Въпроси относно попълване на автобиография

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Re: Въпроси относно попълване на автобиография

Мнениеот push » Нед 19 окт 2014 22:14

Ако решиш да идваш към новата столица драсни едно ЛС.Предполагам ще се намери място в наща скромна фирма :mhihi

Потребителски аватар
hidalgo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hidalgo » Нед 19 окт 2014 23:25

Според мен - не се занимавай с тия "формати" като "европейска", "българска" и т.н. автобиографии.
Намери примерни в нета и прегледай няколко, виж как са структурирани и си напиши своята.
Наблегни на оформлението и правописа. Лично според мен не трябва да е повече от 1 страница. Успех. :th_up

givanova97
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот givanova97 » Вто 31 яну 2017 15:15

Здравейте! Тъй като съм на 19г. и имам минимален трудов стаж от 2 месеца, като земеделски работник във Франция, но съм работила и в България на още две места (без трудов договор) . . . Въпросът ми е, дали да напиша в автобиографията си за двете работни места на които съм била, без трудов договор?

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Вто 31 яну 2017 15:48

Пиши. За работодателя е важно къде и какво си работила, а не някакви договори.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 31 яну 2017 18:38

До сега аз не съм виждал компания, която да проверява трудов стаж, преди интервюто по написаното от кандидата. Общо взето автобиографията е отправна точка.

stefannankov
Автомобил: VW Touran 19 TDI
Двигател: BKC 105 hp 2005

Мнениеот stefannankov » Вто 31 яну 2017 22:36

Аз пък съм виждал, но става въпрос обичайно за западни работодатели и за работа която изисква някакъв достъп- обичайно работа на летища. Другата проверка се прави лесно, Бг е достатъчно малка държава да познаваш много HR-и, особено в същия бизнес, отделно че и повечето членуват в БАУЧР към даден момент и са се срещали. Най-лесното нещо е да разпиташ, отделно че и се проверява по отзивите на кандидата от предната работа по отношение на специфики, които няма как да се знаят от външен човек.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 31 яну 2017 23:05

Посочи ми компания, в която получават 60 кандидатури за работа и започват да звънят яко телефоните на познати и непознати, за да проверят всеки един от тях толкова обстойно? :mhihi

Това не се случва. Гледат се CV-тата, канят се хора на интервю и чак след това ако си подходящ, може и да се поинтересуват, и то ако става дума за висока или ключова позиция. И плюс това като си написал, че си работил някъде - това не е лъжа, щом наистина си работил, пък дори и без договор. Това е проверимо също с един телефонен разговор до предишен работодател.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 31 яну 2017 23:58

Vlad777 написа:И плюс това като си написал, че си работил някъде - това не е лъжа, щом наистина си работил, пък дори и без договор.

Не документираният работен стаж не може да бъде доказан или отчетен. И никой работодател няма да каже, че си му работил без договор, защото ще си вкара автогол - НОИ, НАП и Инспекция по труда го чакат. А пък за стаж в чужбина без договор пък хептен няма начин някой да го признае.
И аз съм работил навремето без договор. Не пишеш нищо в CV-то и работиш за оня, дето духа. Толкова.
За редица по-"нормални" работни места се изисква да има стаж, да е документиран и още повече да е в сферата на дейност на предприятието. Аз мога да напиша и че съм бил космонафт, ама ако го нямам в трудовата книжка, въобще пишат в обявата да не си правя труда да кандидатствам.
---
Няколко съвета - без излишни описания, не слагайте снимка, ако не се изисква и избягвайте споменаването на възраст по възможност.
Не използвайте готови бланки, особено пък ако няма да ги попълвате нацяло и ще оставяте празни полета в бланката. Най-добре да се създаде собствена автобиография. НЕ пишете "Автобиография" като заглавие на страницата.

