За поредните промени в закона за движение по пътищата

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
madmen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот madmen » Вто 15 юли 2008 13:38

Vizor написа:аз имам книжка от година и кусур

Кой ти даде па на тебе книжка бре мекере :ihihih:

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 15 юли 2008 13:39

абе да вземат да оправят пътищата......

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 15 юли 2008 13:40

ReCaRo` написа:
Vizor написа:Ама чакайте малко! Аз може на 27 да взема книжка и какво ?! до 29 да не караш вечер детето си до някоя клиника ако се наложи ? или нещо такова ?
Разбирам да кажат на 18 годишните примерно докато станат на 19 да не карат.. ама има големи хора
аз имам книжка от година и кусур и определено съм против това! А и според мен няма да се приеме така че няма какво да се притесняваме/те

само аз познавам поне 10 жени който са взели книжки преди 10-20 години и КО праим с тях :roll:

Ами .. нека си карат колите :) щом имат книжки и са си купили коли? ко праим ? :)

madmen написа:
Vizor написа:аз имам книжка от година и кусур

Кой ти даде па на тебе книжка бре мекере :ihihih:

:oops: купих си я :oops:

Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Двигател: AJL
Контакти:

Re: За поредните промени в закона за движение по пътищата

Мнениеот zmej » Вто 15 юли 2008 16:42

Смях и ужас!

Това са малоумия поне по следните причини:
- за чий са им тези книжки на "младите шофьори", кой им ги дава и кой контролира как се дават, след като в ЗАКОНА би писало ("би писало", 'щот не е прието и едва ли ще бъде), че са некадърни да карат (не чак толкова директно, ама точно това се има предвид)?
- откъде накъде в закона директно заляга презумпцията за виновност? (щом си млад шофьор, ти задължително си идиот и следователно - ще караш с придружител, за да те контролира).
- а специално на това:
Сред останалите предложения са забрана за превозване на повече от двама пътници до 19-годишна възраст, шофиране с придружител през първата половин година след получаването на книжка...

съм се смял с глас. Последно - с придружител ли да карат или без и колко на брой трябва да бъдат, и трябва ли придружителите да се регистрират в КАТ като такива?

Тия идиоти явно не са схванали още, че автомобилът не е за кеф, а предимно за работа. Когато не може да се кара, когато потрябва, за какво е? Вместо да стегнат курсовете и да направят така, че книжки да взимат само тези, които могат да карат, се чудят каква глупост да измислят.

Малоумници, всяка година ги пипат тоя закон и все глупости пишат. Ама докато не се вкара законово монтирането на камери в патрулките, все ще е така.

п.с. Владо (777), на 19 съм правил доста по-малко простотии, отколкото сега (примерно) - това си зависи от човека, а не от възрастта. С други думи, ако си идиот, то обикновено е за цял живот.
п.с.с. Имам книжка от 12+ години.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 15 юли 2008 16:44

zmej написа:на 19 съм правил доста по-малко простотии, отколкото сега (примерно) - това си зависи от човека, а не от възрастта. С други думи, ако си идиот, то обикновено е за цял живот.

при змейовете е различно :twisted:

Може да го направят това, но да започнат да дават книжки до 90 конски сили от 16 год. примерно :roll:

Потребителски аватар
Oxyde
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Oxyde » Вто 15 юли 2008 17:10

batmilko написа:
zmej написа:на 19 съм правил доста по-малко простотии, отколкото сега (примерно) - това си зависи от човека, а не от възрастта. С други думи, ако си идиот, то обикновено е за цял живот.

Може да го направят това, но да започнат да дават книжки до 90 конски сили от 16 год. примерно :roll:

Те ако изявят желание могат и с 50к.с да избият една сурия пешеходци ако решат... :roll:

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 15 юли 2008 17:38

И сам войнът е войн!
Продължавам да подкрепям предложението.
А вие, които го отхвърляте искам да ви попитам дали има нещо общо притежанието на шоф.книжка+автомобил и притежанието на АК-47?
Да. И с двете можеш да направиш еднакво количество щети за отрицателно време.
Е. Що не подарявате калашници на децата ви по случай 18-я рожден ден?

2 години не са никак много време, стига говорихте глупости!
За 2 години активно шофиране обаче човек има шанса да се постави в ситуации, които ще го научат определено как да шофира!
Шофьорските курсове са толкова долнопробно изпълнение, че се водят само така, да отбият номера и да ти вземат парите.
Да си признаят всички от вас, които са ги изкарали "по съкратената процедура - по-малко часове за по-малко пари, ЩОТО МОГА ДА КАРАМ ЛАДАТА НА ТАТЕ"? Бас ловя че никой няма да го направи, въпреки, че съм виждал в други теми това.
ВСИЧКИ много добре знаете, че шофьор се става с практика, а не с теория! Кво става? Взимаш листовките и тръгваш да газиш наред? Айде замислете се малко бе де*а!
Аз лично веднага щом взех книжка (същата вечер) взех колата на баща ми. Изкарах я от гаража и й изкривих калника, защото си нямах и понятие от габаритите на колата. Кой е виновен тогава? Катаджията, щото съм му дал 10 лв ли?

