Каква чиста заплата (нето) получавате в София?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Какво нетно възнаграждение получавате в София?

До 1000 лева
5
6%
1000 - 1500 лева
7
8%
1500 - 2000 лева
10
12%
2000 - 2500 лева
10
12%
2500 - 3000 лева
18
21%
3000 - 4000 лева
10
12%
4000 - 5000 лева
7
8%
Над 5000 лева
17
20%

Общо гласове: 84
Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Re: Каква чиста заплата (нето) получавате в София?

Мнениеот Petrolhead » Пон 03 апр 2023 12:22

в държавата има огромен проблем с работната ръка. за момента нещата се крепят от по-старите поколения, но след 10 години ще е съвсем страшно

чорбаджиите са отвратителни, работниците и те. има някакви единични фирми и сектори, които в които има надежда, но масата е доста посредствена,

в този ред на мисли, ми се иска да задам един допълващ въпрос.

колко пари стартова заплата трябва да получава млад мъж, без работен опит, без висше образование, без езици?

защото този човек, когато започне работа някъде, някой чорбаджия трябва да инвестира в него поне 6-10 месечни заплати+осигуровки+обучения+облекло и тн, а резултат може и да няма, защото работникът може да реши да си тръгне във всеки един момент

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 03 апр 2023 13:12

Petrolhead написа:
колко пари стартова заплата трябва да получава млад мъж, без работен опит, без висше образование, без езици?

Според мен минималната заплата за района, която обаче трябва да покрива: жилище (наем+разходи), месечни разходи за храна (без ресторанти и дискотеки) и транспорт. За София, сигурно 1300-1500 чисто ще са достатъчни.
Днес видях обява в ПицаЛаб, наемат подобни кадри за около 2000лв бруто (1500 нето).

По въпроса с инвестицията, това е риск, който следва да е калкулиран в цената (заплатата), така както е навсякъде. Заради заплати много работодатели си позволяват да губят тренирани кадри, при положение че трябва да ги заменят с нови на по-висока цена, които колкото и да са кадърни имат минимум 6 месеца само за адаптация. Това се наблюдава във всички сектори.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пон 03 апр 2023 13:52

Petrolhead написа:колко пари стартова заплата трябва да получава млад мъж, без работен опит, без висше образование, без езици?

защото този човек, когато започне работа някъде, някой чорбаджия трябва да инвестира в него поне 6-10 месечни заплати+осигуровки+обучения+облекло и тн, а резултат може и да няма, защото работникът може да реши да си тръгне във всеки един момент

Леко тенденциозни разсъждения. Да разбираме, че тепърва ще учи "езици" и някаква високо квалифицирана дейност? Без висше образование вече е трудно да откриеш човек. Колко е висше е друга тема, но диплома ще ти покаже всеки. Задочно, дистанционно в измислен университет, но висше. За облекло защо се отваря коментар? Излиза, че ще рине асфалт или ще влиза в шахти. За нормална работа, за която е добре да знае езици няма логика работодателят да мисли за облекло - нали получава добра заплата човекът, ще си купи. Натяква се, че не знае езици, а всъщност работата изобщо не изисква такива. Важно е да се оправдае ниската заплата. Или се подразбира, че заплатата е мизерна и поне трябва да го подлъжеш с "работно облекло". През тия 6-10 месеца тоя работник ще прави ли нещо или ще стои и ще чака? Всичко това звучи като оправдаване, че и 600лв са му много - видиш ли той за нищо не става.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пон 03 апр 2023 14:12

на мен ми трябва шлосер. ама добър шлосер

добрият шлосер, може да чете чертежи, за което не се иска висше, но завръшилите техически университети или поне техникуми, поне са виждали чертежи
добрият шлосер може да чете чертежи на езици различни от български. аз ще го науча поне на основните неща. ще го науча и на някакви абсолютно базови неща за CAD
добрият шлосер е облечен така, че да не си запали гащите и да не си вади стружки от очите през ден. само тъпия му шлемофон струва 300 лева. защото искам добрият шлосер да му е удобно, да не се нарани, да не си навреди на зрението, слуха и окосмяването по краката
добрият шлосер може да работи със инструменти и машини, като времето да ги научи всичките е по-скоро години, а не месеци

мога да изброявам още.
с удоволствие бих дал 3 бона на добър шлосер, но такива се намират трудно, съответно бих научил всеки един, който има желание, но и такива се намират трудно
за удоволствието да науча някого плащам 20тина бона, защото докато се учи, потенциално добрия шлосер, не само е ниско производителен, но и произвежда доста брак, сваля производителноста на колеги си, защото вместо да работят, те наглеждат новата надежда.