stefannankov
Автомобил: VW Touran 19 TDI
Двигател: BKC 105 hp 2005

Мнениеот stefannankov » Сря 01 фев 2017 8:24

Възрастта лесно се изчислява по другите данни в автобиографията, но такъв съвет е приложим при по-възрастни хора и специфично наемане, за снимката също съм съгласен че ако не се иска изрично, то е добре да я няма, особено ако подбора ще се върши от непрофесионалист. Ние като хора сме склонни да асоциираме поведение с изображение, и ако има снимка наистина е възможно подбиращия кандидати да пренесе свои комплекси къмто нищо неподозиращ кандидат, само защото не е излязъл добре на снимката.
Форматът на автобиографията е важен, защото много често подборчиците отделят минута, минута и половина за първоначален преглед на автобиографията. Когато информацията е представена пригледно, подредено и атрактивно, това прави впечатление и улеснява взимането на решение. Важен момент е оставянето на впечатление за "старателно подготвена" автобиография. На мотивационното писмо не се пише "Мотивационно писмо" , но на автобиографията е добре да пише , поне така е прието, за да се подпомогне подбора при ориентацията в документите, ако са няколко. Определено не е добре да се оставят празни места, ако кандидата ползва готов формат - оставя много лошо впечатление, а в Бг над 70% от кандидатите допускат тази грешка. А как се оставя добро впечатление имам цял ферман да пиша по въпроса...Отделно че подготовката на документите се прави така, че да контрастира на представянето по време на интервю ,ама сега ще ми скочат едни хора....
Иначе недокументирания стаж е добре да се пише, естествено като коректно се посочи, че е недокументиран. Този стремеж към точност в детайлите прави впечатление, на фона на множеството полуприкрити,неконкретни, и пълни с празноти автобиографии, които подават кандидатите, и това впечатление трябва да бъде доукрепено по време на интервюто. Голяма част от подборчиците използват подхода STAR, при който се търси начин да се задават въпроси към миналото на кандидатите свързани с поведение, начин на мислене, мотивировка и др. Когато няма предходна история този процес при интервюто се затруднява. Или подбора, за да не се затруднява хвърля кандидата в кошчето... особено ако няма много излишно време.
Проверка няма смисъл да се прави при общи работници, обслужващ персонал и т.н., но когато стесниш кръга на кандидатите до 2-3 за едно работно място, на базата на поне 2 интервюта, особено ако то е с висока заплата и предполага освен квалификация и определено поведение и взаимодействие с клиенти и екип, и особено пък ако това работно място директно генерира добавена стойност за продукт или в крайния резултат на фирмата - тогава се проверява задължително. И това го казвам, като човек който в миналото си е правил по над 500 интервюта годишно.
А за кандидатите дали са 60...на мен ми се е случвало да получавам над 600 кандидатури само за 2 часа през jobs.bg , поради простотата на действието да шибнем бутона "кандидатствай по тази обява". Именно поради това не бих съветвал кандидат за работа да използва този сайт като основен източник за кандидатстване. Като види обявата нека потърси друг начин, да се обади на телефон..., да влезе във фирмен сайт, или пък специализиран сайт за подбор и да кандидатства от там. Много излишен и къртовски труд е отсяването на всякакви баламурници решили да стават шефове, защото са видели голямата заплата, самият профил на джобс.бг не е направен така че да ти дава възможност да го правиш бързо( е поне беше, може да са направили промени).

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 01 фев 2017 11:06

инжектопляктор написа:
Vlad777 написа:И плюс това като си написал, че си работил някъде - това не е лъжа, щом наистина си работил, пък дори и без договор.

Не документираният работен стаж не може да бъде доказан или отчетен. И никой работодател няма да каже, че си му работил без договор, защото ще си вкара автогол - НОИ, НАП и Инспекция по труда го чакат.

Хайде пак започна с параноичното творчество. Ако става дума за малък град, повечето работодатели или се познават или могат да намерят общ познат. При разговор на 4 очи, а даже и по телефона стария работодател като каже "да, работил е тук за известно време" какво очакваш да стане? ДАНС подслушва, задействат се експресни процедури, НАП и НОИ веднага скачат и смятат колко пари са скрити от осигуровки. Естествено дежурен съдия чака да даде разрешение за подслушване преди да е започнал разговора, защото усеща какво ще се коментира. И накрая стария работодател като каже "объркал съм се, мислех за друг човек" какво става? Не знам как постоянно измисляш някакви абсурдни сценарии - лекувал ли си се от параноя или в момента се бориш с нея?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 01 фев 2017 12:30

stefannankov написа:А за кандидатите дали са 60...на мен ми се е случвало да получавам над 600 кандидатури само за 2 часа през jobs.bg , поради простотата на действието да шибнем бутона "кандидатствай по тази обява". Именно поради това не бих съветвал кандидат за работа да използва този сайт като основен източник за кандидатстване.

