Много хора предпочитат да работят официално, или така да се каже по договор на МРЗ /минимална работна заплата/ и върху тази сума да им се плащат осигуровки, а пък действителната заплата да си я вземат на черно - без данъци, без осигуровки, демек само за мене си. Е да, ама в такъв случай могат да те гъ*зят както си искат, щото какво пише в договора - 180 левчета. И какво става - я вземи това ненормирано работно време с невписани в длъжностната характеристика задължения и извънреден труд. Ама... няма ама. Или бачкаш квото ти се каже за колкото пари сме се разбрали на черно, или вземаш 180 лева за това, което пише в договора, и то само до момента, в който след около месец се съкрати щата и лекинко те съкратят. Та който подписва договор при такива условия трябва да е готов да понесе последствията.
Не казвам, че това е правилно. Но ако искаш да работиш това, за което си се цанил, с нормално работно време, и за добро заплащане, трябва да си подпишеш такъв договор, в който всичко това е фиксирано. И да, има такива фирми, и не са толкова малко. Естествено всичко това става най-често при квалифициран, ако не и високо квалифициран труд.
По отношение на свободата, дето беше писал един колега по-горе - свободата не включва само правото да си избереш господаря, а и да си избереш да нямаш господар - всичко е въпрос на собствен избор. Лафовете с робството са изтъркани, еле па за икономическите окови - не са задължителни.
Нормално ли е това!???
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
dobrinb написа:Много хора предпочитат да работят официално, или така да се каже по договор на МРЗ /минимална работна заплата/ и върху тази сума да им се плащат осигуровки, а пък действителната заплата да си я вземат на черно - без данъци, без осигуровки, демек само за мене си. Е да, ама в такъв случай могат да те гъ*зят както си искат, щото какво пише в договора - 180 левчета. И какво става - я вземи това ненормирано работно време с невписани в длъжностната характеристика задължения и извънреден труд. Ама... няма ама. Или бачкаш квото ти се каже за колкото пари сме се разбрали на черно, или вземаш 180 лева за това, което пише в договора, и то само до момента, в който след около месец се съкрати щата и лекинко те съкратят. Та който подписва договор при такива условия трябва да е готов да понесе последствията.
Не казвам, че това е правилно. Но ако искаш да работиш това, за което си се цанил, с нормално работно време, и за добро заплащане, трябва да си подпишеш такъв договор, в който всичко това е фиксирано. И да, има такива фирми, и не са толкова малко. Естествено всичко това става най-често при квалифициран, ако не и високо квалифициран труд.
По отношение на свободата, дето беше писал един колега по-горе - свободата не включва само правото да си избереш господаря, а и да си избереш да нямаш господар - всичко е въпрос на собствен избор. Лафовете с робството са изтъркани, еле па за икономическите окови - не са задължителни.
Тва за договора е много относително.Шефа лош ли е пиши я работата бегала - договора с нищо не може да те спаси.Плюса на договора е ако бачкаш в държавна работа ,или тежък/вероятно вреден/труд с осигуровки.Другото лошо на договора на реална заплата е ,че като решиш да напускаш трябва да си отработиш 1-2 месеца ,а по-добрата оферта за работа няма да чака.Докато ако си на 180 лева напускаш си на другия ден и нека после работодателя да те съди за 180 лева за един месец - тва го знам щото съквартиранта ми направи така и така и не му ги взеха.
- Stoi
- Вечен БАН
- Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
- Двигател:
- Контакти:
Тука забелязвам нещо в коментарите.... Че колкото и да те тъпчат това било нармално, че видеш ли имало и по лошо...тук било така, там било така. Господа по тази логика един ден ще стигнем до там че ще се превърнем в нечовеци, в машини лишини от всичко човешко. Пълни глупости ! Нещата трябва да са такива каквито трябва да бъдат ! Пич прати им проверка ! Ако трябва и няколко !
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Дет се вика у всеки има зрънце истина. Гаджето работи на абсолютно нормирани условия и от брутна заплата 500 получава нето 350. Парите си ги получава на карта междо 1 и 20 дата (никой никога не знае точно кога) Аз работя на договор в които пише едно а аз взимам 3 пъти повече без да давам и лев за осигуровки, парите си получавам между 28 и 30 дата, и взимам пълна 13 заплата. При това положение в България все си мисля че така е малкйо по-добре Според мен всичко си зависи от шефовете. Но след като вече е приета дадена работа с всичките и условия няма защо после да негодуваме че се осигуряваме на минимална заплата и че имаме дълъг работен ден. Щом като не се харесва просто не приемайте работата и няма да има недоволни. Разбира се далеч съм от мисълта че така трябва да бъде, но докато се променят нещата (дано да сме живи да видим) или си вършиш работата там където си се цанил или работиш за себе си (както каза Добрин)
Е наистина в тази държава сме господари и робове.
След като викнах инспекцията на труда дойдоха в магазина дето работя съставиха актове за над 5 хиляди лева и в резултат на това ме извикаха в главния офис да пускам молба за напускане или щели да ме уволнат дисциплинарно.
Е това що за нормално е? На тях не сам им наред нещата и след като ги глобат по закон и ме уволняват един вид?
Нормално ли е?
След като викнах инспекцията на труда дойдоха в магазина дето работя съставиха актове за над 5 хиляди лева и в резултат на това ме извикаха в главния офис да пускам молба за напускане или щели да ме уволнат дисциплинарно.
Е това що за нормално е? На тях не сам им наред нещата и след като ги глобат по закон и ме уволняват един вид?
Нормално ли е?
Върни се в “ОФФ-Топик - други”