Нелегално сваляне от интернет

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Нелегално сваляне от интернет

Мнениеот icoico » Пет 10 яну 2014 15:46

VWGT написа:... Борбата с енд юзерите е безсмислена...

Ще ми се да беше прав :mhihi
Оттук:
http://zaedno.eu/forums/viewtopic.php?f=27&t=1872&start=255
със скорошна дата

Опасно е, да! Преди няколко месеца се опарих с две глоби за един филм (по моя грешка сийдван от два различни града). В писмото беше описано с каква програма съм теглил, кой ден, в колко часа, интернет доставчика и ползвателя на доставчика (T-mobile - мръсници долни, имат разрешение да дават информация при такива случай). Глобата беше в размер 750евро, от които обаче само 100 евро са за създателите на филма, а останалите 650 са за работата на адвоката (Schutt Waetke) много добре заплатена работа... Най-странното беше, че честитката дойде чак 1 месец, след като бях свалял филма (даже не го бях гледал).... След седмица две дойде втора честитка + 650евро с предупреждение, че следващата ще е от съда. Жената, на която се води интернета се притесни много (страхливи германци, те адвокатите се надяват на такива) и се свърза с адвокат пишеха се сума писма и в крайна сметка се достигна до сваляне на цената на глобата, мисля че на 500евро общо (опит да вземат все пак някакви пари)..за съжаление жената просто не издържа на напрежението и плати (тоест аз ги платих, защото все пак вината е моя) и + 250евро за адвоката и то пак станаха 750. Лошото беше, че получих втората честитка за същият филм свалян от друго IP обаче (от града, в който работя) призля ми, нямах нерви да се занимавам отново, просто го платих, защото пак не беше на мое име и не исках да създавам проблеми на хората. Ако зависеше от мен никога нямаше да ги платя, защото съм сигурен, че в съда за един тъп филм никой няма да се занимава. Реално видях в писмата едно конкретно обвинение за СПОДЕЛЯНЕ (seed) а не дотолкова, че филма есвален. Явно разпространението е проблемно, така че много внимавайте да не забравяте програмите си включени и сиидващи и сваляйте само магнити. Това ми беше за урок и то много тлъст.... Накрая се оказа, че съм платил 1500евро за гледането на филма End of Watch, който всъщност не успях да гледам и изтрих от ярост. Успех

Въпрос на време е такива тарикати, които са се захванали да изискват пари за авторски права да се появят и по нашите земи, подобно на безкрайно любимите на всички, колекторски фирми... icon_idea :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 10 яну 2014 16:13

цитираш ми неща от места, където ако не се лъжа е забранено да имаш wifi без парола :)

в цитираните бг точки и алинеи думата "споделяне" не я видях

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 10 яну 2014 16:33

VWGT написа:цитираш ми неща от места, където ако не се лъжа е забранено да имаш wifi без парола :)

Мне, не е забранено. Само, че носиш отговорност за всичко, което мине през кабела ти. Ерго... :mhihi

VWGT написа:в цитираните бг точки и алинеи думата "споделяне" не я видях

Ама има други думи :mhihi :
Чл. 97. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1998 г., доп., бр. 28 от 2000 г.) Който в нарушение разпоредбите на този закон:
12. (нова - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) запаметява под цифрова форма в електронен носител филми или други аудио-визуални произведения, музикални произведения, изпълнения, звукозаписи, записи на филми или други аудио-визуални произведения;
13. (нова - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) предлага по безжичен път или по кабел достъп на неограничен брой лица до произведението, обекта по чл. 72 или до част от него по начин, позволяващ този достъп да бъде осъществен от място и по време, индивидуално избрани от всеки от тях;
(доп. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., изм., бр. 99 от 2005 г., бр. 25 от 2011 г. , в сила от 25.03.2011 г.) се наказва с глоба или имуществена санкция в размер от две хиляди до двадесет хиляди лева, ако не подлежи на по-тежко наказание, и предмета на нарушението, независимо чия собственост е, се отнема в полза на държавата и се предава за унищожаване на органите на Министерството на вътрешните работи.

Искаш ли да се пробваш да обосновеш пред съда тезата си за споделянето? :smile За щастие доказването на "престъплението" също е тегава работа...

VWGT написа:когато сваляш и шерваш торент, ти всъщност сглобяваш запис от много други файлове, а не презаписваш директно, т.е. не правиш директно копие на нито един носител или нещо подобно. Същото е и при споделянето, много хора взимат по малко от теб. Не знам как това кореспондира с нашите закони.

