Кайзен написа:Точно затова питам - защо като има толкова много истински вирусоносители на някой му са необходими и много фалшиви?
А това червеното, защо го приемаме за даденост?
Защото има такива случаи като на Владо?
Аз не отричам, че съществуват (тези случаи).
Но до извод, че някой симулира, фалшифицира данни е грешен, според мен. По няколко причини:
1. Неизбежно имайки такива случаи трябва да се запитаме 'А дали няма фалшиво отрицателни тестове?'. А те колко са? Не е ли възможно те да са повече. Защото много хора го изкарват безсимптомно, леко, неглижирано?!
Аз не знам. И не го твърдя, но е логичен въпрос. Не е ли така?
И ако допуснем това, значи е възможно и онова да е просто грешка.
Нали в Германия имаше куп сгрешени тестове? Защото свършило моторното масло и те сложили олио, щот и то мазно. И тук идваме до същността - т.2.
2. Това, което каза Владо!!! За мен то е в основата на една купчина проблеми, които лавинообразно се трупат и избиват. Некомпетентност, безхабери, нисък интелект, калинки, липса на кадри etc. (И не само у нас)
Знаеш ли защо не вярвам в конспирации, каквито и да било?! Защото повече вярвам в човешката вродена глупост. А конспирациите са сложно нещо, което с фактор човешка глупост става невъзможно да се изпълни. Замисли се - един такъв грандиозен план колко фактори и неща би съдържал. И изпълнението му зависи от идиоти. Е как да стане? Опитай да планираш просто нещо, за период от 3 дни напред и включващ поне 10 човека. Примерно среща на родата барабар с всички братчеди, след 3 дни, в ресторант Х и задай крайна цел всички да ядат в 22ч вечерта крем брюле. Колко неща ще се объркат? Първо някои хора няма да дойдат. В ресторанта може да няма достатъчно крем брюле. Разговорите могат да се развихрят и да пропуснете 22ч. Може тока да спре. Може готвача да умре. И т.н. Но всъщност плана ти всички да ядат в 22ч крем ще е провален още с отсъствието на 1бр. роднина.
Та, като се почне от върха, та до последния чиновник, масово надделява идиотизмът. Не казвам всички. Но масата. А в масовата глупост и умния индивид потъва и бива погълнат. Как се изпълнява сложен план?
Ще стане дълго, но ще дам и пример:
Петдесет и някоя си година в Китай, месната главнокомандваща Тиква спуска заповед да се увеличи производство на зърно. И тази заповед тръгва надолу в йерархията. Но в обратната посока, когато се отчитат данните за реално произведеното зърно, всеки започва да закръгля нагоре и преувеличава цифрите. За да впечатли своя шеф. И накрая до главната тиква стигат данни с 50% по-високи от реалните.
Тогава щастливата тиква решава да продаде излишъка от зърно на външния пазар. Да ама всъщност продава голяма част от реалния добив.
В следствие на това измират десетки милиони китайци от глад.
Естествено винаги човек може да каже, че има замисъл и т.н.
Но и тук аз залагам на простата и прозаична човешката глупост.
Риба, риба, ама цаца - Кит!
Ще дам и още един личен пример:
Още в първите дни след 15ти септември, голямата ми щерка (5ти клас) кихна и потекоха сополи. Викам си 'Отговорни хора сме, има изисквания - спирам я от училище'. 3 дни почивка и мина. Кат на куче. Ни температура, нищо. Изобщо и не ни е хрумвало да я водим на лекар. Един сопол и едно кихане мамка му.
Да ама от училището искат бележка за отсъствията.
И ми светна: Аз отивам здрав, прав, спазващ всички наредби и разпоредби да искам една бележка, която доказва, че детето не е избягало от час, а аз не съм я спрял без причина (както в някои ромски семейства). Ок, ама сега е пандемия и би трябвало да мога да драсна два реда бележка, да се пидпиша и да се приключи.
Не! Час и половина чакане в коридор на джи пи. Час вътре в кабинета, защото телефона му не спря от хора с позитивни тестове. И така два пъти вече.
Писах на самото училище - казаха МОН. Писах на МОН и те ми върнаха мейл с цитат на наредба за тези неща от 2017г. Питам 'Ама нали пандемия. Това си е риск. Излишен. Бюрокрация!'. Е отговор вече няма.
Та седят си такива служители и не могат да помислят. Камо ли да действат.
Затова и сега в тази ситуация, пред кабинети на лични лекари се вият опашки за 'документчета' и бих перифразирал:
"...друг път не видели
ведно да се редят болни и здрави,
и въздуха цепят със демонский вирус.."
Много мога да пиша. Ама се тая...
Никога не съм бил свидетел някой да си промени сериозни вярвания. Не храня надежда, че аз мога да го направя с теб или някой друг. Просто си чешем клавиатурите.