Липса на квалифицирани кадри!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Re: Липса на квалифицирани кадри!

Мнениеот Matematiks » Пет 03 юни 2011 20:25

За софия Ради,това е минимума просто!!!
Че те шоферите на Еви НЕС дет разкарват фафли с Б категогория от 8 до 4-5 взимат по 900-не знам дали се обяснявам

Моята заплата е такава с такива изисквания ама не е само елементарна комп грамотност а малко по така...+ още един език на ПЕРФЕКТНО ниво освен английския и се работи нощни,съботно неделни...както дойде.За мен това са малко пари за тези изисквания-няма сми да се напъвам :dummy:

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Пет 03 юни 2011 20:38

Я па ние от село ги питаме работодателите:"кво прават та им требат специалисти? Или търсят някой да им носи пари и да е на диета? Нямало специалисти - ми който му трябва да си направи университет /у Перник вече си направиха/ :Mr Green Fun .То за тва единственият отрасъл който се разраства е лютиерството - изработване на с*ирки.

Потребителски аватар
kiko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiko » Пет 03 юни 2011 20:42

Калина Андролова

Какво ражда българската бизнес класа за нацията...
Мисля си за българския бизнес елит, докато от известно време получавам най-различни предложения за работа.

Има един много характерен тип бизнесмени, срещани само по нашите ширини, които винаги ме разсмиват с ужасната си помпозност и с изкусното си мошеничество.

Зад гърба им - поредица от провали, но разговарят с такива грандомански фрази, че сякаш след минута им предстои да купят планетата.

Ако не си подготвен, че са пълен камуфлаж, може и да се вържеш. Лъжата, а не предприемаческия ум, се оказва основен инструмент на бизнеса у нас.

За да разберете дали една страна е здрава, вижте нейния икономически елит! Създава ли този елит бъдеще?! Или ограбва бъдещето. Никой нямаше да помни републиканецът-магнат Лиланд Станфорд, ако той не беше основал престижния университет Станфорд.

Богатите хора в Америка имат особено верую: че трябва да бъдат филантропи. Повечето от тях са родени в бедни семейства. И са имали своя дълъг път към върха, научавайки се бавно на най-важните истини в живота.

У нас всичко започва от избирателното раздаване на парите при демонтирането на комунизма. Икономическият елит на нашата страна е изкуствено създаден. Затова този елит не притежава нужните качества да развива конкурентоспособна икономика. Българският бизнес, доколкото го има, е изключително бездарен и интригантски.

Ние живеем в страната на невежите бизнесмени

Покрай Великденските празници писателят-хулиган Тома Марков ми подари една своя книга. На 145-а страница открих следното:

"Не аз - ти имаш путка! В нея винаги влизат курове и някога би трябвало да излязат деца. Дай да поговорим за това колко си смотана и самотна самата ти. Колко време ще живееш? И какво ще оставиш."

Тези изречения, написани по повод на някаква курва Лу, са истинската диагноза на българската бизнес класа! Тя не ражда нищо за бъдещето, нищо за нацията. Ние не сме талантлива демокрация, а посттоталитарно сборище от клики.

Парасъсловни групировки, които се уреждат един друг без да им пука за класическите правила на бизнеса.

Посткомунизмът е оня стар трик за инфилтриране на свои хора на ключови позиции, независимо от качествата им. Така две-три групировки управляват всички сектори на икономиката и обществото.

Разликата е, че

вече няма праг на забогатяването, но племенните връзки останаха

Ето защо няма откъде да се случи умна икономика в България. Няма да се появи нашия Андрю Карнеги, да основе стотици библиотеки, да създаде научно-изследователски центрове, музеи, концертни зали, училища. Никога. Велики трапезни лъжци се разпореждат със съдбите ни, да знаете!

Днес откриват нов проект, заедно с пет нови любовници, утре изведнъж разпускат хората, измислят следващата си лудост, наемат нови хора, изпират следващата порция неясни пари. "Ей тук имам едни пари, дай да напра'им нещо!" - ми казва вчера един големец.

