Колеги Моля Ви карайте по бавно!!Голяма трагедия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Пон 22 дек 2008 12:21

snupeca написа:Една добра новина - живота на оцелялото момче е вън от опасност :D

Да е живо и здраво, а в случая виновни са родителите на всяко едно от децата. Какви са тия 15-16 годишни деца по нощите в селските дискотеки, че и с кола на 18 годишно момче с книжка от 2 месеца. А какво е па това 18 годишно момче с книжка от 2 месеца, което лети със семейната кола натоварена с невинни потенциални и за съжаление в случая реални жертви? Мъка голяма и скръб още по-голяма заради човешката глупост и незаинтереованост....

Потребителски аватар
BECK0
Автомобил: VW Passat B7
Двигател:

Мнениеот BECK0 » Пон 22 дек 2008 15:38

За съжаление това виждат, това правят! Манталитета на българина е такъв и все повече млади хора - "шофьори" подражават на примера на всичките летящи коли по пътя. Аз не претендирам за големия шофьор, но виждам примера от баща си - кара спокойно и с разумна скорост и се опитвам да следвам този пример. Още съм на 20, но баща ми ме хвали за шоферлъка и казва, че карам много по-добре от много негови познати с по 20+ години стаж.

Дразни ме това, че всички са съзтезатели на пътищата и то с какви коли - трошки. 90% от тях въобще няма да могат да вземат техническия преглед, който провеждат в Швейцария, където и за драскотина няма да те пуснат на пътя с тази кола. А да не казвам, че същият процент няма и да им дадат книжка.. или поне ще им бъде взета още на вторият месец, но за съжаление има много да ядем и да чакаме, докато България се превърне в "Швейцария на балканите"...

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Пон 22 дек 2008 15:48

joker написа:Не са виновни пътищата willi 98!!!....виновна е скоростта...защо забравяте понятието " скорост,съобразена с пътната обстановка"....Ето затова нека всички "джигити" във форума най-накрай да млъкнат и да престанат да подстрекават хлапетата към високи скорости...ето го резултата....има и още много такива примери!!!!Абе това си е поредния Коледен курбан дето невинни хора плащат за тежките грехове на обществото ни!!!!!!!!!!!!!!!

Много се чудих дали да пиша, но накрая ще напиша.

И аз съм на мнението на wili98 както и на мнението на JOKER но комбинирана истина :) Във формула 1 карат с 300км, има ли жертви и кога се случват?
Има много условия за да оцелее човек:

1.Пътни условия
2.Техническо състояние на автомобила
3.Психическо състояние на водача - пил, е**л, с**л, заслепен и т.н.
4.ПТП индекс на колата - едно е да излетиш с трабантче, друго е с S класа.
5.ПТП участник - едно е в ТИР, друго е в хаммър, трето е в голф...
6.Късмет при самото ПТП - как си се разминал в последния момент, загубил ли си съзнание, успял ли си да излезеш...

В случая да - ако беше изхвърчал с 50-60 от пътя какъв щеше да е резултата? Може би инвалид за цял живот. Определено много повече шансове щеше да има, но КОРЕНЧЕТО на проблема е пътя + скоростта да е съобразена с него, а не само да си измием ръцете с "превишена скорост".

Всеки ден си повтаряме висока скорост, без да мислим какво значи това.
Имаше 1 книга на един състезател - съобразена скорост и там се описваше какво значи това. Едно е дядо на 70 години да кара с 90 по всички правила на науката - това е много по-опасно, отколкото човек с доста стаж зад волана на 35 примерно и да кара със 140. Кога и какъв е риска в случая.
Ниската скорост намалява възникването на проблем, но не е гаранция да го предотврати.

Определено много хора се надценяват във всеки 1 момент,
включително и аз че може да владее колата и че няма проблем да кара малко по-бързо, но не винаги скоростта е само виновната...

Замислете се...

