Ще растат ли цените на жилищата занапред?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Как ще се движат цените в следващите 5 години?

Като магаре на мост (няма да се променят)
15
13%
На KR оборотомера пасти да яде (ще растат стремглаво)
53
46%
Кантар е работата (не знам)
32
28%
Спускане ски алпийски дисциплини (ще падат)
15
13%

Общо гласове: 115
Потребителски аватар
Huizel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Huizel » Пон 11 юни 2007 23:24

E то това е лошото,че обикновенния човек неможе да си позволи жилище или в най добрия случай си го взема на изплащане за 10-15 години. Успели хорица си купували,абе Драго,а неуспелите какво правят?Да ходят да спят под некой мост ли?Или чакат чужди инвестиции които аз така и не разбрах какво могат да ни помогнат,моля някой да ми обясни :roll: :lol:

Последна промяна от Huizel на Пон 11 юни 2007 23:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пон 11 юни 2007 23:24

мда не е цветно но мутри не съм виждал да си купуват апартамент
те инвестират в блокове и квартали :wink:

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пон 11 юни 2007 23:26

Huizel написа:E то това е лошото,че обикновенния човек неможе да си позволи жилище или в най добрия случай си го взема на изплащане за 10-15 години. Успели хорица си купували,абе Драго,а неуспелите какво правят?Да ходят да спят под некой мост ли?Или чакат чужди инвестиции които аз така и не разбрах какво могат да ни помогнат,моля някой да ми обясни :roll: :lol:

да ти кажа ако чакаш да ти дойде нещо отгоре наготово имаш да си чакаш
принципа е следния кой както може...

навремето доячка и хирург като са взимали горе долу едно и също па е било много честно...

познавам няколко човека с незавършено средно
които с много труд и "акъл" сега са доста успели хора
(говоря за честен бизнес не за мутри...)

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пон 11 юни 2007 23:31

DragoGT написа:абе айде бре колко ще изкараш от банката???
мое сме прости ама....
я сметни 100м2 купени на 700-800 еуро и продадени на 1200
от банката че изкараш дръжки...

Отприщване на банковата политика по кредите, нестроги правила по раздаване на жилищни кредити и ниска икономическа култура - една златна комбинация.

Българина икономиката няма да я пренапише - само ще я изкриви, за да го яде двоен след това. (както го обясни Rabbit_TDI)

DragoGT написа:искаш да ми кажеш че на запад не живеят под наем или че няма хора с повече от едно жилище...
само че там сега е много трудно някой да си купи повече от едно жилище а тук не толкова... но на там отива
който може да натрупа може (и ще е добре след време) който не сорри

Ясно е, че БГ има рядко висок коефициент на притежание на собственост на глава от населението.

На запад първо нямат толкова много лична собственост, освен това ценностната система е друга - имам пряк пример от познат:

2 жилища на обща стойност малко между 250к и 300к евро (точно не знам колко) изплатени караше до скоро кола за 35к на изплащане

Просто приоритетите на Запад са малко по други...

Последна промяна от Чудомир на Пон 11 юни 2007 23:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пон 11 юни 2007 23:32

ОФФ: Едно време пък кво общо има със пазарните механизми в стройтелството в БГ/тва беше смисъла на темата/,комунизма пък кво общо има с равенството/междо другото се готви да живееш под шапката на комунизма щото по всички прогнози след 10 години Китай ще доминира не само икономически/,пък от де знаеш кво е било едно време/аз лично не знам и хич не ме интересува/.

Потребителски аватар
Ото Кац
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ото Кац » Вто 12 юни 2007 7:48

Нормално е цените на недвижимите имоти да се вдигат. Ненормално е обаче да се вдигат с темповете, с които растяха досега.

Мисля, че тенденцията на увеличение ще се запази като цяло.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 12 юни 2007 10:37

до тук се спрегнаха два типа купувачи (разни инвеститори - купува за да развие и продаде с печалба, собственици - купува за собствено ползване), като се пропусна основният, който надува цените, а именно спекулантите (купува, за да продаде с бърза печалба). Докато ги има тях цените ще са нагоре, дали с КР или АБД, незнам има си аналитици за тая работа, аз не съм в тоя бизнес :)

чужденци у Софията няма, щото цените много бързо се юрнаха нагоре, не е ясна вързвращаемостта, има квартали и квартали, а и хората над средната вързаст на запад рядко предпочитат града пред спокойствието на село. Докато по курортите нещата са по-ясни (уж и на пръв поглед) - хем ще си почива, хем рентичка, пък идеята на самият курорт е да остане такъв, т.е. ограничен в пространството и който превари, той ще завари. Да ама като наще курорти няма други на света, ама това е друга тема.

В чужбина собствените жилища наистина са много по-малко, или са съсредоточени в собственици, който печелят от тях, или просто са много богати. Защото хората там са се научили да живеят на кредит, а и самата система е така устроена, пример: ако вложиш кинти в недвижима собственост, ти спестяваш наема, режиините си остават при всяко положение затова не са мярка, обаче ако излезеш под наем, продадеш жилището и инвестираш парите с по-голяма доходност от спестения наем, защо ми е жилище тогава?! Това в Европа, САЩ и Япония е опростено като механизъм до крайност, + развитото осигуряване, социална политика, икономическа сигурност, позволява на хората да се отпуснат и живеят на кредит, без да мислят постоянно за "черни дни".
При нас това е манталитет, и докато той не се промени, това ще е вторият най-голям фактор за определяне на цените в бъдеще, имам чувството, че всеки извън големите 3-4-5 града (СА, РВ, В, А) мечтае да притежава апартамент в тях, без да знае защо, докато аз мечтая за момента в който ще мога да си работя от село, без трамвай, лудница и простотия. Имоти ги има, няма я инфраструктурата.