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 15 юли 2008 17:45

ISRalien написа:ВСИЧКИ много добре знаете, че шофьор се става с практика, а не с теория! Кво става? Взимаш листовките и тръгваш да газиш наред? Айде замислете се малко бе де*а!

Тука грешиш АДСКИ МНОГО! Шофьор не се става с практика. Или го можеш или не ! Има 30 годишни шофери (като стаж не като години), дето още не могат да карат!
За тебе какво е добър шофьор ? колко птп-та имаш ? аз колко имам ? колко практика имаш ти и колко аз ? я се замисли малко!
според мен грешиш много, но както знаем мнението си е лично мое ;)

Само едно ще ти кажа и едно ще те попитам!
Всичко е въпрос на манталитет и възпитание !
А въпроса ми към теб е следния: намери ми една новина където да пише: Млад шофьор се блъсна с ладата си ;)

НЯМА да намериш такава (или ако има са доста малко). Всичко което ще прочетеш е: "пиян шофьор се блъсна" или "23 годишен младеж се удари с мерцедес в дърво" , или "спортен автомобил се вряза в....."!
така ли е ?! Много можем да спорим. Но аз това изобщо не го подкрепям!
Според мен има +-ове обаче минусите са повече!

Потребителски аватар
passatdriver
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passatdriver » Вто 15 юли 2008 17:51

добре де аз сега за какво я изкравам тази книжка и дадох сума ти пари за кола която да е нон стоп на мое разположение като няма да мога да я карам как пък не точно заради такива пияни шофьори с който съм ходил по дискотеки и веднъж за малко да стане белята точно за това съм хвърлил близо 6к лв за да разчитам на себе си ! и сега смотаната държава го слага на всички нови шофьори а тези с опита където са как са се научили и те ли са имали забрана просто нямам думи вместо тъпите полицай да седят по бензиностанциите и да пия кафета да проверяват наред да увеличат патрулите а не да спят !!!

Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Контакти:

Мнениеот zmej » Вто 15 юли 2008 17:58

ISRalien написа:И сам войнът е войн!
Продължавам да подкрепям предложението.
А вие, които го отхвърляте искам да ви попитам дали има нещо общо притежанието на шоф.книжка+автомобил и притежанието на АК-47?
Да. И с двете можеш да направиш еднакво количество щети за отрицателно време....

Сравнението ти е силно неуместно.
Иди си купи автомобил и след това си купи АК-47 (примерно, може и М16). Притежанието на едното и управлението на другото подлежат на РАЗРЕШИТЕЛНИ режими. В единия случай това се явява свидетелството за правоуправление, което иде да ДОКАЖЕ, че можеш да управляваш автомобил (т.е. имаш минимална база знания и умения и притежанието на свидетелството гарантира това). И то няма нищо общо със ЗЛОУПОТРЕБАТА от тях - за това си има контролни органи и съответни наказания.

Шофьорските курсове са толкова долнопробно изпълнение, че се водят само така, да отбият номера и да ти вземат парите.

Точно за това иде реч. Защото вместо да се направи така, че "шофьорските курсове да НЕ са толкова допнопробно изпълнение", се мислят всякакви простотии. Или, принципно казано, защо да го оправяме, като може да го замажем. Никой не е казал, че веднага след взимането на книжка всеки знае и може всичко - напротив, човек се учи цял живот (както казваше бившият ми шеф - "докато е прост"). Книжката БИ трябвало да гарантира минимум знания и умения в управлението на автомобила по начин, по който не си опасен за околните. В крайна сметка точно заради това се полага изпит.

ВСИЧКИ много добре знаете, че шофьор се става с практика, а не с теория!

С това съм съгласен, само искам да добавя, че си трябва и теория, но принципно точно тук си противоречиш. Защото предлаганите законови мерки целят да намалят употребата на автомобили от "млади шофьори", т.е. да ограничат практиката им. Като че ли след две години (или колкото е там) изведнъж ще поумнеят и ще им дойдат уменията... :???

п.с. когато навремето взех книжка, се получи така, че известно време трябваше да карам по-редовно. Бях 18 годишен пикльо. *б@си как не ударих никой, как не изкривих калник, броня или каквото и да е друго? Хем колата не беше малка...

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Вто 15 юли 2008 18:02

ISRalien написа:.....

Аз на третия ден след като си взех колата си пукнах бронята. Й? На курса почти не бях маневрирал. А взех повече часове от платените (24), защото инструкторът беше познат.