Никой не чете CV-тата, а ако го прави е за да отсява и дискриминира по критерии пол, възраст или физиономия.
21 век е векът на това не колко знаеш и не те "наемат" по това колко знаеш, а по това колко хубаво CV правиш или колко връзки имаш в дадената фирма, за да погледнат твоето CV по-напреде.
А ти сериозно ли мислиш, че щом търсенето на работа се обезличи и повикване на интервю е равно основно на чист късмет, някой ще си прави труда да прави индивидуален подход за всяка фирма и дори да търси телефони и сайтове, след като на много обяви пише "не се свързвайте с нас по телефона, ако бъдете одобрени - ние ще се свържем с вас"
CV-то е особено тъпа форма за кандидатстване. Трябва веднага да ти светне лампичка, когато имаш образование и квалификация над 70% от кандидатите, всред първите си в подаването на CV и отново интервю - ядец.
Знаеш ли какво уникално CV си бях направил аз? 1 на 100 няма такова. И пак навремето докато не се разхождах лично и с връзки през хора, нещата не станаха.
777 написа:Ако става дума за малък град

Хората не кандидатстват само в малък град. Ти нали се сещаш, че ако беше малък град от 20-30 хиляди, най-вероятно всички се знаят и въобще нямаше да се налага да подава CV?
A аз не съм болен от параноя, просто всяко действие има последствие. Аз имам склонност да разглеждам повече от една възможности и внимателно да подбирам действията си, така че да няма възможност за неприятни последствия, които ти дори може и да не ги очакваш, но всред хората в България има много малки, завистливи, злобни и отмъстителни човеченца, които само чакат да те изпортят някъде. И само нещо дребно да не ти е наред, държавните органи започват да те нападат като акули, надушили кръв във водата, защото нямаш връзки.

Последна промяна от hooligans на Сря 01 фев 2017 13:07, променено общо 1 път.
Причина: Абсолютно безсмислено мнение, което не е по темата. Получаваш поредното официално предупреждение.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 01 фев 2017 12:43

Ти си болен, честно!

Последна промяна от IvanMan на Сря 01 фев 2017 13:51, променено общо 1 път.
Причина: Нарушаване на т.5 и т.7 от правилата на форума! Получаваш предупреждение!

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 01 фев 2017 12:47

инжектопляктор написа:Аз имам склонност да разглеждам повече от една възможности и внимателно да подбирам действията си, така че да няма възможност за неприятни последствия, които ти дори може и да не ги очакваш, но всред хората в България има много малки, завистливи, злобни и отмъстителни човеченца, които само чакат да те изпортят някъде. И само нещо дребно да не ти е наред, държавните органи започват да те нападат като акули, надушили кръв във водата, защото нямаш връзки.

Ако си в ролята на кандидата за работа, какво те интересуват животозастрашаващите опасности за бившия работодател? Който го е страх от мечки не ходи в гората са го казали хората.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 01 фев 2017 12:48

vucata написа:Ти си болен, честно!

Не, живея в България. Не в София. И имам поглед над нещата. Със CV можеш да си избършеш дупето.
Писах - уникално CV, уникална квалификация, с по 40-50 кандидатствания на обява, няма отговор за интервю. Според теб какво означава това? Според мен, че някой профилактично пуска обяви да "сондира" дали няма да намери баламурник да му работи за по-малко пари и да изхвърли текущия и да икономиса някой лев или просто CV-тата никой не ги гледа.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 01 фев 2017 12:48

givanova97 написа: Въпросът ми е, дали да напиша в автобиографията си за двете работни места на които съм била, без трудов договор?

Няма да ти донесе някакви позитиви,ако го напишеш,но и няма да ти навреди.Обикновено работодателя се интересува дали си имаш някакъв опит на позиция за която кандидатстваш или поне подобна.И ако имаш и препоръки от предишен работодател,тогава предишните ти позиции могат да ти донесат големи плюсове .

Върни се в “ОФФ-Топик - други”