Потребителски аватар
benzino
Автомобил: VW Polo 86c
Двигател: mix

Мнениеот benzino » Пон 22 дек 2008 16:14

wili98 написа:...
да седят полицаи.. на подобни места.. не на рушветчииски..

wili98, много добре казано от твоя страна, но в Смолян, дето е областен център има 5 катаджия, Мадан - 2-3 които я си вършат работата, я не... А и повечето катастрофи с фатален край стават в извън населени места, където катаджийски крак не е стъпвал никога (с исключение на магистралите и някои първокласни пътища)... Единственият вариант да се избягват такива инциденти е да се оправят пътищата и младите и неопитни шофьори да карат с придружител!

Потребителски аватар
bugster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bugster » Пон 22 дек 2008 16:18

joker написа:Знам,че звуча радикално но имам предложение ,постовете на всеки ,който се хвали с каране при високи скорости да бъдат незабавно изтривани.....знаете за какво говоря......има и един администратор,който има над какво да се замисли....форумът е пълен с подражателно настроени млади камикадзета ,които не са виждали разпилян човешки мозък по платното....и родители на които и сълзите са изсъхнали от скръб......аз обаче съм виждал...много пъти...много смърт и много скръб.....така и не свикнах....и всеки път няколко дни след това не мога да дойда на себе си!!!!

Напълно подкрепям ....
Също има и една напълно безсмислена тема - кой в какво се е удрял или катастрофирал ....
Просто не мога да проумея как се толерира от админите как някой с кеф и гордост си споделя как се нацепил поради някаква негова идиотска постъпка :roll:

Потребителски аватар
benzino
Автомобил: VW Polo 86c
Двигател: mix

Мнениеот benzino » Пон 22 дек 2008 16:20

dermeister написа:
snupeca написа:Една добра новина - живота на оцелялото момче е вън от опасност :D

Да е живо и здраво, а в случая виновни са родителите на всяко едно от децата. Какви са тия 15-16 годишни деца по нощите в селските дискотеки, че и с кола на 18 годишно момче с книжка от 2 месеца. А какво е па това 18 годишно момче с книжка от 2 месеца, което лети със семейната кола натоварена с невинни потенциални и за съжаление в случая реални жертви? Мъка голяма и скръб още по-голяма заради човешката глупост и незаинтереованост....

Родителите са виновни, не защото са си пуснали непълнолетните деца на дискотека, а че след като са им забранили не са ги държали под око... В една от статиите четох, че някои от децата не са били пуснати на дискотека, затова избягали.

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Пон 22 дек 2008 16:22

Светла им памет, да наведем смълчани глави....

Тези които оставаме да живеем тук, трябва да се борим всекидневно за подобряването на собствения ни живот....

Вижте гърците за едно убито момче какво направиха, подпалиха държавата.... Полицейското произволие при нас е ежедневие, ама българина е на поговорката, наведената глава сабя не я сече......

ние сме овце - факт!!!

Мта по въпроса ако сте още в българия свиквайте с обстановката, ако не сте си свиркайте и се радвайте....

Потребителски аватар
Vladko_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vladko_1 » Пон 22 дек 2008 16:49

млади хора...лека им пръст.Наскоро и аз се замислих как треа да продължа да карам.На 25 ноември към 12 часа през ноща бях тръгнал за Търново.На един завой влязох с несъобразена скорост.Добре че беше шанеца, в противен случай право в две дървета...Сега като прочета или чуя такъв случай...направо изтръпвам целия

Потребителски аватар
BECK0
Автомобил: VW Passat B7
Двигател:

Мнениеот BECK0 » Пон 22 дек 2008 20:16

lyubobg написа:[
Имаше 1 книга на един състезател - съобразена скорост и там се описваше какво значи това. Едно е дядо на 70 години да кара с 90 по всички правила на науката - това е много по-опасно, отколкото човек с доста стаж зад волана на 35 примерно и да кара със 140. Кога и какъв е риска в случая.

Аз с това не съм съгласен... разликата е и от двете страни!
Ако този на 35 с 140 излезе срещу дядото, на дядото реакцията е същата, само дето този с 140 ще връхлети върху него близа 2 пъти по бързо.
Ако този на 35 кара с 90 вместу с 140, ще има близо 2 пъти повече време за реакция, при евентуално навлизане на дядото в неговото платно.