Ами...така:
§ 2. По смисъла на този закон:
"възпроизвеждане на произведение" е прякото или непрякото размножаване в един или повече екземпляри на произведението или на част от него, по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, постоянна или временна, включително запаметяването му под цифрова форма в електронен носител;

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Пет 10 яну 2014 18:08

Май темата се превърна в мерене на доходи или по точно показна с колко доходи разполагаме и въз основа на това колко изрядни платци сме,моля аплаузи.Не виждам смисъл при условие че 80-90% от българския народ работи за 500лв а някои и за по 300лв на месец и заради това че не може да купи на някакъв си тип защитен софтуер и заради това е с по долно качество човек от тез дето взимат и могат да си позволят да кихнат,значи че 80-90% от народа е :stumm Темата показва типично българското мислене смесено с примеси от зад океана показност че видиш ли си повече от другите защото имаш повече.Други колеги ми цитират разни закони и под точки от европейските БЕЛИ държави,където една заплата средно е към 2000 евро,къде са 250 евро заплата срещу 2000 евро.Така другото което е точно за тази тема е че нелегално сваляне пак може да не бъде хванато,до колкото си спомням се наричаше Тунелен интернет и там трафикът ти е напълно защитен и не могат да ти се бъркат и ровят какво и как сваляш,другия начин е да ти пратят файла или файловете чрез скайп(пращал съм в Германия).Отделно има достатъчно обществени точки в БЕЛИТЕ държави където може да си дръпнеш и до като разберат или нещо друго си готов.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 10 яну 2014 18:50

enigma79 написа:...Други колеги ми цитират разни закони и под точки от европейските БЕЛИ държави...

Къде това? До момента в темата няма цитирана нито буква от небългарски закон...

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Пет 10 яну 2014 19:19

icoico написа:
enigma79 написа:...Други колеги ми цитират разни закони и под точки от европейските БЕЛИ държави...

Къде това? До момента в темата няма цитирана нито буква от небългарски закон...

Мисля че много добре знаеш за какво пиша,точно твоя пример е намесен тука :c020
icoico написа:
Ще ми се да беше прав :mhihi
Оттук:
http://zaedno.eu/forums/viewtopic.php?f=27&t=1872&start=255
със скорошна дата

Или по точно от линка ти:
Опасно ли е да се сваля от Интернет в Германия?

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пет 10 яну 2014 19:43

enigma79 и аз това искам да има кажа ама не те ще бият комари с топ.Защита на авторското право и интелектуалния труд,а това както каза колегата че хиляди бачкат за минималната заплата и труда който полагат не е оценен както трябва,това не е ли същото ограбване на труда като оня дето написал една песен да речем?Някой да има арестуван за това че ти казва труда ти е като за минимална заплата?Това като оная карикатура-убиец 5 години затвор,изнасилвач 3 години,и следващия окован с вериги и качулка и с двама пазачи до него -20 години-провинение изтеглил мп3 ка :screwy Изречението това само в бг може да стане важи в пълна сила.

Добрине когато хората създаващи закони и изпълняват съдебна и друга власт покажат на хората как трябва да бъде тогава кажи това.Тия интернет глупости са толкова незначителни на фона на всичко останало :mhihi Банките си пазят парите стабилно дали реално дали въртуално защита на ниво,филмаджиите защо не си пазят така продуктите :wink

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пет 10 яну 2014 19:48

Това сваляне си е 100% кражба и не виждам какво странно има да бъдете наказвани затова

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 10 яну 2014 20:02

enigma79 написа:Опасно ли е да се сваля от Интернет в Германия?

Това е цитат от тема във форум, не от закон. Дал съм го като пример, че е достатъчно някой тарикат да предяви авторски права за да закъса почти всеки торент- потребител сериозно. Най- малкото с разходи за адвокат. Самият немски закон, между другото е 99 процента еднакъв с българския. И както изрично съм споменал, слава богу у нас още не са се навъдили тоя вид фирми лешояди, да видим докога...

П.С. С болднатия текст отговорих на последното от долния пост.

Последна промяна от icoico на Пет 10 яну 2014 20:11, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
enigma79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Пет 10 яну 2014 20:05

IRRITATING написа:Това сваляне си е 100% кражба и не виждам какво странно има да бъдете наказвани затова

Добре утре се предай на полицията и ми звъни и аз да се предам :bowdown
Когато накажат големите риби където не спазват закона,тогава да ни закачат и нас малките цацички :c020
Както са каза ли:
Рибата се вмирисва от към главата,а в България главата е София и по точно на един калдъръм :c020
icoico написа:
enigma79 написа:Опасно ли е да се сваля от Интернет в Германия?

Това е цитат от тема във форум, не от закон. Самият закон, между другото е 99 процента еднакъв с българския. И както изрично съм споменал, слава богу у нас още не са се навъдили тоя вид фирми лешояди, да видим докога...