Ето защо идва въпросът ми, колко трябва да плащам на новата надежда и има ли каквато и да било гаранция, че инвестицията някога ще ми се върне?
защото аз тези пари и време ще ги прежаля, но когато ми минат 5-6 такива звезди през ръцете, малко започва да ми се губи смисъла.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Пон 03 апр 2023 14:28

Въпросите повдигани от колегата Petrolhead са съвсем резонни и работодателите правят всичко възможно инвестицията им да е оправдана... затова правят всевъзможни гимнастики, като включително ходят на различни курсове и обучения (слайд от каквото прилагам за да илюстрирам какво се има предвид).
Reliability.png
Reliability.png (54.35 KиБ) Видяна 1587 пъти

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пон 03 апр 2023 14:54

Petrolhead написа:на мен ми трябва шлосер. ама добър шлосер

добрият шлосер, може да чете чертежи, за което не се иска висше, но завръшилите техически университети или поне техникуми, поне са виждали чертежи
добрият шлосер може да чете чертежи на езици различни от български. аз ще го науча поне на основните неща. ще го науча и на някакви абсолютно базови неща за CAD

Примерът ти е доста частен случай. Значи искаш шлосер с висше, който се предполага, че няма понятие от чужди езици, тъп е, няма опит. Не знам защо се предполагат такива комплекти от качества (нещо като висшист-двойкаджия). От по-горното ти твърдение излиза, че търсиш млад човек с нулев опит, който не е учил механотехникум и ти ще правиш от него шлосер. Но се обобщава така, сякаш всеки започващ нова работа се подразбира, че е в подобна ситуация и затова минималната работна заплата си е живо полеене на пари първите 10 месеца. От шлосерски умения и чужд език, може да намериш хора поне с едното. Ако държиш да хванеш съвсем случаен човек (от борсата примерно) и претендираш как си искал да му даваш 3000лв, излиза че търсиш оправдания за даване на доста по-малко.

Последна промяна от 777 на Пон 03 апр 2023 15:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пон 03 апр 2023 15:01

777 написа:
Petrolhead написа:на мен ми трябва шлосер. ама добър шлосер

Примерът ти е доста частен случай. Значи искаш шлосер с висше, който се предполага, че няма понятие от чужди езици, тъп е, няма опит. Не знам защо се предполагат такива комплекти от качества (нещо като висшист-двойкаджия). От по-горното ти твърдение излиза, че търсиш млад човек с нулев опит, който не е учил механотехникум и ти ще правиш от него шлосер. Но се обобщава така, сякаш всеки започващ нова работа се подразбира, че е в подобна ситуация и затова минималната работна заплата си е живо полеене на пари първите 10 месеца.

търся човек професионалист, който е добър в това което прави.
все ми е едно дали е млад или дърт, вишист, двойкаджия или завършил 8ми клас.
ако не може, но иска да се научи ще го науча.

това което казвам, е че истинските професионалисти в България са страшно малко, а нови не идват. Фирмите се оправят някак с каквото разполагат, което не е с добро качество, от там и ниските заплати.
поне в моят бранш работата, която се върши в Германия от 7-10 човека, тук се върши от 15-20.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Мнениеот hvp800 » Пон 03 апр 2023 15:43

А какво да направи частния сектор , за да може да излизат потготвени кадри ? Защото от университетите едва ли излизат подготвени шлосери ( частния случай от горното мнение ) , а лошото е , че излизат неподготвени за повечето неща от реалният бизнес.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пон 03 апр 2023 15:57

частният сектор, може да работи на сиво, да не си осигурява работниците, да дебне обществени поръчки, да върти далавери с ДДС, все такива неща.

или да зареже това с което се занимава и да почне да строи 26 етажни блокове

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 03 апр 2023 18:09

А, как бихте коментирали варианта, в който 15 години работиш в една фирма, един бранш. Вършиш си работата, началникът доволен, ама заплатата... Голяма клизма... После решаваш да напуснеш и се почва "ама що сега така" хън-мрън... Значи колегата горе не може да намери читав човек, готов е да плаща добра заплата. А други - имат готови обучени, носещи приходи на фирмата, без нужда от допълнителни обучения и квалификации - и ги пускат с лека ръка да си ходят.