Точно това е пример за манталитета ни - винаги другия е виновен!

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пон 22 дек 2008 21:55

Те най-често така и се блъскат. Някой реъсър си кара 140 с 1 ръка междуселско, някой неграмотник излезе от пряката и бум. Този който кара със 140 за себе си е не е виновен, но е ако е кара нормално ще може да спре и няма да има проблеми. Много ми е интересно какво се прави на магистралата като караш с 200 и някоя жигула изпреварва камион със 100.....

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 22 дек 2008 22:00

theultimate написа:Много ми е интересно какво се прави на магистралата като караш с 200 и някоя жигула изпреварва камион със 100.....

http://vbox7.com/play:08c153fc

Потребителски аватар
D'oh
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот D'oh » Вто 23 дек 2008 0:48

ех, колеги.....хваща ме яд като гледам/слушам за катастрофи.... МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА СЕДНЕТЕ ЗАД ВОЛАНА! защото тя death дебне....при най удобен момент и аре хоп, не пита, не проштава, само спомена от хората остава.
Да почиват в мир, всички загинали по пътищата :cry:

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Вто 23 дек 2008 9:33

BECK0 написа:
lyubobg написа:[

Аз с това не съм съгласен... разликата е и от двете страни!
Ако този на 35 с 140 излезе срещу дядото, на дядото реакцията е същата, само дето този с 140 ще връхлети върху него близа 2 пъти по бързо.
Ако този на 35 кара с 90 вместу с 140, ще има близо 2 пъти повече време за реакция, при евентуално навлизане на дядото в неговото платно.

Точно това е пример за манталитета ни - винаги другия е виновен!

е точно това е момента на съобразяване за който се говори - реакцията на дядото не е същата, на тези години той няма тези рефлекси, както "псевдо" състезателя, няма реакциите на истински състезател.
Въпроса е всеки да си знае възможностите на себе си, на колата си, на спирачките си, на пътните условия и скоростта на ангела хранител mhihi

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 23 дек 2008 10:11

Първо лека им пръст на децата и съболезнования на родителите им :(
Виновни за такива инциденти винаги ще има но вината обикновено е комплексна, родители - възпитание, млад шофьор неопитен с висока скорост, кофти път необезопасен /то пък ако имаше мантинела и беше влязла при тях/, немаркиран и т.н.т и т.н.т. За съжаление обаче промяна в тия условия в положителен смисъл и насока не се вижда скоро.
Извънградския път който познавам най - добре е от Берковица до София през Петрохан. Познавам го много добре, с всичките му дупки, усойни места, падащи камъни, гадни завои, течащи и възможни за заледяване участъци. Дето се вика мога да го мина със завързани очи и пак да нямам проблеми. Някога когато пътя не се ползваше от толкова много коли вечерно време/за да се виждат насрещните/ лятото можеше това разстояние да се вземе за под 1 час. То и сега може, но не е желателно. За последните ми три пътувания до София Н на брой коли излизат срещу мен в следствие неправилно изпреварване.Изпреварват в десен завой, без абсолютно никаква видимост, но с голяма решителност, тоя който е срещу тях да бъде отнесен на всяка цена. Като не са ни обезопасени пътищата ще трябва да се съобразяваме с тях, защото после и да се обвинява пътя файдата е никаква.
Сега когато съм сам пътувам до София за около 1,45ч., когато съм с децата в колата 2 - 2,10ч.
Дано се замислят всички водачи на превозни средства в какъв екшън се включват на пътя и намалят рисковете за себе си, а по този начин и за околните!

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Вто 23 дек 2008 16:15

theultimate написа:Те най-често така и се блъскат. Някой реъсър си кара 140 с 1 ръка междуселско, някой неграмотник излезе от пряката и бум. Този който кара със 140 за себе си е не е виновен, но е ако е кара нормално ще може да спре и няма да има проблеми. Много ми е интересно какво се прави на магистралата като караш с 200 и някоя жигула изпреварва камион със 100.....

И с 90 и с 140 да кара ако някой излезе от някоя пряка мечтай си да спре...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”