И пак да питам, приятелката ми има книжка от 6 години (и не повече от 1000 километра навъртяни, включително и тези от курса). Майка ми има книжка от повече от 10 години. Но когато трябва да се ходи до някъде аз карам. Те не искат - страх ги е, защото нямат опит.

Ами ако се направи статистика и се разбере, че руси мъже между 175 и 182 правят повече ПТП-та. Да наложим ограничение само за тях?

Кницката си я взех края на септември 2007, колата на 4ти октомври 2007. След 3 месеца падна първия сняг, не карах 3 дни, защото докато изчистя задницата, върху предницата пак имаше сняг. Като спря да вали тръгнах да карам - завъртях се само веднъж - преди това бях говорил с хора с опит и бях чел какво се прави и не се прави на сняг. Следователно е въпрос на желание.

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 15 юли 2008 18:05

Vizor написа:
ISRalien написа:ВСИЧКИ много добре знаете, че шофьор се става с практика, а не с теория! Кво става? Взимаш листовките и тръгваш да газиш наред? Айде замислете се малко бе де*а!

Тука грешиш АДСКИ МНОГО! Шофьор не се става с практика. Или го можеш или не ! Има 30 годишни шофери (като стаж не като години), дето още не могат да карат!
За тебе какво е добър шофьор ? колко птп-та имаш ? аз колко имам ? колко практика имаш ти и колко аз ? я се замисли малко!
според мен грешиш много, но както знаем мнението си е лично мое ;)

Само едно ще ти кажа и едно ще те попитам!
Всичко е въпрос на манталитет и възпитание !
А въпроса ми към теб е следния: намери ми една новина където да пише: Млад шофьор се блъсна с ладата си ;)

НЯМА да намериш такава (или ако има са доста малко). Всичко което ще прочетеш е: "пиян шофьор се блъсна" или "23 годишен младеж се удари с мерцедес в дърво" , или "спортен автомобил се вряза в....."!
така ли е ?! Много можем да спорим. Но аз това изобщо не го подкрепям!
Според мен има +-ове обаче минусите са повече!

Няма такова нещо или го можеш или не. Това не е да свириш на цигулка! Учи се! Преди да започна курсове почти не знаех как се кара. Понаучих се малко, колкото да мине изпита, но определено НЕ и да шофирам спокойно. Лека полека се научих (във Видин), после лека полека извънградско и лека полека в София. Возил съм се при жена, карала курсове във Видин ВЕДНАГА след като си взе книжката да кара в София. Побеля ми косата, а колегата, дето се вози с нас каза, че не иска повече никога да я вижда. Самата тя сега продължава да се учи, но в никакъв случай не мога да кажа, че ще реагира в някаква ситуация.
Ето ти и няколко линкове, които намерих за 5 минути от гугъл:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=265380
http://www.dnes.bg/article.php?cat=6&id=53471
http://www.dnes.bg/article.php?id=42448
http://www.dnes.bg/article.php?id=35175
Защитавам предложението защото знам как съм карал преди и как карам сега.
И да, единственото ми "птп" ако може да се нарече така е онова изкривяване на калника, за което споменах по-горе. Да чукна на дърво никога да не ми се случва. Също така смятам при следващото си ходене към Видин да мина за оня другия талон къв беше дето ти го дават за 5-6 години без актове.
Имам един фиш, за неправилно паркиране ВЪВ ВИДИН!

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 15 юли 2008 18:13

И пак си повтаряте старото "аз може да имам книжка от 80 години ама като не съм карал съм на същото ниво" - ФАКТ, но е недоказуемо. Също така е и факт, че като си на 18 кръвта ти кипи, половината ти клас е в колата, а ти летиш със 180 да им покажеш колко хвърчи колата на тате.
Хайде, колко от вас са ходили с кола на училище? А колко не са ходили, но знаят съученици, които са ходили? И не защото живеят на 150 км от училището, а ей така, от чиста гъзария? Много добре знаете, че в училище не е важно колко си умен, а с какво можеш да изгъзарееш. С каква кола може да те уреди тате на бала и т.н.

Потребителски аватар
kikata
Автомобил: vw passat b6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kikata » Вто 15 юли 2008 18:52

България е една от първите страни в Европа по смъртни случай след птп!
Както е тръгнало,много скоро ще оглавим и първото място.Колегата е дал отгоре много добър пример,може би повече от 60% от птп-тата са предизвикани от малолетни каскадиори.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5

Мнениеот quattro^^ » Вто 15 юли 2008 19:13

batmilko написа:

Ако си мислиш че 90 коня са малко жестоко се лъжиш...то можеш се претрепиш и с рихша де ама ся и на 16 книжки

Върни се в “ОФФ-Топик - други”