Може и да не си но се подразбира от темата,а дали законите ни са едни и същи с Германия,а дано ама надали :mhihi

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 10 яну 2014 20:13

enigma79 написа:...Рибата се вмирисва от към главата

...ама се чисти откъм опашката :mhihi :mhihi За кокошка...и так далее...

enigma79 написа:...Може и да не си но се подразбира от темата,а дали законите ни са едни и същи с Германия,а дано ама надали :mhihi

Виж предния пост :rolleyes

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пет 10 яну 2014 21:37

IRRITATING написа:Това сваляне си е 100% кражба и не виждам какво странно има да бъдете наказвани затова

Айде бе дали ?!! Ти нещо да си хакнал разбил разрушил измамил и т н за да свалиш нещо? Отиваш на торента цъкаш на даунлоад и готово.Нещо забранено да виждаш тук по различно от това да смениш от бтв на канал 1 :mhihi Вие изобщо имате ли си напредвид какво е интернет :screwy всеки е свързан с всеки.Ако някой в киното запише филма с телефона си и го пусне в торентите то голяма далавера няма що,и създателите на филма са на абсолютна загуба :mhihi Пак ще го повторя не е луд тоя който яде баницата.Или като толкос им пречат торентите да ги затворят и нелегалното теглене ще спре.Ако си мислите че като арестуват всеки краен потребител ще решат проблема сте в абсолютна илюзия :h020

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пет 10 яну 2014 22:48

Това някакъв виц ли е?Човек да си купува лицензиран софтуер за компютъра вкъщи?! :h020 Или пък да ходи на кино като иска да гледа филм(какъвто и да е)...Закриите и youtube и бокса,че да не можем да слушаме нелегално музика!Мп3 файлове нямам,не разпространявам,ама слушам без да съм си купил безценното CD.Какво му се вика на това? :deal
Искайте поправка в ЗДвП,че като ви спрат за проверка на СУМПС,ГТП,ГО,алкохол,полицаят да хвърля и по едно око дали случайно не слушате музика от флаш памет! :h020

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 10 яну 2014 23:45

enigma79 написа:Май темата се превърна в мерене на доходи или по точно показна с колко доходи разполагаме и въз основа на това колко изрядни платци сме,моля аплаузи.

Нищо против теб колега, но така да говориш, без да си погледнал какво съм написал по-нагоре, е несериозно. Писах от работата от телефона и нямаше как да пусна всичко в прав текст, а и малко самоинициатива за разширяване на личния хоризонт никога не е излишна.

И така, горе писах за MSDNAA и HUP програмите. Първата предоставя майкрософтски софтуер на студенти. Палитрата включва(ше) много повече неща от един Уиндовс или Офис пакет. Лиценза (беш)е валиден и след завършване на университета, обаче за некомерсиални цели. Сещаш се, че няма завършил студент, на който да му се налага в първите 3 до 5 години да си купи MS софтуер.

Нерядко за това време този бивш студент е в голяма фирма, която има договор по HUP програмата

http://www.microsofthup.com/hupemea2/home.aspx?dialect_id=en-GB&cmd=evs_home&country_id=BG

И сега ако ми кажеш, че 9 долара за офис лиценз ти се струват скъпо, си признавам, че ми се изчерпаха аргументите по тази точка.

Ще кажеш - не всеки е студент, не всеки бачка в голяма фирма. Да, така е. Не всеки кара Мерцедес и БМВ, някои карат VW и не мрънкат как Мерцедесите били скъпи.

Свободен безплатен софт има достатъчно, така че кой какъв легален софт си купувал в тази тема далеч не е въпрос само на парични възможности или парадиране. Показах ти варианти, в които легален софт, който в магазина е 150 евро и нагоре, ми е излязъл почти безплатен.

Освен това май само groznika в тая тема от всички пишещи е наясно с техническата част. Накратко, занимавката с торенти е нож с 2 остриета: 200 маймунки обменят, а 201вата само стои, гледа и си записва на едно листче кой какво прави. Има вече софт написан специално за тази цел - кой какво кога е сийдвал. Процесът е достатъчно автоматизиран, за да позволява на една кантора да изисква автоматизирано ИП адреси и да пише на тази база по 1000+ писма на ден към "клетите невинни" като пича от линка по-горе. Аз също имам в близките ми познати опарени и не ги жаля. Не ми е жал за хора, който от лично удобство, познато и като мързел, не са си опекли работата. Както и не ми е жал за хора, който ги снимат по магистралата, моя милост в това число също. Премерен риск.

С една дума както каза icoico: Макар че опита ми е от Германия, е въпрос на време тая чума да тръгне и по българските ширини. Защо досега не е тръгнала - нямам представа. Бъди сигурен, че е въпрос на време.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 11 яну 2014 0:46

Ще си позволя да се самоцитирам, щото явно на някои хора им е много лесно да търсят оправдание:
dobrin написа:Дребни риби, едри риби, малко зло, голямо зло. Докато хората не разберат, че няма оправдание за закононарушенията, няма как да се оправят нещата. И вместо да гледат все в канчето на другия, да се стараят те да са изрядни.

Липсата на доходи сигурно е генерално оправдание за всичко? Или пък ненаказаните противоправни прояви на знайни и незнайни "велики" субекти, преминали бързо през родния небосклон? Мисленето не се ли оправи, нищо няма да се оправи. И ще си псуваме на ракийка, и с таз псувня ще си умрем, защото никой не ме обича, а пък аз съм ебати пича.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”