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Пон 03 апр 2023 18:38

Чета, чета и наистина недоумявам някои разсъждения.
Първо заплата в Сф от рода на 1300 лева те обрича на глад и мизерия. С такива пари не е възможно да се посрещнат никакви разходи, да не говорим за какъвто и да е уж живот. И тогава заплата не би следвало да получава никой работещ, независимо дали е метач на тротоар или друг също толкова неквалифициран. Но тук може би не ни е достигнала още силата на мисълта. И да, следва да има минимум определено заплащане по сектори, а и за страната, но на бизнеса това не му е изгодно.
Колкото до кадрите, ако някой се е заблуждавал, че след като държавата буквално ликвидира средното си образование и средно-техническото такова, резултатът ще е друг.
Не само шлосери, никакви специалисти няма. Един читав млад майстор няма.
Младите в голямата си част, не учат, не четат, не се развиват, не желаят да се развиват. Не е модерно да се работи. Чакат на готово, мама, тате, чичо, леля, някой нещо да даде или да прати. Ние сме следващата Албания на Балканите, или поне вървим към този социален модел, за съжаление.

Колкото до заплащането, това е много относително и специфично. Да, младият човек, който иска да работи, но няма опит, много неща не може, но поне има желание да се научи. За съжаление, обаче голяма част от бизнеса се сети за този проблем с кадрите, едва след като младите напуснаха страната и заживяха навън, а някои са вече и второ поколение навън. Къде беше бизнеса, когато се закриваха профилирани паралелки в средните училища и цели профилирани техникуми. Нямаше го бизнеса, той си имаше работници, не го бригаше много. Измина един не малък период от години в които младите, но все пак вярващи в реализацията си хора, изоставиха нашия социален идиотизъм и няма как да бъдат винени. Защо избягаха тези млади хора, защото тук им се подиграваха с минимална заплата и трудна реализация. Колелото се завъртя вече, именно затова няма кой да работи. Отива на работа младо момче, току-що завършило и оттам му викат * 800 лв и 400 под масата*. Е как да станат нещата. Разбира се има и сектори и отделни фирми в които работодателят цени кадрите, именно защото знае или е осъзнал, че без кадри и за него няма бъдеще. Вероятно и на колегата с 3к е в тази графа, но такива хора с визия са малко.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пон 03 апр 2023 19:21

Не смятам, че проблемът е само в образованието.

Младите тигри, с които се сблъсквам нямат елементарни трудови навици. Говорим за брутални пропуски във възпитанието, говорим че не знае как се пикае и че трябва да си изчисти лайната в тоалетната, говорим, че не знае как да застане за да не хвърчи всичкия прах от ъглошлайфа право в муцуната му. Има младежи, които не знаят как да работят с тиксо, не могат да кажат две думи на непознат човек, не могат да запомнят 4 двуцифрени числа.

И те не са виновни, родителите им са ги направили такива

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пон 03 апр 2023 19:52

stefan4o написа:А, как бихте коментирали варианта, в който 15 години работиш в една фирма, един бранш. Вършиш си работата, началникът доволен, ама заплатата... Голяма клизма... После решаваш да напуснеш и се почва "ама що сега така" хън-мрън... Значи колегата горе не може да намери читав човек, готов е да плаща добра заплата. А други - имат готови обучени, носещи приходи на фирмата, без нужда от допълнителни обучения и квалификации - и ги пускат с лека ръка да си ходят.

Ами има един такъв принцип "много е добър, но защо да му вдигаме заплатата - той и така си стои, сигурно го устройва". В същото време идва нов човек за същата длъжност - няма как, времената се менят, трябва да платим повече за да го привлечем. А стария е будала, нека си работи и няма да му казваме, че дадохме повече на новия. Самонадеяността и надменността на много предприемачи е съществен фактор. Как някакъв си "нещастник" ще го притиска и ще иска повече пари, няма да му дам, пък ако ще да плащам тройно после за да го заместват.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 03 апр 2023 20:04

Точно така си е. :mhihi :mhihi :mhihi Да добавя, че много от тях мислят, че едва ли не човек е женен за тяхната фирма и ако не са те - ще умре от глад :icon_lol Повечето пъти им се получава :)

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пон 03 апр 2023 20:10

Чорбаджиите също не са стока. Но незаменими работници няма, имам доста примери. Фирмите куцат известно време, но се оправят и без някоя от звездите си.
Докато изпляскал чорбаджия определено може да загроби и най-добрата фирма

Върни се в “ОФФ-Топик - други”