Говорим си за оръжие!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Re: Говорим си за оръжие!

Мнениеот joker » Вто 20 сеп 2011 22:38

icoico написа:Обобщавам :) ...масовия случай на употреба на късо оръжие у нас :beer

:idea: :idea: :idea:

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 20 сеп 2011 22:51

защо да споменавам на кое е копие, при положение, че първоизточника е претърпял голяяяяяяяяяямо развитие а копието не ?!
аз не съм казал, че за времето или за целта за която е направен не е добър пистолет... просто през 2011г да се изтъкват някакви предимства на това оръжие е смешно. по-нагоре съм посочил целите и изискванията пред конструктора му. днес вече има други специфики - бронирани коли, бронежелетки, нови тактически маневри и приоми. за спец силите например е изключително важно целта да бъде повалена на момента от един изстрел, особено в ситуация със заложници. за целта елитните отряди ползват много по-мощни калибри със специализирани куршуми които отдават по-ефективно енергията си. не че макаров не е смъртоносен.... и 22lr може да бъде... просто има по-смъртоносни оръжия и калибри вече ;) и когато някой с претенции да разбира от материята започне да хвали подобна отживелица, ми става смешно. но това си е моето мнение :)
поздрави и без лоши чувства :kissy:

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Сря 21 сеп 2011 12:02

Това не е за спец сили оръжие,какви бронирани коли,какви заложници,какви тактики :screwy

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 21 сеп 2011 18:44

BG_Golf4e написа:Това не е за спец сили оръжие,какви бронирани коли,какви заложници,какви тактики :screwy

И аз казах че не е....

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 21 сеп 2011 20:41

Ludia написа:
BG_Golf4e написа:Това не е за спец сили оръжие,какви бронирани коли,какви заложници,какви тактики :screwy

И аз казах че не е....

:да: :да: :да: !!!!!!!!!
Освен това различавайте видовете "специални сили"....т.н специализирано тактическо звено за бързи действия на МВР-С.Т.З.Б.Д(много го бъркат с БОП),СБОП,т.н. БОИ(бюро за оперативно издирване)..не знам сега как се нарича :roll: ,специалните част на армията в състава на пехотата,специалните части на флота,десантните части...и т.н.Всички те имат за изпълнение различни задачи при различни условия изискващи различни по характеристика оръжия....Понеже се разгорещихме в спора ...всяко оръжие си има своето място в зависимост от ситуацията за която е прдназначено....и не забравяйте... всяко оръжие убива!!!...животът се създава и отглежда толкова трудно,а може да бъде отнет само с едно мърдане на показалеца...командван от мозък загубил разсъдъка си!!!!

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Вто 29 ное 2011 18:07

Ако става дума за размера и вида на оръжието - тогава да си ходим с танкове и хеликоптери да си ги показваме :)
Ефекта е еднакъв когато става дума за оръжие.
Извадиш ли го - трябва да го използваш. Защото не го ли използваш и ще те бият и ще те е*ат най-вероятно както се казва.
Носенето е скрито за България.
Т.е. горе се пише се за притежаване на оръжие "за показване" ?
Самозащита с огнестрелно оръжие в България води до дело за превишаване на предела на самоотбрана.
Скачат ти няколко квартални тариката (защото лаиците знаят че имаш Макаров, но за тарикатите си с воден пистолет!)
и на грубата сила в състояние на афект вадиш и стреляш. И какво следва?
Същото и с Глок. Този път тарикатите не знаят, ама е твърде късно. Порасналото ти самочувствие от близостта и теглото
на пистолета те правят Джон Уейн и си безсмъртен и непобедим. Какво толкова, защо да не се изправиш срещу силата,а ?
Резултата е пак срещу теб.
Или баща ти е министъра на правосъдието или имаш достатъчно средства да си го купиш за татко.
Не го приемай лично това. Просто доводите за притежание на оръжие и носенето му в България и при тези закони е направо...
нямам думи. Същото е и дори да имаш право и притежание, дори у дома не можеш да се пазиш с всички средства :)

Колкото до мунициите и споменаването им Ludia малко в грешка. Куршум, който е изчислен да отдава максимално енергията си
и то на максимална площ(експанзивност) е направо обратното на бронебойния :)
При бронебойния се прилага голяма сила на малка площ. Инак няма да има проникване :)
Това е единствената причина първоначално (след 10 ноември) да се отрече Макаров. Мунициите за него са бойни. Пробиват се каски и преминава през инертни материали ...и при ТТ е така. Точно поради случаите с преминаване на куршума и засягане на хора в близост до целта бива доста одумван. Използване на такива патрони от полицията например си е направо престъпление в градска среда.
И те го знаят, и те са част от хората които негодуват точно заради този му "ефект". Евтин, прост и сигурен (като Т-34).
С Макаров можеш да нанесеш същите поражения както с всеки друг.
В положението в което сме последните 20 години и смешните ни (и техните - на полицията) заплати, не е оправдано използване на друго служебно оръжие. Имаме производство и ни излиза почти без пари. Останалото е ПОЗЬОРСТВО. Което не се знае как може да си го позволи с горе споменатото заплащане ? Смях, тегли 2-3000 заем за лъскав пищов и бонбони.
Няма лошо да се използва друго, при желание и възможности. Но да го правиш за да се похвалиш ?
Голяма работа. Тц тц тц тц! Филмови герои! :Mr Green Fun
Пример за това е пародията Я.Колев дето се показва с пищов половин метър (а се бори с "компютърни престъпници")
е все едно да изпозлваш оръдие да стреляш по врабче. Кой му купи това оръдие :)
Макаров е обикновен пистолет. Върши работа за стрелба до 50-на м при съответната подготовка разбира се.
И със съответните муниции. За повече разстояние се използват други, по-дълги продукти на оръжейните производители.
Това насаждане, че като е дошло от изток е лошо е изопачаване.
Но щом си вярваме - така да е :)
Това е важното! :Mr Green Fun