Потребителски аватар
paparak23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот paparak23 » Вто 12 юни 2007 10:55

Според мен, цените ще се запазат на същото ниво, и след няколко години малко ще паднат.

Потребителски аватар
mx3333
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mx3333 » Вто 12 юни 2007 19:06

svetla_rock написа:Според мен, цените ще се запазат на същото ниво, и след няколко години малко ще паднат.

Няма как да паднат - тия дето са си купили на загуба ли ще са? Това да не е като стари коли "нов внос". При имотите няма евтин "нов внос" и няма никаква обосновка за спад на цените. Спад може да има единствено, ако има голяма стагнация. Някой ако не помни добре ще му поясня, че просто м/у 1998-2002 поради липсата на кредити, наличието на борд и бавно закрепване след инфлацията просто всички се скатаваха и нямаха излишни пари за харчене. Затова бяха евтини имотите. Нормално ли е според вас обикновен човек в средно голям град в БГ да получава годишна заплата колкото двустаен апартамент? Не че може да пести 100% от заплатата си, но въпросът е принципен.

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Бързият » Вто 12 юни 2007 19:18

mx3333 написа:Не че може да пести 100% от заплатата си, но въпросът е принципен.

Само това не разбрах - да пести 100 % от заплатата :roll:
Или да се боядиса зелен и да фотосинтезира :lol:

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 12 юни 2007 19:57

mx3333 написа:Няма как да паднат - тия дето са си купили на загуба ли ще са?

Защо да не станат на загуба, като са теглили кредити без да си направят сметката, естествено е, че ще има издухали супата.

mx3333 написа:Някой ако не помни добре ще му поясня, че просто м/у 1998-2002 поради липсата на кредити, наличието на борд и бавно закрепване след инфлацията просто всички се скатаваха и нямаха излишни пари за харчене.

Според теб колко хора имат в момента "излишни" 80м² * 700 € = 56 k евро (~ 100k лева)? Номера отива натам, че парите са на банките, и това, към което спекулирах с темата, е да разбера как се връщат тия пари с една нормална заплата от, да речем, 1000-1200 лв на човек на месец в едно младо семейство?

mx3333 написа:Нормално ли е според вас обикновен човек в средно голям град в БГ да получава годишна заплата колкото двустаен апартамент? Не че може да пести 100% от заплатата си, но въпросът е принципен.

Ако визираш миналите 3-5 години, не я виждам тая сметка как си я сглобил:

Среден човек в среден град (не София) с късмет 700 лв на месец по 12 месеца ) ~ 10к лева. Да предположим, че спестява 20%, което не го вярвам са 2к лева на година.
Преди 5 години 60 м² в Пловдив на що годе добро място бяха 20к евро (~ 40k лева). Кво излиза, точно 20 години изплащане, колкото беше навремето при бай Тошо калкулирана панелката на родителите ми (и баща ми беше директор, колкото и смешно да звучи, имам предвид печелеше добре на сигурно място).

Колко човека, които са назначени някъде в момента (не държавна администрация) могат да планират на сигурно следващите 15-20 години, за да си погасят кредитите?

И в горните сметки съм заложил оптимистични цифри, а нещата могат да вървят и на лошо.

П.С. Ако имам грешка в сметките или сумите, нека някой ме поправи :D

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 12 юни 2007 19:59

пич, никой нормален човек няма да работи 20г за по 700 лв на месец, нали се сещаш ;)

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 12 юни 2007 20:10

Ludia написа:пич, никой нормален човек няма да работи 20г за по 700 лв на месец, нали се сещаш ;)

Този пример беше за миналото, защото колегата беше споменал, че в среден град среден човечец е напечелвал за апартамент за 1 година.

В сегашно време калкулацията я направи с двама души по 1200 лв и цена от 100к на жилище в град София.

А сега ми кажи какъв процент са семействата, който имат доход от или над 2500 лв на месец?

Според мен цялата работа е сапунен мехур - готов съм и да чуя контра аргументи, ако може с конкретни цифри.

Потребителски аватар
mx3333
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mx3333 » Вто 12 юни 2007 20:13

NE_KAZVAM написа:
mx3333 написа:Не че може да пести 100% от заплатата си, но въпросът е принципен.

Само това не разбрах - да пести 100 % от заплатата :roll:
Или да се боядиса зелен и да фотосинтезира :lol:

Ще ти го кажа с конкретни цифри - чиста заплата 500лв и цена на двустаен от 6000-7000 лв. Това бяха реални неща. За 100-те % имах предвид, че с 500 лв заплата не можеш да пестиш 6000 на година, но все пак съотношението заплата/имот е безкрайно по-добро от 800лв заплата и 60 хил. за същия апартамент (примерно).

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 13 юни 2007 9:45

Чудомир написа:
Ludia написа:пич, никой нормален човек няма да работи 20г за по 700 лв на месец, нали се сещаш ;)

Този пример беше за миналото, защото колегата беше споменал, че в среден град среден човечец е напечелвал за апартамент за 1 година.

В сегашно време калкулацията я направи с двама души по 1200 лв и цена от 100к на жилище в град София.

А сега ми кажи какъв процент са семействата, който имат доход от или над 2500 лв на месец?

Според мен цялата работа е сапунен мехур - готов съм и да чуя контра аргументи, ако може с конкретни цифри.

да вметна още един параметър към сметката, сложете и лихвата за периода на изплащане на заема :)

според една скоро цитирана статистика във форума, 10% от софианци са декларили доход от над 6к лв на месец за миналата година :) така че тия с 1200 трябва да са поне към 50% :lol:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”