Да толерираме ли неграмотността?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: Да толерираме ли неграмотността?
Никой не е безгрешен. Просто някои грешат много повече от другите. Специално за правопис като им се направи забележка да пишат по-грамотно и достигаме пак до "това форум по БЕЛ ли е?"
с малка корекция в отговорите: правилно трябва да се пише на всеки език, на който пишеш. Без значение дали ти е майчин. Иначе няма как да се научи човек.
като пример, някой беше споменал мтб-бг форума, там реализацията наистина е идейна. Дори и да не ти пука в началото, ако ти е интересен форума почваш да се съобразяваш.
като пример, някой беше споменал мтб-бг форума, там реализацията наистина е идейна. Дори и да не ти пука в началото, ако ти е интересен форума почваш да се съобразяваш.
xalerrelax написа:Отговор от преди хиляди годиниТой се изправи и им каза: Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък по нея.
Е точно в това мислене е проблема. И понеже никой не е безгрешен - всеки може да прави или пише, в случая, както му скимне или както си иска и всичко си е точно.
Работата е там приятелю, че след като съм прочел 100 пъти една дума написана грешно, след това като пиша и стигна до нея, започвам да се замислям кое беше правилното. Въпреки, че имам добър правопис и съм прочел доста книги /защото съм 45 годишен чичка

Това е проблема - неграмотността генерира още неграмотност. Не може половината хора във форума да пишат "гас", и да не ти прави впечатление та дори да ги защитаваш. Нали същата неграмотност води и до непознаване на правилника за движение.
-
- Автомобил:
- Двигател:
xalerrelax написа:Аз съм християнин и гледам(и опитвам) да спазвам разни неща,едва ли всички.
Не съм сектант да пропагандирам или агитирам.
Жалък си , защото обиждаш редовно хора , които пишат неграмотно. - Какво предлагаш да направя? Да се обърна на другата страна и да се направя, че не съм забелязал? Да ги помоля учтиво да се научат на правопис и уважение към околните? Друг вариант може би?
А самият ти пишеш с редактор...това е смешно ,трагично е тема да пускаш. - Кажи тайната - как ме разобличи - кийлогър или камера зад гърба ми? Не се срамувам да проверявам това, което пиша, когато не съм сигурен в знанията си - това включва и смисъла и правописа. Колко често ми се случва ... явно ти знаеш по-добре от мен.
Не пиша с никакви помощни средства , но се опитвам да пиша грамотно , понякога с помощ от чичо Гошо.
gavas

Последна промяна от myrshavija на Пон 12 май 2014 10:09, променено общо 1 път.
- xalerrelax
- Автомобил:
- Двигател:
Колега gavas , не си ме разбрал правилно.
Никъде не съм написал , че харесвам неграмотното писане и го толерирам.
Но не смятам , че и аз съм перфектен , че да критикувам безкрайно.
Дразня се , но разни хора..разни идеали.
Явно не на всеки му пука , дали ще се изложи пред около 100 000 юзери.
Никъде не съм написал , че харесвам неграмотното писане и го толерирам.
Но не смятам , че и аз съм перфектен , че да критикувам безкрайно.
Дразня се , но разни хора..разни идеали.
Явно не на всеки му пука , дали ще се изложи пред около 100 000 юзери.
- pavlingm
- Автомобил: VW Golf
- Двигател: AFN
- Контакти:
Мисля, че бъркате понятията необразован и неграмотен.
Моето мнение по темата е, че има мнения, които са много полезни, макар и написани с много правописни грешки.
И много от хората, които са ги написали, всъщност, са доста интелигентни.
Моето мнение по темата е, че има мнения, които са много полезни, макар и написани с много правописни грешки.
- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Нулева толерантност.
За неграмотно писане няма оправдание. Освен мързел и немарливост.
За неграмотно писане няма оправдание. Освен мързел и немарливост.
-
- Автомобил:
- Двигател:
pavlingm написа:Мисля, че бъркате понятията необразован и неграмотен.
Интелигентност и неграмотност са несъвместими понятия.
Може би е било възможно такова нещо за поколението на хората родени преди "освобождението" през 1944-та - за тях възможността да получат образование не е била толкова ... голяма. И вероятно е имало хора, които са интелигентни, но не са имали възможност да ходят на училище и да се развиват интелектуално. Днес такива оправдания няма.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
pavlingm написа:Мисля, че бъркате понятията необразован и неграмотен.
По тоя повод ще се самоцитирам:
aivan6 написа:Здравейте! Искам да попитам да ли е нужно признаване на магистарска диплома за инжинер-химик от ХТМУ София? И да ли са достатачни само заверка от министерството, заверен превод с апостил на дипломата и приложението за започване на работа? Става въпрос за Бавария
Човекът явно е образован, инжИнер- химик с магистАрска степен. Това дА лИ е достатАчно, за да допуснем, че е интелигентен? Ти би ли го взел на работа, да речем?

- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Към автора, icoico, gavas, muns61 - прави сте. Ако се толерира неграмотността, ще се разпространи. Съгласен съм и с това, че малко от неправилно пишещите хора ще се подобрят. Не съм съгласен обаче да се поставят всички хора под общ знаменател. Не съм съгласен и с изказвания на килограм от типа на: "днешната младеж е измет", "читавите са в чужбина" и т.н. Наистина не е розово положението, но не и дотам, че така да се обобщава. Задайте си следните въпроси:
Защо има неграмотни потребители?
Защо често неграмотните потребители са нелюбезни и нехаещи (не само за правописа си)?
Какво ни показват тези потребители?
Тръгвайки на кръстоносен поход срещу неграмотността във форума, как си представяте евентуалната "победа"?
Отговор на автора относно това, дали съм предприел действия, следвайки собствените си съвети. В този форум - не. Уважавам труда и усилията на хората, които следят и предприемат действия
. Но понякога се прекалява и ефекта става обратен. Има всякакви хора, не можем да променим всички и трябва да намерим някакъв начин да се понасяме 
Защо има неграмотни потребители?
Защо често неграмотните потребители са нелюбезни и нехаещи (не само за правописа си)?
Какво ни показват тези потребители?
Тръгвайки на кръстоносен поход срещу неграмотността във форума, как си представяте евентуалната "победа"?
Отговор на автора относно това, дали съм предприел действия, следвайки собствените си съвети. В този форум - не. Уважавам труда и усилията на хората, които следят и предприемат действия

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
За съжаление, борбата с простотията и неграмотността е почти безнадеждна.
- plamikcho
- Автомобил: VW Passat B6
- Двигател: BLS 2007
Резултатите от анкетата (поне досега) показват, че болшинството от потребителите искат да общуват грамотно в писмена форма. Би било уместно да се помисли за някакъв начин за маркиране на постове и потребители, които пишат неграмотно, проявяват нелюбезност и нежелание да подобрят правописа си. Най-добре е това да става в самия пост, без излишно писане от други потребители, които да информират "грешника" колко е зле. Да бъде обективно - посочване на грешките и предупреждение за някакво ограничение или наказание, ако няма подобрение. Една официална и обективна констатация няма да бъде приета тежко и може да бъде полезна. Естествено, при подобрение потребителят трябва да бъде "реабилитиран". Нещо подобно на това, което е направено в другия форум (мтб) 

- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Човек, който не иска да се научи да пише грамотно освен, че няма уважение към другите хора, няма уважение и към себе си.
За съжаление това е масово явление благодарение на слободията, чалгата и масовото навлизане на електрониката, които взети заедно доведоха до непукизъм, изпростяване и мързел на голяма част от поколенията, израснали след така наречената "демокрация". Това е моето мнение. Мързи ги да прочетат една книга, понеже е по-лесно да изгледат филма по нея. Масово пишат на маймуница по чата. Пушат и се наливат с бири под акомпанимента на чалга от смартфона до оградите на училищата без да им пука, че може някой даскал да ги види. А и на даскалите вече им е все тая...
Като не си сигурен как се пише една дума поне се замисли какъв и е корена и вероятно ще се сетиш. Има и онлайн правописни речници. Обаче е по-лесно да не си напъваш мозъка, опраданието е - "нали не сме във форум по БЕЛ", както се каза по-нагоре в темата.
Дълги години масово в обявите се пишеше кОпувам. Масово също се слагаше Й за множествено число - примерно на батерия - батериЙ вместо батерии. Много пишат и съжЕлявам неправилно. Идва от съжаление бе хора не от съжЕление. И още много примери мога да дам, даже по едно време бях започнал да си ги записвам.
За съжаление това е масово явление благодарение на слободията, чалгата и масовото навлизане на електрониката, които взети заедно доведоха до непукизъм, изпростяване и мързел на голяма част от поколенията, израснали след така наречената "демокрация". Това е моето мнение. Мързи ги да прочетат една книга, понеже е по-лесно да изгледат филма по нея. Масово пишат на маймуница по чата. Пушат и се наливат с бири под акомпанимента на чалга от смартфона до оградите на училищата без да им пука, че може някой даскал да ги види. А и на даскалите вече им е все тая...
Като не си сигурен как се пише една дума поне се замисли какъв и е корена и вероятно ще се сетиш. Има и онлайн правописни речници. Обаче е по-лесно да не си напъваш мозъка, опраданието е - "нали не сме във форум по БЕЛ", както се каза по-нагоре в темата.
Дълги години масово в обявите се пишеше кОпувам. Масово също се слагаше Й за множествено число - примерно на батерия - батериЙ вместо батерии. Много пишат и съжЕлявам неправилно. Идва от съжаление бе хора не от съжЕление. И още много примери мога да дам, даже по едно време бях започнал да си ги записвам.
Последна промяна от Miki на Пон 12 май 2014 13:00, променено общо 1 път.
- onazi
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.9 TDI
Да си неграмотен е бедност, неуспех - личен и социален.
Това, че сме неграмотни трябва да ни кара да ходим с главите надолу, а не да ни е все едно.
Хубавото е, че човек се учи всеки ден, не го забравяйте! Няма значение дали "сме" на 20, 30 или 50 години.
Аз също не толерирам неграмотността, дори по някой път получавам обриви от заглавия от сорта на "еди какво си оскорение" или мнение "няма да збъркаш", бляк.
Edit
..и ще продължава да ни заобикаля чудовищна неграмотност вчера, днес и утре.
Това, че сме неграмотни трябва да ни кара да ходим с главите надолу, а не да ни е все едно.
Хубавото е, че човек се учи всеки ден, не го забравяйте! Няма значение дали "сме" на 20, 30 или 50 години.
Аз също не толерирам неграмотността, дори по някой път получавам обриви от заглавия от сорта на "еди какво си оскорение" или мнение "няма да збъркаш", бляк.
Edit
..и ще продължава да ни заобикаля чудовищна неграмотност вчера, днес и утре.
Последна промяна от onazi на Пон 12 май 2014 14:32, променено общо 1 път.
Лично мен най-смешно ми е да прочета "купих си броня, как да Е сложа".
Замяната на "я" с "е" ми е непонятна. Изключително масово го срещам , не го отдавам на неволна грешка...
Замяната на "я" с "е" ми е непонятна. Изключително масово го срещам , не го отдавам на неволна грешка...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”