Потребителски аватар
rosi17go
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosi17go » Вто 29 ное 2011 19:06

Баща ми има законен пистолет, продава го. Как може да го продаде на дъщеря си(на мен) ? Нямам документи за носене на оръжие. Имам желание да стрелам.

Потребителски аватар
UnLucky
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот UnLucky » Вто 29 ное 2011 19:12

rosi17go написа:Баща ми има законен пистолет, продава го. Как може да го продаде на дъщеря си(на мен) ? Нямам документи за носене на оръжие. Имам желание да стрелам.

По-принцип можеш да го наследиш от баща си, но без да го ползваш, само да е заключен в някой сеиф! Ако те разберат че го притежаваш без документ може да ти го отнемат от Ловното дружество или полицията!
1-во изкарай документа, после е лесно с оръжието!

п.п Иначе някаде на село, можеш да си го използваш в гората, но само да не те натопи някой комшия

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Вто 29 ное 2011 22:13

rosi17go написа:Баща ми има законен пистолет, продава го. Как може да го продаде на дъщеря си(на мен) ? Нямам документи за носене на оръжие. Имам желание да стрелам.

Варианта мисля че е само един-изкарваш си разрешително и след това го купуваш. Щом ти се стреля най-удачното място за това е някое стрелбище, видях че си от София, а там има достатъчно. Стрелбата на в някоя гора или на подобни места за мен си е меко казано игра с огъня.

kibo_tom_8440
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB -2 0 4motion

Мнениеот kibo_tom_8440 » Сря 30 ное 2011 10:30

Оръжието няма как да се наследи за ползване, може само като вещ. Но при положение че същото служи като антика или хоби, но след съответните интервенции за неговата невъзможност за употреба.
Както каза колегата по горе, може да го наследиш в практичния му вид само ако имаш документ за притежаване на огнестрелно оръжие. След това с документ (договор за покупко-продажба, акт за наследство ако е регистриран-наследяват се вещите на починалия, дарение, делба и т.н.) го регистрираш в МВР като твоя собствена вещ.

fear
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fear » Пет 13 яну 2012 11:05

Притежаването на разрешително освен, че ще направи законно ползването на пистолета ще те научи и на безопасна употреба, като например да не стреляш в гората :) Такава стрелба крие огромни рискове, особено ако не се спазват елементарни правила поради незнание. Затова си има стрелбища.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 13 яну 2012 11:26

fear написа:Притежаването на разрешително освен, че ще направи законно ползването на пистолета ще те научи и на безопасна употреба, като например да не стреляш в гората :) Такава стрелба крие огромни рискове, особено ако не се спазват елементарни правила поради незнание. Затова си има стрелбища.

Тук мога да допълня. Сигурен съм, че ако стреляш за първи път с пистолета на баща ти и никой не ти покаже как да го държиш, първото нещо, което ще се случи е да си отнесеш палеца, който смятам, че ще е точно там, където не трябва. За това мини си курсовете, изкарай си разрешително и не се притеснявай после за щяло и нещяло, както каза колегата по-горе.

Да имаш оръжие е едно, да имаш културата е друго.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пет 13 яну 2012 12:12

Хубаво че вдигнахте темата. Какво ще кажете да си направим една среща на някое столично стрелбище, да се запознаем стрелящите ? Аз предлагам Герена, не е лукс, но цените са добри, има коридори а и кафе+бар също са на разположение...

Потребителски аватар
rexpitbul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rexpitbul » Съб 14 яну 2012 20:33

joker написа: и не забравяйте... всяко оръжие убива!!!...

Или иначе казано - не оръжието убива, убива човека, който го държи

Потребителски аватар
Tihon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tihon » Пон 16 яну 2012 18:23

Ludia написа:Хубаво че вдигнахте темата. Какво ще кажете да си направим една среща на някое столично стрелбище, да се запознаем стрелящите ? Аз предлагам Герена, не е лукс, но цените са добри, има коридори а и кафе+бар също са на разположение...

хубава идея, аз съм навит. :beer само покрай пистолети и колите, да не стигнем и до жените :lol:
майтапа на страна, но ако няма да си ги мерим кой какъв, колко му е ... дълъг и тн, а просто да се видим да изпразним два пълнителя и да се почерпим - аз съм за.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”