Думите му толкова преливат от случайност на намерението, че около него се образува локва. Чудя се каква е тая страна, чието бъдеще се чертае на софрата между бирите. Днес ще пише за мода, утре ще продава лекарства, както дойде.

Преди няколко години всички системи за венозни вливания в болницата, в която попаднах, бяха дефектни, онова с което се регулира колко бързо да прокапва системата, не работеше.

Болните трябваше сами да притискат маркучето, за да капе по-бавно. Попитах лекарката що за безумие е това, тя отговори, че цялата партида системи била дефектна. Някой е внесал партидата, взел е едни пари и толкоз, к'во му пука за умиращите.

За да расте културно една нация,

трябва най-първом да има умен икономически елит

Елит, който да въвежда знания и вкус, който да случва действителността, който да задава пътя. Българският бизнесмен е прост, демонстративен, с нисък семеен морал и лоша поведенческа култура. Той шмърка кокаин в джипа си, развлича се в просташки нощни заведения, и е комично убеден, че е хванал Мойсей за топките.

Но най-големият порок не е хищната му разпуснатост, а това, че българският бизнесмен наистина нищо не разбира от бизнеса, с който се е захванал. Той ще внася дефектни системи докато нацията загине. Защото иска да забогатее от бърза далавера. А не от бавен труд.

Това е страната на паразитирането, не на създаването. Малкото бизнеси, които изобщо се случват, са на принципа на източването, разрушаването, изиграването, на принципа на утечки от властта, и на всякакви измами. Затова и нашата единствена национална сила е непукизъм и затъпяване.

Кой би предположил, че ще се превърнем в такива роби на свободата си...

Потребителски аватар
VALENTINO_ROSSI
Автомобил: MK3 GTI 16V 20YAHRE
Двигател: ABF 1997
Контакти:

Мнениеот VALENTINO_ROSSI » Пет 03 юни 2011 23:21

В постът на "kiko" е цялата истина според мен...няма
какво повече да се каже по темата.Незнам коя е тази
жена Калина Андролова,но е обобщила по перфектен начин
този голям проблем в България.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 03 юни 2011 23:47

VALENTINO_ROSSI написа:В постът на "kiko" е цялата истина според мен...няма
какво повече да се каже по темата.Незнам коя е тази
жена Калина Андролова,но е обобщила по перфектен начин
този голям проблем в България.

+1 :да:

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Съб 04 юни 2011 5:52

+1 :bowdown

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Съб 04 юни 2011 7:39

Жената се е пооляла малко. Верно че е пълно с идиоти с пари в България, ама чак пък всички....
И в друга тема писах, има и добри работодатели, и не са малко.

Потребителски аватар
Presian
Автомобил: VW Golf
Двигател: BAG

Мнениеот Presian » Съб 04 юни 2011 7:58

Преди няколко години ходих на интервю за работа. Изискванията бяха комп. грамотност, чужд език (ако може два), висше образование е предимство и т.н. и т.н. Ставаше въпрос за офис сътрудник или нещо подобно. Отивам там говорим си к'вото си говорим и накрая става ясно следното: работиш за 400 кинта на месец; като начало, раздаваш листовки по главната и ако раздаваш добре ( :?: ) и по много и след неясно колко време те "повишават" да седиш в офис пак за 400 кинта и да отчиташ кой колко листовки е раздал. Ама за това ти трябват комп. грамотност, чужд език (ако може два), висше образование нали...сеш'са

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 04 юни 2011 8:32

kiko написа:Калина Андролова

.........

http://www.eurochicago.com/2011/05/topkite-na-moysey/

Да-а-а , това е положението , факт .

Petrolhead написа:..... има и добри работодатели, и не са малко.

:D

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Съб 04 юни 2011 9:33

Калинка не може да си намери свястна работа явно и сигурно е от тия много квалифицираните, които после им излиза прякор "поразяващата ръка" и не им дават да пипат нищо. :lol: Пълно е с такива псевдо разбирачи във всички сфери.

