друго горене (неразбирам какво) и не можело....на твоя може....лошото е че нямате в Видин....фирма ..интерметал...от там е доста евтино и мисля даже че бяха към 45 кинта но с кабел от котлето се тегли и е стационарно....може и безжично но нямам идея дали го имат..те много неща имат та предпологам имат и безжични!!!

Потребителски аватар
turrisi
Двигател:

Мнениеот turrisi » Чет 20 яну 2011 10:59

цена в интерметал на безжичния-95 лв без ддс....с кабелчето-34 лв без ддс...сега съм питал лично!!!

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Чет 20 яну 2011 16:36

Нищо лично колеги, ама да сравнявате отоплението на 2-3 стайно апартаментче с къща ...
С 4-5 тона въглища и 1 кубик дърва грея къща на практика с 3 етажа , ако не броя гаража, където няма радиатори, са по 4 стаи + баня на етаж. Външна изолация няма, нямам и $$$ да я направя.
Да е жив и здрав баща ми че има кой да напали - спор няма, иначе е трудно!

Та да ме светнете с колко климатика ще топля таз къща иначе, + топла вода. И недейте ми разправя вицове колко са "ефективни" климатиците под -15 външна температура.

На газ ще е по-скъпо от въглища, но по-чисто - само все пак си направи сметката първо.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 20 яну 2011 17:53

Като живеехме на квартира бяхме в тристаен апартамент (среден на етажа)имаше само една външна стена останалите бяха вътрешни.Апартамента беше на последния етаж и над нас бяха тавански помешения.От двете страни плюс тези отдолу всични се топлеха по-някакъв начин,едни на ток други на дърва и т.н.
Ние се топлехме с една духалка в спалнята,просто апартамента не изстиваше на всичкото отгоре беше и с южно изложение.
Сега сме в къща и за 5 месеца сме изгорили почти 8 кубика с дърва,няма изолация и дограмата е стара.
Ако някой може да я стопли тази къща за 90 или 100лв.на месец ще му бъда много благодарен да сподели с мен :)
Автора на темата каза че иска да газифицира къща а не апартамент,разликата е голяма така че тези сметки от 90 или 100лв. мисля че са реални само че x 2

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Чет 20 яну 2011 19:02

А, наистина сметките ще са Х2,не си правя илюзии,реално при мен топлина има само ако аз я направя :D .Имам едно малко апартаментче в блок където никой не живее(не в блока,в апчето,което е вътрешно),но реално температурите там никога е са падали под 18 гр.-ето такова жилище се е утепало за климатик,обаче за къща единствения разумен и реален избор според мен е изолация,дограма и парно,и тъй като на мен не ми се занимава с дърва и въглища остава газта,е вярно ще ме опънат 1600 лв.за прекарване,но който иска да живее в къща е така :D .
Между другото тормози ме един въпрос,ако имате възможност да избирате м/у къща нуждаеща се от парно на газ,вътрешна изолация и смяна на дограма и апартамент ново строителство,примерно вътрешен,където всичко е наготово,кое бихте избрали :D :D питам чисто информативно,защото много хора ми казват,че съм "луд" да си мечтая за топъл апартамент.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 20 яну 2011 19:03

къща с двор това е изборът
мани ги тия кутийки ново строителство...не че не изплащам такъв :mrgreen:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”