искат да ми купуват колата от Молдова- дали е измама...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
n1ksuna90
Автомобил: golf mk 1 1979
Двигател: 2.0 16v

Re: искат да ми купуват колата от Молдова- дали е измама...

Мнениеот n1ksuna90 » Чет 04 авг 2011 23:58

radotom написа:Само да ви открехна, че в Молдова не можеш да регистрираш кола, по-стара от 7 години!
Има и древни трошляци, разбира се, но това са заварено положение!

Да тобавя, че имам колежка от там и тя каза, че дори влизането в страната с по-стара кола е трудно.

Потребителски аватар
vit_autosofia
Автомобил: Мерцедес W210 2002г
Двигател: 2700CDI
Контакти:

Мнениеот vit_autosofia » Пет 05 авг 2011 5:02

n1ksuna90 написа:
radotom написа:Само да ви открехна, че в Молдова не можеш да регистрираш кола, по-стара от 7 години!
Има и древни трошляци, разбира се, но това са заварено положение!

Да тобавя, че имам колежка от там и тя каза, че дори влизането в страната с по-стара кола е трудно.

В Румъния положението е същото

goshe7o0o0o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот goshe7o0o0o » Пет 05 авг 2011 5:12

Колеги цялата врътка която този молдовчанин иска да направи е да не плаща данъци и такси там..Колкото до теб както е споменато отиваш в общината с договора и си 100% свободен от отговорност .Аз съм от Добрич, и тук дори има хора които работят това да регистрират коли на Ромънци ..(което е доста доходоносно) Така че ако си заслужава и е съгласен с нотариус няма да имаш проблеми.. :applause:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 05 авг 2011 9:34

goshe7o0o0o написа:Колеги цялата врътка която този молдовчанин иска да направи е да не плаща данъци и такси там..Колкото до теб както е споменато отиваш в общината с договора и си 100% свободен от отговорност .Аз съм от Добрич, и тук дори има хора които работят това да регистрират коли на Ромънци ..(което е доста доходоносно) Така че ако си заслужава и е съгласен с нотариус няма да имаш проблеми.. :applause:

Интересно как хем българина е свободен от отговорност хем румънеца?Нали за да си отпишеш колата в КАТ искат номерата?

Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот P4v3l » Пет 05 авг 2011 10:10

icoico написа:
goshe7o0o0o написа:Колеги цялата врътка която този молдовчанин иска да направи е да не плаща данъци и такси там..Колкото до теб както е споменато отиваш в общината с договора и си 100% свободен от отговорност .Аз съм от Добрич, и тук дори има хора които работят това да регистрират коли на Ромънци ..(което е доста доходоносно) Така че ако си заслужава и е съгласен с нотариус няма да имаш проблеми.. :applause:

Интересно как хем българина е свободен от отговорност хем румънеца?Нали за да си отпишеш колата в КАТ искат номерата?

номерата ти ги искат само при брак !

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пет 05 авг 2011 10:36

Прави се договор пред нотариус с който я отписваш в КАТ, а чужденеца продължава да кара след това със пълномощно.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Пет 05 авг 2011 10:38

И недай си боже да се случи нещо кой носи отговорност ?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 05 авг 2011 10:41

karakonjul написа:
icoico написа:

номерата ти ги искат само при брак !

Аха...схванах :idea3
...Румънецът дава парите, нашият я купува на свое име. После отиват при нотариус и българинът продава на румънеца колата, но по остатъчна застрахователна стойност - най-често от 500 до 1000 лева. Нотариусът, който също е в играта, заверява договор за покупка-продажба на МПС и веднага след това издава пълномощно от нашенеца на румънеца да кара возилото.
На румънеца му трябва пълномощното от предишния собственик, за да скрие, че той е собственикът. При проверка от румънския "КАТ" той показва само пълномощното. Той не дължи данъци и такси за автомобила пред държавата си, автозастраховките му са евтини - български и най-вече спестява дължимия огромен акциз. Европейска интеграция в действие!С договора за покупко-продажба обаче българският гражданин, който вече е получил сумата за автомобила и услугата, отива в данъчната служба, за да се освободи от данъци.Българинът има нотариално заверен договор, с който автомобилът е продаден на румънския гражданин, а румънският гражданин притежава нотариално заверено пълномощно от българския собственик и с това пълномощно се движи на територията на Румъния...

barezifranko написа:И недай си боже да се случи нещо кой носи отговорност ?

Я да позная...рОмънеца е кристално чист,нотариуса е направо стерилно чистичък...остава кой?

Потребителски аватар
sk.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sk. » Пет 05 авг 2011 10:57

neon написа:Страхотно предложение! Говори доста...за автора си! :screwy

Щом така си ме преценил... :да:

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 05 авг 2011 11:00

icoico написа:Я да позная...рОмънеца е кристално чист,нотариуса е направо стерилно чистичък...остава кой?

Ако пълномощното е с дата преди продажбата, то след нея то не важи. В масивите на КАТ колата ще се води на рОмънеца и той ще е отговорен за всичко, случващо се с нея. :idea3

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 05 авг 2011 11:00

всички са чисти ...
пълномощно за колата се издава и преди да се продаде (стандартна практика). След продажбата на какво основание бившия собственик ще упълномощи новия ?!
Та, точно преди продажбата се издава такова пълномощно (сигурно ще трябва и да е преведено), след това се оформя самата продажба, по нашите закони с този договор, собственика може да си отрегистрира колата, новият собственик е задължен да я регистрира в определен от закона срок. Ако не го направи, дължи глоби, ама тва е за БГ, в случая когато е чужденец ... дупкааа. Дупка, която в един момент ще се запълни, и според мен по-вероятно е да го отнесе купувача. В България не можеш да върнеш номерата, щото те са собственост на държавата, и това се случва само когато колата бива бракувана, във всички останали случаи, те си вървят с нея. Ако продавача си има договор за покупко-продажба и се отрегистрира от КАТ, данъчни и тн, мисля че е абсолютно чист. Нека юристите да го потвърдят.

Пълномощното обикновено е безсрочно, но при продажбата ще се обезсили, щото собствеността се променя. Просто никой друг извън БГ нема да знае, кой е реалния собственик. Нещо като с крадените италианки, един ден нещата ще лъснат, ма дотогава ...

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 05 авг 2011 11:24

VWGT написа:всички са чисти ...
... според мен по-вероятно е да го отнесе купувача. Пълномощното обикновено е безсрочно, но при продажбата ще се обезсили...

А аз какво казах преди теб?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 05 авг 2011 11:31

Да ама в РОмъния няма как да разберат, че пълномощното не важи, защото е на друг собственик колата... Освен ако не се опита да я регистрира с него или нещо подобно и се изиска проверка.

Но на улицата като те спре полицай не виждам как ще провери продадена ли е колата и кой е собственика.

В това виждам и обратната схема - продаваш колата на рОмънец, той ти пише пълномощно и си я караш в БГ. Какво става ако те снима камера? При кого, къде отива честитката?

Потребителски аватар
golfmaniak666
Автомобил: Golf 4 TDI
Двигател: AHL

Мнениеот golfmaniak666 » Пет 05 авг 2011 11:41

Според мен правят някакви врътки с наще номера.но отиди защо не тамън ще искараш ден два на морето. :beer

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Пет 05 авг 2011 11:51

Интересна схема. Купувача обаче въобще не е чист - просто не си регистрира колата в законовия срок на свое име в румънско. Използва обезсилено пълномощно и това е. Във всички случаи гърми той.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”