Правилно отглеждане на рибки? Акваристика

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Re: Правилно отглеждане на рибки?

Мнениеот emiltd » Пет 24 юни 2011 9:51

milmar написа:
GRUEL написа:Моите съм ги оставял без манджа по 2 месеца :oops: - нищо си им няма, намират си какво да рупат. Това естествено при добре развита, не пренаселена локва с много зелено, на голо стъкло и камъни едва ли ще намерят нещо за плюскане.

Именно , риба от глад не умира , разболяват се и умират при прекалено хранене . От производител на риби знам , че с месеци могат да не се хранят .Аз съм пробвал до 10-тина дни , няма разлика нито във вида им , нито в държанието им . Проблема е с лампата - дали да я угасиш , или да я оставиш светната . Аз ги оставям на угасена , но премествам аквариума на малко по-светло място , не на директна слънчева светлина все пак :) . Нашия аквариум е малко над 50л . Зависи от рибите , но в подобен аквариум могат да се гледат успешно например скаларии до 3-4 , или 1-2 сомчета с 2-3 скаларии . Казват че тези риби се понасят , но не винаги , аз имам друг опит . При нас отначало скалариите (2 бр. ) израстнаха по-бързо и надделяваха , но в момента (2-3 години по-късно :D ) останаха само сомчетата и са около 15-20 см дълги , два броя :D . Просто сомовете напоследък ги гонеха непрекъснато и не ги оставяха да се хранят :| .

Прието е,че повечето аквариумни видове издържат без храна до около 14дни.Все пак това доста варира според възрастта и размера...големите екземпляри(над 20см)издържат дори повече.По повод на осветлението,аквариума никога не бива да бъде излаган на директна слънчева светлина.
Относно сомовете,ако са калихти,станали са агресивни,защото са достигнали полова зрялост,а в случая мъжкарите стават силно териториални.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 24 юни 2011 10:11

emiltd написа:....
Относно сомовете,ако са калихти,станали са агресивни,защото са достигнали полова зрялост,а в случая мъжкарите стават силно териториални.

Анциструси са . Изключително непретенциозни , препоръчвам ги на начинаещи рибовъди .

Потребителски аватар
Peterman
Автомобил: passat b6
Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006

Мнениеот Peterman » Пет 24 юни 2011 11:05

Подкрепям това за анциструсите!
А за храненето и аз моите не съм ги хранил по 7-6 дни. Няма никакъв проблем!
А и идеята за автоматичната хранилка саморъчно направена е добра идея! и аз съм мислил много варианти но този е доста добър!

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Пет 24 юни 2011 11:08

milmar, за лампите съм си взел механичен таймер :) 10тина лв. струва в Практикер, Бриколаж и другите подобни магазини. Само го настройвам в кой часови диапазон да свети и от там нямам грижи повече :) Ето това представлява -
Изображение

Хули, няма какво да се притесяваш. Дали са ти линк за хранилките, ако имаш желание хич недей да му мислиш :) Виж в сайта, който съм дал по-рано има информация за всичките ти въпроси :) Ако все пак нещо не си разбрал питай :)

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Пет 24 юни 2011 11:13

emiltd написа:Прието е,че повечето аквариумни видове издържат без храна до около 14дни.Все пак това доста варира според възрастта и размера...големите екземпляри(над 20см)издържат дори повече.По повод на осветлението,аквариума никога не бива да бъде излаган на директна слънчева светлина.

14 дни но наистина без храна - говорим да ги оставиш на вода и стъкло. Моите съм ги оставял с месеци, но аквариума ми е джунгла - снимките на предната страница са опреди година някъде...
За лампата - включваш я през таймер и проблема е решен. Таймери има и в магазините за левче за по 5-6 лева/механични. В никакъв случай не слагай аквата на слънце, че после зеленото няма чистене...

П.П. Re5Pec7 ме изпревари :D

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Пет 24 юни 2011 13:22

milmar написа:

Анциструси са . Изключително непретенциозни , препоръчвам ги на начинаещи рибовъди .

