Говорим си за оръжие!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Re: Говорим си за оръжие!

Мнениеот kristianatanasov » Съб 22 юни 2013 20:04

Нямам намерение да провеждам лекция по ТОС....но калибър(d) е разстоянието м/у две срещуположни полета в цевта.
Не съм добър художник,но нещо такова:
Изображение
Може да се измерва в милиметри или в части от инча.
Като говорим за оръжие,нека поне да го правим грамотно!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 23 юни 2013 9:39

...In some cases, the nominal inch caliber is the same as the bore diameter (between the lands), as in the case of many .30 caliber weapons that have bore diameters of 0.30 inch or 7.62mm. In other cases, the nominal caliber may match the bullet diameter (slightly wider than the bore) e.g. the .40 S&W. However, in a few cases, the nominal inch calibers have no direct relationship with actual bore or bullet diameter, as with .38 caliber rounds which have bullet diameters ranging from 0.357 to 0.401 inches; these cartridges retain their misleading designations from the age of black powder revolvers. Metric caliber designations tend to be more accurate, but may still vary between whether bore (e.g. 7.62mm) or bullet (e.g. 9mm) diameters are used...

Не съм аз, гнилите капиталисти са го измислили така...даже гадните шваби, които са пръкнали патрона 9х19 преди стотина години му дават maximale Feld-Kaliber (по полетата на цевта) 8,79 мм...

Потребителски аватар
kristianatanasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kristianatanasov » Нед 23 юни 2013 13:46

icoico написа:Не съм аз, гнилите капиталисти са го измислили така...даже гадните шваби, които са пръкнали патрона 9х19 преди стотина години му дават maximale Feld-Kaliber (по полетата на цевта) 8,79 мм...

Точно така е ..ама аз имах в предвид колегите които пишат че калибър било "диаметъра на цевта"....а то не е баш това,защото цевта поне при нарезното оръжие не е права тръба!

onty
Автомобил:
Двигател: aeb

Мнениеот onty » Пон 24 юни 2013 22:57

Ако визираш мен аз сьм написал диаметьр на куршума/каналите на цевта/ което е според мерната система.Сьгласен сьм сьщо и калибьра в много случай не е действителен от обявение и затова се пояснява за какво орьжие е предназначен патрона или от кой е произведен което го казах вече.Моето лично мнение е,че е най правилно да се мери на две срещуположни полета понеже е най близко до диамеьра на куршума и там сьответо е и контактната площ на куршума в цевта.А относно нарезното орьжие откакто са изобретени нарезите всяко'сериозно орьжие' е с нарези и тва вьобще не го коментирам,тук може би правят изключение орьжията тип помпа, аз поне се сещам само за един недостатьк на нарезите :beer .До преди моят пост разговора вьрвеше по скоро на ниво любител в което няма нищо лошо и ми е приятно да се завьрже дискусия с професионалисти и да се научим,поправим един от друг разбира се.Аз доста неща знам и доста има да уча разбира се.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Вто 25 юни 2013 0:18

http://www.lothar-walther.de/dl/cipliste.pdf

Land caliber е по полетата,groove caliber е по каналите, по-точно нарезите. Проектилът има диаметър между двата или на groove калибъра.

Нещо интересно от мен, снимка от оръжейния музей в замъка "Кобург".

Waffenmuseum Coburg.jpg

Отгоре се вижда кремъчна пушка с кована полигонална цев, мисля от края на 17 век. А с тези под нея вероятно дядовците на нашето царче са отстрелвали жените си...или мъжете си, знам ли :mhihi :mhihi :mhihi

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Пет 18 апр 2014 8:37

С какво оръжие СУ-24 вцепени от ужас моряците на "Доналд Кук" в Черно море
http://www.blitz.bg/news/article/262371

Информацията, че 27 моряци от свръхмодерния US есминец "Доналд Кук" са подали рапорти за уволнение след като руски СУ-24 прелетял 12 пъти ниско над палубата и им причинил тежък емоционален и психически стрес предизвика небивал интерес и множество коментари в т.ч. и в БЛИЦ. Мнозина се питат обаче с какво е вцепенил от ужас американците невъоръженият руски бомбардировач, който далеч не е от най-съвременните руски самолети.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 18 апр 2014 9:12

Не съм се забавлявал скоро така от статия, както и от коментарите отдолу, тея в блиц обаче трябва да се вземат под сериозно внимание, много са поучителни като от вестник Шок

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Пет 18 апр 2014 10:17

Същата статия я има и в официалният армейски саит, на които може да се вярва:
На 10 април 2014 г. свръхмодерния US есминец "Доналд Кук" навлиза в неутрални води на Черно море, за да изпълни акция по демонстрация на сила във връзка с непреклонната позиция на Русия за Украйна. На поредното дрънкане на оръжие Русия отговаря сдържано, но убийствено.

http://www.pan.bg/view_article-5-22616-S-kakvo-oryzhie-SU-24-vcepeni-ot-uzhas-morqcite-na-Donald-Kuk-v-Cherno-more.html

Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Пет 18 апр 2014 10:30

EEe, а стига глупости де!!!!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 18 апр 2014 11:03

Американски капитан на кораб заявява пред чужди медии, че екипажът му се е наср@л от страх??? :gruebel :gruebel Тва петъчната спам тема ли ще е?? :wink

Потребителски аватар
rufkata
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 305 Nm
Двигател: 1.9 TDI ASV

Мнениеот rufkata » Пет 18 апр 2014 17:02

batkotivalio написа:EEe, а стига глупости де!!!!

Защо да са глупости, ако го бяха направили американците щеше да повярваш нали :screwy

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 19 апр 2014 8:44

rufkata написа:...Защо да са глупости, ако го бяха направили американците щеше да повярваш нали :screwy

Ето ти изявлението в Ройтерс на говорителя на Пентагона, на което се основават всички послефантазии. Схващаш ли сега що са глупости?

http://www.reuters.com/article/2014/04/14/us-usa-russia-blacksea-idUSBREA3D15Q20140414

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Съб 19 апр 2014 8:48

Ти какво очакваше да кажат, че са ги направили на смешници ли :eek
Ето тук твърдят друго :mrgreen

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 19 апр 2014 8:53

Ама се позовават на някого, който се позовава на Ройтерс. Ти чете ли кво пише Ройтерс?

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Съб 19 апр 2014 9:06

Изобщо нямам намерение да споря, вярвайте на който искате.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”