Анализ: Кредит VS Депозит

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
yeti123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yeti123 » Пет 11 апр 2008 8:06

Божков написа:Работата отива на зле, щом взеха да дават по 7% лихва.

Както написах малко по-горе, тези лихви в момента се дължат на това че в момента има липса на левов ресурс в банките (всички) поради факта, че беше отделено много внимание на кредитите в последните 2 години, а и колкото и невероятно да ви звучи в момента покупателната способност на българския народ се е повишила, което от своя страна води до повече покупки отколкото депозиране на средства!
Поради това банките за да привлекат левов ресурс бяха и са принудени да повишат лихвите по депозитите за привлекат средства. Всеки ще каже - да ама всички са чужди - ДА но ресурса от банките майки идва в евра!

Lyubaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lyubaka » Пет 11 апр 2008 8:45

lyubobg, идеята ти е интересна, но за съжаление не е съвсем обоснована по ред причини(общо взето посочени вече).
Аз обаче имам друго питане-какво мислите за варианта кредит в чужбина и парите на депозит в България?

P\/G

Мнениеот P\/G » Пет 11 апр 2008 8:45

yeti123 написа:...в момента покупателната способност на българския народ се е повишила...

Как се е повишила според теб? Много просто - от кредити. Куцо и сакато тегли по 2-3 хиляди да си понапазарува "техника" щото много му трябва. И всички таят надежди как ще стане хиперинфлация и ще се стопят кредитите им.

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Пет 11 апр 2008 9:36

Lyubaka написа:lyubobg, идеята ти е интересна, но за съжаление не е съвсем обоснована по ред причини(общо взето посочени вече).
Аз обаче имам друго питане-какво мислите за варианта кредит в чужбина и парите на депозит в България?

обоснована е - чети отговорите ми, аргументирани са.

Иначе твоята идея звучи интересна - каква е лихвата на кредит в чужбина ?

Lyubaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lyubaka » Пет 11 апр 2008 10:01

Ами сега поразцъках сайтове на немски банки и ако правилно съм се ориентирал, лихвите по стандартните им потребителски кредити са м/у 6 и 7,5%, а тук такива са само тези по най-преференциалните потребителски кредити... Това означава, че преференциалните им кредити трябва да са на около 5%
Не претендирам за 100% достоверност, че езика не го шпрехам особено но май са там някъде...

Потребителски аватар
Dragon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dragon » Пет 11 апр 2008 10:13

Колега Любо...първо моите уважения към идеите за печалба...в спора се ражда истината. Но и един глас от мен за кредитите срещу депозитите. Прочетох внимателно всички мнения и в края на краищата виждам, че май само ти си на мнение, че чрез депозитите ще спечелиш повече отколкото от кредитите, най-малкото защото инфлацията е по-голяма от съответния процент депозит (бил той и 8%)...! Както и да е... аз планирам да инвестирам спестяванията си за втори апартамент (някой ден), който да се изплаща сам чрез даването му под наем, така че да живея по-спокойно, а на децата си да оставя нещо, за да мога да им помогна като пораснат, а да не се юркат те докато са студенти и да се чудят как да свързват двата края, защото трябва да си плащат наема...един вид инвестицията МИ е в тяхното спокойствие и в моята по-голяма отговорност. Не забравяй и едно златно правило: инвестицията в недвижимо имущество е най-добра, защото цените му няма да падат както се обезценяват парите ни.

Последна промяна от Dragon на Пет 11 апр 2008 22:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Пет 11 апр 2008 10:46

Dragon написа:Колега Любо...първо моите уважения към идеите за печалба...в спора се ражда истината. Но и един глас от мен за кредитите срещу депозитите. Прочетох внимателно всички мнения и в края на краищата виждам, че май само ти си на мнение, че чрез депозитите ще спечелиш повече отколкото от депозитите, най-малкото защото инфлацията е по-голяма от съответния процент депозит (бил той и 8%)...! Както и да е... аз планирам да инвестирам спестяванията си за втори апартамент (някой ден), който да се изплаща сам чрез даването му под наем, така че да живея по-спокойно, а на децата си да оставя нещо, за да мога да им помогна като пораснат, а да не се юркат те докато са студенти и да се чудят как да свързват двата края, защото трябва да си плащат наема...един вид инвестицията МИ е в тяхното спокойствие и в моята по-голяма отговорност. Не забравяй и едно златно правило: инвестицията в недвижимо имущество е най-добра, защото цените му няма да падат както се обезценяват парите ни.

здравей колега Dragon,
и да и не - именно тази теория на американците ги докара до това положение, че недвижимото имущество върви винаги нагоре :wink:

P\/G

Мнениеот P\/G » Пет 11 апр 2008 10:47

Lyubaka написа:Ами сега поразцъках сайтове на немски банки и ако правилно съм се ориентирал, лихвите по стандартните им потребителски кредити са м/у 6 и 7,5%, а тук такива са само тези по най-преференциалните потребителски кредити... Това означава, че преференциалните им кредити трябва да са на около 5%
Не претендирам за 100% достоверност, че езика не го шпрехам особено но май са там някъде...

Доста оптимистично. Нали знаеш че и хладилниците в САЩ са много по-изгодни - давай да купуваме оттам. PS: Как смяташ германските банки ще се засилят да дават заеми на балкански субекти? Все едно наша банка да отпусне заем на някой от Латвия срещу бележка за доход и лична карта.

Lyubaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lyubaka » Пет 11 апр 2008 11:07

Естествено, че няма да отпуснат заем на тъмен балкански субект, живеещ в мафиотска България... Но мисля, че няма да откажат кредит на тъмен балкански субект, който живее от 13г в Германия, има немско гражданство, собствено жилище там, работи официално на трудов договор нормално платена работа, няма никакви задължения(съответно обаче, няма и кредитна история де) и има чисто досие...
Пък нищо не му пречи после на въпросния субект, когато си идва за няколко дена в България да сложи парите на депозит и впоследствие някой друг такъв да му праща лихвите в Германия за плащане на вноските по кредита :D
Слабите места на този сценарии:
1. Разликата м/у лихвите по кредитите(там) и тези по депозитите(тук) не са чак толкова големи и в резултат на допълнителните такси по кредита(за обслужване, начална такса и т.н., ако ги има там)правят разликата твърде малка и за да има смисъл, трябва да се тегли голяма сума, а това вече осложнява нещата...
2. Трябва да съществуват субект А-отговарящ на горното описание и субект Б, който освен да отговаря на долното условие и да е такъв, че субект А да му има доверие...
Ами това е, за което се сещам. За субект А не мога да мина, но виж, за субект Б може и да се класирам, та в момента го обмислям варианта... :D

П.С. За хладилници чак не, но ако знаеш разни дреболийки в момента колко изгодно могат да се купят от Щатите...

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Пет 11 апр 2008 18:58

Lyubaka, мисля че темата е за неща, които са реално приложими от почти всеки човек, а не някаква изключения. Ако някой живее 13 г. в Германия защо въобще да се вълнува от влогове и имоти в България? Все едно ние тук да се интересуваме от инвестиции в Гана. Другия вариант - някой да тегли кредит в Германия и да вложи парите в България и то чрез "доверен" човек - това пък е тотален хазарт и то с гарантирано ниска вероятна печалба. По-добра стратегия е с кредита от германска банка да отиде в Лас Вегас и да си пробва късмета :)

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Пет 11 апр 2008 21:54

ПС - Вече в Google излизаме на първо място ако някой напише Кредит Или Депозит :lol:

http://www.google.bg/search?hl=bg&clien ... 0%B5&meta=

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 12 апр 2008 0:30

...С лихвите би трябвало да се внимава и по отношение на депозитите. Най-често в рекламите се посочва промоционална лихва за даден период, който обикновено е 3 или 6 месеца. В този случай обаче посоченият лихвен процент е на годишна база. На практика, за да се получат реалните лихвени условия, този процент трябва да се раздели на 12 и да се сметне само за броя месеци в промоционалния период...

От това по ясно казано не виждам. Кредитът може да е набутване, но както каза някой колега по-горе върши работа.
Има смисъл и в това, че по-добре жилище на кредит сега, отколкото жилище пред пенсия. Какви са наемите и квартирите в България е ясно. Има го и това, че българинът някак си не е свикнал да живее дълго време под наем - 20 години са прекалено много време. Иначе за известно време - година-две-три докато човек се организира в собствен покрив над главата става. Има смисъл и в това - че моят дом е моята крепост. Там и единствено там българинът сам си е началник и това е някаква нашенска си слабост, и сигурност. Българинът е недоверчив по отношение на всичко което стои над него - началства, хазаи и тн... И когато прави нещо за себе си го прави най-добре. Общ интерес не знае, и не го интересува в повечето случаи...

п.п.
С други думи, преди да се изкушите от някоя оферта, внимателно се запознайте с всички условия по въпросния продукт. Или както би казал Мечо Пух, може и да е така, а може и да не е - то с лихвените проценти никога не се знае...

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Съб 12 апр 2008 6:53

Банката няма да се мине без значение дали става въпрос за депозит или кредит .... ;)

банката си работи с парите ви дава ви 7 процента лихва при инфлация 15 ;)

взимате 100 хиляди кредит ...връщате 200 .... малшанс ;)

Потребителски аватар
VAB
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VAB » Съб 12 апр 2008 10:54

А за какво давам 1000+ еu, които с лихвите ще станат 2000+? За някаква кутиика която при първото земетресение е на кота 0? Всички знаете как се строи, с какви икономии, с какво качество и за колко време :!: Тия апартаменти докато ги изплатите ще са рухнали :idea: За бога хора, събудете се!!! Търсенето определя предлагането, не купувайте гробове за децата си :bishop

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Съб 12 апр 2008 17:42

VAB написа:А за какво давам 1000+ еu, които с лихвите ще станат 2000+? За някаква кутиика която при първото земетресение е на кота 0? Всички знаете как се строи, с какви икономии, с какво качество и за колко време :!: Тия апартаменти докато ги изплатите ще са рухнали :idea: За бога хора, събудете се!!! Търсенето определя предлагането, не купувайте гробове за децата си :bishop

Така е, но в БГ от много години се реагира като стадо овце. Започва масово теглене на заеми и купуване на жилища - давай и ние да не останем назад. Или "олее, цените се вдигат, давай да купуваме, че по-скъпо ще стане". Реално погледнато доста народ си накупува апартаменти не защото има належаща нужда или защото има свободни пари за инвестиране, а защото "ще поскъпват". И какво като ще поскъпват? Аз имам спомени още от 1985, че все поскъпват и все става невъзможно "вече" да си купиш апартамент, а за толкова години все пак се получава. За мен надувката на имотите в последно време е една нова форма на пирамида и доста вероятно пак да настане рев като се срути. Теглиш кредит, купуваш имот - след 1.5-2 години го продаваш с видима печалба. После пак (евентуално). Не е ли очевиден симптом за пирамида?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”