Мнениеот beyker_boy » Сря 13 ное 2013 12:18
Мнения могат да се изкажат всякакви. До колкото се разбира има един в болницата и починал човек. Лека и пръст на жената. Според мен не е много нормално да се коментират такива теми. Защо - защото за повечето коментори това са просто "едни жертви в един инцидент". Мисля, че на никой от коментиращите, включително и на мен няма да им е приятно да четат различни мнения - било то много верни и обосновани или пък мега тъпи, за човек когато са загубили преди минути, часове, дни или седмици. Има компетентни органи. Дано си свършат работата, но е малко под въпрос. Най-лесно е да се каже за моториста - самокатастрофирал е, и дотам. Но този, който го е избутал утре още по-уверен, че е недосегаем ще избута друг и то не само моторист, а може и кола да избута. Ако е виновен трябва да си понесе наказанието, още повече, че е избягал. Жалкото е, че дори и да има някаква вина тя е трудно доказуема, защото по презумпция и според възможностите на компетентните органи е по лесно да се каже - самокатастрофирали. Така се случи и с мой приятел в Люлин. Кара човека и извиднъж шофера решава, че ще прави обратен завой на двойна непрекъсната лента. Моя приятел да избяга от удара минава в насрещното, вижда, че ще се удари, пуска мотора на земята и се забива в напаркиралите коли. Притекли се хора, а този с колата хич и не спрял. Какво се оказа след това. Моя човек описал каква е колата и какво се е случило. Разследващите му казали, че няма как да се разбере кой е и в повечето случай разследване няма, особено ако няма оцелели, които да опишат какво точно се е случило. Всеки има собствена гледна точка и мнение. Мотористите карат бързо, мотористите минават покрай колите в задръстването, мотористите това, мотористите онова. И тези, които казват тези неща са прави. Но както е видно по улиците и колите карат доста бързо. Доста често над позволената скорост. Масово се спира неправилно, престрояването масово пак е направилно. Пешеходците също масово преминават на непозволени места. Просто ние и културата ни на пътя било то като шофьори на коли, на автобуси, било то и като пешеходци е клоняща не към 0, а към -1. Това е жалката картина. Моториста преминава между колите докато те чакат в задръстването. Ми как няма да мине като е по-малък. Проста физика. Аз до сега в магазина несъм видял човек, който носи кошница с покупки да изчяква този пред него с количката. Елементарно е. Хората в нормалните държави дори на предната линия на светофара са си направили масово места, където моториста, като мине най-отпред да спре. Мястото е с различен цвят и надпис. Ако кола спре на това място се налага глоба. Ние тук ако видим празно място пред нас ще се изтрепем кой пръв да застане там. Жалки сме. И всеки един, който е излязъл и е покарал на запад ще достигне до този извод без особено замисляне. Работил съм като шофьор в Англия. Минал съм доста път и ми е направило впечатление как карат те моторите си там. Карам буса по прав път, между села. Но на този път изпреварването не е позволено. По следата на пътя има изход от поле. Минавям с ляво да направя на моториста място да си мине. Не, той има непрекъсната лента и си кара зад мен без никакъв опит да ме изпревари. На мното места по света хората приемат моторите си като средство за придвижване, а ние си избиваме масово комплексите с тях. Цялата ни култура е нулева. Това е жалката истина. Правила има, но са само проформа, когато те не се спазват и когато няма кой да контролира. Лесно е да се коментира и да се обвинява, било то едните или другите. Но това до нищо не води. Всеки сам при такива и подобни случаи трябва да си прави сметка той как ще се държи на пътя. Ще спазва ли правилата. Ще пази ли себе си и още повече останалите или ще е просто поредния джигит, бил той на мотор, на кола, на колело или пеш. И пак казвам - мисля, че не е правилно да се коментират току така по форумите човешките съдби. Подобни теми трябва да се заключват. Лесно е да се седи на компа и да се пише, докато там някъде на някой в този момент може да се отронва сълза, защото се комнтира негов близък.