Има известна доза истина в думите й, но го е украсила прекалено много.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 04 юни 2011 9:43

На който наистина му трябва квалифициран кадър, но не в кавички той знае как да го намери. Давам за пример без да споменавам име на фирми. Лицето Х работи като еди-си-какъв във фирма У. От фирма З имат нужда от такъв кадър като лицето Х. Той решава вместо да прави интервю, да търси хора и да се занимава с подбор просто да се обади на лицето Х и да му каже "Господине, колко получавате във фирма У", "Получавам ххх лева", "Добре, аз ще ти дам с ххх лева отгоре, за да дойдеш да работиш при мен". И винаги се получава. Така се "крадат" кадри, наистина просто и гениално :beer
п.п. между другото съпругата ми си "намери" точно по този начин работа преди... 3 години. Търсеха главен счетоводител в една фирма, разбира се, препоръчаха я на шефа й. Човекът й се обади и каза "Давам ти толкоз пари идваш ли да работиш за мен?". До ден-днешен си работи там (е сега беше в майчинство, но се връща след 2 месеца) и не е имала никакви проблеми. Да чукна на дърво поне при нея нещата изглеждат добре mhihi

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Съб 04 юни 2011 13:57

Ето прекрасен пример за една бъдеща правистка:

Извода, е че нито работодателите нито кадрите стават! С малки изключения...

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 04 юни 2011 14:31

В коя категория го слагаш това момиченце - на работодателите или на кадрите? Повечето обяви за работа завършват с: "Само одобрените по документи кандидати ще бъдат поканени на интервю". Кой мислиш, че одобрява кандидатите по документи? Колко пъти си пращал CV и са те канили на интервю? Ако в някоя обява не е даден телефон изобщо не си губя времето да чакам да ме одобрят подобни девойчета.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Съб 04 юни 2011 17:25

ktamen написа:В коя категория го слагаш това момиченце - на работодателите или на кадрите?

Надявам се да не стане нито едното от 2-те преди да и дойде акъла в главата. Има време да се поправи, на клипа е едва на 18.

До момента съм сменил една 8 работодателя. При шест от тях съм започвал работа точно по каналния ред: Обява в нета -> пращане на CV -> обаждане от тяхна страна -> интервю. Отделно в един момент на още 4 места са ме търсили след като са получили моето CV, но отказах защото вече бях получил по-добро предложение. Значи реално погледнато до момента в 10те ми години трудов стаж 10 пъти съм пращал CV и са се свързвали с мен след това.

Един път започнах работа по препоръка и един път работодателя ми се срещна с мен в момент, в който не търсех работа, но се оказа, че той търси човек. Но и тия 2 пъти пак последва каналния ред описан по-горе без първия сегмент.

П.С. Всъщност цялата работа със сайтовете за обяви за работа е малко субективна. При десетки хиляди обяви да попаднеш на 10 фирми, които не отговарят е голям. Малко е като с тотото ;)

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Нед 05 юни 2011 2:14

Ако мога и аз да поседна на Вашата седенкЯ!

Преди време казах на един колега, че до като засичам хората му да пият кафе, да пушат и да ходят с инструмент в раката за да имитират дейност, все ще смятам, че парите които взимат са им в излишък. Това беше по повод на някакви нагли напъни за вдигане на цената на труда поради тежките условия на живот в кризата и т.н. В същото време качеството което дават при работата си е повече от компромисен вариянт.
На тая седенкЯ се изказаха куп недооценени капацитети, които бих попитал: Крайният продукт на тяхната дейност ще бъде ли конкурентно способен на пазара след отчитането на разходите по производството му, в едно със заплатата която желаят да им се даде като компенсация за положения труд? Защото освен да се произведе даден продукт, за да се осмисли самото му производство, то би следвало и да де продаде.
И лично мое мнение, е че липсват квалифицирани кадри, защото опита сам по себе си не е квалификация. В 99% от случаите ми се налага хора с дългогодишен опит да ги назначавам като общаци, не за друго, а защото нямат квалификация по специалностите, и в последствие да обяснявам на ОРГАНИТЕ как съм бил на две места едновремено за да ги обучавам(примерно). Щото са без елементарна амбиция и не могат да отделят 100лв. за да изкарат курс, което пък само по себе си говори за липса на интерес да се развиват в професията, от което пък идва и израза "от ден до пладне". Е, питам аз как да инвестираш в кадри?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”