milmar написа:GRUEL написа:Моите съм ги оставял без манджа по 2 месеца- нищо си им няма, намират си какво да рупат. Това естествено при добре развита, не пренаселена локва с много зелено, на голо стъкло и камъни едва ли ще намерят нещо за плюскане.
Именно , риба от глад не умира , разболяват се и умират при прекалено хранене . От производител на риби знам , че с месеци могат да не се хранят .Аз съм пробвал до 10-тина дни , няма разлика нито във вида им , нито в държанието им . Проблема е с лампата - дали да я угасиш , или да я оставиш светната . Аз ги оставям на угасена , но премествам аквариума на малко по-светло място , не на директна слънчева светлина все пак. Нашия аквариум е малко над 50л . Зависи от рибите , но в подобен аквариум могат да се гледат успешно например скаларии до 3-4 , или 1-2 сомчета с 2-3 скаларии . Казват че тези риби се понасят , но не винаги , аз имам друг опит . При нас отначало скалариите (2 бр. ) израстнаха по-бързо и надделяваха , но в момента (2-3 години по-късно
) останаха само сомчетата и са около 15-20 см дълги , два броя
. Просто сомовете напоследък ги гонеха непрекъснато и не ги оставяха да се хранят
.
Прието е,че повечето аквариумни видове издържат без храна до около 14дни.Все пак това доста варира според възрастта и размера...големите екземпляри(над 20см)издържат дори повече.По повод на осветлението,аквариума никога не бива да бъде излаган на директна слънчева светлина.
Относно сомовете,ако са калихти,станали са агресивни,защото са достигнали полова зрялост,а в случая мъжкарите стават силно териториални.