Какви са тия мега анцитруси :roll: и то този размер в такъв портативен аквариум.Според пола и различните подвидове тези рибки варират между 10-12см(рядко над този размер).Постни някоя снимка да ги видя тези чудовища,щото ми се струва че са по-скоро некви плекове.Анцитрусите са доста потайни и изискват множество укрития,слабо осветление и добре балансирана за тях среда(мека и кисела вода).В противен случай живеят по-малко,по-дребни са и с недобра пигментация.Това,което съм написал за калихтите важи и за анцитрусите,с тази разлика че калихта е стаден и вътре и външновидовата агресия може да се контролира с повече бройки в полза на женските,докато анцитруса е самотник и няма спасение щом порасне...особенно мъжкия е много нагъл.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 24 юни 2011 13:50

Снимката меко казано не е перфектна :oops: , моя малкия ми фотограф я е правил преди време :D :

P3030027_a.jpg

В ляво на снимката е злобара и е доста по-едър . Смятам , че и двата са мъжки .

За лампата - таймера е добър вариант .

ПП Противно на писанията , нашите сомове се научиха (покрай скалариите :D ) и вземат храна и от повърхността на водата . Освен това много скубят и ядат растенията .

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Пет 24 юни 2011 14:02

Само дето това не са анциструси :D

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Пет 24 юни 2011 15:53

milmar написа:Снимката меко казано не е перфектна :oops: , моя малкия ми фотограф я е правил преди време :D :

P3030027_a.jpg

В ляво на снимката е злобара и е доста по-едър . Смятам , че и двата са мъжки .

За лампата - таймера е добър вариант .

ПП Противно на писанията , нашите сомове се научиха (покрай скалариите :D ) и вземат храна и от повърхността на водата . Освен това много скубят и ядат растенията .

Това на снимката са гибицепси,род птеригоплихт.За да не опустошават растителността в аквариума,можеш да им даваш замразен грах,марули и краставици.Моите специално умират за краставичка :D .Трябва да знаеш,че тези риби са гиганти,достигащи 42см.Моя най-голям е 32см и е на 3,5 години...специално тези сомове са ми фаворити.При добри условия и храна,растат бързо и аквариум под 150л е абсолютно безмислен за отглеждането им,а те живеят доста дълго!
Има и растения,които търпят на гибицепс,като гигантска валиснерия,но пък тя расте толкова бързо и толкова голяма,че за няколко месеца аквариума ти ще стане непрогледен :Mr Green Fun

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пет 24 юни 2011 16:32

Я виж ти...колко се разви темата mhihi

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Пет 24 юни 2011 17:28

С тая валиснерия ... аз всеки месец хвърлям по един леген от нея ... Адски бързо расте ... И то я кастря веднъж в месеца защото ме мръзи. Ако трябва да го правя редовно, то би трябвало на всеки две седмици да я режа :)

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 24 юни 2011 23:06

Това на снимката са гибицепси,род птеригоплихт.....

:??? :lupe
Хм-м , аз за анциструси ги взех преди 2г. ...
Големият със сигурност е около или малко над 20 см .
Така или иначе , дано нашите приказки са полезни и на автора на темата :) .

ПП Загледах се в нета , определено си прав :beer :да: !

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Пет 24 юни 2011 23:58

milmar написа:

Специално тези разговори за големи сомове нямат нищо общо с темата, ама карай, толкоз тема без спам не може mhihi

Потребителски аватар
emiltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emiltd » Съб 25 юни 2011 5:02

xploda написа:
milmar написа:

Специално тези разговори за големи сомове нямат нищо общо с темата, ама карай, толкоз тема без спам не може mhihi

Наистина доста нащракахме по темата,та остава само да направиш,каквото си решил и после да се похвалиш.
Успех :да: !

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 28 юни 2011 23:57

Такаааа, колегата пуснал темата е виновен, че и аз почти се зарибих да си взимам рибки (като в доброто старо детство) :bowdown
Я кажете от къде най-евтино аквариуми, полезни аксесоари и тн
(надявам се автора да не се сърди че използвам темата му)
И какви рибки съжителстват с гупи (задължително искам от тази марка да има mhihi )

Върни се в “ОФФ-Топик - други”